Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, υποστήριξε ο Κ. Σημίτης

🕔19/03/2019 - 09:44

Για την κρίση έφταιγε η πολιτική του Κ. Καραμανλή, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός

Κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους οι καταθέτες, διέβλεψε ο Κώστας Σημίτης, που εκτίμησε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στόχο την εξουσία και δημαγωγεί». Κάλεσε δε τις δυνάμεις της προοδευτικής Αριστεράς να συσπειρωθούν στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας σε εκδήλωση, με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση», που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, που στηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα, ώστε «από τη θέση των ουραγών της Ευρώπης να επαναπροσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία», είπε σημειώνοντας: «Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς».

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» καθυστερεί, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους και τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. «Οι τράπεζες έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Δεν διαθέτουν τα κεφάλαια τα οποία επιβάλλεται να έχουν, ώστε να μην περιέλθουν σε αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους απέναντι στους καταθέτες. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν με αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. Το κυβερνητικό συμφέρον των απατηλών εντυπώσεων υπερέχει σήμερα της ανάγκης προστασίας των μικροκαταθετών», παρατήρησε και ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου.

 

«Ο Δ. Παπαγγελόπουλος φαντάζεται κι αποδίδει παράνομες πράξεις που δεν μπορεί να αποδείξει»

Ο Κ. Σημίτης παρατήρησε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τις παλαιοκομματικές, πελατειακές κυβερνήσεις». Παράλληλα, επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο είπε ότι «προέρχεται από την άκρα Δεξιά», λέγοντας πως αποδίδει παράνομες πράξεις σε όσους ασκούν κριτική, τις οποίες φαντάζεται ο ίδιος και δεν μπορεί να αποδείξει. Οι παράνομες αυτές πράξεις αφορούν μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης και ποτέ δεν έχει κινητοποιήσει τα όργανα του κατά στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, υποστήριξε.

«Διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατός. Ταχύτατα η ανταλλαγή απόψεων παίρνει τη μορφή ύβρεων προς όσους την αμφισβητούν, απειλών δικαστικών διώξεων ή και συγκεκριμένων ενεργειών τόσο των κυβερνητικών οργάνων όσο και της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Σημίτης.

Όπως είπε, «κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας». «Είναι μεγάλο σφάλμα», είπε, «να λέμε ότι σε 2-3 μήνες θα αλλάξουν τα πράγματα», γιατί, όπως είπε «η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε αδυναμία για χρόνια ακόμα». 

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την πίστη του στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο και ως εκ τούτου είπε ότι η εκκρεμότητα στη διαφορά μας με τη γειτονική χώρα έπρεπε να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί, αλλά χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη λύση που επιτεύχθηκε. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί η Συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις, για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες», όμως «η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της - γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει-και το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».

 

Ανάγκη συσπείρωσης της προοδευτικής Αριστεράς

Αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής Αριστεράς στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής, παρά την κριτική για τη μέχρι τώρα πορεία του ΚΙΝΑΛ, παρά τις διαφορετικές γνώμες, ώστε να συνεχισθεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 
Τάχθηκε υπέρ της «διαφορετικότητας με ενότητα» και σημείωσε: «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε του δύο μεγάλους αντιπάλους, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξοβελίσουν την κριτική γνώμη, να ισοπεδώσουν την άλλη άποψη. Εμείς είμαστε η εγγύηση της δημιουργικότητας».

Ο κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της δικής του διακυβέρνησης και είπε χαρακτηριστικά: «Σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα είμαστε τώρα ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη στη στην Ευρωζώνη 2000-2004 η Ελλάδα είχε πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Υπό μία προϋπόθεση: Να το θελήσουμε να αγωνιστούμε».

 

Η πολιτική του Κ. Καραμανλή οδήγησε στην κρίση

Άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι η πολιτική του οδήγησε στην κρίση, καθώς αύξησε αλόγιστα τις δαπάνες μετά το 2004. «Ήταν το πρωτοφανές έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009», είπε και συνέχισε: «Θυμίζω ότι κατά τη ΝΔ και τη σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το έλλειμμα ήταν 6%, στην πραγματικότητα, όμως, όπως προέκυψε από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και τη σχετική έρευνα της Ε.Ε. ήταν 15%. Να θυμηθούμε τη δίωξη του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, επί χρόνια, γιατί είπε την αλήθεια».

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως «παραπλανητικό» το δημοψήφισμα του 2015 και επιτέθηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «θεωρούσε ηλίθιους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους έκανε μαθήματα στις συνεδριάσεις του Eurogroup». Πρόσθεσε δε πως οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τη δική της πολιτική και δεν χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ «κατέληξαν σε γελοιοποίηση της χώρας και σε στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Τσίπρα»

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου, λέγοντας πως «η ελληνική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα - με θέληση, επιμονή και αγώνα».

Στην ομιλία του Κ. Σημίτη παραβρέθηκαν, πέραν του Χ. Παπαστεργίου, που απηύθυνε χαιρετισμό, ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Πασχαλίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρήστος Πάχτας, Λευτέρης Τζιόλας, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και άλλοι.

 

Ε. Τσακαλώτος: Ο Κ. Σημίτης άφησε τη χώρα αθωράκιστη, χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση

Απαντώνατς στην ομιλία του Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε στο Twitter:

«Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά. Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τον κ. Σημίτη. Παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς του τρίτου δρόμου, όπως ο Τony Blair, που δεν κατάφεραν να διδαχτούν απολύτως τίποτα από την κρίση».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ

263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ


Οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- «αγκάλιασαν» τη φετινή διοργάνωση και γιόρτασαν για μία ακόμα χρονιά με τον ιστορικό θεσμό της πόλης Πάνω από το...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Τραμπ: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου «δεν αποτελεί πρόβλημα» Τραμπ: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου «δεν αποτελεί...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις...

Νέα Τεχνολογίας Το είδαμε και αυτό! Ζητάνε ως και 5 χιλιάρικα για το Samsung Galaxy Fold στη γκρίζα αγορά Το είδαμε και αυτό! Ζητάνε ως και 5 χιλιάρικα για το...

Μπορεί η επίσημη τιμή του Samsung Galaxy Fold να είναι 2 χιλιάρικα περίπου, αλλά πολλοί μεταπωλητές και ιδίως...

Κύπρος - Ειδήσεις HE:Καμία επίσημη ενημέρωση για άνοιγμα των Βαρωσίων HE:Καμία επίσημη ενημέρωση για άνοιγμα των Βαρωσίων

Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την...

Ειδήσεις υγείας Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού &εμφράγματος Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού...

Ο μεσημεριανός ύπνος μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού,...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της

Όλο εκπλήξεις φέτος η Ωραία Ελένη

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μέγαρα 4ος: Κυριαρχία Μπεγνή & φοβερός αγώνας στην Supersport Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μέγαρα 4ος: Κυριαρχία...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μέγαρα 4ος: Κυριαρχία Μπεγνή & φοβερός αγώνας στην SupersportΜε μπόλικο...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video) Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video)

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τη μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ο Eric Burdon, θρύλος...

Εκπαιδευτικά Νέα Μέχρι την Παρασκευή η εγκύκλιος για τις εγγραφές των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια Μέχρι την Παρασκευή η εγκύκλιος για τις εγγραφές των...

Μέσα στην εβδομάδακαι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα εκδοθεί η εγκύκλιος  για  την εγγραφή των...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας (video) Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο...

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη...

Ξεχωριστές ειδήσεις Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross

Τέσσερις θεατές χρειάστηκε να νοσηλευτούν.