Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών & οι πολιτικές στην Ελλάδα

🕔26/06/2022 - 22:41

Τι αναφέρουν, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα,  με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία σε σχέση με τον αριθμό των καταγεγραμμένων χρηστών, σύμφωνα με τα δεδομένα ερευνών του πανεπιστημίου Αθηνών. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πώς αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα το πρόβλημα των ναρκωτικών. Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και  ΚΚΕ εξέφρασαν μέσα από τη δική τους οπτική, τον τρόπο που πρέπει να δοθεί ο αγώνας κατά των ναρκωτικών και συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση

Στο μήνυμα του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αναφέρονται

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα μήνυμα αφύπνισης για όλη την ανθρωπότητα και φυσικά για την Ελλάδα. Πολλοί, ακόμη και σήμερα, μπορεί να θεωρούν τους χρήστες ναρκωτικών ως απόκληρους μίας κοινωνίας που τη μόνη σχέση που μπορούν να έχουν είναι με την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη. Αυτή η προσέγγιση συνιστά λανθασμένη αντίληψη για την κοινωνία μας.
Η χρήση ναρκωτικών αποδομεί την προσωπικότητα, καταστρέφει την καθημερινότητα, αλλάζει πλήρως την συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Είναι ένα ζήτημα ουσιωδώς κοινωνικό, που μπορεί να αντιμετωπισθεί κατά κύριο λόγο από τις ανάλογες δομές του κράτους και τους ειδικευμένους φορείς της κοινωνικής συγκρότησης. Ο τοξικο εξαρτημένος άνθρωπος χρήζει ψυχολογικής και ηθικής υποστήριξης και συμπαράστασης καταρχάς για να βρει τον εαυτό του και να ξεφύγει από την αυτοαπομόνωση και την «γκετοποίηση» που τον οδηγούν οι χημικές ουσίες.
Στην μάχη κατά των ναρκωτικών κύριο στόχο μας αποτελεί η δίωξη των εμπόρων ναρκωτικών, μέσα από συντονισμένες δράσεις και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Η εξάρθρωση συμμοριών και ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που πλουτίζει μέσα από την μεταφορά και την διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών καθώς και ο εντοπισμός των κεφαλαίων που προέρχονται από αυτά.
Το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών είναι διεθνές. Το ίδιο διεθνής οφείλει και είναι η συνεργασία για την δίωξη του. Με αφορμή την σημερινή ημέρα νοιώθω την ανάγκη να κάνω ειδική μνεία στην διεθνή συνεργασία για την δίωξη των ναρκωτικών. Ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή συνεργασία, αλλά και σε εκείνη με τις Αμερικανικές Υπηρεσίες, όπως η DEA.
Ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών είναι συνεχής και εν πολλοίς άγνωστος στους πολίτες, ως προς το εύρος και την ένταση του. Είναι όμως ένας αγώνας επίμονος με αυταπάρνηση απέναντι στην διαφθορά και τον παράνομο πλουτισμό, που καθοδηγεί η απληστία και η εγκληματική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.
Τα ναρκωτικά αποτελούν μια κρίσιμη απειλή και «παγίδα» για τις νεότερες γενιές, που πέφτουν συχνά θύματα μιας επιπόλαιας εκστρατείας απενεχοποίησης των ναρκωτικών και των επιπτώσεων τους.
Σήμερα, 26 Ιουνίου, ας προβληματιστούμε και ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι δηλώνοντας «παρών» στον πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά. Δεν είναι ένας κίνδυνος, κάπου έξω και μακριά. Είναι μια παγκόσμια απειλή, που φθάνει μέσα στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στις παρέες μας και που πρέπει να αντιμετωπισθεί εν συνόλω αποτελεσματικά, με συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις και άλλοθι.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Η δήλωση του βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού:
«Η προσέγγιση των εξαρτήσεων ως ένα πολυδιάστατο βιο-ψυχο-κοινωνικό φαινόμενο και μια σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία, αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση σύγχρονων δημόσιων πολιτικών που εγγυώνται την ολοκληρωμένη φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων και τη στήριξη τους στη δύσκολη πορεία της απεξάρτησης.
Οι επάλληλες κρίσεις αυτής της περιόδου (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική), η φτωχοποίηση τμημάτων του πληθυσμού και η γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια, επιδεινώνουν το πρόβλημα των εξαρτήσεων (όχι μόνο από ναρκωτικά αλλά και από αλκοόλ, καθώς και από αναδυόμενες εξαρτήσεις όπως το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και ο τζόγος) και οδηγούν - σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση από την κυβέρνηση της ΝΔ που απαξιώνει τις δημόσιες δομές και εντείνει τις ανισότητες - στην περαιτέρω εξαθλίωση μιας κοινωνικής ομάδας υψηλής ευαλωτότητας όπως τα εξαρτημένα άτομα.
Η πανδημία και η υποβάθμιση όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών, δημιούργησε πολλαπλά λειτουργικά προβλήματα στους δημόσιους φορείς για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και σήμερα προέχει η «επούλωση των πληγών» της υγειονομικής κρίσης. Απαιτείται όμως και μια επικαιροποιημένη εθνική στρατηγική για τις εξαρτήσεις στην μετά-covid εποχή, με καθολική, ισότιμη και πλουραλιστική κάλυψη των αναγκών (από την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης μέχρι την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη), αλλά και με σεβασμό των δικαιωμάτων των εξαρτημένων. Είναι η ώρα της διασύνδεσης και των συνεργειών ανάμεσα στις διαφορετικές δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με τις δομές της ΠΦΥ, τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται είναι η διαχείριση του προβλήματος των εξαρτήσεων με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, η «κοινωνική ευαισθησία» χωρίς ουσιαστική μέριμνα, η αποσπασματικότητα των δράσεων και η αγνόηση των κοινωνικών προσδιοριστών του φαινομένου. Με άλλα λόγια, και η υπόθεση των εξαρτήσεων είναι ζήτημα που για να αντιμετωπιστεί δομικά απαιτεί πολιτικές Ισότητας και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας, δηλαδή αριστερές και προοδευτικές πολιτικές».

Το ΚΚΕ

«Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια σε κάθε μορφή εξάρτησης, που ναρκώνει την ψυχή και το μυαλό των νέων ανθρώπων, πρώτιστα είναι πάλη ενάντια στο σύστημα που τα θρέφει και τα συντηρεί. Είναι αγώνας ενάντια στο σύστημα που θέλει τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και προσέθεσε:

«Το ΚΚΕ δε στέκεται μοιρολατρικά απέναντι στο φαινόμενο, ούτε χύνει "κροκοδείλια δάκρυα", όπως τα άλλα κόμματα, με όλες του τις δυνάμεις στην κοινωνία και το εργατικό-λαϊκό κίνημα διεκδικεί ολοκληρωμένη πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Για το ΚΚΕ η πραγματική διέξοδος δε βρίσκεται στη φυγή, αλλά στην ανατροπή!».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Τραγωδία στο Αιγαίο: Δύο ναυάγια μεταναστών σε Λέσβο και Κύθηρα -Νεκρές 16 γυναίκες, σοκάρουν τα βίντεο

Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα 06/10/2022  07:59  UPD: 06/10/2022  08:43 Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του...

Δείτε όλο το άρθρο
Δ. Τσαϊλάς:Η Τουρκία εγκλωβίστηκε στα αδιέξοδά της.

του Δημήτρη Τσαϊλά, Υποναυάρχου ε.α. Εγκλωβισμένη η Τουρκία στους λανθασμένους υπολογισμούς θα προβεί σε επιθετική ενέργεια; Μετά την ηθική...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Μητσοτάκης ελπίζει στην καλοσύνη των ξένων, ο Ερντογάν αιφνιδιάζει

Ο Μητσοτάκης ελπίζει στην καλοσύνη ξένων, ο Ερντογάν αιφνιδιάζει Νίκος Ξυδάκης Κλείδωμα Άρθρου:  Free Μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Προβάδισμα ΝΔ με 8,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
100 επιχειρήσεις στη Thessaly Expo, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

100 επιχειρήσεις στη Thessaly Expo, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Πολυκλαδική και υπερτοπική έκθεση με στόχο τη στήριξη και ανάδειξη του επιχειρείν της περιοχής. Συνδιοργανωτές οι ΔΕΘ-Helexpo, Επιμελητήριο...


Δείτε θέμα και σχόλια