Εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής, η πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη»

🕔13/10/2021 - 21:03

Για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ – Ποιοι συμμετείχαν και τι είπαν στις τοποθετήσεις τους

Εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής, η πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη».

Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σχεδόν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ, στελέχη καθώς και ιστορικές προσωπικότητες του κόμματος όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Με την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με αναφορές όλων των προέδρων της ΝΔ από την ίδρυσή της έως σήμερα ενώ έγινε προβολή και δεύτερου βίντεο με αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πορεία της Ελλάδος μέχρι την ένταξη της στην ΕΟΚ.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ίδρυσε τη ΝΔ είχε στο νου του τη δημιουργία της νέας Ελλάδος, της δημοκρατίας, της ασφαλείας και της ευημερίας. «Χάρις στις σωστές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των διαδόχων του μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον», υπογράμμισε.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Αχιλλέας Καραμανλής. «Σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ αλλά για να εμπνευστούμε από το παράδειγμα του και την παρακαταθήκη του. Η παράταξή μας ήταν και παραμένει εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (δείτε εδώ). Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν άριστη. «Η Ελλάδα του 2021 είναι ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981. Δεν υπήρξε πεδίο δημόσιας ζωής που δεν ωφέλησε η κοινοτική επίδραση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η χώρα μετατράπηκε από μια κλειστή οικονομία της περιφέρειας σε μια ανοικτή οικονομία της υφηλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η ΝΔ στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ακόμα και όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ έκανε αναφορές σε όσα συμβαίνουν σήμερα.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά, μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του εμβολιασμού αλλά και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας για την εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, ενός στόχου που όπως τόνισε η Ελλάδα διεκδικούσε από το ‘74. «Τώρα είναι η ώρα οι πραγματικοί ευρωπαϊστές να γίνουν ευρωπαίοι πραγματιστές», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σήμερα θα ήταν εξαιρετικά υπερήφανος «για τη δίκη μας ιστορική επιλογή να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένεια μας η Ευρώπη».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη δική του ομιλία (δείτε εδώ) αναφέρθηκε στην προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τόπο και σε αρκετά σημεία της ομιλίας του παρέθεσε κάποιες τοποθετήσεις του ιδρυτή της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας και πως η πολιτεία έχει καθήκον να μέριμνα για την ευημερία όλων και πρωτίστως εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. «Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η διευρυνόμενη ανασφάλεια είναι λόγος σοβαρού προβληματισμού», επισήμανε και τόνισε την αναγκαιότητα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλιση, το εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα είπε ότι οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για συνθήκες σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης ενώ τόνισε πως είναι εθνικό καθήκον η σύγκλιση των απόψεων στα εθνικά θέματα.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υπό απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής της ακεραιότητας», τόνισε ενώ είπε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει. «Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά και σημαντικά βήματα. Τονίστηκε ότι το εγχείρημα είναι δυσχερές χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ημιτελές. Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», ανέφερε μεταξύ άλλων λέγοντας πως συχνά μικροσυμφέροντα και στείροι ανταγωνισμοί υπερισχύουν.

«Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή. Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην πανδημία σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο στις ΗΠΑ. Ακόμα και στην οικονομική κρίση φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες χωρίς να παραβλέπονται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Μας επεβλήθη ένα πρόγραμμα τιμωρητικό με σοβαρά σφάλματα στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Επιπλέον χαρακτήρισε ταραξία την Τουρκία και είπε πως ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ κλείνουν το μάτι στη γειτονική χώρα. «Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις», τόνισε ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. «Συνιστά εθνική επιτυχία», υπογράμμισε.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια