Η 13η σύνταξη θα δοθεί μόνο αν πιάσουμε ανάπτυξη 4%, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

🕔03/07/2019 - 23:32

Ζήτησε και πάλι ισχυρή εντολή για τη ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής

Ερωτήσεις από 10 δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, δέχθηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε και πάλι από τους πολίτες ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, υποστηρίζοντας ότι μόνο με ισχυρή εντολή θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και πως μόνο μια ισχυρή ΝΔ θα μπορέσει να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Μεταξύ άλλων, κατά τη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι η ΝΔ θα χορηγήσει τη 13η σύνταξη σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ανέφερε ότι αυτή θα δοθεί μόνο αν επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 4%. Επιπλέον χαρακτήρισε ως «λάθος» την πολιτική των επιδομάτων, αναφέρθηκε σε αξιολόγηση στο δημόσιο και περιορισμό του λόγου προσλήψεων και αποχωρήσεων, αλλά και των συμβασιούχων. Μίλησε, επίσης, για περιορισμό του μισθοδοτικού κόστους και γενικά των δαπανών στο Δημόσιο, ακόμη και στην Υγεία, αλλά και για ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με ιδιώτες.

Αναλυτικά, σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει, αν αυτές είναι κοστολογημένες και που θα βρεθούν τα χρήματα, ανέφερε πως για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε βάθος τετραετίας, και σε εξάρτηση με την πορεία της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για 4% ανάπτυξη. «Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την επόμενη ημέρα και οι όποιες παροχές θα δίνονται από το πλεόνασμα της ανάπτυξης», είπε, ενώ ανέφερε πως αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε δεν θα μπορέσει να δώσει τη 13η σύνταξη. «Πιστεύω πως μπορούμε να πιάσουμε αυτούς τους στόχους», είπε, όταν του επισημάνθηκε - αρκετές φορές - από τους δημοσιογράφους πως δεν δεσμεύεται για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Επίσης, επανέλαβε το αίτημα για ισχυρή εντολή στη ΝΔ. «Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Εγώ δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η μόνη σίγουρη λύση είναι μια ισχυρή εντολή στη ΝΔ» είπε, προσθέτοντας πως το μήνυμα των εκλογών δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. «Η ευθύνη περνάει στους πολίτες. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι εντολή εφαρμογής ενός σαφούς προγράμματος» σημείωσε, τονίζοντας πως την επόμενη μέρα, στην κυβέρνηση θα είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρει τα χρήματα για την άσκηση της πολιτικής του και τη μείωση της φορολογίας, τόνισε πως οι πρώτες μειώσεις φόρων θα γίνουν από 1-1-20 και οι επόμενες μειώσεις σε βάση 4ετίας. «Έχουμε πει πως θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών, να μπορούμε να εξορθολογήσουμε το πλαίσιο δαπανών. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης με σχέδιο ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έχει βοηθήσει» είπε, προσθέτοντας πως οι αγορές προεξοφλούν νίκη της ΝΔ.

Ακόμη, τόνισε ότι «το γεγονός ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, το ότι το 10ετές ομόλογο είναι στο 2%, κάτι λέει για το πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνησή μας» είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

 

Για το δημόσιο και τα εργασιακά

Μιλώντας για το δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, διευκρίνισε πως οι μετακλητοί θα μειωθούν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. «Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 2 δισ. ευρώ. Αυτό θα σταματήσει. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να πάμε από τη μια στιγμή στην άλλη σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις» είπε, προσθέτοντας πως στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχει ένα οργανόγραμμα με λιγότερους γενικούς γραμματείς και συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που δεν είναι απαραίτητο.

Τονίζοντας πως δεν είναι στο σχέδιό του η αλλαγή του τρόπου προκαταβολής φόρου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το 3ο μνημόνιο και το μείγμα πολιτικής που ακολούθησε. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στο τρίτο μνημόνιο υπήρχαν 82% φόροι και 13% δαπάνες. «Η υπερφορολόγηση ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα. Όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί, αλλά λέει ότι πρέπει να τη συνεχίσει» είπε, διευκρινίζοντας πως για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές. «Άλλη η ανάπτυξη με 2%, άλλη με 4%. Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την επόμενη μέρα. Οι παροχές θα δίνονται από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προπαγάνδα, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος μίλησε για 7ημερη λειτουργία και όχι για επταήμερη εργασία. «Δεν θα απαντώ σε προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους και τους δίνουν καλύτερες απολαβές και λιγότερες ώρες εργασίας. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Υπάρχει ζήτημα που αφορά τις μικρότερες επιχειρήσεις. Η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Οι έλεγχοι θα ενταθούν και οι ποινές θα είναι αυστηρότατες. Οι κλαδικές συμβάσεις, όπως η σύμβαση του τουρισμού, είναι ένα καλό παράδειγμα. Για αυτό και μιλάμε για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις στηρίζουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τονίζοντας πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον σοβαρό κίνδυνο καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν με βραχιολάκια. «Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες που είχαμε πριν» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει άμεσα στην εκλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Για τα ζητήματα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομίας με περισσότερους αστυνομικούς στο δρόμο, στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων εκεί που υπάρχει ανάγκη, μίλησε για 1500 προσλήψεις, ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, και επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ανακοίνωσε μάλιστα, πως η αρμοδιότητα των φυλακών θα πάει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Δεν γίνεται να είναι άντρο ανομίας και παρανομίας οι φυλακές» είπε.

