Για άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης εντός του Απριλίου μίλησε ο Α. Σκέρτσος (video)

🕔27/03/2021 - 11:59

Υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Για πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα της αγοράς, ακόμη και της εξωτερικής εστίασης «κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο», έκανε λόγο ο εστίαση».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο υφυπουργός έκανε ένα σχόλιο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση και τους εορτασμούς: «Είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός», υπογράμμισε, «το γιορτάσαμε με τρόπο λιτό και ουσιαστικό. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αναστοχαστούμε τι έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια, έχει πετύχει θριάμβους, έχει, δυστυχώς, και καταστροφές αλλά αυτό που ενώνει αυτά τα γεγονότα είναι ότι όταν έχουμε λειτουργήσει ενωμένοι, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε θαύματα, να εμπνεύσουμε το δυτικό δημοκρατικό κόσμο -κι αυτό φάνηκε και την Πέμπτη. Πρέπει να λειτουργήσουμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε αντιξοότητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τον υπόλοιπο κόσμο και στο μέλλον».

Στη συνέχεια ο Α. Σκέρτσος κατέθεσε στοιχεία της συμπληρωματικής στρατηγικής που «έχουμε ανακοινώσει και θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου», και η οποία έχει ως στόχο, «το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες». Αυτή η πολιτική, εξειδίκευσε, «θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να έχει ένα δωρεάν τεστ που να μπορεί να κάνει στο σπίτι του και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ελεγχόμενα από τις αρχές Απριλίου». Μάλιστα ο Α. Σκέρτσος συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας υγείας την Παρασκευή - «είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά -. Εκεί, «τους παρουσιάσαμε τη στρατηγική μας, έγινε αποδεκτή, είναι κάτι που το είχε εισηγηθεί η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση το υλοποιεί πλέον». Ακόμη είπε ότι ειδικότερα, «αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά».

Επιπροσθέτως, είπε πως «συζητήσαμε τα χρονικά ορόσημα με την επιτροπή κι έχουν γίνει επί της αρχής αποδεκτά», υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί η τάση που έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, «τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες έχουμε ευτυχώς λιγότερες εισαγωγές και περισσότερα εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας». Όπως διευκρίνισε, «δεν θέλω να δώσω οριστικές ημερομηνίες γιατί αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με την επιτροπή. Εμείς σεβόμαστε το ρόλο των ειδικών και δίνουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο σε εκείνους να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι μικρή αλλά καταγράφεται», επεσήμανε επίσης και πρόσθεσε: «Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μαζί με τα τεστ που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό συμπληρωματικό πυλώνα στη στρατηγική μας για την ανίχνευση των θετικών κρουσμάτων και την απομόνωσή τους, μπορούμε να ανοίξουμε από τις αρχές Απριλίου το λιανεμπόριο, την εκπαίδευση». Για το σκοπό αυτό εξάλλου, ανακοίνωσε, θα γίνει μια συνεδρίαση με την επιτροπή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Ακόμη, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι το self testing είναι «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, να ελέγξουμε καλύτερα την πορεία της πανδημίας και να απομονώνονται οι θετικοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικοί, με το self testing (ο πολίτης) θα γνωρίζει ότι είναι φορέας και στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα ελέγχει πιο υπεύθυνα τη συμπεριφορά του. Αυτό πετυχαίνει η οικιακή ανίχνευση του ιού. Ταυτόχρονα, με τους στοχευμένους ελέγχους που θα γίνονται, γίνονται πολλαπλάσια τεστ από πέρυσι τέτοιο καιρό και από αυτά που κάναμε και στο β' κύμα της πανδημίας, κάνουμε διπλάσια τεστ από τον Νοέμβριο και τα κάνουμε στοχευμένα», επέμεινε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για να συμπεράνει, «η Πολιτεία είναι σε θέση να ελέγχει περισσότερο και καλύτερα την πορεία της πανδημίας, πρέπει, επιτέλους, να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να ‘αναπνεύσει’ η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών».

Από την άλλη, «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως «τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ως το τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων. Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Συμπερασματικά, «ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά».

 

Για τη στήριξη της οικονομίας

Ερωτηθείς για τη στήριξη της οικονομίας από το κράτος, απάντησε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων τους που έχουν προκύψει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε ρίξει περισσότερα από 30 δισ. στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει αντέξει ως οικονομία περισσότερο, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα τα μέτρα μας από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε καταφέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της εργασίας να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επί δέκα χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί από μια μεγάλη ύφεση, κράτησε πολύ, στέρησε πάρα πολλές θέσεις εργασίας από την οικονομία. Τώρα μέσα στην πανδημία που ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις απασχόλησης -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ναι, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις», κατέληξε για το ζήτημα αυτό.

Η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έκλεισε με κάποια διευκρινιστικά ερωτήματα για τα self tests: «Η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πλέον από τον Ιούνιο που θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική που θα μπορεί να υποχωρήσει λίγο και θα συνεχίσει η στοχευμένη παρέμβαση σε testing από το κράτος. Αλλά, αν χρειαστεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι».

Ενώ, αυτό που, όπως ανέφερε έχει συμφωνηθεί με τους φαρμακοποιούς, είναι ότι «το τεστ παρέχεται δωρεάν για να πραγματοποιείται στο σπίτι. Είναι πολύ πιο απλό από το rapid test, άρα δεν υπάρχει κόστος για τους πολίτες». Αν, παρόλ' αυτά, «κάποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει καθοδήγηση ή να του κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός, εφόσον το επιθυμεί και εκείνος, αυτό μπορεί να έχει ένα μικρό, συμβολικό αντίτιμο προφανώς για την υπηρεσία που θα παρέχει».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σκέρτσου:

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα λεφτά μας πίσω

Tα λεφτά μας πίσω Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Την Τρίτη, την ίδια μέρα που οι φάκελοι των Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο...

Δείτε όλο το άρθρο
Εκατόμβη νεκρών στην Ελλάδα

Η θερινή περίοδος του 2021 μάλλον αποδείχτηκε κρίσιμη και για τη συνέχεια, καθώς ακόμη και στην κορύφωση της «σεζόν», δηλαδή στην περίοδο...

Δείτε όλο το άρθρο
Αρμενία, Μογγολία, Ουγγαρία

Βασίλης Βιλιάρδος

Η Ουγγαρία είναι μία χώρα συγκρίσιμου μεγέθους και οικονομίας με την Ελλάδα – με 9,75 εκ. πληθυσμό, με ΑΕΠ 180,9 δις $ το 2021 σύμφωνα με προβλέψεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (20/1/2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr (19/1/2022) Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
H μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων,  Athens International Jewellery Show,  από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2022 στο Metropolitan Expo

H μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, Athens International Jewellery Show, από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2022 στο Metropolitan Expo


Σημείο αναφοράς για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας με προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί η 34η Athens...


Δείτε θέμα και σχόλια