Εξηγήσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων εν καιρών πανδημίας ζητάει ο Α. Τσίπρας

🕔16/04/2020 - 09:18

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στη δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή προτίθεται να ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, «προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις πώς και πού ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας» στη διαχείριση της κρίσης που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού και σημείωσε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης καθώς όπως είπε με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ. «Είναι αδιανόητη η επιλογή να πάρουν τα χρήματα με την διαδικασία των voucher που είναι μειωτική για τους επιστήμονες. Θα μπορούσαν τα χρήματα να πάνε στους επιστήμονες και όχι να δοθούν 80 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Το θέμα θα τεθεί και θα ζητήσουμε απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι KONTRA, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως στη δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν δίνει εξηγήσεις στην Βουλή και δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει χρήση από τις αρχές Απριλίου του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Σε ποιο μαξιλάρι αναφέρονται; Στο μαξιλάρι που λέγανε ότι είναι αχρείαστο; Σε εκείνο που έλεγε ο κ. Σκυλακάκης στην Βουλή ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης; Ή για εκείνο που όταν ζητήσαμε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης μας κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι πλειοδοτούμε σε παροχές;». «Άκουσα με επιφύλαξη τις διαρροές γιατί ξέρω ότι το μαξιλάρι μας προσφέρει την δυνατότητα να σταθούμε όρθιοι. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μη το ξέραμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά κι εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με την χρησιμοποίηση του μαξιλαριού, διαφωνεί, όμως, με την αδιαφάνεια με τη οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του για εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του μαξιλαριού για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί τώρα σε τρεις μήνες οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και τότε δεν θα αρκεί. «Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να σταθεί όρθια. Γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις; Αν δεν το κάνει άμεσα τότε μπορεί το σενάριο του ΔΝΤ για 10% ύφεση να είναι η θετική προοπτική. Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε μία βαθιά ύφεση γιατί τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της οικονομίας με 24 δισ. λέγοντας ότι «μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα 14 δισ. δημοσιονομικής επέκτασης και τα υπόλοιπα σε ενισχύσεις. Αν όμως δεν κάνουμε τις παρεμβάσεις τώρα, αργότερα θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες λουκέτα, σε αύξηση της ανεργίας και σε μία ύφεση αντίστοιχη των πρώτων μνημονιακών ετών. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μη δίνει λογαριασμό για το πώς και πότε χρησιμοποιεί τα χρήματα». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Που είναι τα 14 δισ. για τα οποία μίλησε στο διάγγελμά του; Μέχρι στιγμής έχει δώσει δύο δισ. και άλλα δύο δισ. έχει δρομολογήσει, λείπουν άλλα 10 δισ.».

«Αν στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα για να μας βάλλει σε νέα μνημόνια προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού», υπογράμμισε κι εγκάλεσε τον πρωθυπουργό επειδή δεν απαντά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών που επιμένουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το τέλος Απριλίου, με κίνδυνο να μείνουν εκτός σπιτιού άνθρωποι που τους ζητούν λόγω κορωνοϊού να μένουν μέσα.

Κάνοντας μια αποτίμηση για τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση είπε: «Αν κριθεί κανείς από τα αποτελέσματα πρέπει να πούμε ότι στη Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά τους θανάτους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα» και απέδωσε τα εύσημα στον Ηλία Μόσιαλο που εγκαίρως προειδοποίησε και τον πρωθυπουργό. «Είχαμε την τύχη να έχουμε δίπλα μας την Ιταλία. Επιπλέον η επιδημία χτύπησε την χώρα σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν έντονες μετακινήσεις όπως πχ το καλοκαίρι», είπε και σημείωσε πως «κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής όσον αφορά τους θανάτους και όχι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στο να έχουμε μικρό αριθμό θανάτων συγκριτικά με άλλες χώρες. Είμαστε σε καλύτερο σημείο, ωστόσο η μάχη είναι μπροστά μας, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Όσο δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει τη δύσκολη απόφαση του πρωθυπουργού, απάντησε πως «δεν είναι μία απόφαση την οποία την παίρνεις μόνος σου, είναι μία απόφαση που την πήρανε όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο. Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων πχ ελήφθη λίγο μετά από την Ιταλία και μαζί με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και γι’ αυτό εμείς δεν ασκήσαμε κριτική σε λάθη και παραλείψεις, αλλά και η κυβέρνηση να μη προβάλλει ότι είναι η καλύτερη του κόσμου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Αλβανία έχει 25 μόνο θανάτους.

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποδοχής των μέτρων από την κοινωνία, τόνισε πως στην Ελλάδα «δεν πήγαμε κόντρα στην κοινή λογική που επέβαλε την λήψη των μέτρων», συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο. Είναι το φαινόμενο όπου σε περιόδους κρίσης, αυτοί που είναι στην κυβέρνηση έχουν την στήριξη και σωστά έχουν την στήριξη, της κοινωνίας. Ακόμη και ο πρόεδρος Τράμπ που είχε λάθος αντιμετώπιση στην αρχή, αύξησε τα ποσοστά του. Ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε τη μεγαλύτερη αποδοχή της θητείας του και στη Γερμανία τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν αύξησαν την αποδοχή τους. Την ώρα της κρίσης που το μυαλό μας είναι στην σωτηρία ανθρώπινων ζωών είναι λάθος να μετράει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πολιτικά κέρδη και οφέλη και στο τέλος θα του βγει μπούμερανγκ».

Ο Α. Τσίπρας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες εκ μέρους της κυβέρνησης, επανέλαβε πως το θεωρεί «αδιανόητο αυτή την ώρα που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και ακόμη μετράμε νεκρούς να σκεφτόμαστε εκλογές. Φαίνεται ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιανόητο, δεν μίλησε στο διάγγελμά του ως ηγέτης μίας χώρας που βρίσκεται σε μία κρίση αλλά σαν πολιτευτής. Η στάση του δεν ήταν στάση ευθύνης αλλά αυταρέσκειας και αλαζονείας. Ο κ. Μητσοτάκης είτε δεν ξέρει τι έρχεται και ζει σε ροζ συννεφάκι είτε έχει καταλάβει και σχεδιάζει να δραπετεύσει μέσω των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεγάλη ύφεση το 2020 και εκρηκτική το 2021 όταν το ΔΝΤ λέει ότι θα έχουμε μείωση 10% το 2020 και το μισό ποσοστό μόνο ανάκαμψη το 2021. Το μήνυμά του ήταν και εξοργιστικό για τον επιπλέον λόγο ότι μας είπε πως σε 30 ημέρες υγειονομικής κρίσης έγιναν όσο δεν έγιναν σε δεκαετίες».

Ερωτηθείς αν, στο ενδεχόμενο εκλογών και μετά από μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα ο Κ. Μητσοτάκης «θα ξεμπερδέψει με τον Τσίπρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «αστείο» το «να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορωνοϊό και να σκέφτεται πώς θα ξεμπερδέψει από τον Τσίπρα». Πρόσθεσε, όμως πως «δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπερδέψει με την αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη του τόπου, παρά τις εντυπώσεις, με την πρωτοφανή στήριξη των ΜΜΕ ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Οι ιδέες που εκπροσωπεί αμφισβητούνται από την πραγματικότητα».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Αναστασιάδη

22/09/2020 - 20:24 - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε το...

Όλο και χειρότερη η κατάσταση, λέει το ΜέΡΑ25

22/09/2020 - 20:03 - Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την συνολική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας...

Παπανικολάου: «Με τιμά η κίνηση των προέδρων»

22/09/2020 - 19:49:50 -

Διανομέας έτρεχε τρομαγμένος να φύγει από σπίτι όταν άκουσε γαυγίσματα αλλά τελικά ήταν κουτάβια (vid)

22/09/2020 - 19:39:49 -

Άμεση και συντονισμένη η βοήθεια στους πληγέντες, είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος

22/09/2020 - 19:39 - Η κρατική βοήθεια προς τους πληγέντες από τον «Ιανό» ήταν άμεση και απόλυτα συντονισμένη,...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια