Επίθεση Χατζηδάκη στην αντιπολίτευση σχετικά με τις διαφωνίες για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

🕔14/06/2021 - 15:16

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο», είπε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας

«Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που σταθερά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτή είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που φέρνουμε σήμερα», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής και απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβάλει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά (δείτε εδώ).

Ο υπουργός κάλεσε τα δύο κόμματα να σταματήσουν να καλύπτουν συνδικαλιστές που έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφων τους ή έχουν προβεί σε σεξουαλική παρενόχληση, και τους επισήμανε ότι εκτίθενται εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη που προβλέπει κυρώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντίστοιχο κλίμα επικράτησε στην απάντηση του υπουργού και στα άλλα άρθρα για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ήγειραν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη, αυτή που σχολίασε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για την ελάχιστη υπηρεσία σε περιπτώσεις απεργίας. 'Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη'. Να το δεχθούμε. Πρέπει όμως και εσείς να δεχθείτε ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή που πάει να δώσει εξετάσεις και πρέπει να λειτουργεί το μετρό. Νόμος είναι το δίκιο του αρρώστου που θέλει να αγοράσει φάρμακα. Νόμος είναι το δίκιο του αναπήρου που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες. Εμείς είμαστε με την κοινωνία! Εσείς είστε με την καθυστέρηση, εμείς είμαστε με την πρόοδο», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ. Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα μπορούσε να πάρει το τουρνουά ψεύδους με όσα δηλώνει για τις νέες ρυθμίσεις στην εργασία και σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα 85 από 129 άρθρα.

«Γι΄ αυτό το νομοσχέδιο διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας. Για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει, για πρώτη φορά, άδεια πατρότητας για 14 μέρες. Για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει γονική άδεια, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, και για τους δύο γονείς, για πρώτη φορά στα ιστορικά της χώρας. Για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Για το νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα συνδικαλιστικά, αλλά και τα δικαιώματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα delivery. Για το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας, κάνοντας μάλιστα την Ελλάδα την τρίτη χώρα, μετά τη Γαλλία και την Ισπανία, που ρυθμίζει το δικαίωμα της αποσύνδεσης των εργαζομένων. Για το νομοσχέδιο το οποίο εξισώνει, προς τα πάνω τους εργατοτεχνίτες με όλους τους υπολοίπους υπαλλήλους. Για το νομοσχέδιο που κάνει βασική τομή, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας που είναι το βασικό εργαλείο, για να ελέγχεται ο χρόνος, το ωράριο, όλες οι επιμέρους σχέσεις εργασίας του εργαζόμενου, μέσα στην επιχείρηση», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι που κατακεραυνώνετε διότι, προφανώς, δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά η απόγνωση που έχετε από τις δημοσκοπήσεις, γιατί όσο περνάνε οι μήνες και όσο περνάει ο καιρός, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να μικραίνει το χάσμα, το χάσμα μεγαλώνει. Αυτή είναι η ανησυχία σας και όχι η ανησυχία για τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν, ο υπουργός είπε για το άρθρο 95 που προβλέπει προσωπικό ασφαλείας και προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις απεργίες. «Στο μετρό, κηρύχθηκε παράνομη, από το δικαστήριο, η απεργία ενός από τα εννέα σωματεία, που νέκρωσε την κυκλοφορία στην Αθήνα. Ήρθε αμέσως μετά το Εργατικό Κέντρο, την ίδια μέρα, την ίδια απεργία και την κάλυψε. Αυτές οι απεργίες κηρύσσονται παράνομες διότι κατά βάση δεν έχουν προκηρυχθεί από Γενική Συνέλευση, όπως πρέπει ή γιατί δε τηρούνται οι προθεσμίες», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Είναι νοητό να καλύπτεται η απεργία σε μια τέτοια περίπτωση; Αυτό υποστηρίζετε; Επικαλείστε το Σύνταγμα για την προστασία της απεργίας. Πράγματι το Σύνταγμα έχει πρόνοιες. Όμως βλέπετε τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Δεν έχει δει το άρθρο 25 παρ. 3 που μιλάει για την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος; Δεν έχετε δει το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας; Το επικαλέστηκε όπως σας βολεύει».

Ο υπουργός απάντησε στις ενστάσεις για το άρθρο 93 του νομοσχεδίου «προστασία δικαιώματος στην εργασία», όταν γίνεται απεργία και την απαγόρευση άσκησης ψυχολογικής βίας στον εργαζόμενο προκειμένου να μην προσέλθει στην εργασία του. «Επικαλείστε το άρθρο 23 του Συντάγματος που μιλάει για την προστασία της απεργίας. Πράγματι το αναφέρει για την απεργία μέσα στα πλαίσια του νόμου. Ο νόμος τα προσδιορίζει τα πλαίσια αυτά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εργασία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το κράτος. «Βλέπετε μόνο το δικαίωμα στην απεργία. Δεν βλέπετε όμως το δικαίωμα στην εργασία. Δικαιώματα έχουν μόνο όσοι απεργούν αλλά, κατά την άποψή σας, δεν έχουν όσοι θέλουν να εργαστούν», είπε ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει διάταξη μόνο για την άσκηση ψυχολογικής βίας στον εργαζόμενο, από τους συνδικαλιστές. Έχει και διάταξη που αντιμετωπίζει το θέμα και όταν η βία προέρχεται από τους εργοδότες.

Σε σχέση με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την έκπληξη του για τις αντιδράσεις. «Σας ενοχλεί που φτιάχνουμε μια ανεξάρτητη αρχή για να κάνει τους ελέγχους, αντί να τις κάνει το ίδιο το υπουργείο, και τελικά ο υπουργός. Η ΑΑΔΕ σήμερα δεν είναι κράτος; Τι είναι ο κ. Πιτσιλής; Δεν είναι κρατική αρχή; Πόση πολιτική υποκρισία λοιπόν; Πόσο μεγάλο πάθος;», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εδώ και δύο μήνες λέτε ότι έχω τις γαλέρες και τους οδοστρωτήρες και ότι θέλω να καταστρέψω τους εργαζόμενους. Τώρα καταλαβαίνετε τι λέτε με όσα ισχυρίζεστε για την Επιθεώρηση Εργασίας; Λέτε ότι τελικά εμπιστεύεστε καλύτερα τον υπουργό, δηλαδή εμένα, για τους ελέγχους, περισσότερο από έναν Πιτσιλή no2!».

Σε σχέση με τις επικρίσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής του εργαζόμενου εξ αποστάσεως στη γενική συνέλευση, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Τι σας ενοχλεί; Θέλετε να έχουμε μια δημοκρατία περιορισμένης έκφρασης; Δεν θέλετε μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα; Τι σας ενοχλεί; Εκείνο που προβλέπουμε είναι η δυνατότητα να υπάρχει και η συμμετοχή και προβλέπουμε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ενεργούν με τρόπο κανονικό και νόμιμο. Εμείς τις εμπιστευόμαστε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εσείς δεν τις εμπιστεύεστε ότι μπορούν να οργανώσουν μια ψηφοφορία; Ή μήπως όραμα σας είναι να συνεχιστούν όσα είδαμε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με τα φαινόμενα βίας και ξυλοδαρμών;».

Ο υπουργός αναφερόμενος στο μητρώο που θα είναι και για τις εργατικές και για τις εργοδοτικές οργανώσεις, είπε ότι αντικαθίσταται το βιβλίο του πρωτοδικείου, που υπάρχει σήμερα, το οποίο καταγράφει τις οργανώσεις. «Εσείς τι ζητάτε; Να μην προχωρήσουμε στον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό και να παραμείνουμε στα παρωχημένα συστήματα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να προχωρήσει και το ΓΕΜΗ. «Είναι αυτό προοδευτική αντίληψη;», είπε ο υπουργός.

Για τις διατάξεις προστασίας από απόλυση, ο υπουργός είπε η αντιπολίτευση «ολοφύρεται» αν και υπάρχουν έξι περιπτώσεις που προστίθενται στον κατάλογο ακυρότητας της απόλυσης. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, θα είναι ένας πατέρας μέχρι το παιδί του να γίνει 6 μηνών, να προστατεύεται. Επίσης, για πρώτη φορά προβλέπεται προστασία του εργαζόμενου για ενάσκηση δικαιώματος. «Αυτά θα έχετε την ειλικρίνεια να τα αναγνωρίσετε;», είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Οι ατομικές συμβάσεις που εισάγουμε εμείς για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ισχύουν στην πλειονότητα τω κρατών-μελών της ΕΕ. Και με την πλειονότητα συντάσσεται και η Ελλάδα. Μέσα σε αυτά τα κράτη συμπεριλαμβάνονται Ισπανία και Πορτογαλία που κυβερνούν οι σοσιαλιστές, με την Αριστερά να είναι συγκυβέρνηση. Δείτε επιτέλους, το κάνουν οι σύντροφοί σας»! Ο υπουργός τόνισε στο σημείο αυτό, ότι η ατομική σύμβαση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας εισήχθη πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Οδηγία που σήμερα ενσωματώνεται, όπως τόνισε, υπογράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο το 2019, και ορίζει ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 8 ετών, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Συνεπώς σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί εναντίον του εαυτού του, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

 «Σας ενοχλεί η ατομική σύμβαση όταν είναι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μάλιστα. Στις υπερωρίες που ισχύει εδώ και δεκαετίες στη χώρα, πως προχωρεί; Μήπως και εκεί προχωρεί με ατομικές συμβάσεις; Εκεί ο εργοδότης δεν είναι ισχυρότερος; Πόση πια πολιτική υποκρισία και ψέμα;», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για την προστασία συνδικαλιστή από απόλυση, ο υπουργός είπε πως μέχρι σήμερα ο συνδικαλιστής είχε μεγαλύτερη προστασία από την απόλυση από όση προστασία είχε μια έγκυος. «Μέχρι τώρα δεν μπορούσε ο συνδικαλιστής να έχει κύρωση, από πλευράς εργατικού δικαίου, εάν είχε εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου του. Η ακόμα και αν είχε εμπλακεί σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης. Θέλετε συνδικαλιστική ασυλία σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης;» είπε ο υπουργός, λέγοντας: «Θέτοντας ζήτημα συνταγματικότητας γι΄ αυτή τη διάταξη, ουσιαστικά καλύπτετε συνδικαλιστές οι οποίοι βιαιοπραγούν εναντίον συναδέλφων τους ή έχουν προβεί σε σεξουαλική παρενόχληση». Τέλος, για την ελάχιστη υπηρεσία στις απεργίες, ο υπουργός τόνισε ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον της κοινωνίας.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την Ανάπλαση  του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Στην ομάδα των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου το πρώτο βραβείο Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς...


Δείτε θέμα και σχόλια