Επέκταση των self test σε 900.000 εργαζόμενους ανακοίνωσε η Αρ. Πελώνη (video)

🕔12/04/2021 - 13:16

Ποιες είναι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, οι αλλαγές για το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές

Την επέκταση των self test σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο θα επιτρέπεται στους Έλληνες του εξωτερικού να εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού χωρίς κάποιο περιορισμό και με προϋπόθεση να είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Αναλυτικά, κατά την τοποθέτησή της η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους» και πρόσθεσε: «Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «μόλις τώρα η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας'. Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα». Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», κατέληξε σχετικά η κ. Πελώνη.

 

Για το άνοιγμα των λυκείων

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο άνοιγμα των λυκείων και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ανέφερε: «Από σήμερα -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- επαναλειτουργούν τα λύκεια σε όλη τη χώρα. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια όλων προβλέπεται αυστηρή τήρηση των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά και αρνητικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας. Το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Όπως πρόσθεσε, «τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο. Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί- που βρέθηκαν θετικοί με την χρήση των self test, έμειναν σήμερα στο σπίτι τους και δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Και η πρώτη εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από μεγάλη επιτυχία».

 

Επεκτείνονται τα self tests και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού πως «όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test.

» Σημειώνεται πως, καθώς θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση και -κατ' επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς. Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών».

 

Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακολούθως στις τροποποιήσεις των μέτρων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου επισημαίνοντας πως «από σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο τόσο στην Αχαΐα με ραντεβού εντός και εκτός καταστήματος, όσο και στη Θεσσαλονίκη με ραντεβού εκτός καταστήματος, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Κοζάνη, όπου έχουμε μια πολύ σοβαρή επιδείνωση. Χρειάζεται εκεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη είπε για τους εμβολιασμούς ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε με σταδιακά και ασφαλή βήματα στην επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμμαχοί μας στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του καιρού, η αξιοποίηση των self test και πάνω απ' όλα η πρόοδος των εμβολιασμών». Και τόνισε: «Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο τρίμηνο παραδόσεις- τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή -όπως έχει τονίσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι η ευρύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας. Και σε αυτό οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι. κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, συλλογικοί, κοινωνικοί φορείς.

» Είναι, άλλωστε αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό κι ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο σοβαρής προσβολής διασωλήνωσης και απώλειας ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, από τους 200 ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είχαν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, ειδικά για τους μεγαλύτερους, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των ανθρώπων που αγαπούν», υπογράμμισε κλείνοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δείτε τις δηλώσεις της Αρ. Πελώνη:

 

 

«Πρόωρη η συζήτηση για καφέ και μπαρ σε εξωτερικούς χώρους»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών υπαλλήλων που θα βρεθούν θετικοί κάνοντας self test. «Είναι ακόμη νωρίς. Εντός της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους των παραγωγικών ηλικιών. Υπομονή για περισσότερες λεπτομέρειες», απάντησε. Σχετικά με τα 130.000 από τα 380.000 τεστ που δεν δηλώθηκαν αποτελέσματα στην σχετική πλταφόρμα, η κα Πελώνη είπε ότι υπάρχουν και χειρόγραφες δηλώσεις αρνητικών τεστ, μαθητές που δεν προσήλθαν στο σχολείο κάνοντας χρήση απουσιών αλλά και εσπερινών σχολείων που θα κάνουν σήμερα το τεστ.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει καφέ και μπαρ σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή των συγχρωτισμών σε πλατείες, απάντησε πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση και υπενθύμισε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι είναι πιθανότερο να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Αναφερόμενη στα φαινόμενα συγχρωτισμού των τελευταίων ημερών σε ανοικτούς χώρους όπως η πλατεία Βαρνάβα, η κα Πελώνη απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν υπομονή. «Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι της μεγάλης προσπάθειας. Να τηρήσουμε τα μέτρα. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες έχουν τηρήσει τα μέτρα», ανέφερε.

Ρωτήθηκε επίσης αν ανησυχούν την κυβέρνηση τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθούν σε συγκεκριμένες ομάδες νεότερων τα αδιάθετα εμβόλια. «Στην ηλικιακή κατηγορία 75-79% η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι 75,13%. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα δώσει το απόγευμα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους», απάντησε. Ειδικά για τα self test είπε επίσης ότι είναι συμπληρωματικό εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την σταδιακή επανεκκίνηση και ανάλογα με τις ροές θα επεκταθεί η παράδοσή τους στις παραγωγικές ηλικίες. «Όσο θα έρχονται περισσότερα, τόσο θα διατίθενται και τους υπόλοιπους μέχρι 67 ετών», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο στήριξης και άλλων επιχειρήσεων με ειδικό σχέδιο, δήλωσε πως όταν υπάρξει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί, ενώ για τη λειτουργία των Ναών τις ημέρες του Πάσχα, είπε ότι δεν είναι θέμα της παρούσης.

Επιπρόσθετα απαντώντας στη κριτική του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία των Λυκείων και για τη θέση του ότι τα self test έχουν μειωμένη αξιοπιστία, ανέφερε: «Θα ήταν καλό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπονομεύει συνέχεια κάθε προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Να δει παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί τα self test για να επανεκκινήσει δραστηριότητες με ασφάλεια. Εκτός αν δεν θέλει να επανεκκινήσουν και θέλει όλη τη χώρα συνεχώς στο σκοτάδι για να έχει αντιπολιτευτικό αφήγημα».

Σε ερωτήσεις αν θα χρησιμοποιηθεί ένα πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τα ταξίδια στο εσωτερικό και από πότε οι εμβολιασμένοι Έλληνες θα έχουν προνόμια εντός Ελλάδας, απάντησε πως δεν έχει κάτι να πει για αυτό. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς είπε ότι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία προτεραιοποίησης στους εμβολιασμούς και το τελευταίο διάστημα συμμετέχουν στο μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων δηλαδή «ήδη κάποιοι εμβολιάζονται».

Σε ό,τι αφορά βίντεο στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως πρόκειται για απαράδεκτα μυθεύματα και αβάσιμες ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας. «Δεν θα κάνω σενάρια. Ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει από πρώτο χέρι τις απόψεις μας. Η Ελλάδα δεν θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά», υπογράμμισε ενώ για το ταξίδι του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης στην Άγκυρα, σημείωσε πως γνωρίζουμε πολύ καλά τις σχέσεις και την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. «Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επανεκκινήσει τις σχέσεις με τη λιβυκή πλευρά. Ο κ. Δένδιας σήμερα μεταβαίνει στη Βεγγάζη και εντός της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Λιβύης», συμπλήρωσε.

Η κ. Πελώνη απάντησε και σχετικά με σκίτσο στην Εφημερίδα των Συντακτών που εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως τρίτο συνεπιβάτη στο μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. «Δεν ξέρω πώς να το σχολιάσω. Είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός πάνω σε αυτή την μηχανή με αυτή την απεικόνιση. Το αφήγημα που επιδιώκεται να περάσει από την αξιωματική αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι Κολομβία είναι παντελώς ανυπόστατο. Θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός ως πρώην πρωθυπουργός. Θα έπρεπε να έχει γνώση των στοιχείων, να είναι πιο προσεκτικός και να μη διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό», απάντησε.

Τέλος σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων είπε ότι κατατίθεται σήμερα και μπαίνει σε συζήτηση εντός της εβδομάδας και «ας περιμένουμε τη συζήτηση που θα γίνει».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ξεσκέπασαν κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα: Πώς δρούσαν

anixneuseis

Μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 25/06/2022  20:43 Τη δράση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την...

Δείτε όλο το άρθρο
Βαγγέλης Γεωργίου: Γαλλίδα αρχικατάσκοπος «απαντά» σε Ακάρ, Ερντογάν, Φουκτάι

anixneuseis

Η θαμμένη έκθεση Φουρκάντ που αναγνωρίζει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών   Βαγγέλης Γεωργίου, Αρθρογράφος Ερευνητής – Δημοσιογράφος...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά!

Βασίλης Βιλιάρδος

Στη σύμβαση με τη Ν. Κορέα, αναφέραμε πως ενώ το 1975 το ΑΕΠ της σε τρέχουσες αξίες ήταν 22 δις $ και της Ελλάδας 28 δις $, το 2020 της Κορέας ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο φόβος της ακυβερνησίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή

Ο φόβος της ακυβερνησίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή Γιάννης Α. Μυλόπουλος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ο φόβος και η ελπίδα είναι δύο αντίθετες...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια