Γ. Παπανδρέου για την οικονομία: Ευθύνες στη ΝΔ - Μηνύματα σε Ε.Ε. και τράπεζες

🕔28/11/2009 - 18:01

Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου. Υποσχέθηκε ωστόσο βαθιές αλλαγές και ανατροπές για να βγει η χώρα από την κρίση και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας.

 Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

 Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

 Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς όπως υποχρεώνεται να κάνει λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του σχεδίου των 100 πρώτων ημερών οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες δυσκολίες που έχει προκαλέσει στους πολίτες η γενικευμένη κρίση που βιώνουμε.

 Παρά τις δυσκολίες ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε. Και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

 Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς.

 Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Και αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής, όπως είπε, που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τα οποία δείχνουν και την αποφασιστικότητά της να παραμείνει πιστή σε όσα δεσμεύτηκε. Ως παραδείγματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την κατάργηση των σταζ, την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τον δραστικό περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και τη δέσμευση να υπάρξει διαφάνεια παντού με την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο αναφέροντας σχετικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση.

 Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα άρχισε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από κει που το άφησε το 2004.

 Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι' αυτά.

 Ευθύνες επέρριψε επίσης ο κ. Παπανδρέου και στις τράπεζες διεθνώς χαρακτηρίζοντάς τες υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.

 Ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων.

 Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική.

 Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα αλλά χωρίς να πληρώνουν οι αδύναμοι την κρίση. Δεν μας νοιάζει πρόσθεσε, να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη αν, πάνω από όλα, δεν έχουμε βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων και αυτό, σημείωσε, είναι που μας νοιάζει.

 Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιδεολογική και πολιτική μάχη που διεξάγεται παγκοσμίως για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση έστω και αν αυτό πάρει λίγο χρόνο. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν θα φανούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

 Η έξοδος της χώρας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνει μέσα από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος. Έθεσε όμως προϋπόθεση, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, να γίνουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα. Γιατί όπως είπε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία.

 Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές και θα το κάνει άμεσα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής αλλά, όπως επισήμανε, για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές δεν φθάνουν ούτε οι ιδέες της κυβέρνησης ούτε καν η βούλησή της: Αυτό που χρειάζεται είναι να σφυρηλατηθούν κοινωνικές συμμαχίες και να υπάρξει συμμετοχή του πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με την ελληνική κοινωνία, καθώς χρειαζόμαστε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δίπλα μας περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπη με συμφέροντα, με κατεστημένα και με νοοτροπίες που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια κομβικό ρόλο θα έχει το Κίνημα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να γίνει ο εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα.

 Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις και τους ρόλους κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία αλλά το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να ελέγχει την κυβέρνηση, να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς στόχους. Εν ολίγοις πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών.

 Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι μεν διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είναι και συμπληρωματικοί. Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να γίνει κράτος, αλλά να παραμείνει ζωντανό πιο ενεργό και πιο δραστήριο.

 Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου για ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που θα γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός, και από την άλλη θα διαβουλεύεται με τους πολίτες τους οποίους θα εντάσσει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος πιο συντονισμένα από ποτέ, μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας και συντροφικότητας. Διότι, όπως υπογράμμισε, θα βρεθούν πολλοί οι οποίοι θα έχουν τους λόγους τους για να θελήσουν να ελέγξουν και να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης, μόνος σύμμαχος της οποίας, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πολίτης.

Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

 

"Δεν θα γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

   «Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».

    «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή».

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και «αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».

 

Πηγή: ΑΠΕ


 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια