Επικοινωνία της Ν. Κεραμέως με τους υπεύθυνους Παιδείας των κομμάτων

🕔26/03/2020 - 16:12

Οι πρωτοβουλίες του υπ. Παιδείας εν μέσω κορωνοϊού στην επικοινωνία της Ν. Κεραμέως με τους τομεάρχες Παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Στη δέσμη των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας για να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην τηλεφωνική ενημέρωση των υπευθύνων Παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου, η κ. Κεραμέως συνομίλησε διαδοχικά με τον Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Χαρά Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής, τον Κυριάκο Ιωαννίδη από το ΚΚΕ, τη Δήμητρα Κρητικού από την Ελεύθερη Λύση, τον Γεράσιμο Λυμπεράτο από το Μέρα25, και τους ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης εξ αποστάσεως καθώς επίσης και για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης

Σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει δοθεί στο λύκειο και δη στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, από τους οποίους ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως ζωντανά μαθήματα. Οι μαθητές μπορούν να συνδεθούν μέσω διαδικτύου αλλά και τηλεφώνου, ώστε να μην αποκλείεται κανείς. Τους εξήγησε πώς πραγματοποιούνται σήμερα στην πράξη τα χιλιάδες μαθήματα που έχουν ήδη οργανωθεί, καθώς και για την πολύ ενθαρρυντική, ευρύτατη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σχετικά με την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η υπουργός ενημέρωσε τους υπευθύνους Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία των πλατφορμών του υπουργείου (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, E-class, E-me) και το υπάρχον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (Φωτόδεντρο, Αίσωπος, E-books). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκθετική αύξηση εγγραφών του μαθητικού δυναμικού και στη συστηματική αναβάθμιση των συστημάτων, που θα παραμείνουν και μελλοντικά συνιστώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η ασύγχρονη εκπαίδευση εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την εκπαιδευτική τηλεόραση, οι τομεάρχες Παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για την άμεση δρομολόγηση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης (μέσω καναλιού της ΕΡΤ), που θα αφορά πρωτίστως τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, η κ. Κεραμέως ανέπτυξε αναλυτικά όλο το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης -σχολεία, ΔΙΕΚ και πανεπιστήμια- και ζήτησε τις προτάσεις των υπευθύνων Παιδείας. Τους διαβεβαίωσε δε ότι είναι στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω επικοινωνία που αφορά τα συστήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τις σχετικές δράσεις του υπουργείου.

 

ΚΚΕ: Πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, είχε τοποθετηθεί από τις 13 Μαρτίου σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας κορωνοϊού στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «επιπρόσθετα μέτρα χρειάζεται να παρθούν στον χώρο της Εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κρατική ευθύνη μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από την αναγκαία απόφαση για κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών. Προέχει να προστατευτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, που δημιουργεί άνισους όρους πρόσβασης, οι οποίοι ενδεχομένως θα οξυνθούν σε αυτές τις συνθήκες».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, σήμερα, με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συγκεκριμένα:

-Ως προς την πορεία της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης που σήμερα αναδεικνύεται ως ζήτημα αιχμής σε μια έκτακτη ανάγκη, το ΚΚΕ «απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όλων των φορέων της εκπαίδευσης, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν» και συγκεκριμένα: «Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.

Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.

Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες».

-Ως προς το ζήτημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, το ΚΚΕ τονίζει ότι «απαιτείται άμεσα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τοποθετηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών, αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου».

-Ως προς τα ζητήματα των παιδιών στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, το ΚΚΕ αναφέρει: «γενικά, θεωρούμε ότι πρέπει -με δεδομένο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στην καλύτερη περίπτωση μετά το Πάσχα- να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Δεν είναι αυτό που θα λείψει φέτος για να χαρακτηρίσουμε μια σχολική χρονιά ολοκληρωμένη».

Το κόμμα επισημαίνει, επιπλέον, τα εξής ζητήματα: α) να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση το ζήτημα της αποζημίωσης από τις ακυρωμένες πλέον εκδρομές των σχολείων και β) τη συνέχιση της παροχής σχολικών γευμάτων σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και τις οικογένειές τους.

-Ως προς την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι:

«Είναι ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική και ισότιμη για όλους τους φοιτητές ολοκλήρωση του εξαμήνου. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες και κατά περίπτωση προσαρμογές, να ολοκληρωθούν ουσιαστικά και όχι κατ' επίφαση μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, πρακτικές, ασκήσεις πεδίο κλπ.

Να αξιοποιηθεί ο χρόνος μετά την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας των μαθημάτων για να ολοκληρωθούν μαθήματα και εργαστήρια

-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αναπλήρωσης, μετά την άρση της αναστολής. Να λειτουργήσουν πολλαπλά τμήματα, φροντιστήρια κλπ, παράλληλα με τα εργαστήρια, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών, για όλα τα μαθήματα των εξαμήνων.

-Να προσληφθεί άμεσα όλο το διδακτικό, τεχνικό κλπ προσωπικό που απαιτείται, τόσο για τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν, όσο και για να καλυφθούν τα ούτως ή άλλως τεράστια κενά που υπήρχαν και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας.

-Να παραταθούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων διδασκόντων για όσο χρειαστεί, με κανονική καταβολή μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.

-Να μην πληρώσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δίδακτρα.

-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι δεν θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι φοιτητές και οι λαϊκές οικογένειες το κόστος για όσο επιπλέον διάστημα ενδεχομένως απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του εξαμήνου (πχ επιδότηση ενοικίου κλπ).

-Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή στις εστίες για τους οικότροφους που το έχουν ανάγκη».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κορωνοϊός: Η «βόμβα» της αποκάλυψης των στρεβλώσεων της οικονομίας;

Δημήτρης Μάρδας

Μια βόμβα οποιασδήποτε μορφής μπορεί να τινάξει τον τουρισμό κάθε χώρας στον αέρα για μια ολόκληρη χρονιά! Το ίδιο συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη...

Δείτε όλο το άρθρο
Στις αποφάσεις των αρμοδίων πειθαρχούμε, δεν σταματάμε όμως, να σκεπτόμαστε…

Γιάννης Μαγκριώτης

Πειθαρχούμε στις αποφάσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων, μένουμε σπίτι, δεν εφησυχάζουμε για κανένα λόγο, ούτε όμως υποκύπτουμε στον φόβο και τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας ιός ήταν αρκετός, για να αποδειχθεί ότι οι κοινωνίες είναι απροστάτευτες

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Τώρα όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν  επαρκείς υποδομές για να περιθάλψουν  το σύνολο των πολιτών που τυχόν θα προσβληθούν από...

Δείτε όλο το άρθρο
Το τελευταίο σύμβολο της μετεμφυλιακής Ελλάδας

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου «Στο χωριό μου είμαστε όλοι επαναστάτες, ό,τι μας λέει ο άλλος λέμε όχι αμέσως. Έμαθα στο χωριό μου αυτό το πράγμα το...

Δείτε όλο το άρθρο
Βίαιες ανακατατάξεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020

Δημήτρης Μάρδας

Ο κρατικός προϋπολογισμός αναθεωρείται άρδην, ενώ η αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που ανακοίνωσε η...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!