Η Αττική σύντομα θα έχει ένα φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, είπε ο Γ. Πατούλης

🕔02/07/2020 - 11:04

Ο περιφερειάρχης Αττικής απάντησε στην ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα της περιφέρειας

«Η Αττική σύντομα αποκτά ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της και ως το 2025, θα έχουμε κλείσει για πάντα τη χωματερή της Φυλής». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα της Αττικής και ειδικά για την επιλογή των ΣΔΙΤ που προκρίνει η κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας (δείτε εδώ). 

Ο κ. Πατούλης απέδωσε «μηδενικό έργο» στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι «μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν περισσότερα από ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια» και επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας κατάφερε να βάλει τις βάσεις για να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, και παραθέτει τα παρακάτω 15 σημεία, που «υλοποιούνται βήμα - βήμα, μέρα με τη μέρα»:  

1.   Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή με δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων. 
2.   Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ώστε να υπηρετεί τους στόχους και του νέου ΕΣΧΑΔΑ. Έως το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμη η μελέτη. 
3.   Προχωράν οι  διαδικασίες για την αναγκαία επέκταση του ορίου ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025, οπότε θα είναι έτοιμες οι νέες μονάδες επεξεργασίας, και η χωματερή της Φυλής να κλείσει οριστικά.
4.   Προχωρά η επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας 
5.   Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο διάστημα.   
6.   Το σχέδιό προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό .
7.   Για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, επιλέχθηκε η μέθοδος των ΣΔΙΤ για τις δύο πρώτες ΜΕΑ και μόνο το Γραμματικό θα είναι δημόσιο έργο. 
8.   Το σχέδιό έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κατάθεση των φακέλων για τα έργα με ΣΔΙΤ θα γίνει εντός του Ιούλιου, η προκήρυξη των έργων ως το τέλος του χρόνου και τα έργα θα ολοκληρωθούν ως το 2025.
9.   Ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει σήμερα  την καύση, γι' αυτό και δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο σχεδιασμό για την Περιφέρεια. 
10.  Ολοκληρώνεται ως τις αρχές Αυγούστου η παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής, η προμήθεια των οποίων είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
11.  Αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού ως τα μέσα του 2021. 
12.  Διανέμονται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης. 
13.  Προχωρά η δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, σε όλους τους Δήμους της Αττικής με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού 
14.  Εφαρμόζεται νέα τιμολογιακή πολιτική στον ΕΔΣΝΑ με ισχύ  από 1-1-2021 και κίνητρα στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή.
15.  Με έμφαση στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των πολιτών  ξεκινούν προσεχώς καμπάνιες ενημέρωσης, προκειμένου να τους καταστήσουμε συμμάχους στην προσπάθεια για Καθαρή Αττική.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια