Η κυβέρνηση οδηγείται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, είπε ο Α. Τσίπρας (video)

🕔10/02/2021 - 13:09

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το υπουργείο φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και έχει απέναντι όλους τους φορείς

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο και της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο και οδηγείται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Φέρνετε το νομοσχέδιο, ενώ δεν έχει διεξαχθεί διεξοδικός διάλογος με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε ειδικό καθεστώς. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και παρότι έχετε απέναντί σας τους πρυτάνεις, τους φοιτητές, ακόμη και τους αστυνομικούς ακόμη και σημαντικά στελέχη της παράταξής σας, όπως ο κ. Σουφλιάς που έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και ο κ. Φορτσάκης. Και επιμένετε, ενώ παράλληλα έχετε απέναντί σας την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των μαθητών, που δεν μπορούν να εκφραστούν, που κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που θα έχει συνέπεια 24.000 λιγότερους εισακτέους και ενώ αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής στα ιδρύματα εν μέσω πανδημικής χρονιάς. Όλα αυτά ενώ το μυαλό όλων και η σκέψη είναι στην πανδημία και πως θα γλιτώσουμε και πως δεν θα κολλήσουμε τον ιό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγει να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη Δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». «Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει επίτηδες», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο».

Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, είπε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι πάντοτε εύλογες. Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και μια δημοκρατία οφείλει να έχει τον διάλογο, να έχει τον αντίλογο, τη διαμαρτυρία ακόμα και τη διαδήλωση», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει σε «αθλιότητες» προκειμένου να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» ειδικά μετά το «φιάσκο» του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ως «αθλιότητα» την «προσπάθεια» που έγινε το προηγούμενο Σάββατο να μην προβληθούν στις οθόνες της τηλεόρασης οι εικόνες από την Ικαρία, σχολιάζοντας ότι είναι «μάταιος κόπος» καθώς η «τεχνολογία δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια».

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε την «ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη» της ΕΡΤ, για τη μη προβολή πλάνων από την Ικαρία και του Δημήτρη Λιγνάδη «με άλλους», αφήνοντας αιχμές κατά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενώνη περί «κάλυψής» του, ενδεχομένως «με άνωθεν εντολές».

Ως τρίτη «αθλιότητα», χαρακτήρισε την «προσπάθεια» της ΝΔ από χτες να «εξισώσει το κορονογλέντι της Ικαρίας» με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα, όπου, «μπροστά σε κάμερες» και «τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» συναντήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, ιδίως της εστίασης.

Εξάλλου, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο (δείτε εδώ) και σχετικά σχόλια του Χ. Ταραντίλη (δείτε εδώ), ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατηγορώντας τον για «γκεμπελίστικη απόπειρα εσκεμμένης αλλαγής των λέξεων της συνέντευξής μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών».

«Με ρώτησε ο δημοσιογράφος δέχεστε το ρίσκο και απάντησα βεβαίως και το δέχομαι γι' αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη», εξήγησε και σημείωσε: «Είναι άλλο το δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο». «Προφανώς και το κατάλαβε. Αλλά σε αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε υποπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση, με αλλαγή των λέξεων, για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», τόνισε, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην «επικοινωνιακή υπεροπλία» της κυβέρνησης, που της δίνει τη δυνατότητα «να κάνει ό,τι γουστάρει».

«Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια, ούτε την ίδια τη δημοκρατία. Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη. Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και μάλιστα στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη και για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και κυρίως για το γεγονός ότι εάν δεν αναστείλετε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και ευλόγως διαμαρτυρίες και ευλόγως διαδηλώσεις, οι οποίες πιθανόν και να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει «το ίδιο νομοσχέδιο», χωρίς αλλαγές, «μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεσης, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της εξάπλωσης του ιού πάνω από το κεφάλι μας».

 

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

 

 

Χ. Ταραντίλης: Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες

«O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, σημειώνοντας:

«Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα “δέχομαι την ευθύνη” δεν σημαίνει ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’. Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες».

«Τον ρωτάμε επίσης ευθέως: Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση; Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας;  Αναμένουμε την απάντησή του», κατέληξε.

 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «αντί ο κ. Ταραντίλης να ζητήσει μια συγνώμη για τη χθεσινοβραδινή του αθλιότητα να αλλάξει τις λέξεις στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τα διαστρεβλώσει, έχει σήμερα το θράσος να επανέρχεται κι από πάνω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «κατανοούμε τον πανικό στον οποίο βρίσκεται. Το κρεσέντο αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη με το κορονογλέντι στην Ικαρία και η επιβεβαίωση της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης με το νέο σκληρό lockdown, δεν καλύπτονται εύκολα. Ωστόσο του προτείνουμε να διατηρήσει κάποια προσχήματα σοβαρότητας» και σημείωσε πως «ούτε τα fakenews, ούτε τα ραβασάκια στη δημόσια τηλεόραση, ούτε η διαστρέβλωση θα σώσουν τον αρχηγό του από την οργή και τη χλεύη της κοινής γνώμης».

«Όσο για την ευθύνη του επιδημιολογικού ρίσκου για τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, αυτή ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση που αρνήθηκε σήμερα να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για μετά το πέρας του lockdown», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ερωτήματα του antinews για τον Επίτιμο Α/ΓΕΑ Χρ.Βαίτση

Η ιστοσελίδα antinews η οποία θεωρείται ότι εκφράζει σε κάποιο βαθμό τις απόψεις της  «Σαμαρικής  πτέρυγας της ΝΔ», δημοσιεύει άρθρο για τον Επίτιμο...

Δείτε όλο το άρθρο
«Ψύχρα» στη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα Rafale , η ΛΜΑΤ και ο αταβιστικός πασιφισμός

Τα Rafale , η ΛΜΑΤ και ο αταβιστικός πασιφισμός Βλάσης Αγτζίδης Κλείδωμα Άρθρου:  Free Όποιος θυμάται τις προκηρύξεις της αλήστου μνήμης...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια