Γ. Προβόπουλος: Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις

🕔12/12/2012 - 13:17

Αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2012. Δεν συμμερίστηκαν όμως την αισιοδοξία του βουλευτές όλων των κομμάτων - και της ΝΔ-, ενώ δέχθηκε κατηγορίες  για «αμφισημίες και υποθέσεις» στην έκθεση της ΤτΕ, για τη μη στήριξη της πραγματικής αγοράς με ρευστότητα από τις τράπεζες. Καταγγέλλοντα την κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν του επέτρεψε να λάβει απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα που έθεσε, αποχώρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε επίσης την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες τα μέλη των ΔΣ των Τραπεζών  «που αποφάσισαν τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών με το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους, επαναλαμβάνοντας τη «φάρσα» του PSI»...

 Αναλυτικότερα:

Μετά την αρχική ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου (δείτε την παρακάτω αναλυτικά) δέχθηκε μπαράζ ενστάσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ενδεικτικές ήταν οι ενστάσεις των βουλευτών της ΝΔ: «Η μη ρευστότητα απ' την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης μας είπε πως αν δεν υπάρξει δανεισμός απ' τις τράπεζες, δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ και δεν θα υπάρξει δυνατότητα να κινηθεί ξανά η οικονομία», ανέφερε ο Ιορδάνης Τζαμτζής. «Αναφέρετε έξι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, αλλά αλλού μιλάτε για μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πώς μπορεί να γίνει ανάκαμψη, όταν περιορίζουμε αυτό το εργαλείο;» ρώτησε  τον κ. Προβόπουλο, ο βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης. Η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου σχολίασε επικριτικά ότι «ηΝομισματική Έκθεση της ΤτΕ είναι γεμάτη αμφισημίες και υποθέσεις. Δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ούτε αυτοκριτική. Προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία του προγράμματος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη ρώτησε τον κ. Προβόπουλο: «Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχουν για την στήριξη της ανάπτυξης; Το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν τα δάνεια»

Για έλλειψη αυτοκριτικής, εγκάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας τα Ελλάδος ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

 

Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση και η καταγγελία

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη άσκησε κριτική στον κ. Προβόπουλο για τη χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να αγοραστούν κρατικά ομόλογα, λίγα 24ωρα πριν το PSI, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «εν κρυπτώ» έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου,   με την οποία απαλλάσσονταν από αστικές και ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που μετέχουν στη διαδικασία επαναγοράς χρέους.

Ο προεδρεύων όμως της Επιτροπής Α. Μπέζας διέκοψε τη βουλευτή με την αιτιολογία ότι η συνεδρίαση είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση, προκειμένου να παραχωρηθεί η αίθουσα.

Η διακοπή αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διακόπηκε με τη σειρά του, εν μέσω διαμαρτυριών από πλευράς ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.

Ακολούθως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε καταγγέλλοντας «την ακολουθούμενη τακτική της κυβέρνησης και του Προεδρείου της Επιτροπής, όπως αυτή εκφράστηκε με φασαρία, ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτών της ΝΔ και διακοπή της ομιλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Επίσης σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που είχε ήδη δώσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στον πρώτο κύκλο ερωτήσεων, που κατ’ ουσίαν δεν ήταν απαντήσεις, καθώς αγνοούσαν επιδεικτικά ό,τι επίμαχο είχε ερωτηθεί, φαίνεται ότι στο πλαίσιο της γενικότερης υποβάθμισης της Βουλής αλλά και με στόχο να τον «προστατεύσουν» επιλέγονται τώρα και τακτικές παρεμπόδισης της έκφρασης της άποψης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Τέτοια στάση έχει βέβαια και πιο συγκεκριμένες αιτίες, καθώς την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες τα μέλη των ΔΣ των Τραπεζών που αποφάσιζαν μέχρι χθες τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών με το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους, επαναλαμβάνοντας τη «φάρσα» του PSI, όταν η Ελλάδα «κούρεψε» για πρώτη φορά «τον εαυτό» της».


Οι απαντήσεις Προβόπουλου στις επιθέσεις

Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από όλους του βουλευτές ο διοικητής της ΤτΕ  Γ.Προβόπουλος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής, απορρίπτοντας την κριτική ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε υποεκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή:

«Λένε πως απέτυχε η τρόικα λόγω λάθος εκτιμήσεων. Όχι! Λάθος εφαρμόστηκε το πρόγραμμα- και όσο δεν λειτουργεί, ο κίνδυνος παραμονεύει. Το πρόγραμμα βασίζεται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει πάντα αρνητική επίπτωση στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό που δεν κάναμε, είναι να εφαρμόσουμε το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Έτσι, δημιουργήθηκε μεγάλη αβεβαιότητα πως το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και πολλαπλασιάστηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο ΑΕΠ». Προειδοποίησε μάλιστα, πως σε περίπτωση που συνεχιστεί το «κατενάτσιο», οι συνέπειες μπορεί να είναι βαρύτερες. «Αποφύγαμε πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα στο άμεσο μέλλον»


Η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία

Ο κ. Προβόπουλος κατά την ομιλία του είπε ότι μετά από σοβαρές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες συνθήκες που υπό προϋποθέσεις δίνουν νέα προοπτική στην οικονομία και τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα, κάτι, όμως, το οποίο υποστήριξε ότι προϋποθέτει τη συνεπή εφαρμογή όσων θεσμοθετήθηκαν.

«Για να συμβεί αυτό, απαιτείται συνεπής εφαρμογή όσων θεσμοθετήθηκαν, παράλληλα με δράσεις που επισπεύδουν την ανάκαμψη και ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν όμως υπάρξουν καθυστερήσεις, η ανάκαμψη απομακρύνεται και οι επιπτώσεις αυτή τη φορά θα είναι πολύ βαρύτερες», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για υλοποίηση των προαπαιτουμένων της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της δόσης και ελάφρυνση του χρέους και τόνισε επίσης ότι κύριοι στόχοι της προσπάθειας για την επίσπευση της ανάκαμψης, πρέπει να είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας (επιτάχυνση απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων), η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας με ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης με απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, και τέλος, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. «Οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν απευθείας στη μείωση του χρέους, ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας», σημείωσε.

«Το σύστημα που σχεδιάζεται πρέπει να στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής, ούτως ώστε να μπορέσει να περιορίσει την φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα, και να συμπεριλάβει φορολογικές ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την επίσπευση της ανάκαμψης», τόνισε.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 2,5 ετών δεν είναι αμελητέα και σημείωσε ότι στο πεδίο των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ξεχωρίζει η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, είπε πως ιδιαίτερη σημασία έχουν η εισαγωγή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού καθώς και η πρόσφατη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

«Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχουν γίνει ριζικές παρεμβάσεις, που αφορούν κυρίως την αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εισαγωγή περισσότερο ευέλικτων ρυθμίσεων για την απασχόληση και το χρόνο εργασίας», τόνισε.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων απλοποιήθηκαν αισθητά οι διαδικασίες αδειοδότησης όσον αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρήσεων, προχώρησε η απελευθέρωση των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών, έγιναν βήματα για το άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων και καταργήθηκε το καμποτάζ στον τομέα της κρουαζιέρας.

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα

Ο κ. Προβόπουλος, έκανε επίσης λόγο για πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα. Όπως είπε οι ελληνικές τράπεζες είναι εδώ και καιρό αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές, αντιμετώπισαν μεγάλη εκροή καταθέσεων και σημαντικές απώλειες από την περικοπή του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο του PSI. Υπό το πρίσμα αυτής της συγκυρίας, έπρεπε να προστατευθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος καθώς γινόταν αντιληπτό ότι οποιοδήποτε λάθος βήμα θα πυροδοτούσε μια τραπεζική κρίση, με επιπτώσεις και πέραν της Ελλάδος.

«Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος αποτελούν κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, καθώς η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς αυτές εκ μέρους των εγχώριων αποταμιευτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες επί της ρευστότητάς τους, καθώς θα επηρεάσει θετικά τη ροή των καταθέσεων και τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλαΝίκος Μωραΐτης Με τις εκλογές του Ιουλίου οι Έλληνες κατέστησαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα τα fake news. Αφού τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο

σας αρέσει» από αστυνομικούς για το ΘριάσιοΔημήτρης Αγγελίδης Πλήρη κάλυψη δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής στους αστυνομικούς που...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Η Ρωσία υπόσχεται «συμμετρική απάντηση» στις αμερικανικές δοκιμές Η Ρωσία υπόσχεται «συμμετρική απάντηση» στις αμερικανικές...

Η Ρωσία υπόσχεται «συμμετρική απάντηση» στις αμερικανικές δοκιμέςΗ Ρωσία, διά στόματος του προέδρου της,...

Νέα Τεχνολογίας Αυτό είναι το Android 10 με το Samsung One UI 2.0 (video) Αυτό είναι το Android 10 με το Samsung One UI 2.0 (video)

Ένα βίντεο 11 λεπτών δημοσιεύθηκε σήμερα του Android 10 Qeen Cake να τρέχει πάνω στο Samsung Galaxy S10+...

Κύπρος - Ειδήσεις Ερντογάν: Οι έρευνες ανοικτά της Κύπρου θα συνεχιστούν Ερντογάν: Οι έρευνες ανοικτά της Κύπρου θα συνεχιστούν

Οι έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα δήλωσε ο...

Ειδήσεις υγείας Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε έξαρση η νόσος Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε...

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο ιός...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των Μεγάρων Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των...

Στην εποχή της, η Porsche 959 ήταν το πιο προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο του πλανήτη. Και το πιο γρήγορο....

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Διαζύγιο: Πώς προστατεύουμε το παιδί Διαζύγιο: Πώς προστατεύουμε το παιδί

Διαζύγιο: Πώς προστατεύουμε το παιδίΤο διαζύγιο, ως επώδυνη διαδικασία λύσης της έγγαμης ζωής, πιστοποιεί τη...

Εκπαιδευτικά Νέα Φοιτητική ζωή: 10 tips που κάνουν καλό σε όλους τους φοιτητές Φοιτητική ζωή: 10 tips που κάνουν καλό σε όλους τους...

Η φοιτητική ζωή είναι μια μοναδική εμπειρία στη ζωή σου, που θα σου αφήσει μια «κληρονομιά» μαθημάτων,...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μετά από διάρρηξη Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς...

Μια 93χρονη γυναίκα απεβίωσε έπειτα από διάρρηξη στο σπίτι της και η αιτία αποδόθηκε στο σύνδρομο «ραγισμένης...