Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

🕔02/11/2020 - 12:22

«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας

Τη βεβαιότητα ότι θα χρειαστεί η λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στο θέμα της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα γενικά, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε εκείνου του τύπου την ευθύνη που θα έπρεπε να επιδείξει» και αναφέρθηκε στη μετακίνηση φοιτητικού πληθυσμού προς την πόλη» και πρόσθεσε ότι «υπήρξε πολύ μεγάλη αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, το αποτέλεσμα δυστυχώς το εισπράττει σήμερα η Θεσσαλονίκη». Αφού υπογράμμισε το συντονισμένο σχέδιο από υπουργείο Υγείας με την προσθήκη 43 κλινών ΜΕΘ (δείτε εδώ), τόνισε: «Παρά ταύτα με την εξαιρετικά αυξητική πορεία που έχει το φαινόμενο, θα πρέπει να ενισχύσουμε το σύστημα και με άλλες κλίνες. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα πρέπει να είναι τέτοιου τύπου ώστε να μην αφήνουν περιθώριο για την αυξητική αυτή τάση».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, ακόμη, ότι «οποιοδήποτε μέτρο, ακόμη και το πιο σκληρό, και το πιο αυστηρό, εάν δεν υπάρχει ευθύνη, και συλλογική και ατομική, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει. Είμαστε στο σημείο 'μηδέν', είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης», σημείωσε. Επίσης, αφού αναγνώρισε ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και πολιτιστικών χώρων αδικούνται από την ανεύθυνη συμπεριφορά συναδέλφων τους, τόνισε ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός δεν μπορεί να είναι παντού και εξήγησε ότι για αυτό το λόγο «αποφασίστηκε ένα οριζόντιο μέτρο με στόχο να καταλλαγεί ο ιός το διάστημα αυτό» και απώτερο στόχο «να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την αγορά τον Δεκέμβριο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία, ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, είχε τη μικρότερη απώλεια σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης (λιγότερο από 2%)», και «σε αυτό συνέβαλε το μεγάλο 'πακέτο' το προηγούμενο διάστημα, ιδίως στις αναστολές που μπήκαν οι εργαζόμενοι. Η αναστολή με την ταυτόχρονη απαγόρευση απολύσεων ήταν ένα προωθητικό μέτρο που καμία άλλη χώρα δεν πήρε». Είπε, ακόμα, ότι τα τελευταία μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, της οικονομίας και της εργασίας κοστίζουν περίπου 1,4 δισ. το μήνα και διαβεβαίωσε ότι «με μέτρο, χωρίς παραλογισμούς, χωρίς δημαγωγική σπατάλη θα κάνουμε αυτό που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με το μέτρο που πρέπει». Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να παραμείνει κατά το δυνατόν ακέραιη η εργασία την επόμενη μέρα της επέλασης του ιού», υπογράμμισε ενώ σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «υπάρχουν λελογισμένα αποθέματα, θα τα χρησιμοποιήσουμε με ένα ροοστάτη, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα δημόσια ταμεία στην αλόγιστη πλειοδοσία». Να υπάρχουν, εν τέλει, «αποθέματα ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Αντιθέτως, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τις προτροπές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περισσότερο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, «είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δανειστούμε από καμία αγορά. Οι αγορές αντανακλούν τη φερεγγυότητα, την αξιοπιστία και το μέτρο κάθε κυβέρνησης. Εμείς, εμπροσθοβαρώς, επιδείξαμε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική, στηρίξαμε όσο έπρεπε διατηρώντας δημοσιονομικά αποθέματα και σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε διατηρήσει σχεδόν ακέραια τα αποθέματα τα οποία παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση». Έκλεισε τη σχετική απάντηση λέγοντας ότι «ο δανεισμός είναι χαμηλότερος ακόμη κι από παραδοσιακές ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, διατηρούμε ένα πολύ σοβαρό δημοσιονομικό απόθεμα στην περίπτωση επιμήκυνσης της κρίσης», προκειμένου να υποστηριχθεί η αγορά και η εργασία «στο μέτρο που μπορούμε και πρέπει».

