Fake news ότι στην Ελλάδα γίνεται διαλογή ασθενών, είπε ο Β. Κοντοζαμάνης

🕔23/11/2020 - 22:36

Το σύστημα υγείας αντέχει, υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας

«Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας ελέγχου. Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει μείνει πίσω, επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι, καταφέραμε και ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες ανάγκες» είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου «διακομίζονται ασθενείς από χώρα σε χώρα, ή γίνεται διαλογή για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ», το ΕΣΥ αντέχει και «δεν αφήνουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω και δεν πρόκειται να το κάνουμε». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «fake news ότι στη χώρα μας γίνεται διαλογή ασθενών ή ότι έχουν επισπεύσεις σε εξιτήρια ασθενών από τα νοσοκομεία». Θα πρέπει, τόνισε, «να διαχωρίσουμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Άλλο να λέμε ότι παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, παλεύουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, και άλλο να λέμε ότι κάνουμε διαλογή περιστατικών ή ότι κάνουμε επιθετικά εξιτήρια. Όλοι δίνουν μια μάχη. Άλλο όμως να διατυπώνεις ένα αίτημα, άλλο να διατυπώνεις μια κατάσταση και άλλο να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Τα νοσοκομεία της χώρας παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας».

Ακόμη, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή «διεξάγεται ένας πόλεμος. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και οι συνθήκες εργασίας το ίδιο. Καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσπάθειες προκειμένου να κρατηθεί όρθιο, να ανταπεξέλθει στη μεγάλη πίεση, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και έχει ανταποκριθεί με επάρκεια και πληρότητα, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες όλου του προσωπικού. Εδώ είμαστε για να στηρίξουμε το προσωπικό αυτό, να στηρίξουμε τις δομές αυτές. Επαναλαμβάνω όμως, δεν είναι οι συνθήκες κανονικές, όπως θα ήταν σε μια άλλη περίοδο».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και τις ΜΕΘ, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «μέσα σε δέκα μέρες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 95 συμπολίτες μας σε ΜΕΘ. Τον τελευταίο μήνα ανοίξαμε 155 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με 73 εξ αυτών τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα καταφέραμε και τα καταφέρνουμε».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών σχετικά με την προετοιμασία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ο κ. Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο προκειμένου να μην βρεθεί κανένας συμπολίτης μας εκτός νοσοκομειακής περίθαλψης». Και εξέφρασε την ευχή του «να πετύχει το lockdown και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «τα 9 νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη διαθέτουν 4.330 κλίνες απλής νοσηλείας και 202 κλίνες ΜΕΘ εντατικής θεραπείας. Από αυτές έχουμε διαθέσει περίπου το 1/3 των απλών κλινών και 191 ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό». Εδικά για το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», για το οποίο του τέθηκε ερώτημα, ανέφερε πως «σε σύνολο 202 ανεπτυγμένων κλινών απλής νοσηλείας έχουμε διαθέσει περίπου τις μισές για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό και 8 κλίνες στη ΜΕΘ. Έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον επικουρικό προσωπικό και, φυσικά, το έχουμε προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς». Ο υφυπουργός ανέφερε για το «Λοιμωδών» της Θεσσαλονίκης, ότι σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να νοσηλεύσει ασθενείς με covid 19.

Για το Νοσοκομείο Καβάλας είπε πως αναπτύξαμε 12 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, αυξάνοντας το σύνολο των κλινών σε 18.

Για τα Κέντρα Υγείας, ο κ. Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σήμερα 180 Κέντρα Υγείας και 43 περιφερειακά ιατρεία είναι σημεία ελέγχου και διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό. Σχετικά με την προετοιμασία που έγινε για ΜΕΘ, ο υφυπουργός είπε ότι «έχουμε τουλάχιστον 310 νέες κλίνες ΜΕΘ περισσότερες στα νοσοκομεία της χώρας από τον Ιούλιο μήνα μέχρι σήμερα»

«Όλα τα χειρουργεία που χαρακτηρίζονται ως 'επείγοντα' ή 'έκτακτα' πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή αναβολές. Το ίδιο ισχύει και στην παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς και ειδικότερα, ομάδες ασθενών που έχουν χρόνιες παθήσεις. Είναι ρητές και σαφείς» ανέφερε ο υφυπουργός. Απλά είπε πως πράγματι «υπάρχει ένας περιορισμός στα τακτικά χειρουργεία - αυτό όμως γίνεται σε όλον τον κόσμο - προκειμένου να προστατεύσουμε, τόσο το υγειονομικό προσωπικό, όσο και τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία».

 

Για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών

Σχετικά με τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «αυτές, προβλέπονταν από τον Μάιο. Δεν κάναμε επίταξη γιατί δεν χρειάστηκε τότε. Αλλά να ξέρετε ότι και στην επίταξη πληρώνει το κράτος. Δεν υπήρχε λόγος να πληρώνουμε κάτι το οποίο δεν το χρησιμοποιούμε. Την κάνουμε τώρα - και αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν γίνεται κάτι χωρίς σχεδιασμό». Ξεκαθάρισε πως «δεν προσπαθούμε να στείλουμε περιστατικά ή να ευνοήσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χρόνια, όχι μόνο τώρα την περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν την πανδημία. Την περίοδο αυτή χρειάστηκε να συνεργαστούμε ξανά με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μετακινήσουμε περιστατικά, κυρίως σε ΜΕΘ non-COVID, αλλά και σε απλές κλίνες, έτσι ώστε να διαχειριστούν τα περιστατικά κορωνοϊού τα δημόσια νοσοκομεία».

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική επιβράβευση των ιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ ανέφερε πως «θέλουμε να ενισχύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υπερβάλει εαυτόν, προκειμένου να παρέχουν απρόσκοπτα υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας. Όμως, ανακοινώσεις δεν πρόκειται να ακούσετε από εμάς για αυτό το θέμα, το οποίο - θα σας απαντήσω με σαφήνεια - υφίσταται και παραμένει ανοιχτό ως ενδεχόμενο, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του επιδόματος τον περασμένο Απρίλιο. Το εξετάζουμε, αλλά πριν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, δεν πρόκειται να μπούμε σε λεπτομέρειες». Παράλληλα, ζήτησε να μην δημιουργούνται συνειρμοί με το χρηματικό ποσό το οποίο διέθεσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συγκεκριμένη μερίδα υγειονομικών, λέγοντας πως αυτή «ήταν απόφαση του Ιδρύματος το πού θα δοθεί αυτό το χρηματικό ποσό και δεν είχε καμία εμπλοκή το κράτος».

 

Για τις δωρεές

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε πως «βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μεγάλο κομμάτι της δωρεάς αυτής. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε έτοιμη τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό, στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», στο ΚΑΤ. Τις επόμενες ημέρες θα είναι προς χρήση άλλη μία δωρεά του κ. Μαρινάκη, της κ. Φράγκου και της Βιομηχανίας «ΙΟΝ» στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας» σημειώνοντας ότι «η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΘ δεν σταματά μόνο σε αυτές τις δωρεές. Υπάρχει προγραμματισμός να επεκταθούν ΜΕΘ και πέραν του προγράμματος των δωρεών, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

Για τα μαζικά τεστ

Ο υφυπουργός Υγείας, απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ και δεν συνταγογραφούνται από τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, απάντησε ότι «δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να κάνουμε δέκα εκατομμύρια τεστ την ημέρα. Τα τεστ γίνονται στοχευμένα, συγκεκριμένα. Τα τεστ αυτά αυξάνονται μέρα με την ημέρα και έχουμε φτάσει και τον αριθμό των 30.000 διαγνωστικών ελέγχων ημερησίως. Από τη στιγμή που παρέχεις δωρεάν αυτήν την υπηρεσία, δεν υπάρχει λόγος και να συνταγογραφείς» σημείωσε, και επανέλαβε πως «βεβαίως, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας, ο οποίος, εκτός κριτηρίων, κρίνει ότι πρέπει να κάνει τον έλεγχο να τον κάνει και γι' αυτό προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, επίσης απέρριψε την πρόταση να μετατραπούν ξενοδοχεία σε νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλεύσουμε εκεί ασθενείς, λέγοντας ότι «τα ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν σε νοσοκομεία και να έχουμε εκεί νοσηλεία ασθενών. Τα ξενοδοχεία είναι μόνο για λόγους καραντίνας και για αντιμετώπιση άλλων περιστατικών, υπό την ιατρική βέβαια επίβλεψη. Τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στις υγειονομικές δομές της χώρας οφείλουμε να τους προστατεύσουμε».

 

Δαπάνες Υγείας

Ερωτηθείς σχετικά με τις δαπάνες υγείας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σήμερα, περισσότεροι από 7.000 ιατροί υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό στις υγειονομικές δομές της χώρας. Τα στοιχεία αυτά είναι ακλόνητα. Επίσης παρατείναμε την επέκταση των συμβάσεων αυτών μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των θέσεων των επικουρικών γιατρών σε θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. Ήδη το 2020, οι δαπάνες Υγείας ήταν κατά 788 εκατομμύρια αυξημένες σε σχέση με το 2019, γιατί αυτό το ποσό αφορά κυρίως δαπάνες COVID. Στα νοσοκομεία, από 3,153 δισεκατομμύρια θα πάει στα 3,488 δισεκατομμύρια. Ο τακτικός προϋπολογισμός από τα 4,043 δισεκατομμύρια, θα πάει στα 4,126 δισεκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίσουμε εκεί μέσα τις δαπάνες για το έκτακτο προσωπικό, τις δαπάνες για τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν και βεβαίως τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο

Με μία σκληρή δήλωση σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα στην δήλωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη που πανηγυρίζει, ενώ έχουμε πλέον 100 νεκρούς τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί τελούν υπό κατάρρευση, σειρά πήρε και ο κ. Κοντοζαμάνης που με θράσος δήλωσε πως 'τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά'. Κατανοούμε το λόγο που ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση για τις αθλιότητες. Δεν κατανοούμε όμως πλέον, αν πρόκειται μόνο για αποκτήνωση και χυδαία τυμβωρυχία, ή απλά η κυβέρνηση είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου και κοροϊδεύει τον κόσμο μήπως και καλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια

20/01/2021 - 20:48 - Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών της...

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης αξιοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς

20/01/2021 - 20:22 - Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά τη διάθεση των δανειακών προϊόντων, που συνδέονται με το νέο...

Πρόσθετες πρωτοβουλίες για στήριξη της εστίασης υποσχέθηκε ο Χρ. Σταϊκούρας

20/01/2021 - 20:04 - Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου ζήτησαν ο πρόεδρος της...

Νέα σελίδα στις ΗΠΑ - Ορκίστηκε στη θέση του προέδρου ο Τζο Μπάιντεν (video)

20/01/2021 - 19:24 - Νέα σελίδα στις Ηνωμώνες Πολιτείες, καθώς ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις...

Μήνυμα Στουρνάρα για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης - Να μη χαθεί η ευκαιρία για την Ελλάδα

20/01/2021 - 18:59 - Μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα ενόψει των χρημάτων που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Γιατί η Ελλάδα έχασε το “τρένο” της βιομηχανίας – Τι έκαναν οι Τούρκοι

Δημήτρης Μάρδας

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην αεροναυπηγική (ετοιμάζει για το 2023 μαχητικό αεροπλάνο δικό της, 5ης γενιάς),...

Δείτε όλο το άρθρο
Μέρκελ, Λαγκάρντ και ευρωπαϊκές τράπεζες γλύτωσαν τον Ερντογάν από τις κυρώσεις

Νότης Μαριάς

H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν και με την καθοδήγηση της Μέρκελ να στείλει τις κυρώσεις κατά της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Οι ματωμένοι Γενάρηδες του 1942 – 1943 – 1944

Αναδρομή σε χρόνια μαύρα που τα σκέπαζε η κατοχή της χώρας μας, με θυσίες και ποταμούς αίματος, θα κάνουμε σήμερα, με στόχο τη διατήρηση της...

Δείτε όλο το άρθρο
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις. Για να...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (17-12-2020) Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 16%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (17-12-2020) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 15%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια