Δραματική η κατάσταση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λένε ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

🕔26/05/2020 - 13:39

Τι είπαν εκπρόσωποι των δύο φορέων σε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ την κατάσταση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στη Βουλή όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την επιδημική κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα.

«Ζούμε μεγάλη αγωνία, για ένα αύριο, όχι απλά ευελιξίας της εργασίας, αλλά πλήρους επισφάλειας» ανέφερε ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος,. Όπως είπε, τα στοιχεία που λαμβάνει καθημερινά η ΓΣΕΕ από τις οργανώσεις της, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της, αλλά και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.

«Η ΓΣΕΕ διεκδικεί σταθερή εργασία για όλους με ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι έδειξαν πλήρη κατανόηση στην αναχαίτιση της υγειονομικής κρίσης αλλά δεν μπορούμε τώρα να μη δείξουμε τον μεγάλο κίνδυνο για την επόμενη ημέρα» είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, που μίλησε για εκτεταμένα φαινόμενα με γενικευμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ανεξέλεγκτη τηλε-εργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης και γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές.

«Ακόμη κι αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και μεγάλη επισφάλεια. Το κόστος - και αυτό είναι σίγουρο, δεδομένου ότι η εργοδοσία είναι ανεξέλεγκτη - θα το πληρώσει ο εργαζόμενος» είπε ο κ. Καραγεώργος κι επισήμανε ότι έγινε αναστολή προαναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργασιακών μεταβολών, γεγονός που ακυρώνει τον έλεγχο για την παραβίαση του ωραρίου εργασίας. «Ζητάμε υγεία και ασφάλεια για όλους στην εργασία και εξειδίκευση των υγειονομικών μέτρων, ανά κλάδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

 

Η ΓΣΕΒΕΕ

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται τις ΠΝΠ ο Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ειδικά στον χώρο της εστίασης, μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Στην εστίαση, που ξεκίνησε από χθες, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%. Στον καφέ είναι κάτω περίπου στο 50% μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας» είπε ο κ. Καββαθάς και τόνισε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ποια μέτρα και αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση. Αν, για παράδειγμα, θα ρυθμίσει τα ενοίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που ήδη έχουμε συσσωρεύσει κατά το διάστημα της πανδημίας. Όλο αυτό είναι αρνητικό κλίμα που βάζει σε αδημονία τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας» είπε και προσέθεσε: «Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε - που απευχόμαστε βέβαια - κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

«Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης έναν σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας πως «ακόμα και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, και εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα. Κανείς μας δεν ξέρει τι γίνεται. Την ίδια ώρα, βλέπουμε τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα ότι άνοιξαν χθες, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε ταυτόχρονα συνωστισμό σε πλατείες».

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η ΓΣΕΒΕΕ έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα. «Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη» είπε και επισήμανε ότι, καθώς αλλάζει η τεχνολογία, πλέον χρειάζεται κατάρτιση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε για ατολμία από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες ζουν στον δικό τους κόσμο. «Έχουμε ζητήσει να κληθούν οι τράπεζες και να μας πουν πού έδωσαν δάνεια. Πρέπει να είναι απευθείας η χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν είναι αυτά τα χρήματα δανεικά. Οι τράπεζες λειτουργούν σαν η χώρα να μην πέρασε από δεκαετή κρίση» είπε ο κ. Καββαθάς. Με την επισήμανση ότι οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις έχουν χάσει πάνω από το μισό του χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εξώσεις επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι «οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, διότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στο σύνολο του μισθού». «Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι και όχι να εξευτελίζονται» ανέφερε.

«Κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων» και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους ζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. «Οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι» είπε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι, από τις 23 Μαρτίου που ανεστάλη η λειτουργία των ξενοδοχείων, «δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς από όσα εισέπρατταν επί 7 ολόκληρα χρόνια».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει με κάποιον μάγειρα ή καμαριέρα για να του πουν πώς θα ζήσουν ολόκληρο το 2020 με 1.500 ευρώ, μέχρι τον επόμενο Μάιο. Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα να ζήσουν 100 ζωές, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου ούτε μια ακόμη μέρα» είπε και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διότι «τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν το επόμενο διάστημα δεν θα είναι προσωρινά, αλλά θα εφαρμόζονται συνδυαστικά». «Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε περιοχή της χώρας, με απαίτηση την κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ» είπε και ζήτησε απαγόρευση των πλειστηριασμών, μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, φορολογικών οφειλών. Ζήτησε, επίσης, και την άμεση επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ως εποχικοί, καθώς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

14/08/2020 - 18:23 - Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο γίνεται με...

Χωρίς θεατές στο Λονδίνο το ATP Finals 2020

14/08/2020 - 17:53:19 -

Ανεπαρκή, πρόχειρα και αποσπασματικά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, λέει η αντιπολίτευση

14/08/2020 - 17:50 - Κριτική προς την κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον...

Προπονητής Σανς: «Να γίνουμε ομάδα που να ελέγχουμε τη μοίρα μας» (vid)

14/08/2020 - 17:40:07 -

Είναι αυτό το τελικό design του Huawei Mate X2;

14/08/2020 - 16:49:10 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

του Νάσου Μπράτσου Έντονες συζητήσεις και ανησυχία έχει δημιουργήσει στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους παραθεριστές στην Ικαρία, τόσο η εμφάνιση...

Δείτε όλο το άρθρο
H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

Με το να βρίσκονται στη μέση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ευρώπης αναζητούν μια ενδιάμεση οδό, ώστε ούτε τα εθνικά τους συμφέροντα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια