Γ. Στουρνάρας: Η διαχείριση της περιόδου 2008-2010 φταίει για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

🕔11/10/2016 - 20:15

Πολύωρη ήταν η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008 – 2010, ενώ παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Γ. Βαρουφάκη και τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Επίσης, τόνισε ότι το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

 

Για το Γ. Βαρουφάκη

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού». Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;» είπε ο Γ. Στουρνάρας και αποκάλυψε πως έλεγε στον κ. Ντράγκι « μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας», ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψη, είναι υπουργός Οικονομικών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή. Μάλιστα, είπε ότι έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον κ. Βαρουφάκη: «Τι άλλο να έκανα; Έπαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: Μαζέψτε τον!»

Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά η πορεία της χώρας. Περιέγραψε πως ελήφθη η απόφαση για άρση του waiver, «προσπάθησα με νύχια και με δόντια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τους είπε να μας δώσουν 10 μέρες. Με ρώτησαν «γιατί;» και τους απάντησα με τη ρήση του Ουίλσον «γιατί στην πολιτική 10 μέρες είναι πολύ». Τους άρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό».

 

Επίθεση και στον Γ. Προβόπουλο

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Αναφερόμενος στην κατάθεση Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, είπε: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος, όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

Ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ακόμη ότι η Τράπεζα Αττικής είχε πάρει λάθος δρόμο, αλλά πλέον είναι πολύ ασφαλής, καθώς η ΤτΕ στη δική του θητεία την ανάγκασε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την εξυγίανσή της.

Λίγες ώρες αργότερα, όταν του ζητήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής να καταθέσει την άποψη του για το πως γίνεται ο πρώην διοικητής της ΤτΕ να έχει, κατά δήλωσή του, «ψυχολογικά προβλήματα», ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Είπα ένα αστείο».

 

Για το δημοψήφισμα και τα capital controls

Σε άλλη ερώτηση για το εάν δημοψήφισμα, capital controls και ανακεφαλαιοποίηση συνδέονται, ο Στουρνάρας απάντησε: «Οι αιτίες ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι τα capital controls που μπήκαν για να προστατέψουν τις τράπεζες. Την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος έφυγαν 900 εκατ. ευρώ. Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική πρώτου εξαμήνου που δημιούργησε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα».

Σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα capital controls ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις» και πρόσθεσε: «Μπορούμε να κάνουμε σταδιακή χαλάρωση που έχει γίνει. Το κόστος είναι πολύ – πολύ μικρότερο για την πραγματική οικονομία σήμερα από όσο ήταν αρχικά. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πότε θα αρθούν».

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη Προβόπουλου, ότι οι συνέπειές τους θα είναι ορατές για μία 10ετία, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν συμφωνώ. Το παράδειγμα Κύπρου δεν το επιβεβαιώνει».

 

Για τα δάνεια των ΜΜΕ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα δάνεια στα ΜΜΕ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μόλις 317 εκατ. ευρώ από το 1,311 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί και είναι μη εξυπηρετούμενα. Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μέσων ενημέρωσης είναι από τους χαμηλότερους, είπε.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν υπολογίζονται στο 45%.

Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος κόκκινων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Με αφορμή τα δάνεια της Αττικής Τράπεζας προς την κατασκευαστική εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα, Τοξότης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η τράπεζα δεν ακολουθούσε το σύστημα τιμολόγησης και πως έδινε «επιτόκιο χαμηλό σε εταιρείες σαν να ήταν η Microsoft».

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ακόμη πως η τροπολογία των τριών βουλευτών της ΝΔ που απάλλασσε τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για θαλασσοδάνεια και οδήγησε στο να μπει το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο, αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι κόμματα. Την τροπολογία αυτή, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, δεν την υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών. 

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, η δήλωση Στουρνάρα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς με την επίκληση αυτής της τροπολογίας μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη για την παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων.


Για την εταιρεία της συζύγου του

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε και ερωτήσεις και για την εταιρεία της συζύγου του, για το αν ήταν νόμιμη και αν πήρε αξιοκρατικά διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μη λοιμώδη νοσήματα. Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Το ΚΕΛΠΝΟ εκτός από λοιμώδη νοσήματα έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Η εταιρία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ, μειοδότησε και νόμιμα πήρε τη διαφήμιση. 

» Δεν βρέθηκε τίποτα από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε. Δεν ξέρω γιατί μπουκάρανε. Δεν βρήκαν κάτι. Η έφοδος που έγινε, ήταν παράνομη. Έγινε επί τόπου φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε με τον τρόπο που έγινε. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν αυτό».

 

Η Ελλάδα πρέπει να βγει γρήγορα στις αγορές

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε σε άλλο σημείο ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει γρήγορα στις αγορές καθώς το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τελειώνει το 2018, προσθέτοντας ότι χωρίς την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό. «Εγώ ενδιαφέρομαι να βγούμε στις αγορές γρήγορα. Δεν μπορούμε να μην βγούμε διότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει πολιτικές βλέψεις, είπε: «Εάν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα βγούμε. Την αγωνία μου εκφράζω... πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχω».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!