Ε. Αχτσιόγλου: Στόχος η ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων

🕔07/11/2016 - 14:44

Την «επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας» έθεσε ως το «μεγάλο στοίχημα» η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο.

Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε και αυτή αυτό που έχει πει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο κ. Κατρούγκαλος, ότι το ασφαλιστικό έκλεισε από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και η οποία, όπως είπε, θα είναι σκληρή.
Ακόμη, προανήγγειλε «ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών για να επιβάλει την νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και εξήρε το έργο των υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. 

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν θα δεχθούμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι «η ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η νέα υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα απομειώνεται αργά και σταθερά, ενώ δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών της είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για έργα όχι για λόγια. Η κρισιμότητα των στιγμών και η δυσκολία των μαχών δεν μας επιτρέπει να είναι ο ένας πάνω από τον άλλο, αλλά ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

«Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, έχουμε κρίσιμες μάχες σε δύο κυρίους τομείς, όπως τους έθεσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώτος τομέας είναι η δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία τα εργασιακά αποτελούν τον βασικό άξονα της διαπραγμάτευσης, ενώ ο δεύτερος τομέας είναι η καθημερινότητα των πολιτών, όπως αυτή αντανακλάται στο πεδίο της αγοράς εργασίας», είπε και πρόσθεσε:

«Στη δεύτερη αξιολόγηση, για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι δύσκολη, στόχος μας είναι να ανακτήσουμε βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να δώσουμε, πλέον, ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γιατί, σήμερα, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης εξακολουθεί τυπικά να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει πλήρως καταργηθεί. Δεδομένος είναι και ο στόχος μας να μην επιτρέψουμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας».

Τα «όπλα» στη διαπραγμάτευση

Η νέα υπουργός υπογράμμισε ότι στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει σημαντικά «όπλα», που είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, «μία Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές. Επομένως, το κύρος της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού». 

«Δεύτερο ‘όπλο’ μας είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, οι αρχές αυτές, οι οποίες αποτυπώνονται στους χάρτες θεμελιωδών και κοινωνικών δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρώπη, και στους οποίους δεσπόζουσα θέση κατέχει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Έχουμε, λοιπόν, στρατηγική, έχουμε ‘όπλα’ και, σίγουρα, έχουμε έναν στόχο», ανέφερε και διευκρίνισε ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε ότι, πέραν της διαπραγμάτευσης, «στην καθημερινότητα των πολιτών και των εργασιακών σχέσεων, η αγορά εργασίας δεν πλήττεται μόνο από την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήττεται και από τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας, της μαύρης εργασίας, της ανασφάλιστης, της απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασίας, της εργασίας που είναι πλήρης, αλλά εμφανίζεται ως μερική απασχόληση». 

Επίσης, εξήρε το έργο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου. Αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ότι η κ. Φωτίου, με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, υλοποίησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως επεσήμανε, εφάρμοσε, ήδη, πιλοτικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμους με επιτυχία και τώρα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της πλήρους εφαρμογής του θεσμού του ΚΕΑ, το οποίο θα δώσει στήριξη στους πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας». Για το μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, είπε ότι η κ. Αντωνοπούλου, με καθημερινό αγώνα, έχει ριχτεί στη μεγάλη μάχη της μείωσης της ανεργίας.

«Το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για δουλειά και όχι για λόγια. Προχωράμε συντεταγμένα, συλλογικά, στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν μας επιτρέπει να "είμαι εγώ πάνω από εσένα ή εσύ πάνω από εμένα". Αλλά ο καθένας θα πρέπει να είναι πάνω από τον εαυτό του. Το υπουργείο έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους πολίτες», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, σημείωσε ότι παραλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, «έναν άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του το βαρύ φορτίο της πρώτης αξιολόγησης και σχεδίασε μία δομική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα αντικαταστήσει το κατακερματισμένο και εν πολλοίς πελατειακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». «Είμαι βέβαιη ότι ο κ. Κατρούγκαλος στα νέα του καθήκοντα θα έχει μία πολύ επιτυχημένη πορεία και θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση της συμμαχίας των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, μία συμμαχία που είναι αναγκαία, τόσο για την ανάδειξη των θέσεων της χώρας μας στο εξωτερικό, όσο και για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς»τόνισε.

Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδει τις αρμοδιότητες του υπουργού Εργασίας στην Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας, παράλληλα, τις τέσσερις μεγάλες σφαίρες αρμοδιότητας του υπουργείου, που κλήθηκε να διαχειριστεί, και είναι το ασφαλιστικό, το θέμα των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα θέματα, δηλαδή, κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα των ανθρώπων που είναι θύματα της κρίσης. «Γι' αυτό συμβολικά, το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ήταν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση», συμπλήρωσε.

«Στο ασφαλιστικό επιχειρήσαμε μία μεταρρύθμιση, για να αντιμετωπίσουμε κακοδαιμονίες δεκαετιών. Αποφασίσαμε, όμως, αυτές τις δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου, όπως ήταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που, παρά την υποκριτική κριτική, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να τις εξουδετερώσουμε με μία σφαιρική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόσαμε κανόνες ισονομίας, που αποτελούν καταστατικές αρχές της Αριστεράς, ιδρύοντας έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και εφαρμόζοντας, για πρώτη φορά, τους ίδιους κανόνες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες» υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

από την κυβέρνηση ΜητσοτάκηΚώστας Ζαχαριάδης Μόλις ένα μήνα στο τιμόνι της χώρας και η νέα κυβέρνηση δεν σταματά να κάνει κινήσεις και να περνά...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς ο Αρκάς (μοιάζει να) έχασε την μπάλα

Πώς ο Αρκάς (μοιάζει να) έχασε την μπάλαΜύρος Ζέκα Όταν ο Αρκάς το παράκανε με κάποια σκίτσα του πριν από κάμποσο καιρό και κάποιοι του ασκούσαν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ο Τραμπ ακυρώνει συνάντηση με την Δανή πρωθυπουργό... λόγω Γροιλανδίας Ο Τραμπ ακυρώνει συνάντηση με την Δανή πρωθυπουργό... λόγω...

Ο Τραμπ ακυρώνει συνάντηση με την Δανή πρωθυπουργόΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναβληθεί η...

Νέα Τεχνολογίας Είναι επίσημο! Κατεβάστε την πρώτη beta του νέου browser των Windows 10 Είναι επίσημο! Κατεβάστε την πρώτη beta του νέου browser...

Η Microsoft προέβη σήμερα στην επίσημη ανακοίνωση ότι οι Dev και Canary εκδόσεις του Chromium Edge browser...

Κύπρος - Ειδήσεις Έρευνες για εντοπισμό 44χρονου που εξαφανίστηκε Έρευνες για εντοπισμό 44χρονου που εξαφανίστηκε

Άφαντος παραμένει από το βράδυ της Δευτέρας 44χρονος Πολωνός, ο οποίος βούτηξε στη θάλασσα για κολύμπι, ενώ...

Ειδήσεις υγείας Βρετανία: Το ναρκωτικό MDMA ως θεραπεία για τον αλκοολισμό Βρετανία: Το ναρκωτικό MDMA ως θεραπεία για τον αλκοολισμό

Με μια πρώτη ματιά στην μελέτη για το ναρκωτικό MDMA φαίνεται ότι είναι ασφαλές και πιο αποτελεσματικό από...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Δείτε τον Mark Webber να οδηγεί στο όριο και να αναλύει τη νέα Porsche Carrera S [video] Δείτε τον Mark Webber να οδηγεί στο όριο και να αναλύει τη...

Ύστερα από την καριέρα του στην F1 με τη Red Bull, o Webber συνέχισε ως οδηγός της Porsche στο Παγκόσμιο...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στο Matrix 4 Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στο Matrix 4

Είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως ο Κιάνου Ριβς θα επιστρέψει στη νέα ταινία Matrix,η οποία είναι η τέταρτη του...

Εκπαιδευτικά Νέα Σήμερα: Συνεδριάζει το ΚΥΣΔΙΠ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας και σε φορείς Σήμερα: Συνεδριάζει το ΚΥΣΔΙΠ για τις αποσπάσεις...

Του Αιρετού στο ΚΥΣΔΙΠ Β. Σκοπελίτη Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη , στις 10 το πρωί, το ΚΥΣΔΙΠ προκειμένου  να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο Ντόμπριτς Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο...

Με παγωτό από φρούτα δροσίζονται τον Αύγουστο οι αρκούδες «Berna» και «Kostadin» στον ζωολογικό κήπο στην...