 

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο υπουργός είπε ότι υπάρχει «μια πεπερασμένη δυνατότητα για να μπορέσεις να κάνεις πράγματα, δεν είναι πάντα εύκολο άμεσα να ενισχύεις τον στόλο με νέα οχήματα ή νέα βαγόνια. Είναι πολύ δυσκολότερη η άσκηση στο μετρό, πιο εύκολα για τα λεωφορεία, στα οποία έχουν ήδη γίνει σοβαρές κινήσεις, έχουν προστεθεί περισσότερα από εκατό νέα λεωφορεία, διακόσια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Έχει μπει στον στόλο και το ιδιωτικό κομμάτι των λεωφορείων, ήδη η κατάσταση είναι βελτιωμένη, πάντοτε τις ώρες αιχμής μπορεί να υπάρξει ένας σοβαρός συγχρωτισμός» αναγνώρισε, επιχειρηματολογώντας, συγχρόνως, ότι «με βάση τις μελέτες το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερμετάδοσης δεν βρίσκεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως έχει να κάνει με το κομμάτι της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, των πανεπιστημίων και σε άλλους μικρότερους παράγοντες, όπως ο αθλητισμός». Διευκρίνισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη παγκοσμίως που να θεωρεί ότι τα σχολεία συνιστούν πραγματικό πυλώνα υπερμετάδοσης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως «σήμερα είμαστε δύο εβδομάδες μπροστά σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα συγκριτικώς βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα και αυτό έχει να κάνει με τα έγκαιρα, προληπτικά και στοχευμένα μέτρα που στηρίζονται στην ανάλυσή μας», ξεκαθάρισε. Ενώ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, απάντησε ότι «η υπερτοπική μετάβαση θα πρέπει να αποθαρρύνεται». Τέλος, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας καταστημάτων ενώ συνελήφθησαν και υπεύθυνοι.

 

Για την επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις, ο υπουργός έκανε λόγο για «τη χειρότερη μορφή φασιστικού ολοκληρωτισμού», γι' αυτό που συνέβη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε βάρος του πρύτανη. «Δεν ήταν μόνο φυσική απειλή κατά της ζωής του ανθρώπου, αλλά επρόκειτο στην πραγματικότητα για απίστευτα ασύμμετρη απειλή της μειοψηφίας απέναντι στην πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει και την ακαδημαϊκή κοινότητα προ των ευθυνών της αλλά και ο ίδιος να αναλάβει το τίμημα, όπως και η κυβέρνηση, να φέρει μέτρα εξαιρετικά ριζικά. Σήμερα, υπάρχει η συνείδηση στην κοινωνία ότι δεν πάει άλλο με τα πανεπιστήμια, υπήρξε ο νόμος για το άσυλο και τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξαν ακραία φαινόμενα». Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις πρυτάνεων που ανέλαβαν δράσεις οι οποίες περιόρισαν βαθύτατη ανομία, είπε, φέρνοντας το παράδειγμα του ΑΠΘ. Αλλά «θα υπάρξουν ενιαία, ριζικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά μέτρα για τη φύλαξη του ακαδημαϊκού έργου, και πρωτίστως την ακεραιότητα φοιτητών και διδασκόντων. Ως εδώ», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας, «δεν υπάρχει καμία άλλη ανοχή». Προανήγγειλε, επίσης, ότι «θα υπάρξει αναβάθμιση και του κομματιού που αφορά τον προληπτικό έλεγχο και την καταστολή αυτών των φαινομένων. Θα επαναξιολογηθεί και η νομοθεσία, και η ακαδημαϊκή και η ποινική, έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παρεμβαίνει η έννομη τάξη όπου πρέπει και με την ένταση που πρέπει. Θα υπάρξουν δράσεις εναρμονισμένες και με την απαίτηση της κοινωνίας πλέον».

