H Κύπρος δεν είναι διαπραγματεύσιμη απαντά η Ελλάδα στον Τούρκο ΥΠΕΞ

🕔29/03/2013 - 00:39

Με οργή απαντά o υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος και ο πολιτικός κόσμος στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για «διχοτόμηση» της Κύπρου σε δύο κράτη, προκειμένου να γίνει εφικτή η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σε επιστολή του προς τον κ. Νταβούτογλου ο  ομόλογός του κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως «κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση» σημειώνοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960».

Στις τοποθετήσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία που στερείται νομιμότητας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης, υπενθυμίζουν ότι «είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναλυτικότερα:

Τι είπε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk, άσκησε κριτική στο σχέδιο των Ελληνοκυπρίων να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως εχέγγυο για το πακέτο διάσωσης που χρειάζεται η Κύπρος για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ξεκαθάρισε ότι «ως Τουρκία, θέλουμε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές στο νησί και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και θέλουμε ένα αποτέλεσμα. Αλλά η Ελληνοκύπριοι δρώντας μονομερώς θέσπισαν νόμο που αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τις πηγές γύρω από την Κύπρο».

Αντιπρότεινε δε ο κ. Νταβούτογλου:  «Έχουμε τρεις διαδρομές μπροστά μας:

Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν. Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.

Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».

Γίνεται ακόμη πιο σαφής ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ  τονίζοντας πως «δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν" γι΄αυτό και ανακοινώνει ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.  

Τι απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος

Οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται προστάτες, απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα, τονίζει πως «κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί διχοτόμηση της Κύπρου». Εκφράζει την αντίθεσή του στην τουρκική πρόταση για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.  Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, σημειώνει ότι πρέπει να είναι υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση», τονίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολιάζει επικριτικά τις δηλώσεις Νταβούτογλου λέγοντας ότι «η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού».
 
Στην επιστολή του επισημαίνει ακόμη ότι ο τρόπος προσέγγισης του κ. Νταβούτογλου στο Κυπριακό δεν ανοίγει νέες προοπτικές και προσθετει ότι μόνο μία ενωμένη Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των λαών της, την σταθερότητα και την ασφάλεια.

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στο αίτημα για επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Κυπρίων στις εστίες τους και για άμεση απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων.

 Αντιδράσεις κομμάτων


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, δήλωσε: «Την πολιτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Haberturk» θέτει θέμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών της Κύπρου και διχοτόμησης του νησιού. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της γνωστής τουρκικής πολιτικής έναντι του κυπριακού προβλήματος, τούτη τη φορά με την προσθήκη του ζητήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ωστόσο, οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία: ότι δηλαδή ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία που στερείται νομιμότητας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά».

To Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζει:  «Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά –με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης.
Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι πάντοτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δε υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς Κουίκ:  «Οι χαλαρές (επιεικής ο όρος) διπλωματικές και μυστικές εξωτερικές πολιτικές της συγκυβέρνησης της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη στυγνή μερκελική επίθεση στην Κύπρο, επιτρέπουν τώρα να τρέχει και η Άγκυρα για να σκυλέψει επάνω στο σακατεμένο οικονομικό κορμί της Μεγαλονήσου.  Και να μην αμφιβάλλει κανείς ότι τα όσα συμβαίνουν με το φυσικό αέριο της Κύπρου, είναι στόχος να συμβούν και εδώ στην Ελλάδα με τα Μνημόνια, το αγγλικό Δίκαιο και την απόφαση της συγκυβέρνησης να κηρύξει… ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ, ανοίγοντας ταυτόχρονα με τους Τούρκους ατζέντα συνεννόησης για τον καθορισμό της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο».

 Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ: « Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, περί διχοτόμησης του νησιού και συνεκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας της Κύπρου είναι απαράδεκτες. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για πολιτική δικαίωση: «Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμα χειρότερη έκδοση.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και η επί της ουσίας αποδοχή από την κυβέρνηση των γκρίζων ζωνών, καθώς και η παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές για τη συνεκμετάλλευσή τους στο Αιγαίο».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Ο Κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία, είπε ο Α. Τσίπρας

06/06/2020 - 14:49 - «Ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,...

Τα μηνύματα των πολιτικών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

05/06/2020 - 12:18 - Τα μηνύματά τους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος απέστειλε η πολιτική ηγεσία. Η...

Τριήμερο εθελοντικών δράσεων για το περιβάλλον διοργανώνει η ΝΔ

05/06/2020 - 09:15 - Εθελοντική δράση απομάκρυνσης σκουπιδιών και πλαστικών συσκευασιών από παραλίες, δάση και...

Προβάδισμα 19,5 μονάδων δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της Pulse

04/06/2020 - 22:54 - Στις 19,5 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα που διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ...

Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε του ευρωβουλευτές της ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά

04/06/2020 - 15:29 - Μια «παραγωγική συζήτηση» με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είχαν σήμερα οι Έλληνες...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα «Κακόμοιρη» Αμερική: Φωτογραφία μιας χώρας με 100.000 θύματα

Άρθρο του ανταποκριτή μας Αλέξανδρου Μόρντουντακ Ο Πορφίριο Ντίαζ, ο οποίος στιγμάτισε την πολιτική ζωή του Μεξικό κατά τον 19ο αιώνα και στις αρχές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (20/5/2020) Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δείτε... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12/5/2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία  εκθετών και επισκεπτών  η φετινή 85η ΔΕΘ

Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία εκθετών και επισκεπτών η φετινή 85η ΔΕΘ


Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!