Η ΝΔ διατηρει΄το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

🕔10/02/2019 - 11:15

Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες διαβεβαίωσε ο βουλευτής του κόμματος

Τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως « η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ» υπενθύμισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, που σημείωσε πως «εκπτώσεις από τη ΝΔ δεν θα υπάρξουν. Τα ΄ναι σε όλα’ του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην καταψήφιση από τη ΝΔ του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λέγοντας πως «η ΝΔ είναι συνεπής στις θέσεις της. Υπήρξε πάντα υπέρ της σταθεροποιητικής αξίας της Συμμαχίας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε το ΝΑΤΟ ‘φονική μηχανή’. Έχει καθαρό δυτικό προσανατολισμό. Έχει όμως και την βεβαιότητα των πεποιθήσεών της».

Σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι «ο διάλογος είναι επιβεβλημένος. Όμως πρέπει να είναι ουσιαστικός, παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα συμφέροντα της χώρας». Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Χάλκη, τόνισε πως «οι συμβολισμοί άπτονται κυρίως του πεδίου της επικοινωνίας». «Το θέμα της Χάλκης», υποστήριξε, «δεν είναι διμερές ζήτημα, όπως θέλει να το παρουσιάσει η Άγκυρα, ούτε μπορεί να τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας».

Σε ό,τι αφορά το χρόνο των εθνικών εκλογών ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι «μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή» και ερωτηθείς εάν υπάρχουν ή δημιουργούνται δύο πόλοι στη ΝΔ, «οι Κεντροδεξιοί και οι Δεξιοί», είπε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Να ξεκινήσουμε από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και να σας ρωτήσω: εκ των υστέρων και έχοντας ολοκληρωθεί το ταξίδι επιμένετε στην αρχική σας άποψη ότι «η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έγινε με κακούς οιωνούς» και πού στηρίζετε αυτή σας την τοποθέτηση;

Αφενός, οι οιωνοί ήταν αντικειμενικά κακοί. Μαζικές παραβιάσεις, επικήρυξη των «8», NAVTEX σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Πέραν αυτού όμως, οι επισκέψεις κρίνονται από το αποτέλεσμα. Από όσα δηλώθηκαν, συγκεκριμένο αποτέλεσμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία δεν υπήρξε. Υπήρξαν στιγμές θετικής δημοσιότητας και ωραία τηλεοπτικά πλάνα και ο κ. Ερντογάν είχε την ευκαιρία να εξωραΐσει την εικόνα του. Τι κέρδισε όμως η χώρα μας; Τίποτα απτό. Μόνον ευχολόγια και εξαγγελίες που γεννούν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την υλοποίησή τους. 

Δηλαδή δεν θα έπρεπε να γίνει η επίσκεψη; Είναι αρνητικό να υπάρχει διάλογος;

Ο διάλογος είναι επιβεβλημένος. Όμως πρέπει να είναι ουσιαστικός, παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα συμφέροντα της χώρας. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία και  τη διεξαγωγή του σε ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Όχι στη σημερινή περίοδο έντασης την οποία επίμονα προκαλεί η Τουρκία.

Πάρα ταύτα κύριε Κουμουτσάκο δεν είναι σημαντικό το γεγονός, και σε διεθνές επίπεδο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε επίσημα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ιστορική Σχολή;

Οι συμβολισμοί άπτονται κυρίως του πεδίου της επικοινωνίας. Όχι τόσο στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής. Και οφείλω εδώ να τονίσω ότι το θέμα της Χάλκης δεν είναι διμερές ζήτημα, όπως θέλει να το παρουσιάζει η Άγκυρα. Ούτε μπορεί να τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Αποτελεί προϋπόθεση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, προσπάθεια εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη είναι απαράδεκτη. Η χώρα μας οφείλει να απαντά αμέσως και εμφατικά στους τουρκικούς ισχυρισμούς. Και φυσικά επ ουδενί να μπαίνει σε οποιαδήποτε λογική συμψηφισμού.  

Πέραν αυτών, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γείτονα μετά από 11 χρόνια όπως και η προ έτους αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας δε δημιουργεί συνθήκες καλής γειτονίας και εν τέλει συνεννόησης και συνεργασίας;

Οι επισκέψεις δεν είναι αυτοσκοπός. Σας θυμίζω ότι μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είχαμε μια από τις χειρότερες περιόδους των διμερών σχέσεων από την εποχή των Ίμίων. Ο κ. πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα θετική εκείνη την επίσκεψη. Τα γεγονότα τον διέψευσαν εκκωφαντικά.

Να περάσουμε και στο άλλο μεγάλο θέμα εξωτερικής πολιτικής, την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στη Βορειατλαντική Συμμαχία. Προκάλεσε απορία και σε διεθνές επίπεδο που δεν ψηφίσατε ουσιαστικά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η ΝΔ είναι συνεπής στις θέσεις της. Υπήρξε πάντα υπέρ της σταθεροποιητικής αξίας της Συμμαχίας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε το ΝΑΤΟ «φονική μηχανή». Έχει καθαρό δυτικό προσανατολισμό. Έχει όμως  και την βεβαιότητα των πεποιθήσεών της. Την αποφασιστικότητα να διαφοροποιηθεί όταν αυτό επιβάλλουν ζωτικά συμφέροντα της πατρίδας.

Πιστεύουμε συνεπώς ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας και της Ε.Ε. πρέπει να γίνεται σε στέρεες βάσεις. Αφού έχουν εξασφαλισθεί προηγουμένως: ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και της αρχής της μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, η δημοκρατική διακυβέρνηση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν ψηφίσαμε το πρωτόκολλο διότι ήταν απλώς το τυπικό παρακολούθημα μιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας επιζήμιας συμφωνίας για τη χώρα. Ήταν για εμάς θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας.  

Η ΝΔ θα βάλει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ; Και αν ναι με ποιο σκεπτικό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Είναι θεμελιώδες, αναφαίρετο δικαίωμα που έχει ως κράτος μέλος της ΕΕ και δεν θα το αποστερηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα πράξουμε ό,τι απαιτηθεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Εκπτώσεις από τη ΝΔ δεν θα υπάρξουν. Τα «ναι σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν.  

Ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω, αληθεύει το ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας, το οποίο προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με βάση το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ «εξέφρασε στην πρόσφατη συνάντησή του με την  Άγκελα Μέρκελ το φόβο του για ‘καταλανοποίηση’ της Βόρειας Ελλάδας μέσω Σκοπίων»;

Αυτό που αληθεύει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε με ευθύτητα τις θέσεις της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τεκμηρίωσε γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε την κύρωσή της, και ούτε θα ψήφιζε το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία αυτή έχει δομικά προβλήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα τη σταθερότητα των Βαλκανίων, ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Είχα εξάλλου την ευκαιρία να το διατυπώσω κι εγώ αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Βερολίνο και τις συζητήσεις που είχα στην Καγκελαρία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το CDU, αλλά και στη συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα την Πέμπτη. 

Ποιο ήταν το κλίμα που εισπράξατε;

Ήταν ουσιαστικές και ειλικρινείς συζητήσεις, στο πλαίσιο των παραδοσιακά καλών σχέσεών μας που επιτρέπουν και διαφοροποιήσεις. Διότι για τη Νέα Δημοκρατία, η παραγωγική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας αποτελεί διαχρονική, στρατηγική επιλογή, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος των δύο φίλων λαών. Έχει στέρεες βάσεις κοινών αρχών που συμβάλλουν στην ανάδειξη των κοινών προτεραιοτήτων. Αυτό μας επιτρέπει να υπερβαίνουμε ακόμα και ενδεχόμενες διαφορετικές αναγνώσεις σε επιμέρους ζητήματα, διατηρώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.  

Να περάσουμε και στα εσωτερικά και να σας ρωτήσω, γιατί η ΝΔ χαρακτηρίζει «δεκανίκια του κ. Τσίπρα» τους 6 βουλευτές που πρόσφατα έδωσαν στήριξη στην κυβέρνηση; Δεν είναι δικαίωμα του βουλευτή να καθορίσει τη θέση του και τη στάση του όπως ο ίδιος επιθυμεί; 

Φυσικά και έχει το δικαίωμα. Κρίνεται για αυτό. Η εικόνα της Βουλής το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει μια πολύ πικρή γεύση σε όλους. Πρωτίστως στους πολίτες που συναισθάνονται ότι συμβαίνουν πράγματα στο παρασκήνιο, τα οποία δεν βλέπουν, αλλά επιφέρουν πολιτικό αποτέλεσμα.  Έτσι έχουμε πλέον τη συρραφή μιας απωθητικής πλειοψηφίας. Μιας πλειοψηφίας "Frankenstein", που δημιουργήθηκε στο περιβάλλον πολιτικής και θεσμικής παρακμής, στην οποία έχει οδηγήσει την πολιτική μας ζωή μια παρακμιακή κυβέρνηση. Πρέπει όμως να πάψει το πολιτικό περιθώριο να κυριαρχεί στο κέντρο της πολιτικής μας ζωής.  

Μετά από αυτήν την εξέλιξη πάντως, δεν απομακρύνεται η πιθανότητα των εθνικών εκλογών τον Μάιο; 

Αυτό το κοινοβουλευτικό μόρφωμα, είναι πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική ιστορία, δεν μπορεί να προχωρήσει μακριά. Οι εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Η πλειοψηφία της «ιδιότυπης συναλλαγής» δεν μπορεί να κυβερνήσει και να σταθεί απέναντι στα ανοικτά μέτωπα. Η πολιτική κατάπτωση της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση έφτασε στον βυθό, θεσμικά, ηθικά και χρονικά.  

Και μια ερώτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι προτιμά να τον χειροκροτούν νεοδημοκράτες, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Νίκο Δένδια που εισέπραξε διακομματικό χειροκρότημα στη Βουλή για τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν ή δημιουργούνται δύο πόλοι στη ΝΔ; Οι Κεντροδεξιοί και οι Δεξιοί; 

O πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Διατυπώνει πολιτικές προτάσεις με λόγο που κάνει πράξη την εθνική ενότητα την οποία ιστορικά έχει υπηρετήσει η παράταξή μας, με βάση τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με αυτές τις αρχές, με τη σύγχρονη αντίληψη του προέδρου του κόμματος πηγαίνουμε στις εκλογές και ζητούμε τη στήριξη των πολιτών: ενωμένοι για να ενώσουμε. Για να κλείσουμε τον κύκλο του διχασμού που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιτυγχάνοντας μια ευρεία αυτοδυναμία που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εποχής και θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με αποφασιστική μετριοπάθεια τις πολυδιάστατες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις. 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΘεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι μας θύμισε το Documento!

Τι μας θύμισε το Documento! Άντα Ψαρρά Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Documento υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για τον φερόμενο ως «κρυφό χρηματοδότη...

Δείτε όλο το άρθρο
Φόροι, φόροι, φόροι

Φόροι, φόροι, φόροι Αδάμ Γιαννίκος «Είναι η πρώτη μου φορά στο Νταβός και -για να είμαι ειλικρινής- νιώθω κάπως αμήχανα. Δηλαδή, 1.500 ιδιωτικά τζετ...

Δείτε όλο το άρθρο
H εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ

H εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ Ευαγγελία Μανιτσούδη Ας υποθέσουμε ότι έρχεται κάποια-ος στην χώρα μας ,χωρίς να έχει πλήρη γνώση της πολιτικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Το πιο ελπιδοφόρο γεγονός

Το πιο ελπιδοφόρο γεγονός Γιώργος Μητραλιάς Ίσως το πιο ιστορικό και συνάμα το πιο σωτήριο γεγονός για ολάκερη την ανθρωπότητα συμβαίνει αυτό το...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο κατώτατος μισθός και ο θετικός κύκλος της οικονομίας

Ο κατώτατος μισθός και ο θετικός κύκλος της οικονομίας Άγγελος Ευστρατόγλου Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμφίβολα κινείται προς τη σωστή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών (9-2-2019) Στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Prorata .  ... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής (2-2-2019) Ισχυρό προβάδισμα υπέρ της ΝΔ το οποίο φτάνει στις 12,1 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν...

Η κυβέρνηση προχωρά με ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία της πρωτογενούς παραγωγής με σαφείς στόχους...

Πολιτιστικά Νέα Η «Δίκη» του Κάφκα με την υπογραφή του Πολωνού σκηνοθέτη Κρίστιαν Λούπα Η «Δίκη» του Κάφκα με την υπογραφή του Πολωνού σκηνοθέτη...

Ηθοποιοί απολύονται, σκηνοθέτες αποχωρούν, πολυαναμενόμενες παραστάσεις λογοκρίνονται, το θέατρο παρακμάζει....

Εκπαιδευτικά Νέα Την επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση στο ΕΠΑΛ Περάματος επισημαίνει η ΕΛΜΕ Την επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση στο ΕΠΑΛ Περάματος...

«Δεν πέρασε ένας μήνας από το γεγονός της πτώσης τμήματος του ταβανιού στο σχολικό κτήριο της Ιωνιδείου και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης από μαθητές (video) Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης από μαθητές (video)

Λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης φιλοδοξεί να δώσει μία ομάδα παιδιών από το πειραματικό σχολείο του ΑΠΘ με...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...