Επτά προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τα μέτρα που θα ζητήσει η κυβέρνηση από το Eurogroup για τον κορωνοϊό

🕔15/03/2020 - 14:23

«Τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και στον κόσμο», αναφέρει σε δήλωσή της η Φ. Γεννηματά

Επτά προτάσεις σχετικά με το τι πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας για την ελληνική οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση της προέδρου του κόμματος, Φ. Γεννηματά. Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τους εταίρους όχι μόνο την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των ποσών που διαθέτει για την κρίση, αλλά και την οριστική μείωση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, καθώς και να ζητήσει την δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις - εργαζόμενους (de minimis) και στη συνέχεια να αλλάξει ριζικά ο προϋπολογισμός.

Αναλυτικά, στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά αναφέρει πως «τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η κρίση δοκιμάζει την αντοχή της Κοινωνίας, απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Προτεραιότητα μας είναι βέβαια οι ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτό και προτείναμε - και στηρίζουμε - όλα τα αναγκαία μέτρα για την δημόσια υγεία» και ζητά από τους πολίτες να επιδείξουν στάση ευθύνης, με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι η κρίση θίγει ταυτόχρονα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες και γι αυτό χρειάζεται να παρθούν σημαντικά μέτρα στη αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. «Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, απόλυτα εμπροσθοβαρές. Μέτρα έξω από την πεπατημένη. Μέτρα 'ανορθόδοξα' που αντιστοιχούν στην έκταση του προβλήματος», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά κρίνοντας ανεπαρκείς τις σχετικές δηλώσεις τόσο της κ. Λαγκάρντ, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές. Τι νόημα έχει η πρόσδεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και η εμμονή στα υπερπλεονάσματα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες; », αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ υπογραμμίζει πως «η καθυστέρηση και η ατολμία στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, οδήγησαν τότε σε τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Η επανάληψη ανάλογων πρακτικών ειδικά τώρα, που απειλούνται ανθρώπινες ζωές, θα ήταν εγκληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.».

Η Φώφη Γεννηματά προτείνει η ΕΕ να αποφασίσει την εκταμίευση μεγάλων ποσών, για την στήριξη των συστημάτων υγείας, την τόνωση της ρευστότητας, την προστασία των εργαζομένων, ανάλογων αυτών που διέθεσε για την μεγάλη τραπεζική κρίση. Πόσω μάλλον όταν εδώ πρόκειται για ανθρώπους. Η κ. Γεννηματά προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τους εταίρους μας, όχι μόνο την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των ποσών που διαθέτει για την κρίση, αλλά και την οριστική μείωση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα. Να ζητήσει την δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις - εργαζόμενους (de minimis) και στην στη συνέχεια να αλλάξει ριζικά ο κρατικός προϋπολογισμός. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει:

---------------------------------------------

Δείτε τον πλήρη Οδηγό ενημέρωσης για τον κορωνοϊό  ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά με όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τον κορωνοϊό

Στην αρχική σελίδα του eklogika.gr δείτε live infographic του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

-----------------------------------------------

 Οι επτά προτάσεις της Φ. Γεννηματά

• Πρώτον, να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η δημόσια Παιδεία για να στηρίξει την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

• Δεύτερον, να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, για την στήριξη των κοινωνικών υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Υπάρχει κίνδυνος νέας ανόδου της ανεργίας. Και μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας είναι ανοιχτή και επηρεάζεται από την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη (τουρισμός, εξαγωγές).

• Τρίτον, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους, με αναστολή (η απαλλαγή αν η κρίση διαρκέσει )των υποχρεώσεων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

• Τέταρτον, να καλυφθεί το εισόδημα των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται. Δεν πρέπει να υποστούν αυτοί τις συνέπειες των αποφάσεων για το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Και ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ,πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί ο αριθμός των ημερομισθίων που προβλέπεται για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους χειμερινούς μήνες.

• Πέμπτο, να αυξηθούν, με οικονομική κάλυψη, οι άδειες για γονείς με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι και να ισχύσει το μέτρο και για εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας.

• Έκτο, πρέπει άμεσα να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και οι κατασχέσεις εις βάρος όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Να συσταθεί η διακομματική που έχουμε προτείνει για την εξεύρεση λύσης για την προστασία της Α κατοικίας των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

• Έβδομο, το τραπεζικό σύστημα είναι ώρα να ανταποδώσει στην κοινωνία την στήριξη που του έδωσε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με Χαμηλότοκα δάνεια, για να μην οδηγηθούν σε πτώχευση πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να εντάσσονται στα κόκκινα δάνεια, όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν τη κρίση του κορωνοιού, αλλά τώρα παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω απότομης μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων. Και να δοθεί παράταση για τις δόσεις εξόφλησης δανείων.

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και κυρίως πράξεων. Για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία να μείνουμε όρθιοι ως χώρα, κοινωνία και οικονομία», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για την powergame.gr (13-4-2021) Δημοσκόπηση της GPO. Προβάδισμα ΝΔ με 12.4%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (10-4-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια