Ένταση και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στη συνεδρίαση της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

🕔23/01/2019 - 11:53

Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο μέρες και η ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει το βράδυ της Πέμπτης.

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

 

«Η αντιπολίτευση δεν θέλει ειλικρινή και τίμια συζήτηση»

«Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.

«Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία", όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος ιδίως στη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Και άρα εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.

Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πως θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πως θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε» και «αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας».

«Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το «"Μακεδονικό θέμα" γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, να μην δώσουμε την ευκαιρία να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτίριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

 

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του "Ουράνιου Τόξου" και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου "Μακεδονικός λαός", φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γείτονος, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της FYROM.

Το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM, απορρίφθηκε δι΄ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄ εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε ‘παρών στον καυγά’ και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

 

ΚΚΕ: Συμφωνία για την προώθηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

 

Γ. Κουμουτσάκος: Εθνικά επιζήμια η συμφωνία

«Ήρθε η ώρα της εθνικής ευθύνης. Για το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι. Εμείς λέμε ένα βροντερό όχι σε αυτή την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε κατά την ομιλία του ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ενέδωσε πλήρως στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων, υποχωρώντας σε τρία ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα ζητήματα. Έδαφος, ταυτότητα και αποφυγή έγερσης μειονοτικού ζητήματος.

«Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Γιατί και άλλες κυβερνήσεις δεν κάμφθηκαν από απειλές και άλλων που έσπρωχναν την Ελλάδα να δεχθεί λύση για τη λύση. Δεν μπορείτε λοιπόν εσείς που συνθηκολογήσατε να κατηγορείτε εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε σκοπίμως στο σκοτάδι τα κόμματα χωρίς να αναζητήσει καμία συναίνεση και έκανε λόγο για ιστορική μομφή γιατί χρησιμοποίησε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσει πολιτικούς του αντιπάλους.

«Πολύπλοκα και δύσκολα να λυθούν θέματα χρειάζονται συναινέσεις. Και οι Συμφωνίες που υπογράφονται είναι απόλυτα αναγκαίο να έχουν μια ισχυρή και διπλή νομιμοποίηση. Και πολιτική και ουσιαστική. Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις έχουν ύψιστο καθήκον να διαμορφώνουν συνθήκες συναίνεσης. Να επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Αυτό σας προέτρεψε να κάνετε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όταν διατράνωσε ότι δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε: «Θα έχετε την ιστορική μομφή ότι χρησιμοποιήσατε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε. Κατασκευάσατε ένα τέρας που χτύπησε όμως πρώτα εσάς, αναγκάζοντας σας, έστω και συνεννοημένα να τραβήξετε διαφορετικούς δρόμους με τον κυβερνητικό σας εταίρο. Και τώρα, αναζητάτε στήριξη από περιφερόμενα πολιτικά αζήτητα. Το σκοτεινό σας σχέδιο έφερε αποτελέσματα σε άλλα κόμματα όχι όμως στη ΝΔ που παραμένει ισχυρή ενωμένη συμπαγής. Την εθνική ενότητα δεν τη θελήσατε. Κρατήσατε εσκεμμένα στο σκοτάδι τα πολιτικά κόμματα και το λαό. Και διαπράξατε και ένα διπλό λάθος. Αντί να αξιοποιήσετε την ισχύ του λαού κάνατε το αυτοκτονικό να τον ταυτίσετε με ακραίες φασιστικές δυνάμεις. Να είστε σίγουροι ότι η ιστορία θα καταγράψει το μεγάλο αυτό ατόπημα σας».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της πολιτικής και των χειρισμών τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννης για τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου, τονίζοντας ότι ενημέρωναν συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας γιατί πίστευαν στην ενότητα.

«Με ισχυρό εθνικό μέτωπο πήγαν στο Βουκουρέστι και πέτυχαν μια διπλωματική εθνική νίκη. Την ομόφωνη θέση της συμμαχίας ότι μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα που έγινε τον Απρίλιο του 2008. Και ήταν ένα σκληρό πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο που κληροδότησαν οι επόμενες κυβερνήσεις. Το κληρονομήσατε και εσείς ακόπως, χωρίς να μοχθήσετε για αυτό το σπαταλήσατε, για να φέρετε ένα επιζήμιο εθνικό συμβιβασμό», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Αυτή την εθνική προσπάθεια και την εθνική θέση, την υποσκάψατε και την υπονομεύσατε λίγες μέρες πριν το ψήφισμα. Το 2008 υιοθετούσατε τη θέση ότι η Συμφωνία του Βουκουρεστίου είναι επιζήμια και φέρατε μια Συμφωνία που είναι θερμοκήπιο του αλυτρωτισμού».

«Σε σοβαρά ζητήματα οι δικολαβίες δεν συνιστούν επιχειρήματα. Δώσατε με την υπογραφή σας τόσες υποχωρήσεις και τόσες συγκατανεύσεις σε εθνικά θέματα που ποτέ καμία άλλη κυβέρνηση δεν έκανε στο παρελθόν. Η εθνική γραμμή συμπεριλάμβανε και γλώσσα και ταυτότητα και εθνότητα. Εκεί εσείς δώσατε τη πλήρη υποταγή σας. Και το ισοζύγιο είναι εναντίον της Ελλάδος από την συντριπτική ήττα που έχετε υποστεί. Δεσμεύσατε την Ελλάδα να αποδεχθεί και ένταξη και υποψηφιότητα των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς χωρίς λύση και χωρίς να αυτοδεσμευτεί να λέτε πάντα ναι», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος και κατέληξε:

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρα εναντίον και απέναντι σε αυτή τη Συμφωνία. Όχι για μικροκομματικούς λόγους αλλά με ατράνταχτα επιχειρήματα λέμε ένα μεγάλο όχι. Θέλουμε να εμποδίσουμε αυτό το λάθος γιατί στο μέλλον είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί».

 

Σ. Αναγνωστοπούλου: Να πάρει θέση η ΝΔ για τις «διαφορετικές θέσεις» Κουμουτσάκου – Γεωργιάδη

Να πάρει θέση η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στις «διαφορετικές θέσεις» που εξέφρασαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Άδωνις Γεωργιάδη, ο οποίος «πέρασε τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και πάει στον αναθεωρητισμό της» κάλεσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγωστοπούλου υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «άλλα είπε ο κ. Κουμουτσάκος και άλλα είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πάει στον αναθεωρητισμό της Συνθήκης του Βουκουρεστίου» και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει πρώτα θέση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας και «μετά ας κατηγορήσει όσο θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή λύνεται το Μακεδονικό ζήτημα, διότι στη γείτονα χώρα υπάρχει μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία νίκησε τον εθνικισμό και στη χώρα μας υπάρχει μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία είχε πάντα αδιαπραγμάτευτο μέτωπο εναντίον του εθνικισμού και σε αυτό συσπειρώθηκαν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Απευθυνόμενη, δε, προς την ΝΔ, είπε: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να χτυπήσετε ουσιαστικά τον εθνικισμό. Εμείς μπορούμε και το κάνουμε».

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για μία ιστορική συμφωνία που επιλύει ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο διήρκεσε 30 χρόνια και προκειμένου -όπως είπε- να αποσαφηνιστεί αυτό προχώρησε σε ένα οδοιπορικό της Συμφωνίας, λέγοντας ότι έχει σημασία για το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Σημείωσε ότι το πρώτο βήμα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αντώνης Σαμαράς. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αφού η κατάσταση είχε περιπλακεί και η χώρα οδηγείτο σε αδιέξοδο από το 1991 έως το 1995, κάτι που σήμαινε ότι (η χώρα) την ώρα που κατέρρεε η Γιουγκοσλαβία γινόταν μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία είχε κατοχυρωμένα τα εθνικά σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της, έμπαινε στο μάτι του κυκλώνα. Ένα εθνικιστικό μέτωπο άρχισε να δημιουργείται, το οποίο έμπαινε μέσα σε όλη αυτήν την καταιγίδα, μάλιστα με ένα προκλητικό πράγμα: Την αναθεώρηση της ίδιας της Συμφωνίας του Βουκουρεστίου, δηλαδή «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Στη συνέχεια, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως πάρα πολύ σοφά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995 προέβη σε μία εθνικά συμφέρουσα στροφή που ήταν η ενδιάμεση συμφωνία, με την οποία αρχίζει η χώρα να τραβιέται έξω από αυτό το βαλκανικό πρόβλημα. Αποδέχεται, δηλαδή, ανεξαρτησία και κυριαρχία αυτού του κράτους, γιατί έτσι τα εθνικά σύνορά μας δεν έπεφταν στην καταιγίδα που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και τον κατακερματισμό. «Ήταν πάγια εθνική πολιτική και την είχε πει κι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, ότι αυτό το κράτος -για εθνικούς λόγους- πρέπει να υπάρχει. Για να μην πάω στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το προχωρούσε και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους» επισήμανε. Ακόμη, η ενδιάμεση Συμφωνία αποδέχεται ότι θα βρεθεί ονομασία κοινά αποδεκτή, αποδέχεται την προσωρινή ονομασία πΓΔΜ και αποδέχεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ να βρει αποδεκτά κοινή ονομασία. Σε αυτή την ενδιάμεση Συμφωνία, επίσης, τίθενται τα «μίνιμα ντεζινεράτα»της χώρας, ενώ δεν επιλύει προβλήματα, τα θέτει απλώς και τα κατονομάζει: Να μην υπάρχουν αλυτρωτισμοί, να μην απειλήσει τα σύνορα ο ένας του άλλου. Στο άρθρο 11 δέχεται η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τη γείτονα να ενταχθεί σε οποιοδήποτε οργανισμό, ενώ στο άρθρο 12 αποδέχεται τη FYROM ως διάδοχο κράτος της πρώην σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Δικαίως το αποδέχθηκε γιατί αν δεν το αποδεχόταν τα εθνικά σύνορα με τη βόρεια πλευρά θα είχαν πρόβλημα. Αυτή η μεταβατική συνεργασία έδειξε στους γείτονες ότι εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε» συμπλήρωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξήγησε, επειδή αυτή η Συμφωνία ήταν μεταβατική, τώρα γίνεται το επόμενο βήμα, «η Συμφωνία των Πρεσπών πατάει σε αυτήν την ενδιάμεση και την καταργεί βέβαια αφού έχουμε μία καινούργια».

Η κ. Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε πως η ενδιάμεση συμφωνία ήταν μεν σημαντική, όμως δεν έλυσε σημαντικά θέματα, και στο διάστημα που μεσολάβησε, 140 χώρες αναγνώρισαν αυτό το κράτος με τη συνταγματική ονομασία του, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά, δημιουργήθηκε με αυτήν την προσωρινότητα μία άλλη πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και της γειτονικής και άρχισε να ανασυγκροτείται ο ακραίος εθνικισμός που έμπαινε στη λογική τού προ των Βαλκανικών Πολέμων προβλήματος.

 

Κ. Σκανδαλίδης: «Η ΔΗΣΥ έχει τοποθετηθεί απέναντι στη συμφωνία»

«Η ΔΗΣΥ έχει τοποθετηθεί απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, από στάση εθνικής ευθύνης. Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε άκριτα και αλόγιστα», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης που τόνισε ότι με τη συμφωνία «τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχασαν το έλασσον, ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα που στην πορεία θα εξαλειφθεί».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει τη Συμφωνία διότι τα τρία θεμελιακά θέματα που είχαν εξαρχής τεθεί, δηλαδή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ισχύς του ονόματος erga omnes για όλες τις χρήσεις, αλλαγή του Συντάγματος με ακύρωση των αλυτρωτικών αναφορών, ικανοποιούνται μόνο ως προς την αλλαγή του ονόματος και στα άλλα θεμελιακά ζητήματα υπάρχουν απαράδεκτες υποχωρήσεις ιδίως στο θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας.

Το erga omnes υπονομεύεται, όπως είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, με τη χρήση του όρου nationality αντί του citizenship για τα προσδιορίσει την ιθαγένεια, και προσέθεσε ότι το γειτονικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τον όρο. «Και ο λιγότερο υποψιασμένος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική χρήση του όρου εθνικότητα θα εκτοπίσει όλες τις άλλες εκδοχές από εδώ και πέρα», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης και χαρακτήρισε παραπλανητική και την αναφορά στη ρηματική διακοίνωση για τη γλώσσα. Αλλά και για την αναφορά στο Σύνταγμα για «μακεδονικό λαό», ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι συνιστά τη βάση του αλυτρωτισμού και την κερκόπορτα από την οποία θα περάσει ο «μακεδονισμός».

«Είναι μια Συμφωνία με αβέβαιο παρόν και ναρκοθετημένο μέλλον», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, αν και, όπως τόνισε, οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες καθώς η FYROM επείγεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πάση θυσία για να νιώσει ασφάλεια. Την ίδια ώρα οι γεωστρατηγικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή διαμορφώνουν ευνοϊκούς συσχετισμούς, είπε ο κ. Σκανδαλίδης για να επισημάνει ότι «οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που όχι επέτρεπαν αλλά επέβαλαν μια ολοκληρωμένη οριστική και βιώσιμη λύση. Με ευθύνη της κυβέρνησης όμως οι ευκαιρίες συρρικνώθηκαν, δεν αξιοποιήθηκαν και χάθηκαν τελικά επειδή δεν υπήρξε μια σοβαρή και αξιόπιστη διαπραγματευτική πολιτική».

«Για εμάς είναι καθαρό. Η αναφορά σε ‘μακεδονική γλώσσα’ και σε ‘μακεδονική ιθαγένεια’, όπως και τα τετελεσμένα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, διατηρούν το πνεύμα του ‘μακεδονισμού’ και αποτελούν βασικό όχημα για τους μελλοντικούς αλυτρωτισμούς κατά της χώρας μας», εξήγησε γιατί η ΔΗΣΥ καταψηφίζει τη συμφωνία, με αίσθημα εθνικής ευθύνης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό μέσα στο οποίο εξελίχθηκε το «Μακεδονικό». «Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε από τη ΝΔ ένα αδιέξοδο. Και οδήγησε τα πράγματα ως την ενδιάμεση συμφωνία. Τότε χωρίς το εμπάργκο δεν κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Σκοπιανοί και δεν δέχονταν καμία συζήτηση για την ονομασία Μακεδονία», είπε ο κ. Σκανδαλίδης για να προσθέσει ότι η άρση του εμπάργκο συνδέεται με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είπε ακόμη ότι η ενδιάμεση συμφωνία προσδιόριζε τα βήματα και τις προϋποθέσεις στις οποίες δεν είχε τεθεί ακόμη η σύνθετη ονομασία, παρ΄ εκτός με τη διατύπωση ότι η FYROM θα ήταν ένα προσωρινό όνομα προκειμένου η χώρα να μπει στον ΟΗΕ. Αναφορικά με τη συμφωνία του Βουκουρεστίου είπε εκεί έγινε ένα βήμα για τη διαμόρφωση της εθνικής γραμμής.

«Η συντηρητική παράταξη γιγάντωσε το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ το έφερε μέχρι την ενδιάμεση Συμφωνία, η κυβέρνηση το χειρίστηκε αγνοώντας ότι το παιχνίδι με τα εθνικά θέματα, δεν μπορεί να παίζεται με όρους προεκλογικού μάρκετινγκ. Φτάσαμε έτσι σε μια Συμφωνία που δεν απελευθερώνει τη χώρα από το πρόβλημα αλλά παραδίδει την Νατοϊκή ένταξη και αυτό είναι πράξη υποχώρησης, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια εθνική ευκαιρία κρίσιμη για την στρατηγική της χώρας ως ευκαιρία πολιτικής επιβολής και κομματικής αξιοποίησης. Αγνόησε τη βήμα-βήμα διαμόρφωση της εθνικής γραμμής, που θα ενίσχυε σημαντικά τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Κινήθηκε με άγνοια των πραγματικών δεδομένων και δεν αξιοποίησε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα, που θα έδιναν κύρος στην πολιτική της Ελλάδας και δύναμη στη διαπραγμάτευση».

 

Δεν ξεπλένεται η πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όσες φορές κι αν πάει στην Καισαριανή είπε η Α. Παπαρήγα

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που, απαντώντας στα επιχειρήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιφέρει «ρωγμή στον ιμπεριαλισμό» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος σε όλο τον 20ο αιώνα και την πολιτική του ΕΑΜ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», έκανε λόγο για «μορφή αντικομμουνισμού» και για «συκοφαντία». Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή και στο Μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, η πρακτική σας, γιατί πρώτα έρχεται η πρακτική και μετά τα λόγια, δεν ξεπλένεται με τίποτα». «Επιδιώκετε να βρωμίζετε, γιατί βεβαίως η Ιστορία δεν βρωμίζεται έτσι εύκολα», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους καλοπροαίρετους αριστερούς να αναρωτηθούν «πώς είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να θεωρείται η καλύτερη των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη συμμαχία της και το ρόλο της με βάση τα αμερικάνικα συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «δεν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά επειδή μιλά ότι είναι συνεχιστής του ανανεωτικού μη δογματικού αριστερού ρεύματος, πρέπει να θυμίσω ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και πιο πριν ως ΕΑΡ ή ως ΚΚΕ ‘εσωτερικού’ είχε θέσεις που του επέτρεψαν όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση από το μεσαίο σκαλοπάτι του κατήφορου να φθάσει στο τελευταίο και δεν ξέρω αν θα φθάσει και στο υπόγειο».

Αναφερόμενη στη στάση της ηγεσίας της «ανανεωτικής Αριστεράς» από τη δεκαετία του '80, είπε ότι υποστήριζε πως «οι βάσεις δεν είναι ραπανάκια να τις ξεριζώσεις», το 1992, αφού υπέγραψε τη γνωστή θέση «ποτέ το όνομα Μακεδονία» μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ύστερα από ένα μικρό διάστημα άλλαξε θέση, όπως και τα άλλα κόμματα, για χρήση του ονόματος με γεωγραφικά κριτήρια και σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις «ήθελαν να πάνε με το ρεύμα των κομματικών ηγεσιών».

Πρόσθεσε ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ο Συνασπισμός υιοθέτησε το βασικό επιχείρημα των ιμπεριαλιστών περί «εθνοκάθαρσης» και μάλιστα «σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια μικτούς γάμους μεταξύ Ορθόδοξων και Μουσουλμάνων».

Η κ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι στο συλλαλητήριο κατά της επίσκεψης Κλίντον «όταν έγινε μακελειό στο Σύνταγμα», τα στελέχη του Συνασπισμού έλεγαν για «ακραία στάση» του ΚΚΕ που επέμενε για πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και την ίδια ώρα η ηγεσία του Συνασπισμού «ήταν μέσα στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο». Παράλληλα, σημείωσε πως με την πρώτη δήλωσή του το ΚΚΕ, το 2001 με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, πέρα από την καταδίκη και την αλληλεγγύη στα θύματα, είχε επισημάνει ότι «αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί για να αρχίσει νέος γύρος πολέμων στο πλαίσιο της ‘Νέας Τάξης Πραγμάτων’», ενώ όταν έγινε ο πόλεμος κατά του Ιράκ, ο Συνασπισμός δεχόταν τον ισχυρισμό περί κατοχής εκ μέρους του Σαντάμ Χουσεΐν πυρηνικών όπλων.

Η Α. Παπαρήγα κατέστησε απολύτως σαφές ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν υποστήριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν, ούτε έστειλε ποτέ αντιπροσωπεία στο Ιράκ όπου «η άθλια αυτή εξουσία σκότωνε τους κομμουνιστές». «Εμείς πήραμε θέση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου χωρίς να υπερασπιζόμαστε τον Σ. Χουσεΐν», είπε υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική εκστρατεία που το σύνθημά της να μην το ασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως σημείωσε, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ του 2008 υμνείται τόσο από την ΝΔ που «αντέδρασε», όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε τη «σωστή θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί τον βολεύει σήμερα».

Υπενθύμισε δε ότι βασικό θέμα της Συνόδου εκείνης ήταν η αντιπυραυλική ασπίδα στην Κεντρική Ευρώπη και γι' αυτό το ΝΑΤΟ ήθελε την ένταξη της FYROM, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ενώ η Ρωσία δεν αντιτάχθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα ζητώντας να ενταχθεί σε αυτή και μια ρώσικη βάση στο Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα ψήφισε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, από το 1992 η ΠΓΔΜ είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, ενώ από το 2002 είναι συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, ενώ από το 2008 έως το 2014 έστελνε στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν. «Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου είναι αναπόσπαστο τμήμα του ευρωατλαντισμού στα Βαλκάνια, ενώ ο όρος περί «ηγετικής δύναμης, με τη ΝΔ μάλιστα να μιλά για τα Βαλκάνια και ως ενδοχώρα της Ελλάδας, αποδεικνύει ότι ο εθνικισμός δεν γεννιέται αυθόρμητα στον λαό, καλλιεργείται από πάνω», είπε.

«Ο εθνικισμός και οι ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ χρήσιμες για το σύστημα για να κάνουν αντιφασιστικά και αντιδεξιά μέτωπα», κατέληξε η Α. Παπαρήγα.

 

Θ. Φωτίου: Ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων η Συμφωνία

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, που καλούμαστε αύριο να κυρώσουμε, είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων, ίσως και των τελευταίων δεκαετιών. Με αυτήν, δύο γειτονικά κράτη των Βαλκανίων, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, τερματίζουν μια διένεξη που εμπόδισε τις διεθνείς τους σχέσεις, εξέθρεψε τον εθνικισμό και το μίσος, δίχασε τους ίδιους τους λαούς» ανέφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι με αυτήν τη Συμφωνία τα δύο κράτη λύνουν τη διένεξη για το όνομα με τον τρόπο που πάντα επεδίωκε η Ελλάδα, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία επιβεβαιώνει το απαράβατο των συνόρων.

«Το Μακεδονικό, όμως, δηλητηριάζει επί τριάντα χρόνια την εσωτερική πολιτική ζωή της Ελλάδας. Αφετηρία δεν ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα, γιατί η διαφορά με τους γείτονες θα μπορούσε να είχε λυθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το πρόβλημα ήταν η διένεξη στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον τυχοδιωκτισμό Σαμαρά αφενός και αφετέρου η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ τότε, το '91-'92, να εκμεταλλευτεί τους φόβους του λαού για να επικρατήσει πολιτικά της ΝΔ» τόνισε, σημειώνοντας ως σήμερα υπάρχει λόγος που ενώνει τους δύο πολιτικούς αντιπάλους του '91-'92, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «διότι η πολεμική κατά της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μέρος της προσπάθειας να ανατραπούν όσα κατάφερε ο λαός και η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια και να πάμε πίσω στις πολιτικές και σε αυτούς που μας κατέστρεψαν».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, υπάρχουν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Είναι αυτή που εξέφρασε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2014, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων ή αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στην Επιτροπή χθες, ότι η ΝΔ δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» και δεν τον ήθελε ούτε στο Βουκουρέστι;.

Όπως εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός, «η ασάφεια αυτή» προσβάλλει τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή ακόμα και τον Αντώνη Σαμαρά, αφού αφήνει υπόνοιες για την ειλικρίνεια τους.

Θέτοντας, δε, το ερώτημα γιατί γίνεται αυτή η μεταστροφή της αντιπολίτευσης, ο κ. Φωτίου υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης υποθάλπει ό,τι ανορθολογικό και σκοταδιστικό κρύβει η κοινωνία μας, υιοθετεί τον φοβικό εθνικισμό μήπως και καταφέρει να ρίξει την κυβέρνηση.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Συμφωνία βοηθάει την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τους γείτονες και θα βοηθήσει να εξαλειφθούν οι φόβοι που πηγάζουν από το αιματηρό παρελθόν των Βαλκανίων και που αναζωπυρώνονται από την κοινωνική ανασφάλεια που δημιούργησε η πολιτική του παλαιού καθεστώτος, η οποία έριξε τη χώρα στα βράχια. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί και θα βοηθήσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα να προχωρήσουμε» κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Ι. Σαρίδης: Πιέστηκε ο πρωθυπουργός να παραδώσει το όνομα από ξένες δυνάμεις;

Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη Βουλή αν δέχθηκε πιέσεις από ξένες δυνάμεις για να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης που σημείωσε πως αν δεν έχει συμβεί αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πει ποιος το παρέδωσε και από πού αντλεί αυτό το δικαίωμα.

«Δεχτήκαμε πιέσεις από ξένες δυνάμεις; Μας απείλησαν; Τι ζητάνε από εμάς; Κι αν δεχθήκαμε έξωθεν πιέσεις ήταν για να βρούμε μία λύση όποια λύση ή να δώσουμε μόνο το όνομα, ειδικά το όνομα της Μακεδονίας; Αν συνέβη αυτό είστε υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να βγείτε και να μας το πείτε. Και θα δούμε τότε όλοι μαζί τι θα απαντήσουμε. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, μας το διδάσκει η ιστορία μας...» ανέφερε ο κ. Σαρίδης, που επεσήμανε πως αν ο κ. Τσίπρας εκβιάζεται, εκβιάζεται το σύνολο των Ελλήνων και η χώρα, γι' αυτό δεν είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού, αν ισχύει κάτι τέτοιο, να το αποκρύψει. «Αν όμως δεν έγινε έτσι, πείτε ότι δεν σας πίεσε και να μας πείτε ποιος αποφάσισε να δώσουμε το όνομα, ποιος Έλληνας το έκανε αυτό; Για να τον ρωτήσουμε από πού πήρε αυτό το δικαίωμα» συμπλήρωσε ο κ. Σαρίδης.

Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει όταν λέει «ήταν πρωτοβουλία μας» αν σε αυτό το «μας» συμπεριλαμβάνει τον ελληνικό λαό, τη Βουλή, τους Έλληνες της Διασποράς, τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα και τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

Ο κ. Σαρίδης είπε, ότι ουδέποτε ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός για το ονοματολογικό και σήμερα οι εκπρόσωποί του στη Βουλή μεταφέρουν το βασικό αίτημα της συντρπτικής πλειοψηφίας του για δημοψήφισμα.

«Και μην αρχίσετε τις δικαιολογίες περί του δικαιώματος των γειτόνων για αυτοπροσδιορισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ζητούμε ως Έλληνες «το αν κάτω από την όποια τρέλα των γειτόνων θα βάλουμε εμείς την υπογραφή μας».

«Θέλουν αυτοί να λέγονται Μακεδονία; Πρόβλημά τους να λέγονται όπως θέλουν και να γελάμε εμείς με την αμορφωσιά τους και τη βλακεία τους. Δεν θα τους κρατήσουμε κακία. Ας λέγονται και Μαρία Αντουανέτα. Δεν είμαστε όμως υποχρεώμενοι να ανεχτούμε την επιλογή τους ως σωστή, ως αληθινή και λογική και δήθεν σύμφωνη με την Ιστορία» τόνισε, συμπληρώνοντας πως όχι μόνο δεν είμαστε υποχρεωμένοι αλλά «μας απαγορεύει το Σύνταγμα να τους δώσουμε την υπογραφή μας πάνω σε ένα παλιόχαρτο».

Τέλος, έθεσε το ερώτημα γιατί οι γείτονες «να θέλουν να αυτοπροδιοριστούν με την ελληνική λέξη Μακεδονία, αφού δεν είναι Έλληνες;» και υπογράμμισε: «Μήπως γιατί δεν έχουν δική τους γλώσσα, γιατί δεν αποτελούν ενιαίο έθνος, δεν έχουν κοινή ιστορία και θρησκεία, μήπως γιατί δεν έχουν καμία κοινωνική συνοχή και καμία πολιτική συγκρότηση;». «Και θα τους τα δώσουμε όλα αυτά εμείς με μία λέξη;» κατέληξε.

 

Α. Γεωργιάδης: Η Συμφωνία θα οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια

Ότι υπέγραψε μια Συμφωνία που θα δημιουργήσει οξύτερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που επιτέθηκε προσωπικά στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και στον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, καλώντας τους να το ξανασκεφτούν πριν στηρίξουν τη Συμφωνία.

«Δεν θα φέρει λύση, αλλά αστάθεια στα Βαλκάνια αυτή η Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από δω και πέρα θα ζούμε νέα οξύτερη κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, που απευθυνόμενος στον κ. Μπόλαρη είπε: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γίνει τιμητής της παράδοσής του έλεγε ότι το όνομα είναι η ψυχή μας, το ίδιο έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη δίνοντας μάχες. Εθνικιστές είναι κ. Μπόλαρη, όλοι αυτοί που το έλεγαν, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;» Απευθυνόμενος, δε, στην υπουργό Τουρισμού είπε: «Γνωρίζετε κ. Κουντουρά ότι δεν θα σας ψήφιζε ούτε μισός ψηφοφόρος των ΑΝΕΛ αν ήξερε ότι θα ψηφίζατε τη Συμφωνία. Για ίδιον όφελος το κάνετε και είναι πραγματική ντροπή σας». «Σε λίγο δεν θα είστε υπουργοί. Θέλετε να συνδέσετε τη Συμφωνία με το υπόλοιπο της πολιτικής σας διαδρομής;», πρόσθεσε.

Υποστήριξε δε ότι τα Σκόπια είναι αυτά που παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία και δεν τήρησαν καμία δέσμευση από όσα είχαν υπογράψει και δεσμευτεί. «Είχαν υποχρεωθεί και δεσμευτεί να μην προκαλούν με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και να λαμβάνουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τη βία, το μίσος και την εχθρότητα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο τη σεβάστηκαν», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Την ώρα που ο σοσιαλιστής Ζάεφ ψήφιζε στο σχολείο, πίσω από το πίνακα ήταν ανηρτημένος ο χάρτης της Μακεδονίας. Για να καταλάβετε πόσο εξοικειωμένοι ήταν με το όνομα δεν τους δημιουργούσε πρόβλημα, δεν τους μπήκε στο μάτι ότι υπάρχει ανηρτημένος ο χάρτης της Μακεδονίας. Υπάρχει και θα υπάρχει σε όλα τα σχολεία των Σκοπίων ο χάρτης, για να καταλάβετε το δούλεμα που κάνουν. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι η δική μας παράταξη στέκεται στο δάκρυ του εθνάρχη Κώστα Καραμανλή και στον Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς δεν θέλουμε το όνομα Μακεδονία. Και αν φτάσουμε να το κάνουμε θα το κάνουμε ως επώδυνο συμβιβασμό. Εσείς είστε έτοιμοι να τα δώσετε όλα, όπως και τα δώσατε».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε απολύτως ψευδές «φήμες που κυκλοφορούν για δήθεν ομαδικές παραιτήσεις βουλευτών της ΝΔ» ώστε να γίνουν εκλογές. «Το Σύνταγμά μας πουθενά δεν το προβλέπει αυτό. Να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Ζάεφ ως πρωθυπουργός των Μακεδόνων και εμείς θα τον υποδεχτούμε με τιμές, ως Μακεδόνα πρωθυπουργό. Εγώ δεν δέχομαι ότι Μακεδόνες είναι αυτοί και όχι εγώ».

 

Γ. Αμυράς: Δεν διέλυσα εγώ το Ποτάμι

«Το Ποτάμι δεν το διέλυσα εγώ. Ήμουν ο έβδομος από τους οκτώ βουλευτές που αποχώρησαν», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, που σημείωσε: «Δεν ήμουν ο πρώτος εγώ που έφυγα από το Ποτάμι. Εγώ πίστευα ότι θα έμενα τελευταίος στη Σεβαστουπόλεως. Κάθε φορά που πήγαινα, όμως, στο Ποτάμι, έβρισκα διαφορετικές κλειδαριές. Τη μια Ποτάμι γινόταν ΠΑΣΟΚ, την άλλη έφευγε από το ΠΑΣΟΚ. Τη μια ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, λόγω των Πρεσπών, και την άλλη τασσόταν αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης για την ίδια Συμφωνία. Πότε να υποστηρίζει το Ποτάμι ότι ο Τσίπρας ήταν ανίκανος και πότε να τον στηρίζει μέχρι τέλους ακόμα και αν χρειαζόταν να αντικαθιστά βουλευτές ή υπουργούς των ΑΝΕΛ».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ποταμιού «Ο Αμυράς στο δρόμο του Δανέλλη», ο βουλευτής είπε ότι αποχώρησε από το Ποτάμι επειδή ακριβώς δεν ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο του Δανέλλη. «Πάλευα ως και την τελευταία στιγμή να σταματήσω τον παραλογισμό που επικρατούσε στο κόμμα, να διαμηνύσω σε όλους ότι αυτό το ατελείωτο πολιτικό εκκρεμές, διέλυε κάθε ορθολογική σκέψη και απωθούσε τους πιο πιστούς φίλους του Ποταμιού. Το καλοκαίρι ψηφίζαμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έξι μήνες μετά στηρίζει το Ποτάμι την κυβέρνηση γι΄ αυτή την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Είχα και έχω σταθερές απόψεις και γι΄ αυτό αποχώρησα από το Ποτάμι. Είχα και έχω σταθερές απόψεις για την κυβέρνηση που θεωρώ ότι πρέπει φύγει άμεσα αλλά και για τη συμφωνία που έφερε την οποία απορρίπτω και καταψηφίζω. Δεν ήθελα, ούτε θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου, να κάνω τα ρεπό των Ανεξάρτητων Ελλήνων εν ονόματι μιας κυβέρνησης που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ποταμιού, είναι ανίκανη και ανάξια εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα άξια και ικανή για ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Μ. Χαρακόπουλος: Η Συμφωνία τροφοδοτεί το φιτίλι του εθνικισμού

«Αν για μια στιγμή βγάλετε τις ιδεοληπτικές παρωπίδες σας, θα δείτε ότι η συμφωνία που φέρνετε δεν σβήνει το φιτίλι του σκοπιανού εθνικισμού και αλυτρωτισμού. Τον τροφοδοτεί και με άλλον δυναμίτη, για να σκάσει με μεγαλύτερη ισχύ όταν έλθει ο καιρός», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και τόνισε: «Τα γνωρίζετε όλα αυτά και γι' αυτό επιλέξατε να κινηθείτε στις επικίνδυνες ατραπούς, που είναι στα όρια της συνταγματικής εκτροπής. Να φτιάξετε με μπαλώματα, με πολιτικούς γυρολόγους, με βουλευτές με σημαία ευκαιρίας, μια κυβέρνηση κουρελού».

«Αν η βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση στην οικονομία θα θεραπευθεί με μια άλλη πολιτική, φοβούμαι ότι η ζημιά που προκαλείτε στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στο μακεδονικό ζήτημα θα καταστεί ανήκεστος, μετά την επικύρωση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Χειριστήκατε με ασυγχώρητη επιπολαιότητα και περισσή ελαφρότητα τα εθνικά ζητήματα, για να οδηγηθούμε από υποχώρηση σε υποχώρηση, χάνοντας όσα όλες οι προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις είχαν καταφέρει. Φθάσαμε στο σημείο, ο αλβανικός εθνικισμός, αποθρασυμένος από τη χαλαρή εξωτερική πολιτική της Αθήνας, να διώκει απηνώς τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης στις εστίες του».

 

Κ. Χατζηδάκης: Κακή και εκτός εθνικής γραμμής η Συμφωνία

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, ετεροβαρής για την Ελλάδα και εκτός της παραδοσιακής εθνικής γραμμής. Εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Από αυτή την εθνική γραμμή δεν υποχώρησαν, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ούτε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα δώσει μάχη για να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία. Παράλληλα, καταλόγισε στην κυβέρνηση αναίσχυντη δημαγωγία και την κάλεσε να μην κρύβεται πίσω από τεχνάσματα, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. 

«Είστε εκτός της παραδοσιακής εθνικής γραμμής, όπως αποδείχτηκε και από τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Και αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν, ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν αντίθετοι στο να εκχωρήσουμε τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Τα κείμενα είναι εδώ και σας εκδικούνται. Η ιστορία είναι ξεροκέφαλη» είπε και πρόσθεσε πως «η ΝΔ είναι φυσικά απέναντι σε αυτή τη συμφωνία και δίνει την μάχη της για να μην ψηφιστεί. Δεν θα ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί. Πρέπει να σταματήσει η αναίσχυντη δημαγωγία σας. Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι ένα εύκολο να επιλυθεί ζήτημα. Ούτε ότι η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη, χώρα που μπορεί να επιβάλει όλες τις απόψεις της. Η συμφωνία όμως που έφερε η κυβέρνηση είναι κακή και ετεροβαρής για τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί με υπογραφή της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκχωρούμε τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Αυτό μας ζητά η κυβέρνηση να ψηφίσουμε».

«Αυτό σημαίνει ότι στα Σκόπια θα λένε εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες, και από δω και πέρα θα πρέπει να λέτε, εμείς οι Έλληνες και εσείς οι Μακεδόνες. Γιατί αυτό λέει η συμφωνία σας. Αν έχετε το θάρρος της γνώμης σας, να πείτε λοιπόν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι εδώ θα ομιλείται η ελληνική, η βουλγαρική και μακεδονική γλώσσα. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να μην κρύβεστε πίσω από τεχνάσματα», είπε και διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί δυνατότητας ομαδικών παραιτήσεων βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τα απολύτως ψευδή και τονίζοντας ότι το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: «Άκουσα δήθεν, ότι αν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ, θα σταματήσουν οι διαδικασίες, θα γίνουν εκλογές. Φυσικά και είναι απολύτως ψευδές. Το άρθρο 53 του συντάγματος είναι ξεκάθαρο. Μιλά για αναπλήρωση βουλευτών».

«Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε τέτοια κυβέρνηση. Πρέπει να μπει τέλος στη δημαγωγία και να σταματήσει η αναίσχυντη εξαπάτηση των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κι επιτέθηκε στον κ. Κατρούγκαλο, κατηγορώντας τον ότι κατέθεσε στη Βουλή ένα κείμενο για το σύνταγμα των Σκοπίων που δεν είναι κωδικοποιημένο. 

«Καταθέσατε ένα κείμενο με 32 αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Λείπουν όμως οι τελευταίες κρίσιμες αναθεωρήσεις. Μας βάζετε να ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί. Αυτό είναι υποτίμηση και της Βουλής και της νοημοσύνης των βουλευτών. Περιμένω ολόκληρο το κείμενο για να καταλάβει ο έλληνας πολίτης ποια είναι η πραγματική συμφωνία», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας πως «μιλάμε για ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Και έπρεπε να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Όμως η κυβέρνηση προσπάθησε να το εργαλειοποιήσει, παίζοντας με ένα μείζονα εθνικό θέμα, με στόχο τη διάλυση της ΝΔ. Δεν με εκπλήσσει όμως η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει επιδείξει και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα». 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

358 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και πέντε νέοι θάνατοι

23/09/2020 - 19:31 - Σε 358 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Από...

Οι μαθητές διεκδικούν όλα όσα δεν έκανε η κυβέρνηση τους προηγούμενους 6 μήνες, λέει το ΜέΡΑ25

23/09/2020 - 19:14 - Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κινητοποιήσεις...

Η παύση πληρωμών του Δημοσίου στερεί ρευστότητα από την οικονομία, λέει η Ε. Αχτσιόγλου

23/09/2020 - 19:08 - Για «παύση πληρωμών του δημοσίου προς τους πολίτες» που «έχει ανεπίσημα κηρύξει η...

Γερμανικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

23/09/2020 - 18:37 - Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας του Γερμανικού...

Η Κομισιόν προσπάθησε να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

23/09/2020 - 18:20 - «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε προσπάθεια να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις, προερχόμενες...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών – Δημοσιονομική ευελιξία και το 2021

Οι δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη το 2021, τονίζουν ο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια