Φόβο για δυσμενή αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

🕔14/04/2020 - 14:36

Τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές

Κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως «ευκαιρία για να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις», άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Γιώργο Μυλωνά και εκπροσώπους εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο του ότι η έλλειψη προληπτικών μέτρων στήριξης οικονομίας, εργασίας και επιχειρήσεων, που καταλογίζει στην κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε «εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα» μετά το τέλος της πανδημίας, την ώρα δηλαδή που θα επιχειρείται η επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού, όπως είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων.

Μέσω των εκπροσώπων τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την «τεράστια ευγνωμοσύνη» του στους εργαζόμενους σε κλάδους που παραμένουν εν λειτουργία, όπως σε σούπερ μάρκετ και μεταφορές και οι οποίοι «με αυταπάρνηση, απ' το δικό τους μετερίζι, σηκώνουν στις πλάτες τους τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι». Όμως, τόνισε, αυτή ευγνωμοσύνη πρέπει να είναι έμπρακτη με διασφάλιση των όρων της υγείας τους και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη όλων μας ήταν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Όμως νομίζω ότι σιγά-σιγά πρέπει να βλέπουμε και την επόμενη μέρα, τις δυσκολίες αυτής της επόμενης μέρας καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση απ' ό,τι φαίνεται και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη». «Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα τις απαλλάξει από το εργασιακό κόστος αν προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας», σχολίασε, για να υποστηρίξει ότι «αυτό θα οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας- τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας, αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων το 2012-1». «Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, γιατί δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά», προσέθεσε.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε όμως ότι ταυτόχρονα «θέλουμε να γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν εν λειτουργία, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τις μεταφορές, που συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλους αυτούς μεταφέροντας μια «τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν». Όμως τόνισε ότι η ευγνωμοσύνη και το «ευχαριστώ» πρέπει να είναι έμπρακτα, πρώτα απ' όλα με τη διασφάλιση των όρων της υγείας αυτών των εργαζομένων και μέσα από τη διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

 

 

Σ. Πέτσας: Πρόκληση κατά των ανέργων οι δηλώσεις Τσίπρα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για «πρόκληση κατά των ανέργων και ιδίως των μακροχρόνια ανέργων» και τόνισε ότι συνολικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ενισχύονται 500 χιλιάδες άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε:
«Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.
- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500 άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.
Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους 
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 «έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις που καλύπτουν συνολικά 193.000 συμπολίτες μας, ενώ και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει αντίστοιχα δίμηνη παράταση».
Συνολικά, δηλαδή-πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- «περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση νοιάζεται. Στα δύσκολα, με έργα. Όχι στα εύκολα, στα λόγια της αντιπολίτευσης. Συνεχίζουμε ενωμένοι για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση, όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς αστερίσκους, είπε ο Γ. Βρούτσης

24/09/2020 - 14:47 - «Από τον Μάρτιο και μετά, που μπήκαμε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, λάβαμε...

Παράταση για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

24/09/2020 - 14:27 - Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά...

Για ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μίλησε ο Μ. Σχοινάς

24/09/2020 - 14:03 - «Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να έχει μία ανθεκτική, ενιαία, φιλόδοξη μεταναστευτική πολιτική»,...

Η κυβέρνηση άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του, υποστήριξε η Φ. Γεννηματά

24/09/2020 - 13:44 - Σφοδρές επικρίσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της έξαρσης της...

Τηλεοπτικό διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα για τον κορωνοϊό

24/09/2020 - 13:21 - Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, θα απευθύνει σήμερα...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια