Η ιδεολογική και προγραμματική διακήρυξη του Χ. Καστανίδη

🕔24/11/2021 - 20:54

Ο κ. Καστανίδης αναφέρεται στις διαφορές της Δεξιάς από την Κεντροαριστερά και θέτει τους προγραμματικούς του στόχους

Την ιδεολογική και προγραμματική του διακήρυξη έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι και οφείλει να είναι η μεγάλη και σύγχρονη ελληνική Κεντροαριστερά. Εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Όπως υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, «αντλούμε τις ιδέες μας από τη μεγάλη δεξαμενή των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι ιδεολογικές μας ρίζες ανατρέχουν στις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού. Οι αξίες μας συμπυκνώνονται στις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

Ο κ. Καστανίδης εκφράζει τη διαφωνία του με τον ισχυρισμό πως «κατέπεσαν οι ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές που διαχωρίζουν τη συντήρηση από την πρόοδο, τη Δεξιά από την Κεντροαριστερά, τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ», και διακηρύσσει τα εξής:

- Είμαστε απόλυτα διαφορετικοί, μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, πώς σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, τις ανάγκες τους, τις ελπίδες τους, την αξιοπρέπειά τους.

- Η Δεξιά και η συντήρηση είναι η φωνή των λίγων ισχυρών και των προνομιούχων. Η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία είναι η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων, των λιγότερο ευνοημένων από τη ζωή, είναι η φωνή των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων που επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

- Η Δεξιά διαχειρίζεται εξουσίες και πελατείες. Η Κεντροαριστερά ανατρέπει τη στασιμότητα και σχεδιάζει το μέλλον.

- Η Δεξιά υψώνει οδοφράγματα στις ελπίδες. Η Κεντροαριστερά αφηγείται την ανθρώπινη περιπέτεια για να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων και των κοινωνιών.

- Η συντηρητική ιδεολογία δεσμεύεται αποκλειστικά στο όνομα της ελευθερίας. Η προοδευτική ιδεολογία δεσμεύεται ταυτοχρόνως στο όνομα και της ελευθερίας και της ισότητας.

- Η Συντήρηση εκκλησιάζεται στην αγορά. Η Σοσιαλδημοκρατία αξιοποιεί την αγορά, αλλά αποθεώνει τη δικαιοσύνη: η αγορά δημιουργεί, η πολιτική διανέμει δίκαια.

- Η Δεξιά απορυθμίζει. Την εργασία, την κοινωνική συνοχή, τα δημόσια αγαθά, τα δικαιώματα. Η Κεντροαριστερά τα ρυθμίζει.

- Η Δεξιά ορκίζεται στον ανταγωνισμό. Η Σοσιαλδημοκρατία ορκίζεται στην αλληλεγγύη.

- Η Δεξιά διαχειρίζεται την ανασφάλεια. Η Κεντροαριστερά αναδεικνύει την εμπιστοσύνη.

- Η συντηρητική ιδεολογία διαχειρίζεται φόβους. Η προοδευτική ιδεολογία διαχειρίζεται προσδοκίες και προοπτικές».

Αναφορικά με τους προγραμματικούς στόχους, σημειώνονται τα παρακάτω:

- Επιδιώκουμε να ελέγξουμε τον οικονομικό «εξτρεμισμό» της παγκοσμιοποίησης, η οποία μετέθεσε το κέντρο βάρους των οικονομικών αποφάσεων από τις αποδυναμωμένες εθνικές κυβερνήσεις στις δυνάμεις της διεθνούς αγοράς, σε μια πυραμίδα ισχυρών ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων που καθοδηγούν τις αγορές χρήματος.

- Οι σοσιαλιστές οφείλουν να επιχειρήσουν εκ νέου τη "διόρθωση" των αχαλίνωτων αγορών προς τις ανάγκες της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

- Οφείλουν να μετατρέψουν το πρωτείο της οικονομίας σε πρωτείο της πολιτικής, μέσω του δημοκρατικού επανελέγχου των εθνικών αποφάσεων.

- Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να μεταμορφώσουμε τη Δημοκρατία από μαραζωμένο αντιπροσωπευτικό σύστημα, όπου κυριαρχούν οι ολιγαρχικές ομάδες του πλούτου και της εξάρτησης, σε Συμμετοχική Δημοκρατία, δηλαδή σε μια Δημοκρατία εμπλουτισμένη με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών στη λειτουργία της, ώστε να καταστεί το γενικό δημόσιο συμφέρον η μόνη κανονιστική αρχή των πολιτικών αποφάσεων.

- Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για τη χώρα, με στόχο μια σταθερή και σε βάθος χρόνου ευημερία, διάχυτη σε όλους τους Έλληνες και με όρους δίκαιης κατανομής του παραγόμενου εθνικού πλούτου. Πρέπει να στραφούμε από τις εισαγωγές, την αποεπένδυση και την κατανάλωση στην παραγωγή, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

- Η κεντρική διοίκηση μετασχηματίζεται σε επιτελικό στρατηγείο, με ευθύνη τη διαχείριση των εθνικών υποθέσεων (φορολογία, άμυνα, δικαιοσύνη, δημόσια τάξη κ.λπ.) και μόνο τον σχεδιασμό των άλλων πολιτικών του κράτους. Οι επιτελικές αυτές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μικρό αριθμό διευθύνσεων, οι οποίες θα στελεχώνονται με προσωπικό υψηλών  προσόντων.

- Όλες ανεξαιρέτως οι εκτελεστικές αρμοδιότητες της διοίκησης μεταβιβάζονται στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στις καθ’ ύλην αποκεντρωμένες δομές.

- Δημιουργείται Ταμείο Συνοχής για τους αδύνατους κυρίως δήμους των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Λειτουργούν μητροπολιτικοί δήμοι στα τρία μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

- Προστατεύουμε τη σφαίρα των δημοσίων αγαθών, ενισχύοντας τη δημόσια εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος.

- Αναμορφώνουμε και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων τον φωτισμένο δάσκαλο, τον δάσκαλο που αφήνει μόνιμα το ίχνος του στη μνήμη και την καρδιά των μαθητών του. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός σχολείου στο οποίο μαθαίνεις πως να μαθαίνεις, όπου η νεότητα ζει και η νεανική δραστηριότητα αποκτά μορφή και περιεχόμενο.

- Ανασυντάσσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυξάνουμε τη χρηματοδότησή του, που στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης μειώθηκε δραματικά. Ενοποιούμε τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Περιορίζουμε τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους στις νοσοκομειακές μονάδες, με την τοποθέτηση σε αυτές ικανών διοικήσεων μετά από διακομματική συνεννόηση.

- Υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και των εθνικών μας συμφερόντων, σε μια περιοχή με πυκνές γεωπολιτικές εντάσεις και με παρούσα την απειλή του τουρκικού αναθεωρητισμού.

- Η εθνική αυτή στρατηγική, στην οποία πρέπει να επαναφέρουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, θα είναι το αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης και διαρκούς εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων δεν είναι υπόθεση ενός φλύαρου πατριωτισμού, αλλά απόρροια της εθνικής ευθύνης που αναλαμβάνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πως να δω την επισκεψιμότητα του site (για WordPress)

09/12/2021 - 13:56:41 -

Θα λογοδοτήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για τα περί διαχωρισμού των ασθενών στις ΜΕΘ, είπε ο Γ. Οικονόμου

09/12/2021 - 13:49 - «Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε...

Να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

09/12/2021 - 13:29 - Στα Ιωάννινα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με...

Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της γαλλικής Γερουσίας

09/12/2021 - 13:07 - Η «στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα» με βάση την ευρεία συναντίληψη αναφορικά με την...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες Γιαννάκου περί VIP ΜΕΘ που παραμένουν σκόπιμα κλειστές

09/12/2021 - 12:17 - Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια