Η ΝΔ είχε δεχθεί διπλή ονομασία, σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος – Για τακτικό ελιγμό μίλησε ο Γ. Κουμουτσάκος

🕔01/07/2019 - 21:31

Κόντρα Γ. Κατρούγκαλου – Γ. Κουμουτσάκου με φόντο την επιστολή Καραμανλή προς τον Τ. Μπους για το Μακεδονικό

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η επιστολή Καραμανλή στον Τ. Μπους, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ του 2005 φέρεται να δέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλο, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Ξεπεράσαμε σημαντικά εμπόδια για να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχθεί διπλή ονομασία, χωρίς erga omnes και χωρίς αλλαγή συντάγματος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως, τώρα, «καταγγέλλουμε τη Νέα Δημοκρατία συνολικά και όχι μόνο τον Κ. Καραμανλή, ότι έχει σημαντική πολιτική ευθύνη για την ανακολουθία της, για την αδυναμία να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα και για την υποκρισία της».

«Η αποδοχή της διπλής ονομασίας από την τότε κυβέρνηση ήταν ένας τακτικός ελιγμός της στιγμής, ώστε η πίεση που είχε ασκηθεί τότε στην Ελλάδα να μεταφερθεί στον τότε πρόεδρο Γκρούεφσκι», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «γνωρίζαμε ότι οι Σκοπιανοί δεν θα δέχονταν αυτή την πρόταση».

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος κληθείς να σχολιάσει την επιστολή και αν εκτιμά ότι το περιεχόμενό της δικαιώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα και τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «ήταν υποκριτική η πολεμική της Νέας Δημοκρατίας εναντίον των Πρεσπών, γιατί είχε διαπραγματευτεί θέτοντας τον πήχη πολύ χαμηλότερα απ' αυτά που πετύχαμε και παρ' όλο που είχε θέσει τον πήχη τόσο χαμηλά δεν κατάφερε να τον περάσει. Είχαμε ασκήσει κριτική στη Βουλή και εγώ και ο Νίκος Κοτζιάς, ο βασικός αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν αφορά μόνο τον κ. Καραμανλή, τα ίδια έλεγε και η Ντόρα Μπακογιάννη και μάλιστα και μετά το Βουκουρέστι. Μάλιστα, γι αυτά που σας λέω, δεν χρειάζεται καν να ανατρέξει κανείς σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που προφανώς υπάρχουν. Έχουμε WikiLeaks τα οποία επιβεβαιώνουν ότι αυτή ήταν η θέση της ΝΔ και μετά το Βουκουρέστι».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας τι λέει αυτή η επιστολή ανέφερε: «Είναι επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπου τοποθετείται η ελληνική πλευρά για το σχέδιο Νίμιτς το οποίο προέβλεπε διπλή ονομασία και μάλιστα διπλή ονομασία με εκπτώσεις. Ακόμα και σε διεθνές επίπεδο μόνο στον ΟΗΕ θα λεγόταν ‘Μακεδονία-Σκόπια’, στο εσωτερικό προφανώς, εφ όσον έχουμε λύση διπλής ονομασίας, αλλά και στις διμερείς της σχέσεις με τα άλλα κράτη απλώς ‘Μακεδονία’ θα λεγόταν και φυσικά χωρίς αλλαγή Συντάγματος, όπως πετύχαμε εμείς».

«Είναι χαρακτηριστικό» πρόσθεσε, «επειδή είδα ότι λένε πως αυτά ήταν τάχα ελιγμός, δεν ήταν αποδοχή της θέσης του Νίμιτς, ότι ο κ. Καραμανλής λέει ρητά στην επιστολή ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την πρόταση Νίμιτς ως ‘βάση για λύση’ και ένα από τα WikiLeaks που επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση είναι η τοποθέτηση του κ. Μολυβιάτη στον πρέσβη Ρις, στις 27/10/2005, ότι αυτή είναι η τελική πρόταση της χώρας μας». Επισήμανε δε ότι «τα ίδια ουσιαστικά είπε στον κ. Νίμιτς, το ξέρουμε από τη διαπραγμάτευση, το 2008 η κα Μπακογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, άρα μετά το Βουκουρέστι. Κι αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που είχαμε στη δική μας διαπραγμάτευση, ζητούσαμε erga omnes ονομασία και μας έλεγε και ο Νίμιτς, και οι Βορειομακεδόνες, τότε τους λέγαμε Σκοπιανούς, ‘τι ζητάτε; Αφού εδώ έχετε αποδεχθεί προ πολλού διπλή ονομασία’. Άρα, ήταν ένα από τα σημαντικά εμπόδια που είχαμε να ξεπεράσουμε, τα ξεπεράσαμε, και λογικό είναι τώρα να καταγγέλλουμε συνολικά τη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο τον κ. Καραμανλή. Ως κόμμα, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στα κόμματα. Πολιτική ευθύνη για την ανακολουθία της, για την αδυναμία να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα και για την υποκρισία τους».

Απαντώντας από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «όλη η επιχειρηματολογία» του συνομιλητή του «έχει μια διαλυτική αντίφαση μέσα της». «Εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν σε μια, κατά την άποψή μας επιζήμια συμφωνία, και όχι μόνο κατ' άποψή μας, είναι κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κατηγορούν εκείνους που δε συμβιβάστηκαν. Δηλαδή από μόνο του έχει έναν παραλογισμό αυτό». Σημείωσε ότι το επιχείρημα που προσπαθεί να προβάλλει συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ «απομονώνει ένα στάδιο της διαπραγμάτευσης για να πει ότι είχαμε δεχθεί μία ονομασία η οποία δεν διασφάλιζε τα εθνικά συμφέροντα. Μα, αν την είχαμε δεχθεί γιατί δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία;», είπε.

Στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών «γιατί δεν το δέχτηκε η άλλη πλευρά» ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε την κατάσταση: «Γνωρίζαμε λοιπόν στη φάση του 2005, την ώρα που η πίεση των εξωτερικών δυνάμεων ήταν απολύτως ασφυκτική για τη χώρα μας, που δε μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Γνωρίζαμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να βγάλουμε από πάνω μας αυτή την ασφυκτική πίεση, μεταθέτοντάς τη στην άλλη πλευρά. Γνωρίζαμε επίσης ότι δεν θα δέχονταν οι Σκοπιανοί, ούτε αυτή την κίνησή μας, έτσι ώστε, η πίεση που εμείς υφιστάμεθα, να μεταφερθεί στον Γκρουέφσκι και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα διαπραγμάτευσης. Γιατί μέχρι τότε, ήμαστε στη γωνία πιεσμένοι ως χώρος, όχι ως κυβέρνηση. Και θα έπρεπε από αυτή τη γωνία στην οποία είχαμε πει να βγούμε. Ήταν λοιπόν ένας συγκεκριμένος ελιγμός της στιγμής» ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι η ουσία ήταν ότι αυτή η θέση που «ήταν πρόταση του Νίμιτς», «υπολείπεται από αυτό που θα ικανοποιούσε την Ελλάδα, αποδεχόμαστε ως βάση εκκίνησης μιας διαπραγμάτευσης, αυτή την πρόταση».

Στην ένσταση του κ. Κατρούγκαλου ο οποίος διευκρίνισε ότι το έγγραφο «γράφει σαφώς ότι είμαστε έτοιμοι να το δεχθούμε ‘ως βάση για λύση’», ο κ. Καουμουτσάκος απάντησε ότι «τα δυο στοιχεία αυτής της πρότασης, προδικάζουν διπλωματικά ότι στο επόμενο στάδιο δε θα τη δεχτούμε. Τη δεχόμαστε μόνο ως βάση της διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε άλλες επιδιώξεις. Αυτό είναι μια διπλωματική διατύπωση για τη θέση που θα έρθει στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, που είναι απόρριψη. Όπως κι έγινε». Και κάλεσε όλα τα ΜΜΕ «που ακολουθούν τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ», να δημοσιεύσουν αύριο την επιστολή Καραμανλή της 31/3/2008 προς όλους τους δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπους.

Η επιστολή Καραμανλή, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος «την οποία είμαι σίγουρος ότι την έχει το υπουργείο Εξωτερικών, 31/3/2008, πέντε μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, λέει: ‘Επειδή εμείς βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια, σας λέμε από τώρα ότι κι εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ’».

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επιστολή ως «επιστολή γενναιότητας απέναντι σε διεθνείς πιέσεις που διασφάλισε ότι η Ελλάδα δε θα υποχωρούσε στις επιθυμίες των Σκοπίων αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων». Και συμπλήρωσε: «Γι αυτή τη στάση κρινόμαστε, που είναι στάση πατριωτική, στέρεη, επίμονη για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι η παραπάνω εξήγηση του συνομιλητή του ήταν η «ουσία της πολύ σημαντικής υποχώρησης που δέσμευσε τη χώρα και σε επόμενα βήματα διαπραγμάτευσης». «Τί είπε ο κ. Κουμουτσάκος; Ότι επειδή βρισκόμαστε σε πίεση, θέλαμε να μεταφέρουμε την πίεση στην άλλη πλευρά. Και πώς το έκαναν αυτό; αποδεχόμενοι ως βάση για λύση, το λέει ρητά η επιστολή, το θέμα της διπλής ονομασίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κάθε φορά που σε μια φάση διαπραγμάτευσης δέχεσαι ένα άλλο σημείο ισορροπίας, χαμηλότερα από το στόχο σου, αυτό σε δεσμεύει σε επόμενες στιγμές» επισημαίνοντας ότι «ήταν το μεγαλύτερο βάρος που είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε στη διαπραγμάτευση που κάναμε εμείς, ότι η άλλη πλευρά εύλογα, και ο κ. Νίμιτς εύλογα, μας έλεγε ‘γιατί υπαναχωρείτε από κάτι που είχατε δεχθεί; Διπλή ονομασία είχατε δεχθεί στο παρελθόν, γιατί τώρα θέλετε erga omnes;’». Και πρόσθεσε: «Προφανώς, αντιφάσκει η Νέα Δημοκρατία και η υπεράσπιση που προσπαθεί να κάνει τώρα ο κ. Κουμουτσάκος, στο ότι,  ενώ παραδοσιακά και πάγια η εθνική γραμμή ήταν αυτή, του erga omnes, φαίνεται με μια επιστολή, κατ εξοχήν περίπτωση μυστικής διπλωματίας, προσπάθησε να την αναιρέσει. Άρα, νομίζω ότι, όχι απλώς σε επίπεδο που είναι το κύριο, υποχώρησε από ένα εθνικό θέμα που μάλιστα το χρεώνουν μετά στους αντιπάλους τους με κατ' εξοχήν υποκριτικό τρόπο. Μέγιστη υποκρισία υπάρχει και ως προς την κριτική που μας είχε ασκηθεί ως προς τη μυστική διπλωματία στο παρελθόν».

Ο κ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του απάντησε στον κ. Κατρούγκαλο ότι «η επιστολή πρωθυπουργού προς Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν είναι μυστική διπλωματία, είναι η επικοινωνία που έχουν οι ηγέτες μεταξύ τους». Και η συζήτηση εστιάστηκε στο αν η ελληνική δέσμευση αναφερόταν ως βάση για εκκίνηση διαπραγμάτευσης ή ως βάση για λύση με τον υπουργό Εξωτερικών να τονίζει: «Λέει ως ‘βάση για λύση: As a base for a solution’ η επιστολή. Βάση για λύση είναι αυτό» και τον κ. Κουμουτσάκο να απαντά: «Ναι, αλλά αυτό είναι βάση διαπραγμάτευσης για λύση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η διαπραγμάτευση που ακολούθησε, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο γιατί εμείς δεν συμφωνήσαμε. Κι όχι μόνο δεν συμφωνήσαμε, αντιταχθήκαμε σε πιέσεις, της πανίσχυρης τότε Αμερικής, των ΗΠΑ, της πανίσχυρης Ουάσιγκτον, που δήλωνε ο Πρόεδρός της ότι ‘μπαίνω στο ΝΑΤΟ για να διευρυνθεί και με τη Μακεδονία’, όπως έλεγε και βγήκε δυο ώρες μετά, χωρίς να έχει επιτελέσει και χωρίς να έχει πετύχει αυτό που διεθνώς είχε δεσμευτεί ότι ήθελε να επιτύχει. Και αυτό το έκανε η Ελλάδα. Λοιπόν, το δάχτυλο της κατηγορίας, για θέσεις, αν θέλετε υπερβάλλουσας ευελιξίας ή υπαναχώρησης από εθνική θέση, αυτό πρέπει να διπλωθεί και να γυρίσετε προς τον εαυτό σας. Όχι εσείς κ. Κατρούγκαλε, δε μιλώ προσωπικά ποτέ, εγώ χτυπάω πολιτικές, δεν χτυπάω ποτέ πρόσωπα, γιατί αυτή είναι η κληρονομιά η πολιτική που έχω πάρει από αυτούς που μ' έμαθαν πολιτική και διπλωματία: ‘Χτυπάς πολιτικές παιδί μου’, μου έλεγε ο Πουλουτιάδης, ‘ποτέ πρόσωπα’. Εγώ χτυπάω πολιτικές λοιπόν και η πολιτική σας είναι μια πολιτική που οδήγησε σ' ένα συμβιβασμό που εμείς δεν κάναμε. Δεν έχετε δικαίωμα λοιπόν να κατηγορείτε εμάς για κάτι που δεν κάναμε, ενώ εσείς κάνατε».

«Νομίζω ότι είναι σαφές» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, «η δική μου θέση είναι ότι έθεσαν τον πήχη πολύ χαμηλά και παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να τον περάσουν. Και μετά ασκούσαν κριτική σ' εμάς που καλύψαμε όλα αυτά τα σημεία, το erga omnes, της ονομασίας για όλες τις χώρες».

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Κοτζιάς, αλλά δεν το είχε διαβάσει ολόκληρο, στο τέλος της σελίδας όπου έλεγε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θεώρησε "non starter", δηλαδή όχι σημείο εκκίνησης οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, την πιθανότητα αναγνώρισης της μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας. «Λέει, ο Αμερικανός πρέσβης, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι "εγώ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ την ύπαρξη της εθνικής ταυτότητας", κάτι που δεχτήκατε εσείς. Γι' αυτό θα παρακαλέσω, να δούμε τα πράγματα στην ουσία τους και όχι εκ των υστέρων, για ένα συμβιβασμό που κάνατε και αρνητικό μάλιστα κατά την άποψή μας, να ζητάτε λογαριασμό γιατί εμείς διαπραγματευθήκαμε. Εμείς συζητούσαμε, δεν συμφωνούσαμε. Εσείς συμφωνήσατε».

«Είναι πολύ απλό» αντέκρουσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Εφόσον δεν είχε τεθεί ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος, των αλυτρωτικών στοιχείων που περιείχε, όλων αυτών των στοιχείων που εμείς πετύχαμε ν αλλάξουν με τη διαπραγμάτευση, αυτά τα στοιχεία της ταυτότητας τα επιθετικά προς τη χώρα μας που εμπεριείχαν αλυτρωτισμό, έμεναν ανέγγιχτα. Όποιος διαβάσει με προσοχή αυτή την επιστολή Καραμανλή, θα δείξει ότι είναι από τα πράγματα που προβάλλονται ως θετικά προς τον Πρόεδρο Μπους. Λέει ο πρωθυπουργός εκεί ότι η θέση αυτή την οποία είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε, ξαναλέω, όχι ως βάση διαπραγμάτευσης, ως βάση για λύση, είναι θετική, γιατί δεν θέτει σε αμφισβήτηση και τις συνταγματικές αλλαγές που έφερε η Συμφωνία της Οχρίδας στο γειτονικό κράτος. Είχαν δηλαδή αποδεχθεί αυτό για το οποίο μετά πάλι υποκριτικά μας κατηγορούσαν, όλο το κομμάτι του αλυτρωτισμού που εξακολουθούσε να υπάρχει στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας». «Ξαναλέω, λοιπόν, ότι δεν είχαν θέσει, όχι απλώς ζήτημα αλλαγής ονόματος erga omnes, δεν είχαν ζητήσει και κάτι που είναι ακόμα σημαντικότερο, γιατί είναι η ψυχή κάθε κράτους: Την αλλαγή του Συντάγματος».

Ο κ. Κουμουτσάκος στο σημείο αυτό τόνισε ότι ως εκπρόσωπος τότε του ΥΠΕΞ σε επανειλημμένες ενημερώσεις αναφέρθηκε στο erga omnes  ως «όνομα έναντι όλων», εξηγώντας το λατινικό όρο, τότε καινούργιος στο δημόσιο διάλογο, καλώντας ΜΜΕ που αυτή τη στιγμή ασκούν αντιπολίτευση στην επερχόμενη κυβέρνηση, να δημοσιεύσουν την επιστολή Καραμανλή προς τον Τζωρτζ Μπους και όλους τους εταίρους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Αυτή η επιστολή είναι η πραγματική καταγραφή, της ιστορικής στιγμής της άρνησης της Ελλάδας να συμβιβαστεί. Αυτή την επιστολή θα παρακαλέσω πάρα πολύ να πείτε και να προτρέψετε όλους να τη δημοσιεύσουν για να δουν τη διαφορά μεταξύ του "ναι σε όλα" και του "όχι σε όλα", που ήταν η δική μας θέση» είπε χαρακτηριστικά.        

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι «όπου προκύπτει η αλήθεια από έγγραφα, δεν επιτρέπεται, ούτε καν σε μια δίκη, η απόδειξη με άλλον τρόπο» διάβασε τη φράση απ' αυτή την επιστολή που έχει δημοσιευθεί: «’Το Συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για εσωτερικούς λόγους στο εσωτερικό της FYROM’, λέει η επιστολή αυτή και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Συμφωνία της Αχρίδας, το 2001». Και τόνισε: «Αυτά έλεγε η επιστολή και δεν μπορεί, όσο καλός διπλωμάτης και να είναι ο κ. Κουμουτσάκος, ν' αναιρέσει την ουσία της».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον συνομιλητή του ότι επιχειρεί να μεταβάλει και να παραμορφώσει «σε οριστική θέση της χώρας μια στιγμή μιας 5ετούς διαπραγμάτευσης» σημειώνοντας: «Κάνετε λάθος. Διότι κι εσείς προφανώς, αν ανοίξουμε τ αρχεία και αν δεν τα έχετε παραμορφώσει, διότι υπήρχε και αυτή η τακτική του προηγούμενου κατόχου της θέσης μας».

«Ν αλλοιώνονται γραπτά; Όχι κ. Κουμουτσάκο, να το ανακαλέσετε αυτό» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ακούστε» αντέκρουσε ο κ. Κουμουτσάκος: «Να κάνουν 15 μέρες να γραφτούν τηλεγραφήματα από τις επισκέψεις στις ξένες χώρες; Ανοίγω μια παρένθεση: Όταν επισκεπτόταν ένας υπουργός Εξωτερικών, στις ημέρες του υπουργείου του καλού που ήξερα εγώ, έκαναν αγώνα οι πρέσβεις, ώστε ο υπουργός γυρνώντας, να βρει την έκθεση της επισκέψεώς του στο γραφείο του. Εδώ έκαναν 15 μέρες να γίνουν οι εκθέσεις αυτές διότι τις συνέγραφε υπουργός με τον πρέσβη, για να είναι αποτυπωμένο όπως ακριβώς ήθελε ο υπουργός αυτό που ο πρέσβης θα έστελνε. Και το λέω μετά λόγου γνώσης, σταματώ εδώ. Είμαι βέβαιος ότι μέσα στη διαπραγμάτευση που κάνατε, του ενός έτους, κάνατε κι εμπρός πίσω. Διότι αυτή η διαπραγμάτευση. Δεν νομίζω ότι πήγατε με μια μαξιμαλιστική θέση την οποία ακολουθήσατε μέχρι τέλους. Διότι αν αυτή είναι η μαξιμαλιστική θέση που είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής σας, τότε είχατε παραδοθεί πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση». Ο ίδιος επισήμανε επίσης: «Δεν είναι τίμιο ούτε πολιτικά ούτε διπλωματικά, ν απομονώνεται ένα στάδιο της διαπραγμάτευσης που τελείωσε 4 χρόνια πριν με αδιέξοδο και να το επικαλείστε τώρα ως θέση της χώρας. Το καταλαβαίνετε αυτό; Είναι λάθος. Και ξαναλέω, παρακαλώ δημοσιεύστε την επιστολή της 31/3/2008 του Κώστα Καραμανλής προς όλους τους δυτικούς ηγέτες. Εκεί είναι το μεγαλείο της ελληνικής θέσης».

