Γ. Στουρνάρας: Δήλωση στήριξης στο υψηλότατο επίπεδο από τον Μπαράκ Ομπάμα

🕔09/08/2013 - 11:09

Ως δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα», και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ – Ευρώπης, στο θέμα του ελληνικού χρέους, μετά από τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως δεν το θεωρεί πιθανό, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013. Μάλιστα, για το εν λόγω θέμα εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πραγματικότητα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εκτίμησε πως η ύφεση το 2013 θα βρίσκεται κάτω του 5% και επανέλαβε ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο. Όπως είπε, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισεκατομμύρια ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια. Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα». Ξεκαθάρισε, δε, πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων. Στο μεταξύ, επανέλαβε πως για το 2013 – 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ για το 2015-2016 είπε αν υπάρξει κενό, σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί με οριζόντια μέτρα, και εξήγησε πως «η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένας από τους τρόπους για να μην υπάρξει κενό».

Αναγνώρισε πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, υπογράμμισε, πάντως, πως η κυβέρνηση προχωράει στο θέμα, και, παίρνοντας σαν παράδειγμα, τη ΔΕΠΑ, είπε πως θα γίνει εκ νέου διαγωνισμός, αναγνωρίζοντας πάντως και ελληνικά λάθη στην υπόθεση. 

Αναφερόμενος στην κινητικότητα στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνονται για να πάρει η χώρα τη δόση. Όπως τόνισε, «οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημοσίου τομέα, άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις περί κόπωσης υπουργών, ξεκαθάρισε ότι η δήλωση έγινε στο πρακτορείο Reuters και απευθυνόταν σε συγκεκριμένο ξένο ακροατήριο. Όπως είπε, «το μήνυμά μου ήταν σαφές: η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα» και υπογράμμισε ότι για τη χώρα το σημαντικότερο από όλα είναι η πολιτική σταθερότητα.
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο θέμα των ακινήτων, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και από βουλευτές, ο υπουργός τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να πειστεί η τρόικα ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας και εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Δεν προβλέπεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, δύσκολα θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ωστόσο υπογράμμισε ότι εξετάζεται το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του. Εξηγώντας γιατί αποκλείει μείωση του ΕΦΚ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι ίδιοι «για να πατάξουμε το λαθρεμπόριο». «Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε, «δύσκολα βλέπω ουσιαστική μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί θα ξανανοίξει η πόρτα για το λαθρεμπόριο».

Αναφερόμενος στο θέμα των αποδείξεων, τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα, ωστόσο το χαρακτήρισε ως δευτερεύον θέμα. Όπως είπε, «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια». 

Για την άρση των πλειστηριασμών είπε ότι το θέμα μελετάται, διαχώρισε, όμως, αυτούς που δεν μπορούν από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις τους. «Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο», τόνισε, όμως ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο και θα λάβει τις αποφάσεις.

O κ. Στουρνάρας δήλωσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια ενιαία αγορά χρέους για να βγει από την κρίση. «Πρέπει και η Ευρωζώνη πια να αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα [...] θα έλεγα πρώτον μια τραπεζική ένωση [...] δεύτερον μια οικονομική πολιτική που να συνδυάζει δημοσιονομική προσαρμογή με οικονομική ανάπτυξη [...] δεν μπορούν όλες οι χώρες να κάνουν λιτότητα. Και το τρίτο και βασικότερο βέβαια, αυτό το βλέπω στο τέλος του δρόμου παρά στην αρχή, μια ενιαία αγορά χρέους στην Ευρωζώνη», τόνισε.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!