Έντονη σύγκρουση στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

🕔29/11/2018 - 18:27

Εκατέρωθεν κατηγορίες για «εθνομηδενιστές» και «ακροδεξιούς»

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε στην Επιτροπή που ασχολείται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατά τη συζήτηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας, με χαρακτηρισμούς περί «εθνομηδενιστών» και ακροδεξιών απόψεων.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο «για πολλές φωτεινές αλλά και σκοτεινές πλευρές και γκρίζες ζώνες της νεωτεριστικής ιστορίας που πρέπει να ξαναφωτιστούν» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Παράλληλα υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο άρθρο 3, καταλογίζοντας ιδεοληπτική ακροδεξιά αντίληψη σε όσους έχουν αντίρρηση και πιστεύουν στο «Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών», αντίληψη όπως είπε, που οδήγησε στα ξερονήσια, στη Χούντα και στις φυλακίσεις.

«Είναι προφανές το άγχος σας να προσθέσετε στο Σύνταγμα του 1975 κάτι που είναι αριστερό. Δεν υπάρχει ευρυχωρία στο άρθρο 3 για να φιλοξενηθούν οι απόψεις σας αυτές που θα σας δώσουν αριστερό στίγμα», αντέτεινε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας και συνέχισε: «Προσπαθείτε να κάνετε αναθεώρηση με αριστερές κοινοτοπίες, με πράγματα χιλιοειπωμένα [...] Είναι αδιανόητο ένα φιλελεύθερο Σύνταγμα να γίνει όχημα των σκοπιμοτήτων σας και να προσθέσουμε τέτοιου είδους συμπληρωματικά φτιασίδια. Εκ του περισσού θέλετε να ορίσετε ότι το κράτος έχει θρησκευτική ουδετερότητα. Έχετε ανάγκη να δώσετε αριστερό χρώμα σε αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης να προσομοιώσετε το Σύνταγμα με τις απόψεις της Αριστεράς».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «στρατήγημα της Νέας Αριστεράς που υιοθέτησε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ», και για «ταξική πάλη εθνομηδενισμού που θέλει να περάσει για να δημιουργηθεί χώρος αντιπαλότητας». «Το αυταρχικό επιχείρημα για την κατάργηση της θρησκευτικής ταυτότητας είναι επιχείρημα της δικής σας πτέρυγας. Να πείτε στον ελληνικό λαό την πραγματικότητα, να ξέρει ότι αν περάσει η δική σας αντίληψη δεν μπορεί να υπάρχει θρησκευτικός όρκος, να υπάρχει σταυρός στο δικαστήριο, στα νοσοκομεία, να διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία, και ο εορτασμός της θρησκευτικής γιορτής θα γίνεται όχι λόγω πίστεως, αλλά στη βάση ενός εθίμου. Υπονομεύεται άρα την ορθόδοξη θρησκευτική ταυτότητα. Αυτό να πείτε στον ελληνικό λαό και να μην το υποκρύπτεται», υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον Μάκη Βορίδη για ακροδεξιές θέσεις, αντιτείνοντας ότι αν δεν είχε νόημα να διευκρινιστεί το άρθρο 3, ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο, δεν θα υπήρχαν οι επαναστάσεις ορισμένων κληρικών για τη συμφωνία κράτους -Εκκλησίας.

«Οφείλετε να πάρετε θέση γιατί αυτά που είπε ο κ. Βορίδης για την κοινωνική εθνική ταυτότητα. Είναι θέσεις της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που ανεβαίνει με ένα κήρυγμα στηριζόμενο στη καλλιέργεια του φόβου σε σχέση με το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου και προσέθεσε: «Είστε ο θεωρητικός της Ακροδεξιάς, όμως στη ΝΔ είναι μειοψηφία αυτή η άποψη και δεν έχει σχέση με τους "κατσαπλιάδες" της Χρυσής Αυγής».

Επίσης, επέκρινε όσους κάνουν «αριστερή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην ζουν σε αυτή τη χώρα». «Δεν κάνετε κριτική στους ιεράρχες που ξεσηκώθηκαν. Δεν ζείτε σε αυτή τη χώρα; Σε ποια χώρα ζούμε; Στη χώρα που ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε μέσα σε απάθεια από μια ακροδεξιά αντίληψη...», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την ηγεμονική δύναμη που ανοίγει ώριμα ζητήματα και εσείς τα χτυπάτε. Για να φτάσετε στο σημείο η ΔΑΚΕ να χαιρετίζει το σκοταδισμό. Αυτά που είπε η κ. Αναγνωστοπούλου για τις σκοτεινές περιόδου αυτό είναι. Βρικόλακες στη νέα εποχή», συμπλήρωσε.

Παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού, η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε τον κ. Βορίδη «να μην φτάνει σε ακροδεξιά ατοπήματα» και έφερε ως παράδειγμα τους Γάλλους που διεκδικούν -όπως είπε- πολλές ‘ταυτότητες’, αλλά στην Ελλάδα όσοι έχουν αντίρρηση για την ταυτότητα χαρακτηρίζονται προδότες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιβάλει τον πνευματικό προτεσταντισμό, το μήνυμα του οποίου είναι ότι ο κάθε ιερέας είναι ιερέας του εαυτού του, για αυτό όλοι οι κληρικοί είναι περιττοί. Αυτό είναι το μήνυμα του προτεσταντισμού που επιχειρεί η Αριστερά να επιβάλει», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Τζαβάρας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ιδεολόγημα της Αριστεράς, και απευθυνόμενος στον εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, τον κάλεσε να απαντήσει «αν στηρίζει αυτή την εθνομηδενιστική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ». «Για τους δικούς σας λόγους του εθνομηδενισμού, θέλετε να πάρετε και την ταυτότητα της Αριστεράς. Κάνατε τη "συμφωνία των Πρεσπών" που είναι χίλιες φορές Βατοπέδι και για το οποίο τότε εσείς ως αντιπολίτευση μας κατηγορούσατε. Όλα τα πιστεύετε κατά πώς κάθε φορά σας βολεύει, γιατί ένας είναι ο σκοπός σας. Η διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εισαγωγή του προτεσταντισμού. Άλλος ο ρόλος της Εκκλησίας άλλος ο ρόλος του κράτους. Όμως έχουμε παράδοση εμείς. Η επανάσταση του 1821 έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι όχι προτεστάντες».

«Οι ΑΝΕΛ βεβαίως είμαστε δεξιοί. Καταφέραμε με ένα αριστερό κόμμα να συγκυβερνήσουμε, έντιμα, παραγωγικά, συνθέτοντας απόψεις, και εν δυνάμει αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε. Σήμερα διαφωνήσαμε για το άρθρο 3. Εμείς διδάσκουμε πολιτικό πολιτισμό και αυτή είναι η διαφορά μας», ήταν η απάντηση του κ. Κατσίκη στον κ. Γεωργιάδη.

«Στο μέτρο που είχατε την εξουσία στην Επιτροπή Θεσμών παραβιάσατε τα δικαιώματα της μειοψηφίας και αρνηθήκατε να καλέσετε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Μην λέτε λοιπόν ότι είστε υπερασπιστές των δικαιωμάτων της μειοψηφίας», αντέτεινε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ τελικά είναι ότι όποιος είναι υπερασπιστής της ταυτότητας, εθνικής, θρησκευτικής, είναι ακροδεξιός», σχολίασε ο κ. Βορίδης με την Σία Αναγνωστοπούλου να αντιτείνει «Εμείς όταν λέμε κράτος, εννοούμε ότι υπάρχει για όλους τους πολίτες και εσείς αυτό το θεωρείτε εθνομηδενισμό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε πως «εμείς και ταυτότητα δεχόμαστε και είμαστε πατριώτες». «Ο ένας έρχεται ως ‘τρολ’ να πει κάτι με έντονο ύφος και ο άλλος το θεμελιώνει ιδεολογικά. Ο κ. Βορίδης μας είπε εθνομηδενιστές επειδή δεν δεχόμαστε λέει, την ταυτότητα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς και ταυτότητα δεχόμαστε και είμαστε πατριώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας: «Για τους εθνικιστές, η ταυτότητα είναι αίμα, χώμα, νεκρούς. Εμείς θεωρούμε ταυτότητα τις αξίες που έχουμε. Όπως έλεγε ο Σωκράτης έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Για εμάς ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι Έλληνας». «Εμείς εκπροσωπούμε την σύγχρονη αντίληψη για το τι είναι πατριωτισμός. Εσείς έχετε παρωχημένες αντιλήψεις που αιματοκύλησαν στον εμφύλιο πόλεμο δύο φορές την Ευρώπη», πρόσθεσε.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!