Στο σημείο αυτό υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «σε μια διαπραγμάτευση ποτέ δεν ξεκινάς από χαμηλότερο σημείο από το οποίο θα πρέπει να φτάσεις, είναι σαν να ξεκινούσες σ' ένα παζάρι δίνοντας περισσότερα λεφτά από αυτά που σου ζητάει ο πωλητής. Όσο και να προσπαθεί να το παλέψει η Νέα Δημοκρατία, πιάστηκε. .».

«Κύριε Κατρούγκαλε, βγάλαμε από πάνω μια ασφυκτική πίεση που μας οδηγούσε πραγματικά σε ήττα και τη βγάλαμε από πάνω μας για να πάει η πίεση στον Γκρούεφσκι και να πάρουμε ανάσα για ν αρχίσουμε να επαναδιαπραγματευόμαστε» αντέκρουσε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ

263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ


Οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- «αγκάλιασαν» τη φετινή διοργάνωση και γιόρτασαν για μία ακόμα χρονιά με τον ιστορικό θεσμό της πόλης Πάνω από το...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο FT: Η κυβέρνηση Τζόνσον απέκρυψε τις συνέπειες άτακτου Brexit για λιμάνια FT: Η κυβέρνηση Τζόνσον απέκρυψε τις συνέπειες άτακτου...

Τα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης για το σενάριο άτακτου Brexit δεν ανέφεραν ότι χιλιάδες οχήματα δεν θα...

Νέα Τεχνολογίας Πιο μεγάλο από τον Ήλιο: Βρέθηκε το βαρύτερο και πυκνότερο άστρο νετρονίων Πιο μεγάλο από τον Ήλιο: Βρέθηκε το βαρύτερο και πυκνότερο...

Οι 2,17 ηλιακές μάζες που ζυγίζει το συγκεκριμένο άστρο, είναι πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο συμπιεσμένης...

Κύπρος - Ειδήσεις Άρχισαν εργασίες ανάπλασης της λ. Κυριάκου Μάτση Άρχισαν εργασίες ανάπλασης της λ. Κυριάκου Μάτση

Κλειστό είναι τμήμα της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία, από τη συμβολή με την οδό Στέλιου Μαυρομάτη...

Ειδήσεις υγείας Πέτρες στη χολή: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες) Πέτρες στη χολή: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες)

Οι πέτρες στη χολή είναι το συχνότερο πρόβλημα της χοληδόχου κύστης.

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της

Όλο εκπλήξεις φέτος η Ωραία Ελένη

Νέα για αυτοκίνηση Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης

Δυναμική είναι η παρουσία της Opel στο φετινό Σαλόνι της Φρανκφούρτης που θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τις...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video) Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video)

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τη μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ο Eric Burdon, θρύλος...

Εκπαιδευτικά Νέα Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019 Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου παιδείας για τις εγγραφές πρωτοετών...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας (video) Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο...

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη...

Ξεχωριστές ειδήσεις Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross

Τέσσερις θεατές χρειάστηκε να νοσηλευτούν.