Γ. Κουμουτσάκος: Ενδεχόμενο Brexit θα μικρύνει τη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ

🕔21/06/2016 - 14:21

Στην 23η Σύνοδο Κορυφής των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, μίλησε ο βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ επισήμανε ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμποδίσουμε τα εθνικιστικά κόμματα να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τον πανικό που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και τις ανησυχίες που γέννησε η προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη, ως κοινότητα δημοκρατικών κρατών χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και αλληλεγγύη, όχι τον κατακερματισμό των δυνάμεών της. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία».

Επίσης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Βρετανούς πολίτες για ένα θετικό αποτέλεσμα, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Τυχόν απομάκρυνση από την ΕΕ θα μικρύνει πρωτίστως τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα. Από ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα όλοι χάνουν», τόνισε.

 

Για την ασφάλεια και την προσφυγική κρίση

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία, τόνισε ότι πέντε αρχές θα πρέπει να κατευθύνουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις:

1. Το προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία.

2. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας ή τις προκλήσεις ασφαλείας που μπορεί να σχετίζονται με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

3. Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους-μέλους είναι στην πραγματικότητα εσωτερική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών.

4. Ο κατακερματισμός της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων κάνει την ΕΕ ακόμα πιο ευάλωτη.

5. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ελεύθερη κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην παγκόσμια ημέρα προσφύγων, ως ακόμα μια αφορμή ανάδειξης της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης. Τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το στείλουμε εμφατικά στους πολίτες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι τρομοκράτες δεν ήταν άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, αλλά άνθρωποι που είχαν γεννηθεί εδώ, στην Ευρώπη. Το Διεθνές Αντιτρομοκρατικό Κέντρο εκτιμά ότι 4.000 πιθανοί τρομοκράτες ζουν αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας. Αυτό σημαίνει ότι μείζονος σημασίας είναι η αποφυγή ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας μας.

Κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας απαιτείται ένα κοινό όραμα που να περιλαμβάνει:

• Αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης, ξεκινώντας από τη Συρία, τη Λιβύη και το Νότιο Σουδάν.

• Μια νέα νοοτροπία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να συνεργάζονται πιο συστηματικά και να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες.

• Ενίσχυση της κοινής διασφάλισης των συνόρων με τη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής η οποία αυτονόητα θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να σέβεται την κυριαρχία των εθνικών κρατών.

• Πλήρη άρση των ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς εξαιρέσεις.

• Νέο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου που θα μοιράζει το βάρος και την ευθύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Και μέχρι να συμβεί αυτό, πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου για αναλογική επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με αντίστοιχη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

• Εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των εισερχομένων ροών με έμφαση στα hot spots.

• Συνεργασία με τις χώρες transit, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, χωρίς όμως παραχωρήσεις στα θέματα αρχής και τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.

• Πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης παράνομων οικονομικών μεταναστών.

• Αντιτρομοκρατική συνεργασία με χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας.

 

«Ο κατακερματισμός μάς κάνει ευάλωτους»

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε λέγοντας: «Για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πρέπει να εργασθούμε για μια ισχυρότερη Ένωση, στηριγμένοι στην ανυπόκριτη αλληλεγγύη και τις κοινές ευθύνες. Ο κατακερματισμός μας κάνει πιο ευάλωτους. Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταφράζεται σε αδυναμία. Οι στόχοι μας είναι κοινοί, καθώς και τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για συντονισμένη δράση και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κόεν Γκέενς, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Les Republicains, Κριστιάν Ζακόμπ, καθώς και κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις

Γιάννης Μαγκριώτης

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!