Για τα θέματα της υγείας, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. «Τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα στις εξετάσεις, να ελέγξουμε τις εξετάσεις. Υπάρχει μια πίεση στις δαπάνες των φαρμάκων. Ο αριθμός των συνταγών που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Δεν αξιοποιούμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση» είπε, επισημαίνοντας πως η μεγάλη προτεραιότητά του αφορά την πρόσληψη και την πρωτοβάθμια υγεία. «Προληπτικές εξετάσεις για μια σειρά από καρκίνους, έμφαση στην υγιεινή ζωή, στην υγιεινή διατροφή στα παιδιά, απόλυτη αυστηρότητα στον αντικαπνιστικό νόμο» ήταν μερικά από τα παραδείγματά του, ενώ ξεκαθάρισε πως το εισιτήριο στα νοσοκομεία δεν θα επιστρέψει. «Πρέπει να έχουμε λιγότερους ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Πρέπει να έχουμε ένα ουσιαστικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εμείς θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού» είπε.

Μιλώντας για την Παιδεία έστειλε μήνυμα πως το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο. «Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς του 2011. Τα κεντρικά πανεπιστήμια έχουν γίνει κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια είναι απαράδεκτη. Το αίτημα για το άσυλο είναι πλέον ώριμο στην ελληνική κοινωνία» είπε προσθέτοντας πως δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της κατάληψης. «Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών θέλει να πηγαίνει σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Δεν θεωρώ πως θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως η ελληνική κοινωνία είναι υπερβολικά ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του» τόνισε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα για τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή του 2005 που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε «όχι» στο Βουκουρέστι απειλώντας με βέτο εκεί που ο κ Τσίπρας είπε ναι. «Πέντε ακόμα πρωθυπουργοί δεν συμφώνησαν στην εκχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Ο Κώστας Καραμανλής κράτησε μια υπεύθυνη στάση, που για δικούς του λόγους ακύρωσε ο Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει σε κατηγορίες ότι πίσω από την Συμφωνία των Πρεσπών κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή» είπε προσθέτοντας πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως «εξαργύρωνε γραμμάτια». Μιλώντας για τη συμφωνία και τις επιπτώσεις της, είπε πως «μια διεθνής συμφωνία δεν ακυρώνεται μονομερώς. Ήμουν πολύ ειλικρινής όταν πήγαμε στη Βουλή, τους είπα προσέξτε τι κάνετε. Εξαγοράστηκαν βουλευτές για να ψηφίσουν και τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη βόρειο Ελλάδα δεν μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους διασφαλίσουμε το όνομα για τα προϊόντα τους και θα ξεκινήσουμε μια επικοινωνιακή εκστρατεία. Θα μάθει ο πολίτης του εξωτερικού, ότι όταν μιλάμε για Μακεδονία θα είναι η ελληνική Μακεδονία, ο κλασικός μας πολιτισμός, θα κερδίσουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι διορθώνοντας ένα σημαντικό ζήτημα στην αντίληψη της κοινής γνώμης» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει το ζήτημα της παράνομης απόπειρας της Τουρκίας να προβεί σε έρευνες στη οικονομική ζώνη της Κύπρου. «Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει κυρώσεις. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας» τόνισε, προσθέτοντας πως την επόμενη μέρα θα επιδιώξει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να θέσει σε αμφισβήτηση τους κανόνες διεθνούς δικαίου. «Αναμένω να δω και μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. Δεν θα δεχτώ καμία απόπειρα γεώτρησης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν εκτιμώ πως θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη» τόνισε, προσθέτοντας πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την Ανάπλαση  του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Στην ομάδα των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου το πρώτο βραβείο Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς...


Δείτε θέμα και σχόλια