Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι από τις πρώτες πρωτοβουλίες της ΝΔ, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

🕔27/06/2019 - 11:01

Προανήγγειλε και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου – Τι είπε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΝΔ ως κυβέρνηση θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα, ενώ ζήτησε να υπάρξουν τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, πως αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο σημείωσε ότι αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ακόμη, ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ θα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι, αλλά και για «προβληματικά» άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια και δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια λελογισμένη προσδοκία και αναγνώριση ότι η ΝΔ προσέρχεται με συγκεκριμένο μετριοπαθή πολιτικό λόγο, ενωμένη και ανανεωμένη. Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πως θα πορευθεί στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας, λέγοντας: εύχομαι να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε πως «η ψήφος προς τη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου». Ακόμη, είπε ότι είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την ομοιογένεια της κυβέρνησής του, ενώ επανέλαβε πως έχει καταλήξει, άνω του 50%, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του. Ανέφερε, επίσης, πως σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, αφήνοντας ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες, από κοινού, στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι «το μίγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας για το μέλλον του τόπου που υπήρξε το 2015 είναι αδιανόητο».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στόχος είναι, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα capital controls να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ και για αυτοσχεδιασμούς που προέρχονται από το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών, ενώ επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για «τοξικότητα» στον πολιτικό λόγο και πόλωση. Υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει από τη ΝΔ «πολακισμός» και πως οι υποθέσεις που θα διερευνηθούν από τη Βουλή θα γίνουν χωρίς παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε, ακόμα, ότι σύντομα -αλλά όχι αμέσως- θα μεταβεί στην Ευρώπη για να ζητήσει μείωση των υπερπλεονασμάτων. Ανέφερε, επίσης, ότι «θα είμαστε σκληροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» και επανέλαβε ότι θα μειωθεί η φορολογία, όπως έχει περιγραφεί στο πρόγραμμα της ΝΔ και μίλησε για συμμετοχική ανάπτυξη με κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μοιράσουν τον πλούτο.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε δημοσίευμα της «Αυγής» για το ασφαλιστικό και τα περί φόρων στην ενέργεια λέγοντας ότι πρόκειται για «σαχλαμάρες». Τόνισε ότι εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις και επανέλαβε ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει σχεδιάσει.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ, θα περιλαμβάνεται η κατάργησή του. «Αν ένας διακινητής ναρκωτικών μπει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο τότε θα μπει η αστυνομία και θα τον συλλάβει», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι ζήτησε προτάσεις από τους πρυτάνεις για ελεγχόμενη πρόσβαση σε κτίρια και διαβεβαίωσε ότι θα αδειάσει το Πολυτεχνείο από τους «μπαχαλάκηδες», ενώ επισήμανε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση του για να τηρηθεί ο νόμος και να υπάρξει ασφάλεια και τάξη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, τέλος, ότι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα οριστεί από τη νέα κυβέρνηση.

 

«Προτεραιότητα της ΝΔ η στήριξη της οικογένειας»

Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, παρ' ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν έκανε συναντήσεις με άλλες ομοσπονδίες και συλλόγους, επέλεξε συνειδητά να βρεθεί με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας των Πολυτέκνων προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που είναι μακροπρόθεσμα ένα από τα σημαντικότερα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη συζήτηση που είχε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία «η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και στη στήριξη της οικογένειας, προφανώς σημαντικό ρόλο παίζει η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την επιλογή τους να κάνουν μια ωραία και μεγάλη οικογένεια».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις οι νέες οικογένειες είναι διστακτικές στο να κάνουν ακόμη και ένα παιδί. «Συναντώ πολύ συχνά νέες οικογένειες που δυσκολεύονται να κάνουν το 1ο ή το 2ο παιδί, δεν πάνε καν από το 1ο στο 2ο παιδί, πόσω μάλλον από το 3ο στο 4ο. Υπάρχει ένα οικονομικό ζήτημα που αφορά την υποστήριξη της γέννησης του παιδιού», είπε και επανέλαβε τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που θα διευκολύνουν τα νέα ζευγάρια να κάνουν το πρώτο βήμα. Δεσμεύσεις όπως είναι τα 2.000 ευρώ στις οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται ή η διασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. «Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, κάνουμε μια πολιτική στήριξης της χώρας και του Ελληνισμού», πρόσθεσε και αναφερόμενος στην πρότασή του για 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί, συμπλήρωσε ότι αυτό το μέτρο θα ισχύει ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών, «δεν θα σταματούν στα 4 ή στα 5».

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους πολύτεκνους συμπολίτες μας ότι, σε κάθε περίπτωση, «θα βρείτε συνομιλητές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται και πιστεύουν στο θεσμό της οικογένειας και της δεμένης οικογένειας».

 

«Όσο πιο ισχυρή η εντολή τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για σεμνότητα»

Αργότερα, μιλώντας από το Κορωπί, όπου περιοδεύει, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας στην κοινωνία και σεμνότητας στο εσωτερικό της ΝΔ.

Όπως είπε, «όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις την επόμενη μέρα, να είμαστε σεμνοί και κοντά στα προβλήματα των πολιτών» προσθέτοντας πως «το να νοιάζεται κανείς, είναι μία κεντρική αξία της πολιτικής». Αν οι πολίτες, σημείωσε, δώσουν τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία, αυτή «θα είναι νίκη όλων των Ελλήνων, δεν θα είναι μόνο νίκη της ΝΔ».  

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα capital controls που επιβλήθηκαν σαν σήμερα το καλοκαίρι του 2015, τόνισε πως «η χώρα σώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, που έβαλε το συμφέρον του τόπου πάνω από το συμφέρον της παράταξης». 

Μιλώντας για τις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

«Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ σε όλους κατά 30%», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως οι νέες θέσεις εργασίας «θα έρθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα με μία έκρηξη επενδύσεων».

Αναφερόμενος δε στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μείωση των φόρων και η άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να συνδυαστεί και με μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων από την πλευρά των επιχειρήσεων. «Καλή επιχείρηση είναι η επιχείρηση που προσέχει τους εργαζόμενους, είναι η επιχείρηση που πληρώνει καλούς μισθούς» είπε χαρακτηριστικά. 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία

«Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη...

Νέα Τεχνολογίας H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV

Γνωρίζαμε από τον Ιούλιο ότι βρισκόταν υπό κατασκευή νέο Shield TV, δεν γνωρίζαμε όμως πως η Nvidia σχεδιάζει...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...