Η Ελλάδα υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται πάντα τα σύνορά της, είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος

🕔14/05/2020 - 12:56

Ο υπουργός απάντησε στην Τουρκία λέγοντας πως δεν θα αποδεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη, ούτε στο Αιγαίο

Η Ελλάδα «υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται πάντοτε τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο» και πως «το ισχυρότερο όπλο μας είναι η ενότητα του ελληνικού λαού», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, από την Κομοτηνή, όπου εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης, σημειώνοντας ότι η Θράκη είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο υπουργός απάντησε στις απειλές και την προκλητικότητα της Τουρκίας και δήλωσε πως «δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη, ούτε στο Αιγαίο».

«Σήμερα, 100 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης, η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει απειλές και προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και απευθυνόμενος στην Άγκυρα συνέχισε: «Εδώ, από τη Θράκη, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα: Απαντάμε με αποφασιστικότητα! Δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας! Όπως έχει διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη ούτε στο Αιγαίο. Η Ελλάδα υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο».

Τόνισε την ανάγκη της ενότητας του ελληνικού λαού, την οποία χαρακτήρισε το ισχυρότερο όπλο μας, λέγοντας πως το ισχυρότερο δίδαγμα από τα έχει ζήσει η Θράκη είναι ότι «ο ελληνισμός μόνο ενωμένος μπορεί να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προβάλλουν στον ορίζοντα, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που έχει η χώρα μας».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ζούμε. Το αποδείξαμε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας πως με σχέδιο, ενότητα κι αλληλεγγύη, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Και όπως όλοι μαζί πετύχαμε να γίνουμε θετικό παράδειγμα στον κόσμο, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έτσι οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση», παρατήρησε.

Για τη Θράκη είπε πως «αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων» κι επισήμανε: «Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της. Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας εφαρμόζεται στην πράξη. Επιδίωξή μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο του πληθυσμού της Θράκης».

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει η Θράκη, λόγω και της στρατηγικής της θέσης, σημειώνοντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο ευρύτερης διεθνούς αναφοράς. Η Θράκη μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην οικονομία μέσω αύξησης του πολιτιστικού, του ιστορικού, του θρησκευτικού και του φυσιολατρικού τουρισμού. Αυτός ο τόπος έχει ανεκτίμητους θησαυρούς που πρέπει να αναδειχθούν ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες όλο το χρόνο, είπε ο υπουργός. Στόχος της κυβέρνησης για τη Θράκη είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και, κυρίως, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ και να έχουν σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή πνοή σε αυτήν την πανέμορφη γωνιά ελληνικής γης, επισήμανε.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού» και υπογράμμισε: «Έχουμε πάντα αυτά τα λόγια στη σκέψη μας και στην ψυχή μας. Γι' αυτό η σημερινή κυβέρνηση θα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτόν εδώ τον τόπο και όλους εσάς τις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες που κρατάτε ψηλά την ελληνική σημαία».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε στη διάρκεια της επίσημης δοξολογίας που τελέστηκε στο προαύλιο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή και αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.

«Κάθε γωνιά της Θράκης αναβλύζει ελληνική ιστορία, γιατί σε κάθε γωνιά της Θράκης είναι παρούσα η Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας. Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ευρώπης», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν την ενσωμάτωσή της Θράκης στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας μια ιστορική πραγματικότητα. Γιατί η Θράκη από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν και είναι ελληνική. Το μαρτυρούν ο Ηρόδοτος, τα ιστορικά της μνημεία, τα βυζαντινά χρυσόβουλα, οι αγώνες και το αίμα που έδωσαν οι κάτοικοί της για να κρατήσουν ζωντανό και να μεγαλώσουν το δέντρο του ελληνισμού».

Σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους Έλληνες ώστε να περάσει στη συνέχεια η χώρα σε μια ισχυρή και δυναμική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τόνισε την ενίσχυση που θα δώσει η κυβέρνηση για να παραμείνουν οι νέες και οι νέοι στη Θράκη.

Την αναφορά στους νέους σχολίασε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για τη δήλωση του υπουργού ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους νέους να παραμείνουν στη Θράκη.

Ο μητροπολίτης πρόσφερε στον κ. Θεοδωρικάκο έναν τόμο για την απελευθέρωση της Κομοτηνής και ο υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για τα θερμά του λόγια, δήλωσε υπερήφανος για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης και εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας και των μητροπολιτών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, λέγοντας ότι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης γίνονται χωρίς την παρουσία πολιτών.

 

Κ. Σακελλαροπούλου: Οι Θρακιώτες διαφυλάττουν τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης

Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μια φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό βρίσκει την Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, σε μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία.

Αφού υπογραμμίζει ότι η Θράκη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας, σημειώνει, ότι γιορτάζει σήμερα έναν αιώνα από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και προσθέτει: «Η 14η Μαΐου είναι μια μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους».

Υπενθυμίζει ότι «Αρχαιότητα, ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, άφησαν τα ίχνη τους στη Θράκη, αυτόν τον πολύπαθο τόπο που, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι συγκρούσεων και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων. Δεν ήταν εύκολη η αρμονική σύμπλευση και ο δημιουργικός συγχρωτισμός τόσων εθνοτήτων στην περιοχή. Τις περιόδους της ακμής διαδέχονταν περίοδοι καταστροφών και διώξεων» και προσθέτει: «Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών, ενίσχυσε τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο».

Ακολούθως, υπογραμμίζει, ότι γιορτάζουμε σήμερα την Αλεξανδρούπολη, τιμώντας την ιστορία της και χαιρετίζοντας τις προοπτικές της. «Μία από τις νεότερες πόλεις της χώρας μας, δεν έχει να επιδείξει απλώς υψηλή ποιότητα ζωής, σεβασμό στο περιβάλλον, ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και πνευματική δράση. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, να γίνει η βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεσογείου, της Ασίας και της παρευξείνιας ζώνης» σημειώνει.

Τονίζει, ακόμη, ότι είχε προγραμματίσει να βρίσκεται σήμερα εκεί, προκειμένου να γιορτάσουν μαζί την ιστορική αυτή επέτειο και εξέφρασε τη συγκίνηση και περηφάνια της για όσα έχει πετύχει η Αλεξανδρούπολη στα εκατό χρόνια του σύγχρονου βίου της.

«Έχω άλλωστε κι εγώ τις ρίζες μου στη Θράκη, γνωρίζω τη ζεστασιά των Θρακιωτών, τις παραδόσεις τους, την αγάπη τους για την πατρίδα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ματαίωσαν δυστυχώς την επίσκεψή μου αυτή. Είμαι όμως σίγουρη ότι σύντομα θα μου δοθεί η ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας και να συναντηθώ με τις αρχές και τους κατοίκους της πόλης» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στη ζεστασιά και τις παραδόσεις των Θρακιωτών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, λέγοντας: «Οι τόποι των συνόρων δεν είναι τόποι ξεχασμένοι, δεν είναι τόποι του παρελθόντος, αλλά είναι ευκαιρίες για το μέλλον. Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι μια πολύ σημαντική επέτειος για τη Θράκη. Πάντα σε τέτοιες επετείους κοιτάζουμε μπροστά».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια