Έκκληση Τσίπρα στους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη για τα κέντρα υποδοχής

🕔15/03/2016 - 11:29

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής και αναφέρθηκε στη χθεσινή προσπάθεια ομάδας προσφύγων να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα από αφύλακτο σημείο μερικά χιλιόμετρα από την ουδέτερη ζώνη. «Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους είναι απροστάτευτοι. «Αυτό το παιχνίδι με τις ανθρώπινες ζωές πρέπει να σταματήσει, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη «να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή», καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πρόσφυγες να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής «και από εκεί και πέρα θα δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασής τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να ελέγξουν αυτήν την παραπληροφόρηση, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων στα βόρεια σύνορα της χώρας δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, γι' αυτό απευθύναμε έκκληση σε πρόσφυγες και ΜΚΟ ώστε οι πρόσφυγες να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας».

Ακόμη, επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, διαπίστωση στην οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ακόμη, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην «τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστικούς όρους» ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, που επίσης έχει υποδεχτεί πρόσφυγες. Έχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέλαβε, βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε».

Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από Συρία στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, είπε ότι με τον Αρμένιο πρόεδρο «ανοίξαμε δρόμους για την εμβάθυνσή τους». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν αντανακλά το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, που έχουν, όπως είπε, ισχυρούς δεσμούς φιλίας. «Πρόκειται για σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολους καιρούς», είπε, ενώ μίλησε για παράλληλη ιστορία των δύο λαών, δεινών και διώξεων που υπέστηκαν και σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία των Αρμενιών και εις βάρος του ποντιακού ελληνισμού.

Ακόμη, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε ο οικονομικός τομέας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες «να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα».

 

Σ. Σαρκισιάν: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του προσφυγικού είναι η άρση των αιτίων αυτού του φαινομένου, δηλαδή ο πόλεμος και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, που είναι η κύρια αιτία.

Ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να υπερπηδήσει όλες τις δυσκολίες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, αλλά και την ικανοποίησή του για τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε με τους κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο.

«Οι προσεγγίσεις μας τόσο σε διμερές και διεθνές επίπεδο σε μέγιστο βαθμό συμπίπτουν», τόνισε ο Αρμένιος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποκτήσει η διμερής συνεργασία νέα δυναμική. Ακόμη είπε ότι συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της υγείας, της ιατρικής, της παιδείας, του πολιτισμού και της έρευνας. Ο Αρμένιος πρόεδρος χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο» των διμερών σχέσεων τις εμπορικοοικονομικές σχέσεις, ενώ αναφερόμενος στον στρατιωτικό τομέα, έναν «παραδοσιακό τομέα συνεργασίας», όπως παρατήρησε, είπε ότι η ασφάλεια των δύο λαών είναι αλληλένδετη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προσφυγικό, εκτίμησε ότι ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του ζητήματος είναι η άρση των αιτίων του φαινομένου, δηλαδή του πολέμου στη Συρία. Ανέφερε ακόμη ότι και η χώρα του έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει από κοινού προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

Καταλήγοντας ο Αρμένιος πρόεδρος επισήμανε ότι το πνεύμα αλληλεγγύης ένωσε και θα συνεχίσει να ενώνει τους δύο λαούς, ενώ γνωστοποίησε πως απεύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αρμενία.

 

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι «στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού»

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο χωρών και τόνισε ότι εγκαινιάζεται ένα νέο ξεκίνημα σε αυτές. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για πρόκληση την οποία η χώρα είναι «στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού» για να αντιμετωπίσει, αν και είναι «μια κατάσταση που μας υπερβαίνει». Επίσης, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι «γνωρίζουν από προσφυγιά, ξεριζωμό, γενοκτονία, εθνοκάθαρση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «θέλω να ελπίζω ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία στη Συρία», ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, οι δύο λαοί γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, βάσει των αξιών τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτήν την πρόκληση θα είμαστε σύμμαχοι».

Από την πλευρά του ο Σερζ Σαρκσιάν έκανε λόγο για ανοδική πορεία που έχουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας και τόνισε ότι επί χιλιετίες οι δύο λαοί βρίσκονται σε κοινή πορεία και σημείωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι έπληξε τις οικονομίες και των δύο χωρών. Επίσης, εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα θα βρει τρόπους ώστε να επιλύσει και το οικονομικό και το προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, καθώς αυτό επιβεβαιώθηκε δύο φορές δια των εκλογών «κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αρμενίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12-5-2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (11/5/2020) Σημαντικά φαίνεται πως ανησυχούν οι πολίτες για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19, αφού το 74% εμφανίζεται θετικό και μάλλον θετικό στην... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!