Έτοιμη η κυβέρνηση για πιο δραστικά μέτρα εφαρμογής του προγράμματος των θεσμών, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

🕔22/07/2019 - 21:39

Ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε πως η ΚΟ του κόμματος «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του

Πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι «η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ» υπάρχουν μετά από τη συζήτηση στη Βουλή, είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ για «νέα πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και εφαρμογής του σκληρού προγράμματος των περιβόητων θεσμών» και «κατά συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε όλους τους βασικούς άξονες με την ενεργή συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και τη λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με βάση τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα-δεσμεύσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει και με όλα αυτά να επιδεινώνουν τη ζωή του λαού σε όλους τους τομείς».

Όπως είπε, το έδαφος για την ΝΔ είναι «στρωμένο με αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». «Το νέο πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και το πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως «η φράση που ακούγεται μετεκλογικά από τους υπουργούς της ΝΔ ότι ‘δεν ήλθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά της προηγούμενης κυβέρνησης’ δίνει το στίγμα τους».

«Είναι εδώ ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση από την οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη χρεοκοπία τον λαό», είπε, τονίζοντας πως αυτή τη στρατηγική «έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλα κόμματα που ετοιμάζονται να παίξουν τον ρόλο συμπληρώματος σε πιθανές δυσκολίες που θα έχει το δίπολο, αφού πρώτα βέβαια έπαιξαν ως ένα βαθμό πετυχημένα το ρόλο του αναχώματος στη γνήσια ριζοσπαστικοποίηση, στην πραγματική πρόοδο, στην πιο μεγάλη δηλαδή ενίσχυση του ΚΚΕ».

Υπογράμμισε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του, την πραγματική ανακούφισή του, την αλληλεγγύη, την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, τη διεκδίκηση σύγχρονων αναγκών» και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ, το κόμμα του θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις όλων αυτών με προτάσεις νόμου και τροπολογίες, τους βασικούς άξονες των οποίων ανέπτυξε στη συνέχεια της ομιλίας του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται «η κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας», και όχι, όπως τόνισε «διεύρυνση των εμποδίων, κάνοντας μάλιστα και ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων ψηφίζουν, όπως ξεδιάντροπα εξήγγειλε η κυβέρνηση δια του αρμόδιου -γνωστού και μη εξαιρετέου- υπουργού της».

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε πως «μόλις τον Μάιο, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και μαζί όλοι σας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την είχατε απορρίψει».

Επεσήμανε δε ότι το ΚΚΕ ιεραρχεί ως ξεχωριστό ζήτημα τη διεκδίκηση δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι ανασφάλιστος και απαιτεί την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», «πάνω στον οποίο πατά η κυβέρνηση της ΝΔ για τις νέες αντιασφαλιστικές της πολιτικές».

Η  θέση του ΚΚΕ για το χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας, είναι δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, ενώ στο χώρο της Παιδείας οι διεκδικήσεις συμπυκνώνονται στη βασική θέση «ολοκληρωμένη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σε σχολεία και σχολές, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες».

Όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και υποδομών με βάση τις δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτεί η ζωή του λαού».

Το ΚΚΕ, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να αντιπαλεύει το ρατσισμό απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους.

«Το θετικό γεγονός ότι η ναζιστική ‘Χρυσή Αυγή’ έμεινε εκτός βουλής, δεν θα πρέπει να οδηγήσει τη Βουλή σε υποτίμηση του φασισμού, όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της μετακινείται σε άλλα αστικά κόμματα και σε συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους της ακροδεξιάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα πρότεινε την επαναφορά του προηγούμενου αυστηρότερου πλαισίου για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται και με τη δίκη της ΧΑ "και που τη μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αυτή ζημιά ήδη έγινε και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους".

Αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα επιμείνει στις προτάσεις που κατέθεσε «γιατί είναι προτάσεις που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διευρύνουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα».

«Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση του ΚΚΕ είναι πολύ σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες κι ευθύνες. Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί να ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια σε αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, των μηχανισμών της μεγαλοεργοδοσίας, που μπορεί να ανοίξει τελικά το δρόμο ριζικών αλλαγών κι ανατροπών», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε όσους ρωτούν από που θα αντληθούν οι πόροι για να γίνουν όσα προτείνει το ΚΚΕ, είπε: «Μειώστε τις δαπάνες 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις επιχειρησιακές ανάγκες μόνο του ΝΑΤΟ, φορολογήστε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτε, όπως και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, διεκδικείστε τις γερμανικές επανορθώσεις, διαγράψτε μονομερώς το δυσβάστακτο χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται καθόλου ο ελληνικός λαός».

«Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό δυναμικό. Έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στο βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν λαϊκή ευημερία, ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτές οι δυνατότητες, σήμερα, παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν ‘συγκριτικά πλεονεκτήματα’, δεν προσφέρονται, δηλαδή, για το μεγάλο και γρήγορο κέρδος, ενώ υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς".

«Αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας και μπορεί να λυθεί κατά την άποψή μας με την κοινωνική ιδιοκτησία, με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στην οικονομία και τις υπηρεσίες, με την πραγματική εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ισότιμη συνεργασία σε όλους τους τομείς, με όλους τους λαούς και όλες τις χώρες του κόσμου. Κι αυτό το σχέδιο, είναι το μόνο που πραγματικά συμφέρει το λαό γιατί μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες του» τόνισε, και κατέληξε λέγοντας: «Για όλους αυτούς και άλλους λόγους που αναπτύξαμε αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια