Φ. Γεννηματά: «Δεν είμαστε εδώ για να υποταχτούμε στις σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού»

🕔15/04/2018 - 18:25

Με ομιλία της Φ. Γεννηματά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά στην ομιλία της αναφέρθηκε στην απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, σημειώνοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά την απώλεια, πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Εκτός από τη θλίψη και την οδύνη μας θέλουμε να εκφράσουμε και τον σεβασμό μας προς τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι προέχει η ενότητα όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και απευθύνθηκε «ιδιαίτερα προς όσους μέσα στον ευρύτερο χώρο μας ακόμη διστάζουν, ή διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους». «Σας θέλουμε μαζί μας, όλους στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας», είπε για να τονίσει στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τις υπόλοιπές δυνάμεις:

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε, επίσης, πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειάς μας. Όπως όμως και ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus. Όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δυο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Προχωρούμε μαζί με όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο μας, παλαιότερους και νεότερους, χωρίς κομματικές επετηρίδες, χωρίς διαχωρισμούς του παρελθόντος, χωρίς σκοπιμότητες και εγωισμούς. Με κριτήριο την θέληση και την ικανότητα προσφοράς του κάθε στελέχους. Με την ενότητα αυτών που είναι παρόντες. Βρεθήκαμε μαζί για να μείνουμε και να πάμε μακριά και ψηλά. Να καταστήσουμε και πάλι τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στον τόπο. Να είστε βέβαιοι πως με την δύναμη και την θέληση του ελληνικού λαού, θα τα καταφέρουμε».

Ακόμη επέρριψε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την ευθύνη για την έλλειψη επεξεργασμένης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα, κυρίως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και την παρατεινόμενη παραμονή στις τουρκικές φυλακές των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας», είπε.

Επίσης, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπογραμμίζοντας ότι «...στις ερχόμενες εκλογές προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής του. Πολιτικής με απουσία εθνικής στρατηγικής, χωρίς στόχους. Μια πολιτική που αδυνατίζει καθημερινά τη θέση της χώρας, ανοίγει χωρίς σχεδιασμό, κρίσιμα εθνικά θέματα, εμφανίζει μια πρωτοφανή διγλωσσία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους μιας εθνικής ήττας. Που διχάζει το εσωτερικό μέτωπο την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει η εθνική ομοψυχία και η συστράτευση του λαού. Μια πολιτική που επιβαρύνει τη χώρα με επιπλέον χρέη εκατοντάδων δισ. Που υποτάχθηκε χωρίς όρους στις επιταγές των δανειστών και φόρτωσε με νέα μνημόνια τον λαό, υπονομεύοντας τους στόχους για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Μια πολιτική που χειρίζεται κράτος και θεσμούς ως κομματικό φέουδο και εργαλείο, ακυρώνοντας στην πράξη την ανεξαρτησία και το κύρος τους. Μια πολιτική που υποτάσσει τα πάντα σε μια επικοινωνιακή και προεκλογική στρατηγική, επιχειρώντας να υλοποιήσει ένα εξ αρχής αποτυχημένο σενάριο κομματικής σωτηρίας».

Ακόμη, κάλεσε τους πολίτες «να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αποδοκιμάσουν την πολιτική της και να καταψηφίσουν τα κόμματα της αριστερό-δεξιάς συμμαχίας». «Είναι φανερό ότι η συμμαχία σε αυτήν την κυβέρνηση δεν εξαντλείται στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για το φλερτ με ένα κομμάτι της Δεξιάς. Γι΄ αυτό ακριβώς καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ του 2004-2009 που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

 

«Όχι» στις συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Γεννηματά απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι στο όνομα της απαλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ, μας καλεί η ηγεσία της Δεξιάς σε ένα δήθεν 'μέτωπο δημοκρατίας' για να φύγει η κυβέρνηση και να προστατευτούν οι θεσμοί. Στο όνομα δε της προοδευτικής διακυβέρνησης μας καλεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δήθεν 'προοδευτικό' μέτωπο απέναντι στη συντήρηση. Και ασκούν όσο περνάει ο καιρός κάθε μέρα και περισσότερο ασφυκτική πίεση στον χώρο μας επιχειρώντας να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Οι λαϊκο-μετωπικές συγκρούσεις είναι εντελώς ξένες με την παράδοση και τη διαδρομή της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Γιατί επιβάλλουν βαθιές διαχωριστικές γραμμές όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και κομμάτων αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διασπούν αυτό που από παλιά ονομάζαμε εθνική λαϊκή ενότητα. Και κινητοποιούν διχαστικές γραμμές και πρακτικές τις οποίες ο τόπος ιστορικά πλήρωσε πανάκριβα. Τα μέτωπα και οι μετωπικές συγκρούσεις είναι πολύ μακριά από τη λογική και τις αρχές της δικής μας παράταξης».

«Η δική μας παράταξη ενώνει, εργάζεται με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, απευθύνεται σε όλο το φάσμα της λαϊκής βάσης. Θέτει ως προϋπόθεση της όποιας δημοκρατικής διακυβέρνησης ενωμένο τον ελληνισμό που απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις των καιρών. Που θέτει από κοινού τους νέους εθνικούς στόχους και διασφαλίζει την νέα ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα. Γι' αυτό εργαζόμαστε άοκνα και με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών μας, σε όλη τη χώρα, πάνω στο Σχέδιο Ελλάδα», σημείωσε η κ. Γεννηματά και επέμεινε στη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης θυμίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Η Ελλάδα πέτυχε, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να ακολουθήσει τον τότε αρχηγό της ΝΔ στο διχαστικό δρόμο του ΄89 που καθυστέρησε βάναυσα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια την πορεία της χώρας. Προτίμησε να ασχοληθεί με το Πρόγραμμα Σύγκλισης και την ένταξη της Κύπρου που οδήγησαν μετά με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη στο Ελσίνκι και την ΟΝΕ».

Επανέλαβε ότι οι 12+1 προτάσεις που αποφάσισε το συνέδριο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα πλαίσιο μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας, ζητώντας ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές. «Δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να υποταχτούμε στις σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού που υπόσχεται ευημερία ενώ στην πράξη αναπαράγει όλα όσα μας κρατούν καθηλωμένους στην υπανάπτυξη, στο χθες. Μας πάνε πίσω. Ξέρουμε καλά ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού δεν είμαστε μόνο δύναμη προοδευτικής αλλαγής και μεταρρύθμισης. Είμαστε και δύναμη προοδευτικής και υπεύθυνης διακυβέρνησης», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά για να τονίσει με νόημα: «Απέναντι στις στρατηγικές της συντήρησης και του ανεύθυνου και διχαστικού λαϊκισμού δεν πρυτανεύει καμία λογική ίσων αποστάσεων. Γιατί δεν υπάρχει μέτρο να μπορεί ποσοτικά ή αριθμητικά να ζυγίσει ή να μετρήσει αποστάσεις. Το Κίνημα μας οφείλει να αναδείξει πριν και πάνω απ΄ όλα ως ηγεμονεύουσα την προοδευτική πρόταση τόσο ως δύναμη νέας Αλλαγής όσο και ως δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης. Να σπάσουμε τον κλοιό της απομόνωσης που θέλουν να μας εγκλωβίσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να νικήσουμε. Και επειδή πολλοί με ρωτούν τι σημαίνει για μας νίκη στις εκλογές και ποιος είναι ο πήχης απαντώ: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε».

 

 

Για τη μετεκλογική συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα

Πάντως, η κ. Γεννηματά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα μετεκλογικά λέγοντας ότι «μπορεί η παράταξη μας να παρέμβει και να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις επιβάλλοντας τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης. Είτε συμμετέχοντας είτε όχι στην κυβέρνηση, ζήτημα για το οποίο η λαϊκή ετυμηγορία έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο. Γίνεται έτσι απολύτως κατανοητό ότι στην αυτόνομη στρατηγική μας, η ανάληψη πιθανής εντολής αποτελεί το πεδίο διαμόρφωσης των μετεκλογικών εξελίξεων. Η χώρα ασφαλώς πρέπει να πάει ομαλά και δημοκρατικά στις εκλογές και να κυβερνηθεί υπεύθυνα και με επίγνωση των αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε. Η παράταξη μας δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της ιστορικά. Αλλά δεν θα υποταχτούμε σε στρατηγικές διακυβέρνησης που αναπαράγουν την κρίση, τα αδιέξοδα και τον διχασμό».

Επισήμανε, επίσης, ότι αυτή η προοπτική θα βασιστεί σε μια συνολική κι όχι αποσπασματική προοδευτική πολιτική συμφωνία. «Πολλοί από τώρα κάνουν τους υπολογισμούς τους για το τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, με την προοπτική και τους συσχετισμούς πλειοψηφίας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ας μη βιάζονται. Τίποτε δεν θα γίνει αποσπασματικά, ξεκομμένα από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τη συνολική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά. Ας το αντιληφθούν επιτέλους όλοι. Δεν είμαστε δεδομένοι».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε στην Κ.Ε., η οποία και ενέκρινε, την πρόταση του πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη ως του πρώτου γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής και τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματός από 35 μέλη, «που θα έχει την ευθύνη υλοποίησης και διαχείρισης της πολιτικής μας, την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και αντιμετώπισης όλων των πολιτικών ζητημάτων μεταξύ δύο συνόδων της Κ.Ε.».

Επίσης εισηγήθηκε «οδικό χάρτη», για την ολοκλήρωση και συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής που αφορούν:

1. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Πολιτικό Συμβούλιο, θα συγκροτήσει όλους τους Τομείς Πολιτικής.

2. Ως το τέλος Ιουνίου, θα συγκροτηθούν με ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε., της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Δημοτικές μας Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση. Της συγκρότησης θα προηγούνται ανοιχτές ολομέλειες σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.

3. Ανάλογη μέριμνα θα ληφθεί και για τις Οργανώσεις Εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

 

 

Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής ενέκρινε, επίσης, τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκτός από την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, τον γραμματέα της Κ.Ε. Μανώλη Χριστοδουλάκη και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκο Ανδρουλάκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Καμίνη και Γιώργο Παπανδρέου και οι:

Αναστασοπούλου Ολυμπία

Αντωνίου Τόνια

Βαρδακαστάνης Γιάννης

Βλάχος Παναγιώτης

Γκαρής Γιώργος

Γραμματικάκης Γιώργος

Ελενόπουλος Γιώργος

Ζαρμπαλάς Σωτήρης

Καββαθάς Γιώργος

Καϊλή Εύα

Καζά Γωγώ

Καρχιμάκης Μιχάλης

Κατσικαρέλης Λευτέρης

Κεγκέρογλου Βασιλης

Κίτσιος Βασίλης

Κορακίδης Οδυσσέας

Κουκουλόπουλος Πάρις

Κουντούρη Χριστίνα

Καπετανγιάννης Βασίλης

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Λάμψα Πωλίνα

Λοβέρδος Ανδρέας

Μαργαρίτης Θόδωρος

Μαυρωτάς Γιώργος

Μειμάρογλου Γιάννης

Μενδώνη Λίνα

Μπατζελή Κατερίνα

Μπίστης Νίκος

Μπιτζάνης Κώστας

Μπουλμπασάκος Γιώργος

Όθωνας Μανώλης

Παγκάλου Έφη

Πανταζής Κώστας

Παπαδάκη Λίνα

Παπαθανάση Αφροδίτη

Παραστατίδης Στέφανος

Πολυζωγόπουλος Χρήστος

Πρωτόπαπας Χρήστος

Ράπτη Συλβάνα

Ρέππας Δημήτρης

Σαχινίδης Φίλιππος

Σκανδαλίδης Κώστας

Σπυρόπουλος Ανδρέας

Σπυροπούλου Ντίνα

Στοιμενίδης Ανδρέας

Τούντας Γιάννης

Τσιόδρας Δημήτρης

Χατζησωκράτης Δημήτρης

Χρηστίδης Παύλος

Χρυσοχοίδης Μιχάλης

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις

Γιάννης Μαγκριώτης

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!