Ε. Βενιζέλος: «This is, λοιπόν, a coup»

🕔09/07/2016 - 13:05

Ως ένα «διαρκές πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τη φράση «This is a coup», που εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της 17ωρης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση συνομολογεί πως οι συσχετισμοί που την έφεραν στην εξουσία έχουν αλλάξει, και για το λόγο αυτό επισπεύδει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τονίζει πως είναι ευθύνη των παρατάξεων που «σήκωσαν το δυσανάλογο πολιτικό βάρος της υπευθυνότητας και της εθνικής στρατηγικής» να δώσουν «καθαρή εναλλακτική κυβερνητική λύση, βασισμένη σε τέσσερα προτάγματα: την ιστορική αλήθεια, την κοινή λογική, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την εθνική ενότητα».

Συγκεκριμένα, το άρθρο του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση αποδέχεται και συνομολογεί ότι μεταβλήθηκαν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί που την έφεραν στην εξουσία τον Ιανουάριο και τη διατήρησαν σε αυτή, παρά τα όσα μεσολάβησαν, τον Σεπτέμβριο του 2015. Για αυτόν τον πολύ απλό λόγο επισπεύδει τώρα την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και επιδιώκει την υπερψήφισή του από τα 2/3 ώστε η λεγόμενη απλή αναλογική να ισχύσει αμέσως, από τις επόμενες εκλογές.

» Αν το κίνητρο της κυβέρνησης ήταν θεσμικό ή ιδεολογικό, η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έπρεπε να έχει συντελεστεί μετά τις πρώτες εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και πάντως πριν από τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εδώ και 18 μήνες η χώρα κυβερνιέται από τη ρητορικά ετερογενή, αλλά ομογενοποιημένη χάρη στη νομή της εξουσίας σχετική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μετατρέπεται σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάρη στο μπόνους που προσφέρεται στο πρώτο κόμμα από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

» Πίσω από την εσπευσμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου υποτίθεται ότι βρίσκεται η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφωθούν νέου τύπου κυβερνητικές συνεργασίες. Μοιράζονται άραγε τη φιλοδοξία αυτή με τους ΑΝΕΛ και τη θυμήθηκαν πότε ακριβώς; Όταν οι δημοσκοπήσεις και η κοινή εμπειρία κατέγραψαν την αλλαγή των συσχετισμών στο κοινωνικό σώμα, δηλαδή την κρίση πολιτικής νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Η επιδίωξη συνεπώς της κυβέρνησης δεν έχει αφηρημένα θεσμικά χαρακτηριστικά, αλλά κίνητρα συγκυριακά και τυχοδιωκτικά. Θέλει να ελέγξει την πτώση της και να διατηρήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του κρίσιμου παράγοντα των εξελίξεων.

» Θεμελιώδες όμως στοιχείο των εξελίξεων είναι το να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Θεμελιώδης συνεπώς υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων που σήκωσαν το δυσανάλογο πολιτικό βάρος της υπευθυνότητας και της εθνικής στρατηγικής -πρωτίστως της δημοκρατικής παράταξης- είναι να δώσουν καθαρή εναλλακτική κυβερνητική λύση, βασισμένη σε τέσσερα προτάγματα: την ιστορική αλήθεια, την κοινή λογική, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την εθνική ενότητα.

» Ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να διεκδικείται από εκείνους που υπονόμευσαν εν ψυχρώ όλα τα παραπάνω προτάγματα γιατί είδαν στην περιπέτεια των Μνημονίων τη μικροκομματική ευκαιρία να παίξουν ρόλους που ούτε να τους φανταστούν δεν μπορούσαν πριν από το 2010.

» Αυτή όμως η κυβέρνηση που με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως την προωθεί, συνομολογεί την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσωπευτικότητάς της, διατείνεται ταυτοχρόνως ότι έχει σχέδιο μακράς παραμονής στην εξουσία, μέχρι το τέλος της τετραετίας, μέσω της απροκάλυπτης υπονόμευσης των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου!

» Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που, όπως τώρα αποκαλύπτεται, είχε αναθέσει σε αλλοδαπούς ιδιώτες την προετοιμασία σχεδίου (plan Χ) για την ηθελημένη επάνοδο στο εθνικό νόμισμα υπό συνθήκες κατάλυσης των συνταγματικών εγγυήσεων και ελευθεριών.

» Όχι σχέδιο Β για την περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι ακραίο παρά τη βούλησή της, αλλά σχέδιο Χ ως δική της πολιτική επιλογή και πρωτοβουλία χωρίς σχετική δημοκρατική εντολή και νομιμοποίηση που σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχει σαφή και ρητό χαρακτήρα.

» Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που αφού ευτέλισε τη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, ευτέλισε και το αποτέλεσμά του, μετατρέποντας το δήθεν υπερήφανο Οχι, αρχικά μεν στο Μνημόνιο τρία, στη συνέχεια σε διαρκές Μνημόνιο μετά το 2018 και τελικά σε πλήρη παράδοση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κυριαρχίας και των θεσμών της χώρας (υπερταμείο, ΤΧΣ κ.ο.κ.) στην τρόικα.

» Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που επιδιώκει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με πρωτόγονο νομικά τρόπο. Για την κυβέρνηση που καταργεί και υποκαθιστά τις συνταγματικά προβλεπόμενες ανεξάρτητες Αρχές και τις προστατευόμενες από το δίκαιο της ΕΕ ρυθμιστικές Αρχές.

» Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να εκφράζει, να προκαταλαμβάνει και να ελέγχει τη Δικαιοσύνη με πρωτοφανείς πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.

» Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που ισχυρίζεται υποκριτικά ότι τώρα πια επιδιώκει τη συναίνεση που είναι σύμφυτη με την απλή αναλογική και τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ όλη η πολιτική της βασίζεται στη μετωπική σύγκρουση, στο ψέμα, στη συκοφαντία, στην αλλοίωση της πραγματικότητας.

» Πρόκειται για την κυβέρνηση που χαιρόταν το καλοκαίρι του 2015 για τη διεθνή συμπαράσταση που συγκέντρωνε κατά των κακών Ευρωπαίων με το σύνθημα «this is a coup» και τώρα βλέπουμε ότι δεν είχε πρόβλημα να ετοιμάζει plan X που ήταν το ίδιο ένα coup καθώς προέβλεπε εκ των πραγμάτων την κατάλυση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών.

» Το μεγαλύτερο όμως coup είναι αυτό που αποπειράται και πάλι η κυβέρνηση κατά της κοινής λογικής, κατά της κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης και ενότητας που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό είναι πράγματι ένα ουσιαστικό και επικίνδυνο χτύπημα. This is, λοιπόν, a coup».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12-5-2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (11/5/2020) Σημαντικά φαίνεται πως ανησυχούν οι πολίτες για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19, αφού το 74% εμφανίζεται θετικό και μάλλον θετικό στην... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!