Έκκληση Τσίπρα στους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη για τα κέντρα υποδοχής

🕔15/03/2016 - 11:29

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής και αναφέρθηκε στη χθεσινή προσπάθεια ομάδας προσφύγων να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα από αφύλακτο σημείο μερικά χιλιόμετρα από την ουδέτερη ζώνη. «Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους είναι απροστάτευτοι. «Αυτό το παιχνίδι με τις ανθρώπινες ζωές πρέπει να σταματήσει, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη «να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή», καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πρόσφυγες να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής «και από εκεί και πέρα θα δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασής τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να ελέγξουν αυτήν την παραπληροφόρηση, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων στα βόρεια σύνορα της χώρας δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, γι' αυτό απευθύναμε έκκληση σε πρόσφυγες και ΜΚΟ ώστε οι πρόσφυγες να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας».

Ακόμη, επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, διαπίστωση στην οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ακόμη, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην «τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστικούς όρους» ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, που επίσης έχει υποδεχτεί πρόσφυγες. Έχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέλαβε, βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε».

Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από Συρία στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, είπε ότι με τον Αρμένιο πρόεδρο «ανοίξαμε δρόμους για την εμβάθυνσή τους». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν αντανακλά το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, που έχουν, όπως είπε, ισχυρούς δεσμούς φιλίας. «Πρόκειται για σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολους καιρούς», είπε, ενώ μίλησε για παράλληλη ιστορία των δύο λαών, δεινών και διώξεων που υπέστηκαν και σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία των Αρμενιών και εις βάρος του ποντιακού ελληνισμού.

Ακόμη, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε ο οικονομικός τομέας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες «να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα».

 

Σ. Σαρκισιάν: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του προσφυγικού είναι η άρση των αιτίων αυτού του φαινομένου, δηλαδή ο πόλεμος και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, που είναι η κύρια αιτία.

Ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να υπερπηδήσει όλες τις δυσκολίες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, αλλά και την ικανοποίησή του για τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε με τους κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο.

«Οι προσεγγίσεις μας τόσο σε διμερές και διεθνές επίπεδο σε μέγιστο βαθμό συμπίπτουν», τόνισε ο Αρμένιος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποκτήσει η διμερής συνεργασία νέα δυναμική. Ακόμη είπε ότι συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της υγείας, της ιατρικής, της παιδείας, του πολιτισμού και της έρευνας. Ο Αρμένιος πρόεδρος χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο» των διμερών σχέσεων τις εμπορικοοικονομικές σχέσεις, ενώ αναφερόμενος στον στρατιωτικό τομέα, έναν «παραδοσιακό τομέα συνεργασίας», όπως παρατήρησε, είπε ότι η ασφάλεια των δύο λαών είναι αλληλένδετη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προσφυγικό, εκτίμησε ότι ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του ζητήματος είναι η άρση των αιτίων του φαινομένου, δηλαδή του πολέμου στη Συρία. Ανέφερε ακόμη ότι και η χώρα του έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει από κοινού προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

Καταλήγοντας ο Αρμένιος πρόεδρος επισήμανε ότι το πνεύμα αλληλεγγύης ένωσε και θα συνεχίσει να ενώνει τους δύο λαούς, ενώ γνωστοποίησε πως απεύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αρμενία.

 

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι «στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού»

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο χωρών και τόνισε ότι εγκαινιάζεται ένα νέο ξεκίνημα σε αυτές. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για πρόκληση την οποία η χώρα είναι «στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού» για να αντιμετωπίσει, αν και είναι «μια κατάσταση που μας υπερβαίνει». Επίσης, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι «γνωρίζουν από προσφυγιά, ξεριζωμό, γενοκτονία, εθνοκάθαρση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «θέλω να ελπίζω ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία στη Συρία», ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, οι δύο λαοί γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, βάσει των αξιών τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτήν την πρόκληση θα είμαστε σύμμαχοι».

Από την πλευρά του ο Σερζ Σαρκσιάν έκανε λόγο για ανοδική πορεία που έχουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας και τόνισε ότι επί χιλιετίες οι δύο λαοί βρίσκονται σε κοινή πορεία και σημείωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι έπληξε τις οικονομίες και των δύο χωρών. Επίσης, εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα θα βρει τρόπους ώστε να επιλύσει και το οικονομικό και το προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, καθώς αυτό επιβεβαιώθηκε δύο φορές δια των εκλογών «κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αρμενίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

ΗΠΑ-Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 60.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

08/07/2020 - 07:15:28 -

Αύξηση ανεργίας 2,1-2,3% φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ

07/07/2020 - 20:35 - Κατά 2,1% - 2,3%, αναλόγως των σεναρίων που αφορούν στον κορωνοϊό, προβλέπεται να αυξηθεί φέτος η...

27 κρούσματα χθες, τα 14 «εισαγόμενα»

07/07/2020 - 18:47 - Συνολικά, 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 14 «εισαγόμενα», ανακοινώθηκαν σήμερα...

Κορωνοϊός: Πυρά κατά Τζόνσον για επίρριψη ευθύνης σε οίκους ευγηρίας για τους πολλούς θανάτους

07/07/2020 - 12:21:53 -

Κορωνοϊός - Ινδία: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί - Σχεδόν 720.000 κρούσματα μόλυνσης

07/07/2020 - 08:23:04 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!