Διαφωνίες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για το αν οι τωρινές προτάσεις δεσμεύουν την επόμενη Βουλή

🕔10/01/2019 - 19:32

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των προτάσεων που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Τη διαφωνία τους στο ζήτημα ερμηνείας του άρθρου 110 και για το αν η απόφαση της προτείνουσας Βουλής δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων, επανέλαβαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι και οι δύο Βουλές θεωρούνται αναθεωρητικές και πρέπει να ταυτίζονται οι αποφάσεις τους, και ότι η δεύτερη Βουλή δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προτεινόμενης Βουλής.

Απορρίπτοντας το επιχείρημα της ΝΔ ότι αυτή η Βουλή δεν είναι δεσμευτική, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι, δεν μπορεί η επόμενη πλειοψηφία να καθιστά τυχερό παίγνιο το κορυφαία αυτό συνταγματικό ζήτημα και να έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη του νομοθέτη για ευρύτερες συναινέσεις. «Αν θεωρήσουμε ότι η κατεύθυνση της πρώτης Βουλής δεν δεσμεύει την δεύτερη, καθίσταται τότε χωρίς αποτέλεσμα και νόημα η παρεμβολή του εκλογικού σώματος», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος επέκρινε την αναφορά του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάλει στα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 16, να μην περιμένει αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για «φανερά στοιχεία εκβιασμού» και για «τερατώδη αναντιστοιχία με την αίσθηση που έχει ο ελληνικός λαός για μεγάλα ζητήματα, όπως στο «να ρυθμιστεί η ευθύνη του πολιτικού προσωπικού». «Υπάρχει η εντύπωση ότι αν αποβεί άκαρπη η αναθεώρηση, μπορούμε το επόμενο πρωί να αλλάξουμε τα σακάκια μας και να παραβιάσουμε το σαφέστατο πνεύμα του άρθρου 110 του συντάγματος; Αν η ΝΔ δεχτεί την άποψη αυτή του κ. Γεωργιάδη, τότε θα γελοιοποιήσει και τον εαυτό της αλλά θα γελοιοποιηθεί και η ίδια η Βουλή», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του γενικού εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Τασσούλα, που αντέτεινε ότι η παρούσα Βουλή είναι προτείνουσα και η επόμενη αναθεωρητέα, για αυτό και μεσολαβούν οι εκλογές που θα δώσουν το δικαίωμα στην επόμενη πλειοψηφία να αποφασίσει οριστικά. Είναι ανήκουστο η επόμενη Βουλή να δεσμεύεται απολύτως από την παρούσα Βουλή ως προς το περιεχόμενό της. Ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την διαπλαστική ικανότητα στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρηση, χωρίς να δεσμεύεται στο περιεχόμενο της», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Παράλληλα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει ώστε να ψηφιστούν και οι δυο προτάσεις που έχουν καταθέσει τα δύο κόμματα. «Επαναφέρουμε την πρόταση πρόκληση και έκκληση να υπερψηφίσουμε αμοιβαία τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και να αφεθούμε στα χέρια του ελληνικού λαού, που θα αναδείξει και την τελική αναθεωρητική πρόταση. Ουσιαστικά θα είναι μια αναθεώρηση του ιδίου και όχι της πλειοψηφίας. Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι στη θέση της δεσμευτικότητας του περιεχομένου να έχουμε τη δεσμευτικότητα του λαού, είπε.

Με την ερμηνεία που δίνει η ΝΔ στο άρθρο 110, συντάχθηκαν τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο γενικός εισηγητής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται από την προτείνουσα Βουλή επί των θεμάτων που είναι στον κατάλογο αλλά όχι ως προς το περιεχόμενο τους. Η πρώτη βουλή μνημονεύει τις αναθεωρητέες διατάξεις δεν καθορίζει την κατεύθυνση τους. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη στη συνταγματική ιστορία της χώρας ότι δεσμεύει στην κατεύθυνση της την επόμενη αναθεωρητική Βουλή», τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου

«Θέση σταθερή του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται σε καμία περίπτωση στις κατευθύνσεις τις προτείνουσας Βουλής. Η πρώτη είναι προτείνουσα Βουλή και προτείνει διατάξεις για αναθεώρηση και η δεύτερη Βουλή που είναι η αναθεωρητική θα αποφασίσει στην πρώτη σύνοδο της. Η δεύτερη αναθεωρητική Βουλή έχει την ευχέρεια να προχωρήσει ή όχι στην αναθεώρηση και δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προτείνουσας Βουλής», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη Βουλή ενώ κατηγόρησε για αντιφάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σημειώνοντας ότι , «ο καθένας τοποθετείται στο συγκεκριμένο θέμα ανάλογα με το αν είναι κυβερνητικό κόμμα ή αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση».

«Είναι ένα θέμα θεωρητικό επιστημονικό, όμως δεν έχει κανένα πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα γιατί τον τελικό λόγο σε τελική ανάλυση το έχει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το πολύ πολύ να υπάρχει μια πολιτική, ηθική δέσμευση, ιδιαίτερα αν μία διάταξη έχει συγκεντρώσει έναν αριθμό των 180 βουλευτών», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.

«Γι αυτό το λόγο, εμείς ως επί το πλείστον, αυτή τη στάση θα κρατήσουμε και τώρα, δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη, σε οποιαδήποτε επόμενη πιθανή κυβέρνηση, κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το τι τελικά θα αποφασίσουν να αλλάξουν ή να μην αλλάξουν στο σύνταγμα», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης με την τελευταία θεματική ενότητα που αφορά δικαστική εξουσία, δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, ολοκλήρωσε σήμερα την συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Από αύριο, όπως συμφώνησε ομόφωνα η επιτροπή, ξεκινάει η συλλογή υπογραφών επί των συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών ή μικρών κοινοβουλευτικών ομάδων, που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι θα τις καταθέσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Ήδη έχουν κατατεθεί στην γραμματεία της Επιτροπής Αναθεώρησης συμπληρωματικές προτάσεις από το ΚΚΕ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων ενώ η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με προτάσεις του κόμματος της για την αναθεώρηση.

Η προθεσμία για την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων με την υπογραφή 50 βουλευτών, θα λήξει την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι και η συζήτησή τους θα ξεκινήσει την αμέσως επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν, μετά από σχετική πρόταση του γενικού εισηγητή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, να συζητηθούν σε μία συνεδρίαση και προτάσεις που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, ενώ τον λόγο θα μπορούν να λάβουν και βουλευτές που δεν είναι μέλη της Επιτροπής για να αναπτύξουν την πρόταση τους.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται η κατάργηση του ασύλου, σύμφωνα με τη Ν. Κεραμέως

19/07/2019 - 14:04 - Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την...

Τέσσερις προτάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ γα τη δίκαιη μείωση του ΕΝΦΙΑ

19/07/2019 - 13:38 - Τέσσερις προτάσεις για «δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ» καταθέτει η...

Αυξήθηκε στα €337,4 δισ. το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

19/07/2019 - 13:14 - Στο 181,9% του ΑΕΠ ή 337,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2019,...

Για εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος μίλησε ο Απ. Βεσυρόπουλος

19/07/2019 - 12:58 - Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας...

Τι ζητά ο Κ. Αγοραστός για τις αλλαγές στον Κλεισθένη

19/07/2019 - 12:32 - Να θεσπιστεί η αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου κατά τη ψήφιση στα περιφερειακά και δημοτικά...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πως κρίνονται οι πρώτες αντιδράσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Χρήστος Καψάλης

Μόλις 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση των Exit Poll η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να τοποθετηθούν και να δώσουν άτυπα, μέσων πηγών, το στίγμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ελλάδα

Νότης Μαριάς

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο της νέας ηγεσίας της ΕΕ ανέδειξαν πέραν των άλλων ως νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως πάντα, …ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα.

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε την πεπατημένη των υποψηφίων πρωθυπουργών που προεκλογικά υπόσχονται μικρά, ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα και με το...

Δείτε όλο το άρθρο
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο

Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο Τάσος Παππάς Βρυχάται η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε λόγω της εφαρμογής των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν είναι παραγραφή για τον Τσουκάτο. Είναι παραγραφή για τον Σημίτη

Δεν είναι παραγραφή για τον Τσουκάτο, αλλά για τον Σημίτη Γιώργος Λακόπουλος Ας αφήσουμε τα νομοτεχνικά στην δίκη της Siemens - ή σε ό,τι απέμεινε...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια,  επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο

84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο


Εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι το τρίπτυχο που θα πρωταγωνιστήσει στην 84η ΔΕΘ, η οποία θα έχει αέρα… Ινδίας, καθώς η ασιατική...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ο Μπολσονάρο λέει τους πεινασμένους Βραζιλιάνους... «λαϊκιστές» Ο Μπολσονάρο λέει τους πεινασμένους Βραζιλιάνους......

Ο Μπολσονάρο λέει τους πεινασμένους Βραζιλιάνους... «λαϊκιστές» Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δεν...

Νέα Τεχνολογίας Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για πάντα Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για...

Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για πάντα Τα χρονολόγιά μας έχουν κατακλυστεί από...

Κύπρος - Ειδήσεις Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε το Σ.Α. η Ε. Σπέχαρ Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε το Σ.Α. η Ε. Σπέχαρ

Την ελπίδα ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα,...

Ειδήσεις υγείας Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά

Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατροτεχνολογικό προϊόν για παιδιά.Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας, 012018 (ημ....

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω - ΦΩΤΟ Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να...

Για πολλούς ήταν το κακό παιδί της μουσικής...

Νέα για αυτοκίνηση Goliath 6x6 από τη Hennessey Performance [video] Goliath 6x6 από τη Hennessey Performance [video]

Μετά από το VelociRaptor 6X6 (βασισμένο στο Ford F-150 Raptor), η Hennessey Performance προσθέτει ένα ακόμη...

Αγροτικά Νέα Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge” Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή...

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching,...

Πολιτιστικά Νέα Από το Μεξικό στις Νύχτες Πρεμιέρας: «Midnight Family» για την κρίση της υγειονομικής περίθαλψης Από το Μεξικό στις Νύχτες Πρεμιέρας: «Midnight Family» για...

«Midnight Family»: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λουκ Λορέντζεν Γιώργος Ρούσσος Σε αποκλειστικότητα...

Εκπαιδευτικά Νέα Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν - Όλες οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν - Όλες οι εκτιμήσεις για...

Στο τέλος Αυγούστου και χωρίς εκπλήξεις στην ημερομηνία ανακοίνωσης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι Βάσεις...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας (video) «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών...

Oι «Παλίρροιες στο Σύμπαν», οι συγκρούσεις των Γαλαξιών και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε ομιλία που...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...