Για καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στη Συνταγματική Αναθεώρηση, μιλά η ΝΔ

🕔12/02/2019 - 17:53

Συνάντηση και επικοινωνία Μητσοτάκη με Συνταγματολόγους – Ποια είναι οι προτάσεις της ΝΔ

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση και «να εγκαταλείψει τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τη σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία», απευθύνει η ΝΔ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τους συνταγματολόγους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, παρουσία του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τασούλα, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους Νίκο Αλιβιζάτο και Αντώνη Μανιτάκη - οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν γιατί απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΝΔ, ήταν η «καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους».

Την άποψη αυτή, σύμφωνα με τη ΝΔ, υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή κάτι που, σημειώνει, δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Οι συνταγματολόγοι, αναφέρει ακόμη η ΝΔ, «οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ», ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση». Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν, εκτός από τους παρόντες στη σύσκεψη και οι δύο ακόμη Συνταγματολόγοι, με τους οποίους συνομίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Τι προτείνει η ΝΔ

Παράλληλα, σε άτυπη ενημέρωσή της σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρεί κάτι πρωτοφανές. Να εργαλοιοποιήσει ακόμη και την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, επιδιώκοντας να δεσμεύσει από σήμερα την επόμενη βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση. H αναθεώρηση προβλέπει την εξής διαδικασία. Αυτή η βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και η επόμενη βουλή -αφού μεσολαβήσουν εκλογές- δηλαδή αφού υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή να καθορίσει επακριβώς το περιεχόμενό τους».

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι «το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Η αντίθετη άποψη που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι απλά ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους προσκρούει όχι μόνον σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι « οι αλλαγές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι οι παρακάτω»:

1. Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

2. Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.

3. Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής Ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.

4. Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.

5. Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

6. Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

7. Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.

8. Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.

9. Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.

10. Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος

Οι πηγές της ΝΔ αναφέρουν, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Επί της ουσίας η πρόταση της κυβέρνησης συνειδητά επιδιώκει μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση διότι αντιμετωπίζει φοβικά όλη αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ‘Σύνταγμα της Ευτυχίας’, διότι απλά βάζει λέξεις και ευχές στα άρθρα, λες και το Σύνταγμα μπορεί να διασφαλίσει την ευτυχία των πολιτών. Για παράδειγμα θέλει να βάλει στο Σύνταγμα ειδική διάταξη με την οποία να εξασφαλίζονται «αποτελεσματικές παροχές υγείας» ωσάν το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μία αλλαγή στον καταστατικό χάρτη της χώρας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το άρθρο 32, από τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «ο στόχος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Συνεπώς, ως προς τον τελικό στόχο δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων αφού και οι δυο αποβλέπουν στην αποτροπή της πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο που θα επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος κοινός στόχος. Για τον τρόπο, όμως, θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή και όχι η σημερινή. Αν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δύο εκλογές πρέπει να αποσυνδεθούν δεν έχει καμία δικαιολογία. Άλλωστε η ΝΔ ποτέ ως αντιπολίτευση δεν εργαλειοποίησε την προεδρική εκλογή για να ρίξει μια κυβέρνηση, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το ΠΑΣΟΚ το 2009 που χρησιμοποίησαν ως όχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ».

Για το άρθρο 16, από τη ΝΔ σημειώνουν πως «το άρθρο 16 που σημειωτέον είναι κατάλοιπο της φοβικής αντίληψης που είχε η χούντα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμποδίζει την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στη γνώση. Φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν θα μπορούσαν να μείνουν εδώ. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές που αναζητούν το μέλλον τους σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Μεγάλα ιδρύματα που δίνουν πλήθος χορηγιών σε ξένα πανεπιστήμια, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτόν τον νέο πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και βεβαίως, εκτός από το εγχώριο ταλέντο που θα συγκρατούσε η χώρα, θα προσέλκυε και νέο από το εξωτερικό. Όπως ακριβώς έκανε η Κύπρος η οποία σε πολύ λίγα χρόνια μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της εκτός όλων των άλλων. Δυστυχώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται εμμονικά την αναθεώρηση του άρθρου 16, βάσει του οποίου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Unesco που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Κάτι που επιτρέπεται ακόμη και στην Κούβα. Θα είναι εγκληματικό λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμψει στις καλένδες την αλλαγή αυτού του κρίσιμου άρθρου για άλλα 10 χρόνια εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του όταν ο κόσμος αλλάζει με τόσο γοργούς ρυθμούς. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ας βάλει επιτέλους ο κ. Τσίπρας το καλό της χώρας πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Κόμματός του. Ας επιτρέψει σε κάποιους βουλευτές του που το πιστεύουν να ψηφίσουν την αλλαγή του άρθρου 16 προκειμένου να περάσει ως αναθεωρητέο σε αυτή τη βουλή με 151 βουλευτές, και η επόμενη να τον αναδιαμορφώσει αν σε αυτό συμφωνήσουν 180 βουλευτές. Δηλαδή να υπάρξει έστω στην επόμενη ευρεία πλειοψηφία γι’ αυτό το ζήτημα. Ούτε αυτό όμως το έχει δεχθεί μέχρι σήμερα. παρ’ όλο που αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο κ. Ξυδάκης και ο κ. Μιχελογιαννάκης έχουν συμφωνήσει -έστω υπό όρους- να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να αλλάξει το δεσμευτικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και 43 χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει μέχρι τέλους στις προτάσεις της και ιδίως στην ανάγκη αναθεώρησης πολλών κομβικών άρθρων, όπως το 16 και το 24. Εάν αυτά αποκλειστούν από το ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη Βουλή θα κρίνει εάν υπάρχει μια κρίσιμη μάζα αναθεωρητέων άρθρων που να δικαιολογεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης ή αν θα ξεκινήσει από την αρχή νέα διαδικασία ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άρθρα και να μετατεθεί η ολοκλήρωση της αναθεώρησης στην μεθεπόμενη Βουλή. Η στάση της ΝΔ σε αυτήν την βουλή δεν την δεσμεύει καθ’ οινοδήποτε τρόπο για το τι θα πράξει στην επόμενη».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!