Δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά διαβεβαίωσε η Ν. Κεραμέως

🕔11/03/2020 - 13:49

«Είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι για όποιο σενάριο κι αν προκύψει», τόνισε η υπουργός Παιδείας

«Δεν θα χαθεί η χρονιά, δεν θα χαθούν οι πανελλαδικές, έχουμε σενάρια για όλα και είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι για όποιο σενάριο κι αν προκύψει», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για την απόφαση να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό και για το ακαδημαϊκό έτος. Είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι για όλα τα σενάρια και για όλα τα σχέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι το μέτρο που αποφασίστηκε χθες για κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, «είναι καθαρά προληπτικό και αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αναστολή λειτουργίας για δύο εβδομάδες. Σας θυμίζω ότι 841 σχολεία ήταν ήδη σε αναστολή λειτουργίας και προ της εξαγγελίας της χθεσινής. Εμείς έχουμε εξετάσει διάφορα ενδεχόμενα, ανάλογα με τη συνολική διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Εξηγώντας τα «βήματα» που αναμένεται να γίνουν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, σημείωσε πως για τα σχολεία, «αν πάμε σε μία αναστολή μέχρι 2-3 εβδομάδες συνολικά, τότε μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σχετικά εύκολα, σχετικά ανώδυνα, κυρίως μέσα από αναπροσαρμογή του διδακτικού ωραρίου και μείωση της διάρκειας των διδακτικών ωρών σε 35 λεπτά». Αν, ωστόσο, χρειαστεί αναστολή λειτουργίας μεγαλύτερη των 2-3 εβδομάδων, «τότε υπάρχει ενδεχόμενο για επέκταση του διδακτικού έτους, ενδεχομένως για μείωση της ύλης και για μετακύλιση των πανελλαδικών εξετάσεων».

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο στην παρούσα κατάσταση, καθώς θεωρεί, όπως τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η στενή επαφή των φοιτητών και των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. «Σε όλη αυτή τη διάρκεια, πέρα από την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, ξεκινάμε άμεσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για το πανεπιστήμιο και για το σχολείο», σημείωσε, εξηγώντας πως τα πανεπιστήμια, σε μεγάλο βαθμό, είναι ήδη εξοικειωμένα με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα πανεπιστήμια, τους έχουμε πει ότι είμαστε στη διάθεσή τους να συνδράμουμε με υποδομές, έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων σέρβερς προκειμένου να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να 'σηκώσουν' όλη αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες», εξήγησε η υπουργός Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ' Λυκείου και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, μέσα από υπάρχοντα δίκτυα που έχει το υπουργείο Παιδείας. «Θα τα αξιοποιήσουμε (τα δίκτυα αυτά). Ήδη είμαστε σε φάση δοκιμών προκειμένου να προτεραιοποιήσουμε τη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Από εκεί και πέρα έχουμε ήδη έρθει σε επαφές με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αφιλοκερδώς έχουν -και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό- προτείνει να μας παραχωρήσουν υποδομές προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για τις άλλες τάξεις του σχολείου».

Για τη (διοικητική) λειτουργία των πανεπιστημίων καθ’ όλο αυτό το διάστημα των 14 ημερών, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι η σχετική ΚΥΑ εξαιρεί τις διοικητικές υπηρεσίες για να μπορέσει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί και εξήγησε σχετικά: «Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Αν δεν εξαιρούσαμε τις διοικητικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Έχουμε φροντίσει να μπορούν να λειτουργούν τα όργανα των πανεπιστημίων. Να μπορεί να συνεχίζεται η διοικητική δραστηριότητα, αλλιώς τα πανεπιστήμια θα έκλειναν. Θα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Αναφορικά με τα σχολεία, διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να πηγαίνει ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής, οι εκπαιδευτικοί δεν θα πηγαίνουν, «όμως θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους, μέσω των περιφερειακών διευθυντών και των διευθυντών εκπαίδευσης, για ζητήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.

Για το ενδεχόμενο απολυμάνσεων στα σχολεία στο διάστημα που αυτά θα παραμείνουν κλειστά, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, ο ΕΟΔΥ μας έχει στείλει αναλυτικές οδηγίες για τον βέλτιστο τρόπο καθαρισμού των σχολικών κτιρίων και των τάξεων και οι οδηγίες αυτές έχουν διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωστή απολύμανση των χώρων».

Η κ. Κεραμέως, η οποία είχε την περασμένη Παρασκευή επικοινωνία με την Κροάτισσα ομόλογό της και είχε ζητήσει έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθούν οι πρακτικές συνέπειες που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενημέρωσε επίσης πως «με πρωτοβουλία της χώρας μας συγκαλείται αύριο συμβούλιο υπουργών Παιδείας για να συζητήσουμε όλα τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από την εξάπλωση του ιού σε θέματα εκπαίδευσης».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Θεία Κοινωνία, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε: «Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές, εφόσον ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η έκκληση συνάδει και με την οδηγία της Πολιτείας που προτρέπει τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, να μένουν σπίτι τους. Τώρα, το τι κάνει κανείς αναφορικά με την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, πώς επιλέγει να την ασκεί, ποια η σχέση του με την κάθε θρησκευτική κοινότητα είναι καθαρά θέμα ατομικής συνείδησης του καθενός. Όμως, η Πολιτεία και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τους τρόπους, βάσει των οποίων μεταδίδεται ο ιός και μέσα σ' αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και το σάλιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός».

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια