Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

🕔21/05/2021 - 15:01

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκαν από τον Αδ. Γεωργιάδη οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της απόφασής της να μην μετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο αυτές δεν είναι υποχρεωτικά αυτοπρόσωπες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ ενώ δήλωσε πως θα ψήφιζε θετικά επί της Αρχής του νομοσχεδίου, απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας θεωρώντας ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά εκείνο να μην μετέχει, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε κλίμα έντασης. Ο  ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, από την οποία ωστόσο θα απέχει καταγγέλλοντας τη διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα σε βουλευτές να συμμετέχουν διαδικτυακά στη συζήτηση, αλλά όχι να ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο. 

Κατά τη συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αιτείται ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη βιομηχανική κάνναβη, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ το οποίο επίσης αναμένεται να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία, αν και τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου. 

«Είμαι αναγκασμένος να επανέλθω στο μείζον χθεσινό θέμα, που επαναλαμβάνεται σήμερα η χθεσινή ανορθογραφία. Ελάτε να ψηφίσετε το νόμο σας, σας εγκαλούμε, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε!», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε χθεσινή μας θέση που είναι θέση αρχής και υπεράσπισης Κοινοβουλίου και κανονισμού! Είμαστε υπέρ της ψήφισης του σχεδίου νόμου επί της αρχής, αρνούμαστε όμως να συμπράξουμε στη γελοιοποίηση και τον εκχυδαϊσμό των διαδικασιών. Αυτή τη στάση θα έχουμε τις επόμενες μέρες και βδομάδες».

 

Δεκτές τροπολογίες

Κατά τη διαδικασία, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, έκανε δεκτές προς συζήτηση και ψήφιση όλες τις υπουργικές αλλά και δύο βουλευτικές τροπολογίες (από βουλευτές της ΝΔ) που έχουν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως από τις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί κάνει αποδεκτές την τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ, Ιάσονα Φωτήλα, η οποία αφορά τη χορήγηση παράτασης για ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων και του βουλευτή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, για να παραταθεί έως 31/8/2021 η ισχύς των αδειών του ν. 3054/2002 (Α 230) που έχουν λήξη ή λήγουν από 1/1/2021 έως 31/7/2021, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην προσκόμιση φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας εξαιτίας της πανδημίας και αφορούν κυρίως επιχειρήσεις του νομού Εύβοιας, οι οποίες επλήγησαν από τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

Αντίθετα ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε τις δύο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν την άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή ξηρού ανθού για εξαγωγή και εγχώρια διάθεση, καθώς και την τροπολογία για την προσθήκη περιοχών καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, οι οποίες έχουν διατεθεί για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Επίσης, δεν ανέφερε ότι θα κάνει δεκτή την τροπολογία που ανακοίνωσε ότι καταθέτει το ΜέΡΑ25, να απαγορεύεται για 30 έτη οποιαδήποτε δόμηση, εξόρυξη ή εκμετάλλευση σε καμένη δασική γη, ώστε να εκλείψει το οποιοδήποτε κίνητρο. Απευθυνόμενος στον ειδικό αγορητή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος ανέπτυξε την τροπολογία, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι «η μεγάλη πυρκαγιά που προέκυψε αυτές τις ημέρες δεν προήλθε από κανένα οικονομικό κίνητρο -έχουν γίνει και επίσημες ανακοινώσεις- αλλά προήλθε από κάποιον ο οποίος έκρινε καλή στιγμή, προχθές το βράδυ με 8 μποφόρ, να κάψει κάποια κλαδιά από ελαιόδεντρα που είχε κλαδέψει. Και εάν θυμάμαι καλά, και η εθνική καταστροφή στο Μάτι πάλι έτσι ξεκίνησε, από ένα αντίστοιχο περιστατικό. Δεν υπήρξε, δηλαδή, καμία από αυτές τις πυρκαγιές που αναφερθήκατε για λόγους συμφέροντος, αλλά από αμέλεια».

Σχετικά με τις δύο υπουργικές τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (889/70 και 888/69) εξήγησε ότι η δεύτερη -ουσιαστικά- αφορά μεταμνημονιακές υποχρεώσεις για τη ρύθμιση όλων των κυρωτικών ζητημάτων που αφορούν βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πολλές διάσπαρτες διατάξεις, με διαφορετικές προβλεπόμενες ποινές, «και μας είχε επισημανθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αναλογικότητα και δικαιολόγηση κάθε ποινής με βάση τη βαρύτητά της. Σε αυτό το πλαίσιο, εργάστηκαν από κοινού νομοθετικές επιτροπές των δύο υπουργείων».

Για την τροπολογία 889/70, ο υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό το άρθρο 2 που παρέχει τη δυνατότητα του ΓΕΜΗ να έχει διαλειτουργικότητα και με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα στη μεταφορά πληροφοριών που δεν εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα, ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες. Τα άρθρα 3 και 4 της τροπολογίας αφορούν το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο για τις ενισχύσεις που δίνονται για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου στα καταστήματα εστιάσεως, καθώς και το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που δίνονται από το ΕΣΠΑ λόγω Covid.

 

Τι είπαν οι βουλευτές

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς ο στόχος του είναι η βελτίωση της θέσης της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητα τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης για την ανακούφιση ασθενών και χρόνια πασχόντων, ενώ αντίστοιχη θέση έχει λάβει και το ΕΚ προβλέποντας μάλιστα ότι η επένδυση στη συγκεκριμένη βιομηχανία θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Στην Ελλάδα, είπε ο βουλευτής, εκτιμάται ότι η συμβολή της φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ μετά από 10 χρόνια. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, έγινε αισθητό τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρξαν 170 αιτήσεις, εκ των οποίων 110 έλαβαν έγκριση, 94 δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και άλλα 60 σχέδια βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. Ωστόσο, παρατήρησε πως μόλις 1 επένδυση έχει προχωρήσει και η αιτία είναι ότι υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, το οποίο θα ενισχύσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της παραγωγής. Αυτό το πλαίσιο, τόνισε, είναι που δημιουργεί το παρόν σχέδιο νόμου λαμβάνοντας υπόψη καλές διεθνείς πρακτικές, ώστε η ελληνική βιομηχανία κάνναβης να οργανωθεί αποτελεσματικότερα και με ασφάλεια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να απλοποιηθούν οι εξαγωγές και να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της αγοράς. Αναλύοντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό «έχει ξεκάθαρα αναπτυξιακή προοπτική. Με σαφή και οργανωμένο τρόπο, η έννομη τάξη εμπλουτίζεται με ένα σύνολο διατάξεων, το οποίο θα συμβάλλει πρακτικά στην εγκαθίδρυση ενός νέου κλάδου, η ανάπτυξη του οποίου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Για τον λόγο αυτό, η πλειοψηφία το στηρίζει και το υπερψηφίζει».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του νομοσχέδιου για να καταδειχθεί ο αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της Βουλής με πρόσχημα την πανδημία αλλά και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στους βουλευτές της ΝΔ. Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, ο εισηγητής μειοψηφίας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει με εποικοδομητικό τρόπο κάνοντας προτάσεις βελτίωσης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από όσα έλεγαν οι υπουργοί της όταν νομοθετούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την φαρμακευτική κάνναβη αμφίθυμα και φοβικά». Τόνισε πως «εάν σήμερα μπορούμε να συζητάμε για την αξιοποίηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, για το πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους, πώς θα παταχθούν οι μηχανισμοί του μαύρου χρήματος και πώς θα προχωρήσουν αναπτυξιακές επενδύσεις και θα παραχθεί εγχώρια αξία, είναι επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και με τόλμη, άνοιξε συντεταγμένα την κουβέντα για ένα αντικείμενο που αποτελούσε μέχρι τότε ταμπού». Παρατήρησε πως στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής «δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ να υποστηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης επέμεινε ότι είναι «δειλό» και ότι έρχεται με την καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών και με πολλές παλινωδίες. «Ό,τι δίνετε με το ένα χέρι το παίρνετε με το άλλο, αντιμετωπίζοντας κατ' ουσία την φαρμακευτική κάνναβη με τρόπο αμφίθυμο και φοβικό» σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε πως γι΄αυτό και καταθέσαμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, με γνώμονα την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων για παραγωγή εγχώριας αξίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το κόμμα του θα ψηφίσει επί της Αρχής το σχέδιο νόμου και καλωσόρισε τη ΝΔ και την κυβέρνηση για την έστω και με αρκετά χρόνια αλλαγής στάσης για την φαρμακευτική κάνναβη. Ανέφερε ότι δυστυχώς το σημερινό νομοσχέδιο δεν δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, αφού δεν αφήνει περιθώρια και πολύ περισσότερο δεν δίνει κίνητρα για τη δημιουργία τοπικών μηχανισμών επεξεργασίας, συσκευασίας και διακίνησης σε βιομηχανική κλίμακα, ενώ μένει εκτός θεσμοθέτησης η βιομηχανική κάνναβη, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική νέα καλλιέργεια για τους αγρότες μας. Το νομοσχέδιο, είπε, δεν αναφέρεται στις μεθόδους παραγωγής, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, αλλά και στη διευκόλυνση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που δεν ευνοεί τις συνέργειες με την εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία και τα ερευνητικά ιδρύματα. Εκτίμησε ότι ενώ γίνονται βήματα για την απελευθέρωση της διάθεσης και προμήθειας προϊόντων στο ευρύ κοινό με την είσοδο σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, αλλά φοβούμαστε ότι η πρόσβαση των ασθενών σε ικανοποιητικό εύρος σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει πολύ περιορισμένη. Χαρακτήρισε σωστή την πρόβλεψη για απαγόρευση τέτοιων εγκαταστάσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας αφού οι καλλιέργειες αυτές της κάνναβης βασίζονται στην υδροπονία και δεν απαιτούν εκτάσεις εύφορης γης. Παρατήρησε όμως ότι με τις μεταβατικές διατάξεις την επέκταση υφιστάμενων μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και των εκκρεμών αιτήσεων, στην πράξη αναιρείτε αυτή η κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του καθώς δεν έρχεται να εξυπηρετήσει και να λύσει λαϊκά προβλήματα και ανάγκες, αλλά να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις και την κερδοφορία επιχειρηματιών και ομίλων, αλλά και επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτούς. Εντάσσεται, είπε, στις συνολικότερες προσπάθειες των αστικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διευκόλυνση της αγοράς της κάνναβης. Εμείς, τόνισε, διαφωνούμε ακριβώς με αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα, στρώνοντας το χάλι η μία στην άλλη. Είναι μία πολιτική που μεταφράζεται σε κερδοφόρες επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που όμως απαιτεί χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χρήσεις γης που να βολεύουν τις επενδύσεις, ελάχιστη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα είπε και το επιχείρημα της εξωστρέφειας στην οικονομία είναι κάλπικο και αποπροσανατολιστικό για το ότι δήθεν θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Με το νομοσχέδιο αυτό είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ "ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους για την καλλιέργεια της ναρκοκουλτούρας και την προοπτική αποποινικοποίησης της παραγωγής και χρήσης" και «δίνετε τα ρέστα σας» για να εξυπηρετήσετε τους επιχειρηματίες με διαδικασίες «fast track». Όμως, όταν πρόκειται για μέτρα ανακούφισης και βελτίωσης των αναγκών του λαού, όπως για παράδειγμα στην υγεία, βρίσκετε κωλύματα.

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας λέγοντας πως «μιλάμε για το παυσίπονο της μαστούρας, διότι παυσίπονο είναι, καταπραϋντικό είναι. Δεν είναι όμως φάρμακο. Θα μπορούσε με άλλες προδιαγραφές ενδεχομένως να γίνει φάρμακο. Τα λεφτά είναι πολλά και είναι σε λίγους και δίνονται με επιδότηση». Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για αγροτικά προϊόντα, για θεραπευτικά και αρωματικά βότανα. Σχετικά με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν υπάρξει για την φαρμακευτική κάνναβη ανέφερε ότι υπάρχουν μονάδες που έχουν λάβει άδειες και βρίσκονται σε φάση κατασκευής με ημερομηνία, 2/7/2019, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ανέφερε πως υπάρχει ένα θολό τοπίο και με βάση την γεωγραφία της χώρα μας είπε ότι «είμαστε τα Βαλκάνια της μαστούρας». Εμείς, είπε, στην Ελληνική Λύση θεωρούμε ότι ο πλούτος της Ελλάδος είναι τα αρωματικά φυτά και όχι να γινόμαστε δορυφόροι των άλλων. Και έκλεισε την ομιλία του με ένα ρεμπέτικο το 1936 του Μάρκου Βαμβακάρη: «Με πόνους και με βάσανα η ζωή με έχει προικίσει. Όλα μαζί και χάνονται μόνο με το χασίσι».

Την καταψήφιση του σχεδίου νόμου ανακοίνωσε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης λέγοντας πως αυτό αφορά εταιρείες από ΗΠΑ, Ισραήλ και Καναδά που αγοράζουν γη στην Ελλάδα για να καλλιεργήσουν μία καλλιέργεια που απαιτεί πάρα πολύ νερό -πιο πολύ και από το αμαρτωλό βαμβάκι- τεράστια ποσότητα ενέργειας, αφού χρησιμοποιούνται λάμπες για να επιτευχθεί αυτή η τετραπλή παραγωγή κάθε χρόνο και όλα αυτά σε θερμοκήπια με τις γνωστές συνθήκες απασχόλησης και εκμετάλλευσης, για να εξαχθεί μία πρώτη ύλη για φαρμακευτικά προϊόντα που θα παράγονται αλλού και που απαγορεύεται μέχρι στιγμής να χρησιμοποιηθούν από τους Έλληνες ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Αν αυτό, είπε, δεν είναι αποικιοκρατικό, τότε τι είναι; Εμείς, ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης ζητάμε την ενίσχυση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για καλλιέργεια εκτός γης υψηλής παραγωγικότητας, για παραγωγή τελικών προϊόντων, που θα είναι προσβάσιμα στους Έλληνες ασθενείς, με ρήτρα εξοικονόμησης νερού και επανάχρησης, ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Αυστηρούς όρους και ελέγχους για τις συνθήκες εργασίες στα θερμοκήπια. Κάρτα ασθενή που να γνωρίζουμε οργανωμένα ως πολιτεία ποιοι συνάνθρωποί μας χρειάζονται τη χρήση κάνναβης. Έναν οργανισμό κάνναβης που να βάζει τα επιστημονικά κριτήρια και να αποϊδεολογικοποιεί τη συζήτηση για την κάνναβη.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του με αφορμή την τραγωδία στα Γεράνεια Όρη, την τριακονταετή απαγόρευση δόμησης, εξόρυξης και οποιασδήποτε άλλης επένδυσης σε καμένη γη. Αυτό είπε το έχει ζητήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι τόνισε θα σταματήσει να υπάρχει οποιοδήποτε ιδιωτικό κίνητρο.

Την ειλικρινή απέχθεια του για τη συμμετοχή του σε ένα νομοσχέδιο που αφορά την κάνναβη, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, λέγοντας πως είναι σαν η Ελλάδα «να μην είχε άλλο πρόβλημα να επιλύσει από την παραγωγή ναρκωτικών».

Ανέφερε πως του είναι «αδιάφορη η μία ακόμα κυβίστηση του υπουργού Ανάπτυξης, που ξαφνικά ανακάλυψε πως πρόκειται για μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, την οποία δεν πρόσεξε όταν ήταν στην αντιπολίτευση». Το να παρουσιάζετε όμως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «την κάνναβη ως ένα τεχνολογικό ή βιομηχανικό προϊόν που λείπει από την Ελλάδα, με ενοχλεί ως άνθρωπο και ως Έλληνα» είπε και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη μάς έχει προορίσει για κλάδους όπως την καλλιέργεια κάνναβης, τον τουρισμό και τα καζίνο», συμπληρώνοντας πως «θα οδηγηθούμε σε κάτι παρόμοιο, όπως είναι το Πουέρτο Ρίκο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Δυστυχώς, παρατήρησε «δεν βλέπουμε να προωθούνται επενδύσεις στην παραγωγή, όπως για παράδειγμα στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου έχουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νικελίου της ΛΑΡΚΟ, η οποία οδηγείται στο ξεπούλημα».

Για την φαρμακευτική κάνναβη στην ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων ανέφερε, πως σύμφωνα με μελέτες θα ήταν αρχικά 60 εκατ. ευρώ, ενώ σε διάστημα δώδεκα ετών, ίσως 1,2 δισ. ευρώ και αναρωτήθηκε «εάν αυτό είναι ένα σοβαρό ποσόν, συγκριτικά με τους κινδύνους που συνοδεύουν την κάνναβη» ενώ πρόσθεσε: «Με τόσο μεγάλες δυνατότητες στον πρωτογενή μας τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να πετύχει θαύματα με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, την κάνναβη, τη μαριχουάνα εσείς βρήκατε; Αυτό δεν είναι ντροπή;».

Επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν αναφορές ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης, αλλά το αμφισβήτησε λέγοντας: «Αλήθεια, η χώρα μας θα μπορέσει να ανταγωνιστεί γειτονικές χώρες, στις οποίες η παραγωγή είναι ήδη διαδεδομένη, ενώ οι συνθήκες της οικονομίας ορισμένων είναι, δυστυχώς, πλέον πολύ καλύτερες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό».

Ο κ. Βιλιάρδος, σχολιάζοντας την επικαιρότητα έθεσε το ερώτημα για το εάν πληρώθηκε η προκαταβολή των 315 εκατ. ευρώ για το «Ελληνικό» από τον Όμιλο Λάτση, η οποία έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020 και μετά στο πρώτο τρίμηνο του 2021, λέγοντας ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, η Lamda Development, χωρίς να έχει ακόμη δώσει ούτε 1 ευρώ για το Ελληνικό -εκτός και αν έδωσε τώρα τα 315 εκατ. ευρώ- έχει ήδη συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 1,5 δισ. ευρώ από ομολογιακά δάνεια, ενώ ετοιμάζεται για προπωλήσεις ακινήτων στην παραλιακή, συν το καζίνο φυσικά. Εύλογα, αφού λίγο πιο κάτω από το οικόπεδό της στον Αστέρα πωλούνται βίλες με 40.000 ευρώ το τετραγωνικό, όταν ο Όμιλος αγόρασε το τετραγωνικό από το Δημόσιο μόλις από 148 ευρώ έως 248 ευρώ, όπως αναλύσαμε στο νομοσχέδιο για το ‘Ελληνικό».

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά μόνο τη φαρμακευτική κάνναβη και αφορά τελικά προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν σε χώρες που έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και εγκρίσεις, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Στόχος μας, είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για τους επενδυτές και επισήμανε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά στην προώθηση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κινείται στις μεταρρυθμίσεις της έχοντας σαφώς ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θέλουμε, είπε, να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, και αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, κάτι άλλωστε που εκφράζεται από την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων και τις συνεχείς αναβαθμίσεις που έχει η χώρα μας εν μέσω ακόμα και αυτής της πανδημίας.

Σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως «η κοινωνία τρέχει, οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν» και θα πρέπει να δούμε ότι αναπτύσσεται μια ισχυρή ερευνητική προσπάθεια σχετικά με τα οφέλη του συγκριμένου φυτού. Και μιλάμε για φαρμακευτικά προϊόντα που μπορεί να αγοραστούν με ιατρικές συνταγές από τα φαρμακεία, προσέθεσε.

Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο, γι' αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξουμε το πλαίσιο και να προχωρήσουμε «επιθετικά» σε προσπάθειες που στηρίζουν τις εξαγωγές, αλλά ταυτόχρονα με την επιθυμία να κρατήσουμε τη μεταποίηση εντός της πατρίδας μας. «Γιατί εάν την απωλέσουμε αυτό, θα σημαίνει ότι απλά θα παράγουμε ανθό που θα τον εξάγουμε ως προϊόν χονδρικής εξαγωγής και δεν θα προκύπτει για την πατρίδα μας η προστιθέμενη αξία της παραγωγής της».

Το νομοσχέδιο, ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, αποσαφηνίζει, απλοποιεί το πλαίσιο, αίρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είχε στην εφαρμογή του ο προηγούμενος νόμος, γι αυτό και στην ουσία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η βιομηχανία παρ' όλο τον μεγάλο αριθμό αδειών που εκδόθηκαν.

Οι καλλιέργειες αυτές είναι υδροπονικές και αερόβιες και γι' αυτό δεν χρειάζεται να πάνε σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ όντως απαιτούν μεγάλη ενέργεια γι' αυτό υπάρχει η πρόβλεψη για ΑΠΕ, αλλά και για φυσικό αέριο, καθώς και συστήματα ανακύκλωση του νερού.

Επέμεινε στην ποσότητα των 30 γραμμαρίων εξαγωγής ανθού, εξηγώντας ότι όλα τα τελικά προϊόντα που καταναλώνονται από την αγορά είναι συνήθως σε συσκευασίες των 5 έως 30 γραμματίων. Έτσι είπε, παράλληλα κρατάμε μια παραγωγική διαδικασία τυποποίησης εντός της χώρας μας.

Για το θέμα της ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, που έθεσε και η αντιπολίτευση, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι στο παρόν σχέδιο νόμου δεν θα μπορούσε να έρθει, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα έρθει στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, θέλησε να συγχαρεί τους άνδρες και τις γυναίκες των επίγειων και εναέριων μέσων που μάχονται και σήμερα για να κατασβήσουν τη μεγάλη φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική. Απαντώντας στα σχόλια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη που έκανε συσχετισμούς με τη φωτιά στο Μάτι, ανέφερε πως «αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς. Και για να γίνουμε πιο πειστικοί στην κοινωνία, θα ήταν πολύ χρήσιμο να κάνουμε κάποιες φορές και την αυτοκριτική μας».

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα πυροδοτήσει μια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά θα δώσει και λύση σε ένα μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει με τους ασθενείς.

Παράλληλα, καταλόγισε στη ΝΔ «οβιδιακή μεταμόρφωση» σε ό,τι αφορά την αρνητική θέση που είχε όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε αντίστοιχο νομοθέτημα, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της ότι αποφεύγουν να μιλήσουν και να το υπερασπιστούν.

«Αυτό, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, για το πνεύμα ακριβώς που διέπει την κυβερνώσα παράταξη και το κατά πόσον πραγματικά υπάρχει μια ομογενοποιημένη σύνθεση και αντίληψη για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για μας», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης.

Έμφαση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στα ευεργετήματα της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούσαν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή στην Ελλάδα γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

«Ο προβληματισμός μας παραμένει και είναι ισχυρός, αν πραγματικά η κυβέρνηση και ο υπουργός έχουν την ελάχιστη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Προβληματιζόμαστε για το αν η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που εξέφρασε ο κύριος υπουργός ή αν η θέση της συμπολίτευσης είναι αυτή που εξέφρασε ο κ. Βορίδης, τώρα υπό την κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε το 2018 ότι η ψήφιση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ισοδυναμεί με ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς και ότι ανταγωνιζόμαστε ως χώρα τη γειτονική Αλβανία σε ζητήματα τέτοιου χαρακτήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης και συμπλήρωσε: «Ενώ θέλουμε πραγματικά και ειλικρινά να βάλουμε πλάτη σ' αυτή την προσπάθεια, δεν μπορούμε. Γιατί πλάτη στο πρόβλημα της εσωκομματικής συνοχής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του δεν θα βάλουμε! Πλάτη στη διαιώνιση της υποκρισίας που επιτρέπει αναστολή των λειτουργιών του Κοινοβουλίου δεν θα βάλουμε! Πλάτη στην πιο παρατεταμένη αναστολή της ομαλής λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών σε όλη την Ευρώπη δεν θα βάλουμε».

Ο κ. Μαμουλάκης επισήμανε ακόμα ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του θα αποχωρήσουν και «δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία ψηφοφορίας-παρωδίας, που βάζει άλλο ένα λιθαράκι στο τείχος της αντιδημοκρατικής εκτροπής που πάει να στήσει ο κ. Μητσοτάκης επ' αφορμή της πανδημίας».

«Δεν ήταν ποτέ η κάνναβη το πρόβλημα της ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν ήταν και οι Πρέσπες. Άλλωστε και η κάνναβη, το σημερινό νομοσχέδιο, ‘Μικρές Πρέσπες’ είναι ουσιαστικά. Το πρόβλημα της ΝΔ ήταν και παραμένει το αίσθημα ιδιοκτησιακής αντίληψης για την εξουσία που διακατέχεται από μια πολύ μεγάλη, μερίδα της συντηρητικής παράταξης και του ακραίου Κέντρου, που φάνταζε να προσβάλλεται από την εισβολή των παρείσακτων της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και νομιμοποίησε το οποιοδήποτε ψέμα», προσέθεσε ο κ. Μαμουλάκης.

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική κατά του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη και ανεκδιήγητη» τη δήλωση του στο χθεσινό νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

«Ως πατέρας τεσσάρων παιδιών αναρωτιέμαι πραγματικά. Υπάρχει πατέρας ο οποίος χαίρεται που χθες νομοθετήθηκε και πέρασε ένα νομοσχέδιο που καταδικάζει παιδιά να υπομένουν κακοποιητικούς πατέρες; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο το θέτω επί τάπητος και πραγματικά ζητώ μια απάντηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης.

Τέλος, ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Κόρινθο, σημειώνοντας πως «έχουν κλείσει δύο 24ωρα και έχουν κατακαεί τριάντα πέντε χιλιάδες στρέμματα και φαίνεται ότι παρά τα πέντε με έξι μποφόρ, δεν είναι και τόσο εύκολη η προσπάθεια της πυρόσβεσης, δεδομένης και της δομικής αδυναμίας του κράτους να παρέχει τις κατάλληλες πρόνοιες, ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό θετική έκβαση».

«Αυτό απλά είναι μια υπενθύμιση και μια εν σύγκριση παράσταση με το Μάτι. Ο κ. Συνολάκης, ο άνθρωπος που έλεγε ότι μέσα σε είκοσι πέντε λεπτά θα μπορούσε να εκκενώσει το Μάτι, είναι απών, είναι εξαφανισμένος», προσέθεσε.

Την πολιτική σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης λέγοντας πως σήμερα με το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη «είναι μια σημαντική ημέρα καθώς έχουμε την ίδρυση της εταιρείας Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο τον κ. Γεωργιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Καρανίκα και τίτλο ‘Φύσα, ρούφα, πάτα τονε, άναφτονε και καφτόνε’! Αυτή είναι η ουσία». Εδώ έχουμε, είπε, «την σύμπλευση των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της λύσης της μαστούρας. Και το λέω έτσι ωμά».

Το ΚΚΕ, τόνισε, «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των ναρκωτικών εδώ και χρόνια ολόκληρα, κόντρα στο ρεύμα, σε συνεργασία με τα θύματα, με τις οικογένειές τους, με τα θεραπευτικά κέντρα. Υψώνουμε τη φωνή μας και από αυτό το βήμα, και λέμε: Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν υπάρχουν ούτε μαλακά ούτε σκληρά. Είναι ναρκωτικά όλα μαζί. Ζωή ολόκληρη διεκδικούμε και όχι ζωή με δόσεις στον κόσμο των παραισθήσεων. Εμείς λέμε στους εργαζόμενους ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσουν με ευτυχία στον κόσμο των αισθήσεων και όχι των παραισθήσεων. Είναι ντροπή να λέτε πως το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χασίσια και η αναπτυξιακή προοπτική και η γεωστρατηγική θέση της είναι το κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, με νόμιμο τρόπο μάλιστα.

Η θέση του ΚΚΕ, ανέφερε είναι πως η φυτική κάνναβη έχει μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών που δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Δεν έχουν ερευνηθεί οι δράσεις, οι αλληλεπιδράσεις, οι παρενέργειες που έχει καθεμιά από αυτές. Οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη μπορούν να συνδεθούν χημικά, όπως γίνεται σε πολλά φάρμακα, τεχνητά και να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς, φαρμακευτικούς, παρηγορητικούς σκοπούς σε περιπτώσεις που τα ήδη υπάρχοντα δεν επαρκούν. Βασική προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση κλινικών μελετών. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και ο αυστηρός έλεγχος από το ίδιο το κράτος στην παραγωγή, επεξεργασία, διάθεση και χορήγηση αυτών των φαρμάκων, με αυστηρά κριτήρια και με ψυχιατρική παρακολούθηση των ασθενών που τη λαμβάνουν. ​

Σχετικά με την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιδίωξη να φέρει σε δύσκολη θέση όσους βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν, ο Θ. Παφίλης είπε ότι αυτά είναι ‘καραγκιοζιλίκια’ [...] Όποιος βουλευτής έχει θάρρος και διαφωνεί, βγαίνει και το κάνει, όπως βγήκαν χθες η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη. Ο βουλευτής έχει συναίσθηση καθήκοντος και εάν διαφωνεί με το κόμμα του, βγαίνει, καταψηφίζει και αν είναι σοβαρός παραιτείται και κατεβαίνει στις επόμενες εκλογές αλλού».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Εξαντλήσαμε κάθε μέθοδο πειθούς – Τα όρια του συνταγματικού δικαιώματος είναι σχετικά, είπε ο Γ. Οικονόμου

30/11/2021 - 19:38 - «Προχωρήσαμε σε αυτή την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την...

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

30/11/2021 - 19:25 - Tο νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο για τον...

Έρχεται clamshell foldable της Huawei με μεντεσέ νέας γενιάς

30/11/2021 - 19:12:52 -

Δωρεάν το επί πληρωμή Spotify για 3 ολόκληρους μήνες – Έτσι το κάνεις!

30/11/2021 - 19:04:17 -

Οκτώ αλλαγές στον ΕΦΚΑ παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης

30/11/2021 - 18:54 - Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, οι...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια