Γ. Χουλιαράκης: Μόνιμη επισκόπηση των δημόσιων δαπανών θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση

🕔06/02/2017 - 22:06

Μια μόνιμη επισκόπηση των δημόσιων δαπανών σκοπεύει να θεσμοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος τόνισε πως απώτερος στόχος, είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας, που συνιστά τη βάση για μείωση του ονομαστικού επιτοκίου επί του ελληνικού χρέους με βάση την αποτίμηση των αγορών.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για την παρουσίαση βιβλίου του Γραφείου Προϋπολογισμού, με τίτλο «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», ο κ. Χουλιαράκης περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης:

- Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης,

- μεταρρυθμίσεις,

- προσέλκυση επενδύσεων.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη περαιτέρω παραμετροποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, παράλληλα με συμβατούς στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά όπως είπε, έχει ανοίξει ένας καθαρός δρόμος για να γίνει βιώσιμο.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ μίλησαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Το βιβλίο «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», το οποίο εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με τη συμβολή της ΤτΕ και των εκδόσεων Παπαζήση, επισκοπεί τα χρέη της χώρας από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.

Σύμπτωμα μιας σειράς συσσωρευμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, και όχι ένα συγκυριακό πρόβλημα, είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση.

Όπως είπε, η ΤτΕ υποστηρίζει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και της διάθεσης των πλεονασμάτων για επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να αυξήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις για να μειώσουμε τη λιτότητα και στάθηκε στην ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, μεταξύ άλλων, με στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, με επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή και μείωση των επιτοκίων.

Δήλωσε επίσης ότι ο δημοσιονομικός χώρος που τυχόν θα δημιουργηθεί από την όποια μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι αναγκαία, όμως όχι ικανά να το καταστήσουν βιώσιμο. Επεσήμανε επιπλέον ότι χρειάζεται μακρόπνοη αναπτυξιακή πολιτική με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ένταξη στην Ευρωζώνη πρόσφερε μια ευκαιρία στην Ελλάδα -μέσω του χαμηλού κόστους δανεισμού- η οποία όμως έμεινε ανεκμετάλλευτη. 

Αναφερόμενος στους χρόνιους παράγοντες υπερχρέωσης της χώρας, μίλησε για μια δημόσια πολιτική υπερβολικά βασισμένη σε συντάξεις, μισθούς και προσλήψεις. Αναφέρθηκε επιπλέον σε μικρά και μεγάλα εγχώρια συμφέροντα που αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενώ στάθηκε στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, η οποία οδήγησε στην απουσία της ελληνικής ιδιοκτησίας του προγράμματος διάσωσης. 

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «έχει καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής» και «θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας απηύθυνε το ερώτημα «μήπως πρέπει στη συνταγματική μεταρρύθμιση να συμπεριληφθεί μια ρύθμιση για το όριο του δημόσιου χρέους;».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις

Γιάννης Μαγκριώτης

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!