Δεν έχουμε το ίδιο σχέδιο με τον Α. Τσίπρα, είπε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης

🕔16/09/2018 - 13:15

Τις «φωνές» πως το σχέδιο της ΝΔ μοιάζει με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να «σβήσει» από την αρχή ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ηςΔΕΘ.

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει στη Βουλή στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί».

Επίσης, χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, σχετικά με τη στάση του επί του θέματος, εξηγώντας ότι «λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή». Παράλληλα, σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης έβαλλε και πάλι κατά του κ. Καμμένου τον οποίο χαρακτήρισε «ακροδεξιό» απορρίπτοντας παράλληλα το ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ με ακροδεξιές απόψεις.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν έχουμε το ίδιο σχέδιο με τον Τσίπρα», είπε, εξηγώντας: «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι θέλει να μειώσει τους φόρους αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, εκείνος θέλει να μοιράζει επιδόματα. Υπερφορολογεί την δημιουργική Ελλάδα και μεγαλώνει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε το κράτος και να μειώσουμε φόρους. Δεν άκουσα ότι η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα με λιγότερα χρήματα».  

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, ενώ ο βασικός στόχος του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης ήταν η σταδιακή πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον νοιάζει για τα επόμενα χρόνια να βγει στις αγορές. Είναι λάθος αυτό. Όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος η χώρα θα είναι εκτεθειμένη. Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών».

Το σχέδιο της ΝΔ, είπε, «δεν είναι αποσπασματικά μέτρα που ακούγονται ευχάριστα από μερικές ομάδες. Είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει τώρα η Ελλάδα δεν πάμε πουθενά. θέλω να σπάσω τον φαύλο κύκλο και αυτό θα κάνει το σχέδιο που προτείνω». Αναφερόμενος δε στα μέτρα που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας, είπε πως «θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Από τη διαρροή Τσακαλώτου κατάλαβα ότι δεν έχουμε συμφωνήσει παρά μόνο την κοστολόγηση των μέτρων Τσίπρα με τους δανειστές. Πολλές προτάσεις που αντιγράφει από εμάς δεν έχουμε λόγο να μην τις ψηφίσουμε. Θα τα δούμε όμως».

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως ο υψηλός ΕΝΦΙΑ οδήγησε στη χρεοκοπία πολλούς πολίτες, σημειώνοντας πως «η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους και ταυτόχρονα θα περικοπεί αντίστοιχα η χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Αν θέλει ο δήμος να αυξήσει τον φόρο αυτό, θα πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες». Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο θέμα της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, λέγοντας πως τελικά προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αχρείαστο μέτρο, γι’ αυτό και δεν το ψηφίσαμε. Καταθέσαμε τροπολογία για να καταργηθεί γιατί είναι σωστό, αλλά και για να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο και το αφορολόγητο. Γι’ αυτό προτείνουμε την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για να απαλυνθεί ο πόνος της μείωσης του αφορολόγητου». Συγκεκριμένα για τις συντάξεις, είπε πως έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο που «θέλει να στείλει μήνυμα στη νέα γενιά που δεν έχουν κίνητρο να μπουν στο ασφαλιστικό γιατί δεν πιστεύει κανείς ότι θα πάρει σύνταξη. Γι’ αυτό προτείνουμε έναν ‘ατομικό κουμπαρά’ που στο τέλος θα είναι ισοδύναμο με πολύ περισσότερα από τις τωρινές επικουρικές συντάξεις».

Απαντώντας δε στις επιθέσεις που δέχθηκε για λαϊκισμό και «τσάμπα μαγκιά» σε σχέση με το Μακεδονικό, σημείωσε πως «δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του Τσίπρα. Οι πολίτες ξέρουν ποιος τους εξαπάτησε και έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος. Λέει ότι δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα την φέρει στη Βουλή. Εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε για να την μπλοκάρουμε. Είπαμε ότι παράγει αποτελέσματα αυτή η Συμφωνία από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε τώρα. Βλέπουμε τον Ζάεφ να αναφέρεται σε Μακεδονία». «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία. Αν οι εκλογές διενεργηθούν νωρίτερα δεν θα την κυρώσει. Αλλά αν οι διαδικασίες στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μίλησα στο ΕΛΚ για μια Συμφωνία που βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας και της γλώσσας. Ό,τι λέω μέσα στη χώρα, λέω και στο εξωτερικό», πρόσθεσε. Ζήτησε δε δημοψήφισμα, για να στείλει μήνυμα ο λαός και για το συγκεκριμένο θέμα μέσα από τις κάλπες.

Σε ερώτηση αν το πρόγραμμά του έχει συζητηθεί με τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν στο μείγμα πολιτικής που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα. Τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα αυτό ήταν λάθος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία. Χρειαζόμαστε όμως να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και αυτό θα γίνει εφόσον εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι θεσμοί όμως στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Κεντρικός στόχος μας», είπε, «είναι να μην συμπιέζονται κοινωνικές ομάδες, όπως η μεσαία τάξη. Το τι είναι προοδευτικό θα πρέπει να το συζητήσουμε αναλυτικά. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας γιατί είναι συντηρητικό; Είναι πολύ συνολικότερο το πρόγραμμά μας και γι’ αυτό θα πείσουμε τους θεσμούς. Δεν πρόκειται για check list της τρόικας. Είναι κοινό το όραμα και γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Έστειλα ένα μήνυμα ενότητας». Αναφορικά, δε, συγκριμένα με το θέμα του διχασμού, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν για κάποιους που είναι δυνητικά πελάτες τους, δηλαδή ψηφοφόρους, διαλύει το κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν μπορεί το ‘ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε’ να είναι το πολιτικό πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας το κάνει γιατί είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και προσπαθεί να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, αλλά κάνει κακό στη Δημοκρατία, στη χώρα και στην Οικονομία». «Ζούμε κάτι χειρότερο από αυτό που έζησε η ελληνική Δημοκρατία στο παρελθόν της, ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο. Μπορεί οι πολιτικές μας να μη μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες αλλά ο διχασμός δεν μπορεί να είναι το πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ακόμη και αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», υπογράμμισε.

Επανερχόμενος στο πρόγραμμά του για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως στο παρελθόν έχει παρουσιάσει «και πρόγραμμα εξοικονόμησης 2 δις. ευρώ τον χρόνο από τη Δημόσια Διοίκηση χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Το συμμάζεμα κρατικών δαπανών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε στη χώρα, είναι η απάντηση. Αυστηρότατα κοστολογημένο ένα κομμάτι του προγράμματος μας και ένα άλλο τμήμα του στηρίζεται στο ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους θεσμούς για μείωση των πλεονασμάτων. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή. Με μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, εκτός που είναι αναπτυξιακό μέτρο».

Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει ακόμη στρεβλώσεις. «Καλό είναι η κυβέρνηση να δει πώς τροποποίησαν το σύστημά τους προς κεφαλαιοποιητική λογική και άλλες χώρες», είπε, προσθέτοντας: «Με ήπιο τρόπο θα γίνει η μετάβαση για όλους τους ασφαλισμένους. Αυτή η κυβέρνηση δεν ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου; Που θίγει τους νέους ασφαλισμένους; Πόσες φορές έκοψε τις συντάξεις αυτή η κυβέρνηση; Είναι τελικά η λύση να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών, όπως λέει η κυβέρνηση;»

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για Συνταγματική Αναθεώρηση, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, και θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης την αναθεώρηση άρθρων όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ξαναθυμήθηκε μόλις τώρα την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρότασή μας παραμένει, αλλά χωρίς αναθεώρηση βασικών άρθρων, όπως το άρθρο 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια -δεν θα περιμένουμε έως το 2030 γι’ αυτό και άλλα παρόμοια άρθρα, δεν έχει νόημα. Τολμηρές προτάσεις για Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλιώς ας μιλήσει μόνος του ο κ. Τσίπρας», είπε.

Επιπλέον, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Δεν θα συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι, θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Ούτε θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Φανταστείτε να οδηγείται η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, την ώρα που θα ανεβαίνουν τα spreads. Κι όλοι θα ξέρουν ότι η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία. Δεν θα συμβεί αυτό».

Αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων, διερωτήθηκε γιατί αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά, σημειώνοντας πως «οφείλεται σε αυτήν την κυβέρνηση και την αναξιοπιστία της. Το ‘μαξιλάρι’ δεν είναι για να το φάμε, αλλά για ασφάλεια. Πρέπει να βγούμε στις αγορές», ενώ δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον τρόπο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα «κόκκινα δάνεια». «Αλλά κοιτάμε και από την άλλη πλευρά και γι’ αυτό μιλάμε για επιστροφή καταθέσεων. Η ρευστότητα στην οικονομία δεν έχει να κάνει μόνο με τις τράπεζες όμως», προσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε τα χαρτιά του και για το θέμα μιας μελλοντικής κυβέρνησης του κόμματός του, τονίζοντας πως επιθυμεί μια κυβέρνηση με σφιχτή οργάνωση και λέγοντας: «Δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού, αλλά πρόσωπα που είναι άξια να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Θέλω να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή θέση. Θα κοιτάξω και πέραν των στενών πλαισίων της ΝΔ. Η οργάνωση της κυβέρνησης θα είναι σφιχτή. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης θα παραμείνει». «Ο πήχης θα μπει ψηλά», είπε και ανέφερε: «Εκτιμώ και τη νεότητα και την εμπειρία. Σε θέματα ηθικής τάξης δεν μπαίνει θέμα».

Μιλώντας για την καταστροφή στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. «Επιμένω ότι η κυβέρνηση επέδειξε ανικανότητα και κυνισμό. Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και δεν απάντησε γνώριζε ή όχι όταν έκανε το τηλεοπτικό σόου ότι υπήρχαν νεκροί. Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής, αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος πρωθυπουργός», είπε και πρόσθεσε: «Έχω μιλήσει για νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε αλλά δεν έχουμε κανένα άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι». Αναφερόμενος δε στον καθηγητή κ. Συνολάκη που, μετά από αίτημα της ΝΔ, δημοσίευσε πόρισμα για την καταστροφή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «ο κ. Συνολάκης δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις -με πρώτον από όλους τον γνωστό κ. Πολάκη- όχι για το πόρισμά του. Έβγαλε τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη στο διαδίκτυο, είναι φασιστικό. Αλλά η ουσία είναι απλή: Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι. Πόσες δεν ξέρουμε, αλλά όλα τα επιστημονικά στοιχεία έδειξαν πλέον ότι θα σώζονταν ζωές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβασιούχων, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν δικαίωμα νομιμοποίησης και προσθέτοντας πως ο αριθμός τους έχει «ξεφύγει». «Οι συμβασιούχοι δεν έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Χρειαζόμαστε συμβασιούχους, αλλά ο αριθμός δεν μπορεί να ξεφύγει όπως έχει γίνει τώρα. Είναι ανέντιμο να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να μονιμοποιήσει κάποιον, γιατί αυτό είναι παράνομο», σημείωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν θα υπάρχουν τηλέφωνα από συνεργάτες μας στους δικαστές. Αυτά θα τελειώσουν. Αν η δικαιοσύνη στείλει υποθέσεις στη Βουλή, η Βουλή θα κάνει τη δουλειά της» είπε και προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015, «για να δούμε πόση ζημιά έγινε στη χώρα και να δουν οι πολίτες ότι πολλά από αυτά που υφιστάμεθα τώρα οφείλονται σε εκείνη την πολιτική. Ζημιά εις βάρος της χώρας που ο Τσίπρας συστηματικά απέκρυψε».

Ερωτηθείς για τους νέους, ο πρόεδρος της ΝΔ τους προέτρεψε να ψηφίσουν για να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους. «Η ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που απέχουν. Τους λέω ότι η βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία και οι δουλειές. Με την Παιδεία για να έχουν ευκαιρίες και εκείνοι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Παντού γύρω μου βλέπω νέους που κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Και πονάνε αυτό που κάνουν και θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια καλύτερη χώρα. Θέλω να αλλάξει η εικόνα που έχει η νέα γενιά ότι λίγο πολύ όλοι ίδιοι είναι. Ελπίζω να πείσω , αλλά και εκείνοι που δεν θα μας ψηφίσουν τώρα ίσως μας ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές γιατί θα τους έχουμε πείσει με το έργο μας και θα δουν στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε. Όπως υπογράμμισε, «παρουσίασα το όραμά μου χθες. Η Ελλάδα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύει να βρεθεί στην πλευρά των ηττημένων. Πιστεύω ότι οι νέοι μας θα βάλουν πλάτη και πιστεύω ότι πολλοί από εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό θα επιστρέψουν για να στηρίξουν την πατρίδα τους. Αρκεί να μπορούμε να τους προσφέρουμε δουλειές και Παιδεία».

Την ίδια στιγμή, πραγματοποίησε άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, σημειώνοντας: «Η πρόθεσή μας είναι να βάλουμε και στην κυβέρνηση πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Αλλά και πριν από αυτό, θα βάλουμε πρόσωπα από την Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτιά μας και οι πολίτες θα αποφασίσουν για την σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά την Προεδρική Εκλογή, ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε πως θα υπάρξει πλειοψηφία, προσθέτοντας, πάντως, ότι «ήδη πριν από την Προεδρική Εκλογή θα έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής». Υπογράμμισε την καλή θεσμική συνεργασία που έχει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, συμπληρώνοντας: «Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αναστάτωση, επειδή κάποιοι θα προσπαθήσουν και πάλι να εργαλειοποιήσουν την Προεδρική Εκλογή. Θα υπάρξει πλειοψηφία για Προεδρική Εκλογή. Και πρέπει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση στη διάλυση της Βουλής και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι αυτό στις δικές μας προτάσεις».

Σε ερώτηση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ζήτησε να εστιάσει η φορολογική διοίκηση σε εκείνες τις οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν και ρύθμιση για όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ. «Οι περισσότεροι θέλουν να εξυπηρετήσουν την οφειλή τους αλλά δεν μπορούν. Μία τολμηρή ρύθμιση πιστεύω ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να εξοφλήσουν και να μπορούν να είναι ενήμεροι και στις επόμενες οφειλές τους, γιατί τα βάρη δεν τελειώνουν λόγω της υπερφορολόγησης. Έχουμε μιλήσει συνολικά για το ιδιωτικό χρέος», πρόσθεσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «παρά τα προβλήματα επιμένω σε απευθείας εκλογή των αιρετών, δηλαδή ζήτημα ως προς τον σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται. Αν γίνει 3πλή κάλπη τον Μάιο, στις Περιφερειακές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα, γιατί η Περιφέρειες είναι κρίσιμος βραχίωνας εφαρμογής της πολιτικής μας. Όχι απαραίτητα προερχόμενους μόνο από τη ΝΔ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις δημοτικές εκλογές. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν. Υπάρχει και το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους Δήμους, αλλά σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά, είπε πως «σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, υπάρχει δυνατότητα αυξήσεων. Δεν θα πω εγώ πόσο». Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν έχω πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά θέλω να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας αν χρειάζεται μια επιχείρηση με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για εξαιρετικές περιστάσεις να μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική, για να μην πτωχεύσει μια επιχείρηση για παράδειγμα. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι η κλαδική αντιπροσωπεύει το 50% της εργατικής δύναμης του κλάδου». Κλείνοντας επί του θέματος είπε ότι «μια πρόταση είναι φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δώσουν καλύτερες παροχές στους εργαζόμενους. Νομίζω ότι πολλοί θα ενδιαφέρονταν. Είναι κλισέ ο κακός εργοδότης και οι καλοί εργαζόμενοι. Θέλω να επιβραβεύσω τους καλούς εργοδότες και οι κακοί να ξέρουν ότι θα με βρουν απέναντι».

Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ για τα θέματα ασφάλειας, είπε ότι η ασφάλεια «είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Περισσότερο ανασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες στις φτωχότερες γειτονιές». Επίσης, απαντώντας στις κατηγορίες ότι η ατζέντα της ΝΔ είναι ακροδεξιά, διερωτήθηκε «γιατί θεωρείται ακροδεξιά ατζέντα το λογικό; Όταν κυκλοφορούν ελεύθερα αντιεξουσιαστές που βεβηλώνουν κτίρια. Γιατί ένας άνθρωπος που δεν έχει εκφράσει καμία μεταμέλεια και έχει καταδικασθεί σε 11 φορές ισόβια να τυγχάνει των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων; Δεν θα κάνω πίσω για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε εκ νέου ότι «ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει δημιουργήσει περιστρεφόμενη πόρτα στις φυλακές. Οριζόντιες αποφυλακίσεις χωρίς καμία αξιολογική κρίση. Πολλοί από αυτούς που αποφυλακίστηκαν υπέπεσαν σε νέα αδικήματα. Θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου».

Ερωτώμενος για το προσφυγικό και την κατάσταση στη Μόρια, είπε πως «αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή, είναι απαράδεκτο. Από μια κυβέρνηση που υποτίθεται έχει ευαισθησία για αυτό το ζήτημα». Μάλιστα, έδειξε και δύο φωτογραφίες από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων, σημειώνοντας: «Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Είναι ντροπή. Ο ΟΗΕ λέει ότι η Μόρια είναι το χειρότερο κέντρο προσφύγων, ακόμη και σε σύγκριση με αυτά της Αφρικής. Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης. Κλείνει τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική και απαράδεκτη κατάσταση εκεί μέσα, ειδικά για τα παιδιά εκεί. Δεν ξέρω αν είναι διορθώσιμη κατάσταση στη Μόρια. Ίσως πρέπει να κλείσει. Είναι εξοργιστική η εικόνα».  

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική χορήγησης ασύλου: «Έως ότου φθάσουμε σε ενιαία πολιτική ασύλου στην Ευρώπη, θα αλλάξουμε την πολιτική ασύλου», είπε και έκανε λόγο για «απλοποίηση της διαδικασίας. Δύο στάδια αντί για τέσσερα για να επιστρέφονται στην Τουρκία συντομότερα όσοι δεν δικαιούνται. Τώρα δεν επιστρέφει κανείς». Ακόμη, είπε ότι «θα ελέγξουμε πού πήγαν τα κονδύλια της ΕΕ για το προσφυγικό. Είναι απαράδεκτη εικόνα να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα βασικά στους ανθρώπους αυτούς (στη Μόρια)».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιχμές από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με όσα είπε στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα επιστρέψει τη χώρα στο ΔΝΤ και στα ελλείμματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το 2016 περιέγραψα συγκεκριμένα και κοστολογημένα περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα που είναι δεσμευτικές για εμάς. Το ποιος επιστρέφει τη χώρα στο ΔΝΤ , ρωτήστε τον κ. Τσίπρα που παραδίδει στις επόμενες εκλογές μια χώρα που, μακάρι να διαψευσθώ, αλλά είναι εκτός αγορών, εκτός φθηνής χρηματοδότησης κι εντός αυστηρής επιτήρησης. Αυτή είναι η επιτυχία της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την επομένη των εκλογών».

Για το Μακεδονικό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε: «Καταλαβαίνω γιατί οι σύμμαχοί μας θέλουν να εγκριθεί στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ η συμφωνία. Εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Με ενοχλεί όμως αυτό που έκανε η κυβέρνηση, η εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Αν δεν εγκριθεί από την ΠΓΔΜ η Συμφωνία και ξεκινήσει από την αρχή η διαπραγμάτευση, αυτό θα είναι το πρώτο που θα θέσουμε. Δεν θα δεχθώ μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, όπως δεν το έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί».

Ερωτώμενος για τις επενδύσεις, είπε ότι «έχουμε καταγράψει ποιες είναι οι υπό δυνάμει επενδύσεις, για να είμαστε προετοιμασμένοι. Οι δομές εξωστρέφειας της χώρας όπως το υπουργείο Εξωτερικών θα δίνει μια ενιαία ταυτότητα στο brand της χώρας. Για να μπορέσουμε να πωλήσουμε το brand Ελλάδα. Πρέπει το υπουργείο Εξωτερικών να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια των επενδύσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με τις άδειες στον Δ. Κουφοντίνα και το τι σκοπεύει να κάνει η ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι το θέμα «δεν αφορά μόνο αυτόν. Αλλά ο συγκεκριμένος έχει και μια άλλη διάσταση. Είναι καταδικασμένος 11 φορές για σκληρές δολοφονίες και δεν έχει ζητήσει ποτέ συγγνώμη. Και είναι ο ντε φάκτο καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Το καθεστώς αδειών για εκείνους που έχουν καταδικαστεί πολλές φορές με ισόβια θα αλλάξει. Δεν μπορεί να βγαίνει έξω ο κάθε Κουφοντίνας. Όπως δεν θα έβγαινε και δεν βγαίνουν σε άλλες ευνομούμενες χώρες».

Σχετικά με την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά το θέμα και αντιθέτως «έδειξε» ως ακροδεξιά παράταξη τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο: «Η ΝΔ δεν έχει ακροδεξιούς», είπε και τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη, λαϊκή, μετριοπαθής παράταξη και είναι ενωμένη. Ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός είναι ο φόβος στην Ευρώπη. Βλέπετε τι συμβαίνει όμως ανεξαρτήτως ιδεολογικού μανδύα όταν λαϊκίστικα κόμματα αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση μιας χώρας».  

Ερωτώμενος για το αν η ΝΔ δέχεται τη σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ και το τι σκοπεύει να κάνει ως κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «κανείς Έλληνας δεν θέλει το ‘Μακεδονία’ στην ονομασία. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η γλώσσα και η ταυτότητα. Αυτή είναι η βασική μάχη. Πρέπει να ξέρουμε πόσες μάχες μπορούμε να δώσουμε. Βάσει γλώσσας και ταυτότητας θα ονομάζονται σκέτα ‘Μακεδονία’. Εκεί είναι το βασικό πρόβλημα, που συνδέεται και με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, όπως εκτιμώ εγώ».  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ


Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές συμμετοχές της διεθνώς οργανώνει η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα «Άναψαν οι μηχανές» για την 85η ΔΕΘ που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η...

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει...

Νέα Τεχνολογίας Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro

Η παρουσίαση της Huawei τελείωσε και μας έφερε την τέλεια ναυαρχίδα για τους λάτρεις της φωτογραφίας και ένα...

Κύπρος - Ειδήσεις Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων

  Το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων όχι με σχέση...

Ειδήσεις υγείας Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο Markopoulo Park Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο...

Όλοι οι δρόμοι την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οδηγούν στον Ιππόδρομο Αθηνών, Markopoulo Park, όπου ο...

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες!Επιλέξαμε ορισμένες από τις φωτογραφίες...

Αγροτικά Νέα Επιστροφή του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει το ΥπΑΑΤ Επιστροφή του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο...

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής...

Πολιτιστικά Νέα «Η μοναξιά της βαρύτητας»: γράφει ο Γιώργος Χωματηνός «Η μοναξιά της βαρύτητας»: γράφει ο Γιώργος Χωματηνός

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα Βρισκόμαστε στο Γκόλεμ. Δεν υπάρχει πιο ροκ φοιτητικό...

Εκπαιδευτικά Νέα  Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ

Οι μαθητές/τριες οι οποίοι είχαν δηλώσει προτίμηση για ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ.  παραμένουν στην ηλεκτρονική...

Τουρισμός - Ειδήσεις H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για… υποβρύχιες selfie H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για…...

Είναι ασυνήθιστο μία λίμνη να έχει… λογαριασμό στο Instagram, όμως η Umbul Ponggok αποτελεί λαμπρή και...

Επιστήμη - ειδήσεις Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης (video) Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης...

Διεθνής ομάδα αστρονόμων 6 χωρών ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (pulsar) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης "να είναι χαρούμενοι" Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης...

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία υποχρεώνει επισήμως τους κατοίκους της "να είναι χαρούμενοι"...