Κλείνοντας τη σχετική απάντηση αναγνώρισε ότι «οι ποινές δεν είναι ανάλογες της πραγματικής συνέπειας της πράξης αλλά και του παιδαγωγικού αποτελέσματος» και εξήγησε ότι «επιχειρήσαμε, με όσο το δυνατόν ηπιότερο τρόπο, να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε, να φέρουμε σε μια κοινή λογική τα πράγματα εντός των πανεπιστημίων». «Από σήμερα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα και, ελπίζω και με τη συναίνεση και των πρυτανικών αρχών, θα μπορέσουμε να πάμε σε πιο εξευρωπαϊσμένο πλαίσιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Σε ερώτηση για τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, αφού τόνισε εισαγωγικώς ότι «είναι μια πορεία υψηλού συμβολισμού για τη χώρα», είπε πως «θα υπάρξει μια κεντρική απόφαση για τη διαχείρισή της. Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό -πολιτικά κόμματα, φορείς, ατομικά οι πολίτες- (ευελπιστώ) να έχουμε τη συλλογική συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πορεία όπως την γνωρίσαμε, θα είναι μια διαφορετικού τύπου εκδήλωση μνήμης και τιμής. Βεβαίως και δεν θα είναι εκείνο που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Για αυτό θα υπάρξουν νεότερα τις αμέσως επόμενες ημέρες».

 

Για τα ελληνοτουρκικά

Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, «στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολιτικής της Τουρκίας, δεν υπήρξε η ύφεση που θα μπορούσαμε να αναμένουμε από ένα τέτοιο συγκλονιστικό γεγονός φυσικής καταστροφής. Εμείς δεν προσδοκούμε σε φυσικές καταστροφές για να έρθουμε κοντύτερα -ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει την προσέγγιση καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο». Όμως, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σημεία υπεροχής της ελληνικής διπλωματίας: Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι έχει αναβαθμιστεί στη συνείδηση όλων των κρατών ότι δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά για μια ευρωτουρκική διαφορά ή ακόμη μια διαφορά μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν με την εχθροπαθή ρητορεία του σε βάρος κρατών και ηγετών έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα πόλεμο κατά της Δύσης που ενίοτε προσλαμβάνει και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κατά τον ίδιον. Το δεύτερο έχει καταστεί κοινός τόπος σε όλους ποιος είναι εκείνος ο οποίος ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και ποιος παραμένει περιφερειακός παρίας του Διεθνούς Δικαίου». Εν κατακλείδι, «η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια διπλωματία γνωρίζουν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την πρόληψη διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης κερδών

15/01/2021 - 23:07 - Κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πολυμερούς...

«Ουσιαστική ενίσχυση» των καταστηματαρχών ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

15/01/2021 - 21:02 - «Ουσιαστική ενίσχυση» των καταστηματαρχών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του τομεάρχη Ανάπτυξης...

Την επαναλειτουργία των καταστημάτων ανακοίνωσε ο Ν Χαρδαλιάς

15/01/2021 - 20:25 - Την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, επιχειρήσεις περιποίησης...

Αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ ανακοίνωσε για… μερικές ώρες ο Κ. Μητσοτάκης

15/01/2021 - 20:17 - Την αύξηση του προστίμου για τις σχετικές με τον κορωνοϊό παραβάσεις από τα 300 ευρώ στα 500, ώστε...

Συντονισμός όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

15/01/2021 - 19:43 - Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της κακοκαιρίας που...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Γιατί η Ελλάδα έχασε το “τρένο” της βιομηχανίας – Τι έκαναν οι Τούρκοι

Δημήτρης Μάρδας

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην αεροναυπηγική (ετοιμάζει για το 2023 μαχητικό αεροπλάνο δικό της, 5ης γενιάς),...

Δείτε όλο το άρθρο
Μέρκελ, Λαγκάρντ και ευρωπαϊκές τράπεζες γλύτωσαν τον Ερντογάν από τις κυρώσεις

Νότης Μαριάς

H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν και με την καθοδήγηση της Μέρκελ να στείλει τις κυρώσεις κατά της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Οι ματωμένοι Γενάρηδες του 1942 – 1943 – 1944

Αναδρομή σε χρόνια μαύρα που τα σκέπαζε η κατοχή της χώρας μας, με θυσίες και ποταμούς αίματος, θα κάνουμε σήμερα, με στόχο τη διατήρηση της...

Δείτε όλο το άρθρο
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις. Για να...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (17-12-2020) Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 16%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (17-12-2020) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 15%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια