Ελέγχονται τα ηχητικά αρχεία της προανακριτικής μετά από επικρίσεις για αλλοίωση των πρακτικών

🕔27/05/2021 - 18:40

Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση του Δ. Βερύκιου – Εγείρονται ερωτήματα, λέει η ΝΔ – Για κατάθεση κόλαφο μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο έλεγχος των ηχητικών αρχείων των συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά τυχόν αξιόποινες πράξεις από το Νίκο Παππά αποφασίστηκε μετά από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για αλλοίωση των πρακτικών.

Ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Στ. Κελέτσης, είπε ότι, μετά από πρότασή του, που έγινε ομόφωνα δεκτή, εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις θα ελέγξουν την πιστή απόδοση των πρακτικών των συνεδριάσεων. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από πλευράς του και ότι οι όποιες μη καταγραφές, που καταγγέλλονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζονται με αναφορές βουλευτών εκτός μικροφώνου και εκτός διαδικασίας.

Μετά από τη σημερινή κατάθεση του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει για εξέταση τον Αθανάσιο Τσάδαρη, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, την ερχόμενη Τρίτη, 1η Ιουνίου, στις 10 πμ. Την ίδια ημέρα, πρόσθεσε ο κ. Κελέτσης, η προανακριτική επιτροπή θα αποφασίσει για το εάν κληθούν νέοι μάρτυρες, και υπενθύμισε τη δυνατότητα που έχει και ο Νίκος Παππάς να προτείνει δικούς του μάρτυρες.

 

Τι είπαν πηγές της ΝΔ

Για τη σημερινή εξέταση του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου, πρώην μέλους του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επί ιδιοκτησίας του Δημήτρη Κοντομηνά, πηγές προσκείμενες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σχολίασαν ότι δημιουργεί «νέα σοβαρά ερωτηματικά για την παρασκηνιακή δράση του Νίκου Παππά την επίμαχη περίοδο του 2016, που στήθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών με στόχο τη χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έφεραν επίσης τον μάρτυρα να «επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που είχε κάνει στις 6 Ιουλίου 2020 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού και στον Αντώνη Σρόϊτερ σχετικά με τις ασφυκτικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί στον Δημήτρη Κοντομηνά προκειμένου να παραδώσει την ανεξαρτησία του τηλεοπτικού του σταθμού στον Χρήστο Καλογρίτσα».

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν «το πλήρες ηχητικό απόσπασμα της αποκάλυψης» από τον Δήμο Βερύκιο του χρονικού της συνάντησης του Χρήστου Καλογρίτσα με τον Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά και «του σκοτεινού παρασκηνίου», ως εξής:

«Βρισκόμαστε στην εποχή που έχει γίνει ο διαγωνισμός και ο Alpha δεν έχει πάρει άδεια, όπως και άλλα κανάλια και είναι ένα από τα ‘ορφανά’. Η ιδιοκτησία τότε του Alpha έχει αποφασίσει πάση θυσία ο σταθμός να εκπέμψει και να εκπέμπει με κάθε τρόπο, ακόμα και διαδικτυακά. Εκείνο λοιπόν το μεσοδιάστημα, μεταξύ της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, και μέχρι να καταβάλλουν τα υπόλοιπα χρήματα αυτοί που έχουν κερδίσει τις άδειες, εμφανίζεται αξιωματούχος της τότε κυβέρνησης και καλεί τον τότε ιδιοκτήτη του Alpha, τον Δημήτρη Κοντομηνά, να κάνει μία συνάντηση με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Με βαριά καρδιά ο Δημήτρης Κοντομηνάς αποφασίζει να συναντήσει στο γραφείο τον Χρήστο Καλογρίτσα και κλείνουν ένα ραντεβού συγκεκριμένη ώρα. Το παράδοξο είναι ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας πάει κανονικά στην ώρα του στο ραντεβού στην Κάντζα αλλά δεν βρίσκεται εκεί ο κ. Κοντομηνάς. Η γραμματέας του κ. Κοντομηνά ενημερώνει τον κ. Καλογρίτσα ότι ο κ. Κοντομηνάς θα αργήσει. Επί της ουσίας ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν ήθελε να πάει στο ραντεβού και ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκειά του. Και λέει η γραμματέας ότι του κ. Κοντομηνά κάτι του έτυχε και θα αργήσει, αν θέλετε να βάλουμε κάποια άλλη ώρα το ραντεβού. Φανερά εκνευρισμένος ο Χρήστος Καλογρίτσας, γιατί κατάλαβε τι έχει συμβεί, λέει ‘όχι θα τον περιμένω’. Όντως τον περιμένει και ο Δημήτρης Κοντομηνάς εμφανίζεται στο γραφείο του με καθυστέρηση 45 λεπτών. Μία ψυχρή χειραψία και κλείνονται στο γραφείο. Εκεί σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Κοντομηνά, του επιδίδει την πρότασή του, πρόταση η οποία εκ των υστέρων όπως του εκμυστηρεύτηκε δεν ήταν δική του αλλά ‘των παιδιών’, αξιωματούχοι προφανώς του Μεγάρου Μαξίμου εκείνης της εποχής, που του ζητούσε να μπει ο συνεταίρος, ο κ. Καλογρίτσας, στον Alpha, δεν μίλησαν για χρήματα, αλλά με έναν όρο. Τον ειδησεογραφικό τομέα και μία ψυχαγωγική-πολιτική εβδομαδιαία εκπομπή να έχει τον έλεγχο ο Χρήστος Καλογρίτσας και η ομάδα του και όχι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Άρα και ‘τα παιδιά’. Εκείνη τη στιγμή ο κ. Κοντομηνάς του λέει: Έχεις καταλάβει άνθρωπε μου σε τι χώρο θέλεις να μπεις; Η τηλεόραση όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα ακριβό σπορ. Εγώ έχω δαπανήσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο στην τηλεόραση. Εσύ έχεις χρήματα να βάλεις. Και εκεί ήταν αφοπλιστικός, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοντομηνά πάντα, ο Χρήστος Καλογρίτσας και του λέει: ‘όχι δεν έχω χρήματα, με έχουν μπερδέψει αυτά τα παλιόπαιδα’, χωρίς να προσδιορίζει ποια εννοεί ‘και πρέπει να δω με ποιο τρόπο θα ξεφύγω’. Του λέει λοιπόν ο Δημήτρης Κοντομηνάς: Άσε με να το σκεφτώ και θα σου απαντήσω. Το σκέφτηκε λοιπόν και την άλλη μέρα εμφανίζεται στην κουζίνα της Ελένης Μενεγάκη. Και εκεί εξαπολύει επίθεση προσωπικά στον Νίκο Παππά. Καμία αναφορά του Δημήτρη Κοντομηνά στον Αλέξη Τσίπρα ούτε και σε άλλους συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού. Εκεί είπε ευθέως ότι ο Παππάς θέλει να μου πάρει το κανάλι».

 

Τι είπαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά το στραπάτσο της ΝΔ από την κατάθεση Καλογρίτσα, σήμερα ακολούθησε ο κόλαφος της κατάθεσης Βερύκιου, ο οποίος αποδόμησε οριστικά το αφήγημα της ΝΔ» αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατάθεση του δημοσιογράφου, και πρώην μέλους του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επί ιδιοκτησίας Δ. Κοντομηνά.

Παραθέτουν δε τα εξής αποσπάσματα από την εξέταση του κ. Βερύκιου:

Δ. Βερύκιος: -«Δεν ήμουν στο ραντεβού Κοντομηνά - Καλογρίτσα. Ο ίδιος ο Καλογρίτσας πήρε τηλέφωνο τον Κοντομηνά για να κλείσουν το ραντεβού. Ο Κοντομηνάς μού είπε ότι ο Καλογρίτσας δεν ενδιαφερόταν για τη διοίκηση του καναλιού, παρά μόνο για πολιτικές εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων. Έκανε εντύπωση στον Κοντομηνά ότι ο Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση».

-«Μου είπε ο Κοντομηνάς ‘πώς μπορώ να συνεργαστώ με ένα τύπο που δεν έχει μία στην τσέπη και βρίζοντας αυτούς που υποτίθεται ότι τον έστειλαν; Αυτά δεν γίνονται ούτε στην μαφία’».

-«Δεν ξέρω αν ο Κοντομηνάς ενημέρωσε κάποιον στην τότε κυβέρνηση, αλλά εμένα μου είπε κατά λέξη: ‘Τον Καλογρίτσα δεν τον θέλουν ούτε στο Μαξίμου’».

Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «ενδεικτικό του φιάσκου με την προανακριτική, που έστησε η Ν.Δ., είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία προσπαθεί να κλείσει άρον άρον την υπόθεση, παραιτούμενη από τη διαδικασία να καλέσει άλλους μάρτυρες».

Σε ό,τι αφορά την «αλλοίωση των πρακτικών για δεύτερη φορά», οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «ο κ. Κελέτσης βρήκε αμέριστη συμπαράσταση από τον κ. Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όταν η Θ. Τζάκρη εγκάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής για την συστηματική παραποίηση, την οποία και ο ίδιος έχει παραδεχθεί» προσθέτουν οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: «Το θέατρο της προανακριτικής από φαρσοκωμωδία, μετατρέπεται σε κλαυσίγελο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τέλος, οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η Ν.Δ., εκτός από το να αλλοιώνει συστηματικά τα πρακτικά, αλλοιώνει και τη σημερινή κατάθεση του μάρτυρα, διακινώντας διαλόγους σε τηλεοπτικές εκπομπές προ πενταετίας, αποκρύπτοντας σκοπίμως τις σημερινές απαντήσεις του Δήμου Βερύκιου».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια