Επτά δράσεις για αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία στη Σαμοθράκη

🕔13/11/2017 - 16:08

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Σαμοθράκη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 25 Σεπτεμβρίου, την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού και τη θωράκιση του για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, παρουσίασε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που διεξάγεται στην Κομοτηνή.

Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε με 150.000 ευρώ τον Δήμο Σαμοθράκης για την αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές και με 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε, επίσης, κονδύλια 26,3 εκατ. ευρώ για έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μεταξύ των οποίων ένα έργο που αφορά τη Σαμοθράκη.

Οι δράσεις που ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος περιλαμβάνουν:

1. Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα - Αναδάσωση

-Διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος για την αντιμετώπιση της διάβρωσης μέσω αντιδιαβρωτικών έργων και αναδασώσεων που θα ενισχύσουν τη βλάστηση, με στόχο τη συγκράτηση των εδαφών για τη μείωση των φερτών υλικών και την πρόκληση καταστροφών.

Οι μελέτες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2018 , τον Φεβρουάριο να γίνει η έγκριση χρηματοδότησης και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η παράδοση του έργου.

-Υπάρχει, επίσης, έτοιμη μελέτη αναδάσωσης που μπορεί να υλοποιηθεί.

-Εκπόνηση μιας ακόμη μελέτης από τις δασικές αρχές της ΠΕ Έβρου και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ).


2. Διαχείριση δάσους - Εργασία, προϊόν και προστασία

-Εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης του (δημοτικού) δάσους για να επιτευχθεί η ανάπτυξή του και η παροχή υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία, κάτι που θα μειώσει και την πίεση για παράνομη υλοτόμησή του. Η μελέτη θα γίνει πιλοτικά για πρώτη φορά με απλοποιημένες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών που θα εκδοθούν την άνοιξη του 2018 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 και η χρηματοδότηση θα γίνει από δημόσιους πόρους.

-Το καλοκαίρι θα συνταχθεί Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για τη Σαμοθράκη. Έτσι θα επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή των εκτάσεων, η ορθολογική άσκηση της βόσκησης και η εξασφάλιση των ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους.

-Υποστήριξη του Δήμου για την αδειοδότηση των περιοχών camping που διαθέτει.

-Χρηματοδότηση ορειβατικών / πεζοπορικών μονοπατιών που θα βελτιώσουν τις δράσεις οικοτουρισμού και τις υποδομές τουρισμού του νησιού.


3. Φύλαξη της περιοχής

-Θα εξασφαλιστεί μόνιμα η παρουσία των δύο δασοφυλάκων των Δασικών Αρχών ΠΕ Έβρου.

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προωθήσει τη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης με 30.000 ευρώ για την απόκτηση οχήματος και στις αρχές του έτους, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα υπάρχει ένα σύγχρονο όχημα, κατάλληλο για τις συνθήκες τις περιοχής, που θα εξυπηρετεί τους δασοφύλακες του νησιού και επιπλέον κλιμάκια φύλαξης που θα αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Δασών Έβρου.

 

4. Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών - Natura 2000

-Ένταξη σε διαχείριση των περιοχών Natura περιοχών της Σαμοθράκης, οι οποίες καταλαμβάνουν πάνω από το 85% της έκτασης του νησιού και δεν διαχειρίζονταν από κάποιον φορέα διαχείρισης, μέχρι σήμερα.

- Με το νέο Νόμο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ο οποίος είναι ήδη σε διαβούλευση στο Opengov, εντάσσεται η περιοχή Natura του νησιού στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

-Για τις περιοχές αυτές έχει ήδη γίνει διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης αλλά και για να καθοριστούν επιτρεπτές χρήσεις ανά ζώνη προστασίας.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την ένταξη των περιοχών είναι ο Δεκέμβριος 2017, ενώ για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη το 2019, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ.

 

5. Στερεά Απόβλητα

-Επιδότηση του Δήμου Σαμοθράκης για τη μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής μέσω Σταθμού Μεταφόρτωσης.

-Προβλέπεται η κατασκευή στη Σαμοθράκη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ) της επεξεργασίας και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.

-Σε έναν μήνα θα εγκριθεί το ποσό των 273.664 ευρώ για τις μελέτες ωρίμανσης που αφορούν τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ.  

 

6. Υγρά απόβλητα – Αποχέτευση

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει τον Δήμο Σαμοθράκης στην ένταξη, χρηματοδότηση και δημοπράτηση το έργου επεξεργασίας λυμάτων στην Καμαριώτισσα και του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού.


7. Ένταξη της Σαμοθράκης στις πλημμυρόπληκτες ζώνες

-Το ΥΠΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει ρύθμιση ώστε να μπορεί η Σαμοθράκη να μοριοδοτείται, για την υλοποίηση έργων πρόληψης καταστροφών, κατ' αντιστοιχία με άλλες περιοχές που είχαν στο παρελθόν πληγεί από τις πλημμύρες.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννης Σάββας, οι δήμαρχοι Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης κ.α. 

Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τη Σαμοθράκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και θα έχει συσκέψεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων για να διαπιστωθεί ποια έργα προχώρησαν μετά τις πλημμύρες και να ανακοινώσει τις συνολικές δράσεις της κυβέρνησης στο νησί.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης έκανε η ΔΕΘ-Helexpo, καθώς προκηρύχθηκε σήμερα ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός...


Δείτε θέμα και σχόλια