Ε. Αχτσιόγλου: Στόχος η ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων

🕔07/11/2016 - 14:44

Την «επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας» έθεσε ως το «μεγάλο στοίχημα» η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο.

Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε και αυτή αυτό που έχει πει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο κ. Κατρούγκαλος, ότι το ασφαλιστικό έκλεισε από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και η οποία, όπως είπε, θα είναι σκληρή.
Ακόμη, προανήγγειλε «ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών για να επιβάλει την νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και εξήρε το έργο των υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. 

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν θα δεχθούμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι «η ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η νέα υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα απομειώνεται αργά και σταθερά, ενώ δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών της είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για έργα όχι για λόγια. Η κρισιμότητα των στιγμών και η δυσκολία των μαχών δεν μας επιτρέπει να είναι ο ένας πάνω από τον άλλο, αλλά ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

«Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, έχουμε κρίσιμες μάχες σε δύο κυρίους τομείς, όπως τους έθεσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώτος τομέας είναι η δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία τα εργασιακά αποτελούν τον βασικό άξονα της διαπραγμάτευσης, ενώ ο δεύτερος τομέας είναι η καθημερινότητα των πολιτών, όπως αυτή αντανακλάται στο πεδίο της αγοράς εργασίας», είπε και πρόσθεσε:

«Στη δεύτερη αξιολόγηση, για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι δύσκολη, στόχος μας είναι να ανακτήσουμε βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να δώσουμε, πλέον, ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γιατί, σήμερα, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης εξακολουθεί τυπικά να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει πλήρως καταργηθεί. Δεδομένος είναι και ο στόχος μας να μην επιτρέψουμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας».

Τα «όπλα» στη διαπραγμάτευση

Η νέα υπουργός υπογράμμισε ότι στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει σημαντικά «όπλα», που είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, «μία Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές. Επομένως, το κύρος της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού». 

«Δεύτερο ‘όπλο’ μας είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, οι αρχές αυτές, οι οποίες αποτυπώνονται στους χάρτες θεμελιωδών και κοινωνικών δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρώπη, και στους οποίους δεσπόζουσα θέση κατέχει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Έχουμε, λοιπόν, στρατηγική, έχουμε ‘όπλα’ και, σίγουρα, έχουμε έναν στόχο», ανέφερε και διευκρίνισε ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε ότι, πέραν της διαπραγμάτευσης, «στην καθημερινότητα των πολιτών και των εργασιακών σχέσεων, η αγορά εργασίας δεν πλήττεται μόνο από την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήττεται και από τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας, της μαύρης εργασίας, της ανασφάλιστης, της απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασίας, της εργασίας που είναι πλήρης, αλλά εμφανίζεται ως μερική απασχόληση». 

Επίσης, εξήρε το έργο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου. Αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ότι η κ. Φωτίου, με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, υλοποίησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως επεσήμανε, εφάρμοσε, ήδη, πιλοτικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμους με επιτυχία και τώρα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της πλήρους εφαρμογής του θεσμού του ΚΕΑ, το οποίο θα δώσει στήριξη στους πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας». Για το μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, είπε ότι η κ. Αντωνοπούλου, με καθημερινό αγώνα, έχει ριχτεί στη μεγάλη μάχη της μείωσης της ανεργίας.

«Το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για δουλειά και όχι για λόγια. Προχωράμε συντεταγμένα, συλλογικά, στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν μας επιτρέπει να "είμαι εγώ πάνω από εσένα ή εσύ πάνω από εμένα". Αλλά ο καθένας θα πρέπει να είναι πάνω από τον εαυτό του. Το υπουργείο έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους πολίτες», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, σημείωσε ότι παραλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, «έναν άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του το βαρύ φορτίο της πρώτης αξιολόγησης και σχεδίασε μία δομική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα αντικαταστήσει το κατακερματισμένο και εν πολλοίς πελατειακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». «Είμαι βέβαιη ότι ο κ. Κατρούγκαλος στα νέα του καθήκοντα θα έχει μία πολύ επιτυχημένη πορεία και θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση της συμμαχίας των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, μία συμμαχία που είναι αναγκαία, τόσο για την ανάδειξη των θέσεων της χώρας μας στο εξωτερικό, όσο και για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς»τόνισε.

Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδει τις αρμοδιότητες του υπουργού Εργασίας στην Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας, παράλληλα, τις τέσσερις μεγάλες σφαίρες αρμοδιότητας του υπουργείου, που κλήθηκε να διαχειριστεί, και είναι το ασφαλιστικό, το θέμα των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα θέματα, δηλαδή, κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα των ανθρώπων που είναι θύματα της κρίσης. «Γι' αυτό συμβολικά, το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ήταν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση», συμπλήρωσε.

«Στο ασφαλιστικό επιχειρήσαμε μία μεταρρύθμιση, για να αντιμετωπίσουμε κακοδαιμονίες δεκαετιών. Αποφασίσαμε, όμως, αυτές τις δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου, όπως ήταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που, παρά την υποκριτική κριτική, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να τις εξουδετερώσουμε με μία σφαιρική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόσαμε κανόνες ισονομίας, που αποτελούν καταστατικές αρχές της Αριστεράς, ιδρύοντας έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και εφαρμόζοντας, για πρώτη φορά, τους ίδιους κανόνες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες» υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται η κατάργηση του ασύλου, σύμφωνα με τη Ν. Κεραμέως

19/07/2019 - 14:04 - Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την...

Τέσσερις προτάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ γα τη δίκαιη μείωση του ΕΝΦΙΑ

19/07/2019 - 13:38 - Τέσσερις προτάσεις για «δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ» καταθέτει η...

Αυξήθηκε στα €337,4 δισ. το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

19/07/2019 - 13:14 - Στο 181,9% του ΑΕΠ ή 337,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2019,...

Για εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος μίλησε ο Απ. Βεσυρόπουλος

19/07/2019 - 12:58 - Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας...

Τι ζητά ο Κ. Αγοραστός για τις αλλαγές στον Κλεισθένη

19/07/2019 - 12:32 - Να θεσπιστεί η αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου κατά τη ψήφιση στα περιφερειακά και δημοτικά...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πως κρίνονται οι πρώτες αντιδράσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Χρήστος Καψάλης

Μόλις 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση των Exit Poll η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να τοποθετηθούν και να δώσουν άτυπα, μέσων πηγών, το στίγμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ελλάδα

Νότης Μαριάς

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο της νέας ηγεσίας της ΕΕ ανέδειξαν πέραν των άλλων ως νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως πάντα, …ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα.

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε την πεπατημένη των υποψηφίων πρωθυπουργών που προεκλογικά υπόσχονται μικρά, ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα και με το...

Δείτε όλο το άρθρο
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο

Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο Τάσος Παππάς Βρυχάται η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε λόγω της εφαρμογής των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν είναι παραγραφή για τον Τσουκάτο. Είναι παραγραφή για τον Σημίτη

Δεν είναι παραγραφή για τον Τσουκάτο, αλλά για τον Σημίτη Γιώργος Λακόπουλος Ας αφήσουμε τα νομοτεχνικά στην δίκη της Siemens - ή σε ό,τι απέμεινε...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια,  επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο

84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο


Εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι το τρίπτυχο που θα πρωταγωνιστήσει στην 84η ΔΕΘ, η οποία θα έχει αέρα… Ινδίας, καθώς η ασιατική...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Παραδομένη στις φλόγες η κεντρική Πορτογαλία: 900 πυροσβέστες στη μάχη Παραδομένη στις φλόγες η κεντρική Πορτογαλία: 900...

Παραδομένη στις φλόγες η κεντρική Πορτογαλία Πάνω από 900 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην κεντρική...

Νέα Τεχνολογίας Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για πάντα Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για...

Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για πάντα Τα χρονολόγιά μας έχουν κατακλυστεί από...

Κύπρος - Ειδήσεις Σύλληψη 54χρονου για πώληση laughing gas Σύλληψη 54χρονου για πώληση laughing gas

Ένας άνδρας 54 ετών συνελήφθη στην Αγία Νάπα ως ύποπτος για υπόθεση παράνομης πώλησης αερίου laughing gas....

Ειδήσεις υγείας Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά

Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατροτεχνολογικό προϊόν για παιδιά.Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας, 012018 (ημ....

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω - ΦΩΤΟ Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να...

Για πολλούς ήταν το κακό παιδί της μουσικής...

Νέα για αυτοκίνηση Volkswagen: Ετοιμάζει αστικό crossover με σπορ look Volkswagen: Ετοιμάζει αστικό crossover με σπορ look

Ύστερα από T-Roc και εσχάτως από το T-Cross, η Volkswagen συνεχίζει δυναμικά στο ίδ

Αγροτικά Νέα Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge” Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή...

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching,...

Πολιτιστικά Νέα Έφυγε ο σπουδαίος Κουβανός ποιητής Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ Έφυγε ο σπουδαίος Κουβανός ποιητής Ρομπέρτο Φερνάντες...

Έφυγε ο σπουδαίος Κουβανός ποιητής Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Ρομπέρτο Φερνάντες...

Εκπαιδευτικά Νέα Live/Βουλή: Σήμερα οι ομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας  στη Βουλή Live/Βουλή: Σήμερα οι ομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπ....

Σήμερα ,θα μιλήσουν  στη Βουλή η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι υφυπουργοί Σ. Ζαχαράκη και Β....

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας (video) «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών...

Oι «Παλίρροιες στο Σύμπαν», οι συγκρούσεις των Γαλαξιών και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε ομιλία που...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...