Φ. Κουβέλης: Καμία συναίνεση από τη ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

🕔02/10/2014 - 20:10

Στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης κατά την ομιλία του με την οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης το τρίτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ οποιασδήποτε πρότασης κατατεθεί από την κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει κυβέρνηση, ενώ επίσης έκανε και αυτοκριτική σχετικά με το ρόλο της ΔΗΜΑΡ.

Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του 3ου συνεδρίου του κόμματος στο Μεταξουργείο, ο κ. Κουβέλης είπε πως πρόκειται για ένα κομβικό συνέδριο και αναφερόμενος στην πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ και για το ζήτημα των συνεργασιών υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι μια ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση και σχολίασε πως αυτό  προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Κατά τον ίδιο, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική και σημείωσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Είναι η πολιτική αυτή που προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση, είναι η πολιτική αυτή που ωθεί τα πράγματα σε πολιτική αλλαγή. Η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών. Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο», είπε.

«Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015» εκτίμησε και διευκρίνισε: «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση  για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται».

 

«Όχι» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Κουβέλης στην ομιλία του ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Ακόμη, τόνισε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια και πρόσθεσε ότι δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση, αλλά το  εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα. «Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά. Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη».

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι «στόχος μας δεν είναι απλά να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Στόχος μας είναι  να συμβάλλουμε σε μια νέα Ελλάδα, σε μια προοδευτική ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία» και ανέφερε πως αυτός ο στόχος είναι μεγάλος και απαιτεί συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων. Επίσης είπε ότι «έχει νόημα η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μια τέτοια ευρύτερη συνεργασία», αλλά διευκρίνισε: «Ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι το ωφέλιμο για τη χώρα. Ισότιμη συνεργασία που θα στηρίζεται σε αναλυτική προγραμματική συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας θα ελέγχεται».

Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά, σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, «διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια». Επισήμανε, ακόμη, ότι «στόχος μας παραμένει η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Με τις δυνάμεις αυτές έχουμε περισσότερες κοινές θέσεις και λιγότερες διαφορές. Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας στην πολιτική ζωή του τόπου».

 

Αυτοκριτική

Ο κ. Κουβέλης ξεκίνησε την ομιλία του με το όραμα που υπήρχε όταν ιδρύθηκε η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του  2010 λέγοντας πως επρόκειτο για μια πράξη εκκίνησης για τη διατύπωση μιας διαφορετικής πρότασης εξόδου της χώρας από την κρίση. «Εξηγούμαι: Έχω πλήρη συναίσθηση της κατάστασης  στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα. Έχω συναίσθηση των υποκειμενικών αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των λαθών. Όμως ξέρω ότι προσπαθήσαμε κόντρα στο ρεύμα. Ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα» είπε αν και πρόσθεσε πως νιώθει υπερήφανος που εν μέσω της κρίσης, όταν άλλοι διακήρυτταν πως δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική και πολλοί φλέρταραν με τον λαϊκισμό κάθε απόχρωσης, η ΔΗΜΑΡ μιλούσε για έναν άλλο δρόμο.

Μίλησε για την επιτυχή προσπάθεια του κόμματος να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, όμως παραδέχθηκε πως δεν κατάφερε (η ΔΗΜΑΡ)  να αποτρέψει τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων. «Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» είπε. Ακόμη αναφέρθηκε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ  από την κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία του προοδευτικού «τρίτου πόλου» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε και για την  εικόνα που μεταδίδονταν για το κόμμα και έδινε την εντύπωση μιας διαρκώς σφάλλουσας και σπαρασσόμενης από εσωτερικές έριδες ΔΗΜΑΡ, για να συνεχίσει με την πρόσφατη εκλογική ήττα του κόμματος.

«Είμαστε η πολιτική δύναμη των πολιτικών συναινέσεων, των ευρύτατων συμπαρατάξεων, διότι γνωρίζουμε πως η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» είπε και πρόσθεσε πως το κρίσιμο ζήτημα όμως  είναι να τοποθετηθούμε για τη συνέχεια από εδώ και στο εξής. Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η επίδραση των προτάσεων  της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μεγαλύτερη από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» και πρόσθεσε πως σήμερα καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της, χωρίς συμμαχίες, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και μείζονες συμφωνίες.

 

Απέρριψε και πάλι τα σενάρια που τον εμπλέκουν με την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο κ. Κουβέλης, επανέλαβε επίσης, πως σε ό,τι τον αφορά προσωπικά, είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενδιαφέρεται για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. «Όλα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος» εξήγησε.

Επίσης, εκτίμησε ότι η ΔΗΜΑΡ παρά το μικρό εκλογικό της μέγεθος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία, διατηρώντας ζωντανό το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δυνητικά μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα προοδευτική πλειοψηφία.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Κι άλλες λύσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αναζητά η κυβέρνηση Κι άλλες λύσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αναζητά η...

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή και «αναζητεί άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές...

Νέα Τεχνολογίας Κι άλλες λύσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αναζητά η κυβέρνηση Κι άλλες λύσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αναζητά η...

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή και «αναζητεί άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...