Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι μακρόσυρτη και στοχευμένη, είπε ο Στ. Πέτσας

🕔17/04/2020 - 19:18

«Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Τι είπε για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Για το Πάσχα, την προοπτική μακρόσυρτης επιστροφής στην κανονικότητα, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και τα μέτρα στήριξης του Τουρισμού, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Αναλυτικά, σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για τις μέρες εορτασμού του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «σε όσες περιπτώσεις βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία, κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις. Αν υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα. Ίσα ίσα τα αγκαλιάζουν και γι' αυτό υπάρχει συμμόρφωση». Επεσήμανε επίσης πως «είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς. Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς».

Σχετικά με την προοπτική της σταδιακής και μακρόσυρτης επιστροφής στην κανονικότητα, ο κ. Πέτσας είπε πως «η μετάβαση θα είναι σταδιακή, θα είναι σε φάσεις, θα είναι μακρόσυρτη, και θα είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα την μάθουν όλοι οι Έλληνες από τις 27 του μηνός και μετά για να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητάς τους. Ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας ήταν να απλώσουμε σε βάθος χρόνου την κορύφωση της πανδημίας, για να μπορέσει να αντέξει το Σύστημα Υγείας. Δεν θέλαμε να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας και Ισπανίας ή άλλων χωρών, όπου δυστυχώς οι γιατροί έφταναν στο δίλημμα να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αυτό το καταφέραμε σε αυτή την πρώτη φάση. Αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα γι' αυτούς θα καθυστερήσει η επάνοδος στην κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας - ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Επίσης τα σχολεία, τα οποία έχουν μεν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις. Επίσης έχουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά σε όλο τον κόσμο- δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να νοσήσει βαριά ή να έχει σοβαρές επιπλοκές. Αυτά λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Μάιο».

Απαντώντας σε επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν 'σκληρά-μαλακά' ή άλλα 'μαξιλάρια'. Υπάρχει ένα Ταμείο του κράτους, όπως υπήρχε πάντα. Αυτό το ταμείο του κράτους θα ήθελα να το παρομοιάσω με ένα σπίτι, για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι. Στο ισόγειο υπάρχει ένα ποσό 15,7 δισ. ευρώ. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένα ποσό 11,5 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα που έχει το κράτος στην Τράπεζα της Ελλάδος και όλα τα χρήματα που έχουν να κάνουν με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στον δεύτερο όροφο είναι το πακέτο -ας το πούμε έτσι- των ποσών που έχει ως κεντρικά διαθέσιμα το κράτος, τα 9,5 δισ.. Όλα αυτά μαζί είναι 36 δισ.».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «στο ισόγειο, για το οποίο πολλές φορές μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να το κατονομάζει, είναι το ποσό των 15,7 δισ. που έχει η Ελληνική Δημοκρατία, μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Αυτό το ποσό δόθηκε στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας την οποία είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού δεν μπορούσε να βγει να δανειστεί στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα πηγαίνει για αποπληρωμή του χρέους και υπόκεινται φυσικά πάντα στην άδεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM. Όλο αυτό το πακέτο, όμως, είναι ένα. Είναι το Ταμείο του κράτους, το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με σύνεση.

» Από τα στοιχεία του Δελτίου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού του Μαρτίου που βγήκαν προχθές, φάνηκε ότι ήμασταν στον δημοσιονομικό στόχο που είχαμε, άρα δεν χρειαζόταν να γίνει κάποια τέτοιου είδους χρήση. Από τον Απρίλιο και μετά, τι θα γίνει; Όταν έχουμε μία κρίση όπως αυτή, τα έσοδα του Δημοσίου ξαφνικά πέφτουν. Γιατί; Γιατί έχουμε δώσει αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για παράδειγμα. Άρα, δεν έχουμε έσοδα. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες ανεβαίνουν. Γιατί; Γιατί ήδη ξεκίνησε, από τη Μεγάλη Τετάρτη, για παράδειγμα, η καταβολή των 800 ευρώ σε όσους είναι δικαιούχοι. Έχουμε προχωρήσει σε επιδότηση επιτοκίου, κάνουμε προγράμματα κατάρτισης για μακροχρόνια ανέργους. Όταν τα έσοδα πέφτουν και οι δαπάνες ανεβαίνουν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα χρήματα τα οποία έχουμε στην άκρη. 'Αρα, το Ταμείο του Κράτους θα χρησιμοποιηθεί φυσικά -αν χρειαστεί- τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, όσο χρόνο πάρει η υγειονομική κρίση. Αλλά πώς; Με σύνεση.

» Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές τρεις φορές μέχρι προχθές και είχε αντλήσει 6,5 δισ.. Και βγήκε και μια τέταρτη φορά που άντλησε, επίσης, δύο δις., με επιτόκιο 2% για επταετές ομόλογο. Συνολικά, λοιπόν, πήραμε 8,5 δισ. από τις αγορές. Έχουμε αποπληρώσει και 2,7 δισ. στο Δ.Ν.Τ., για το πιο ακριβό τμήμα του δανείου του. Άρα, πάνω από 11 δισ. έχουν πάει ήδη για αποπληρωμή χρέους, χωρίς να πειραχτεί το Ταμείο του Κράτους. Αν το είχαμε πειράξει, αλόγιστα -όπως λέει ο κ. Τσίπρας- τα 15,7 δισ. θα είχαν εξαφανιστεί και θα είχαν μείνει 4 δισ. Τι να πρωτοχρηματοδοτήσεις;».

Ο κ. ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τα οικονομικά: 'Δώστε όλα τα λεφτά τώρα'. Μα δεν ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση. Αν συνεχιστεί τον Μάιο, τον Ιούνιο, τι θα γίνει; Πρέπει η Ελλάδα να εξακολουθήσει να έχει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, με την οποία την περιβάλλουν οι αγορές. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι συνεπής και μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες της τις υποχρεώσεις.

» Στο ταμείο του κράτους τέλος Μαρτίου ήταν 36 δισ. ευρώ. Δεν είχε χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάτι. Όταν θα φτάσουμε στο τέλος Απριλίου, φυσικά και αναμένουμε να έχουμε ζητήματα. Τέλος Απριλίου θα γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Το ίδιο και τον Μάιο, το ίδιο και για τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αδιαφάνειας. Αυτά δημοσιεύονται στο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού. Όποιος δεν το ξέρει, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών να το δει».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας τόνισε πως «θα ήταν οξύμωρο να λέμε στον κόσμο ‘Μείνετε στο σπίτι' και την ίδια ώρα να τους βγάζουμε από το σπίτι, λόγω της λήξης προστασίας της πρώτης τους κατοικίας. Όλο αυτό το διάστημα εξετάζουμε έναν συνδυασμό. Από τη μία, το ενδεχόμενο παράτασης στην προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου και ταυτόχρονα το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θα ισχύει, απ' όταν αρχίσει να ισχύει, ώστε να ξέρουν όλοι -νοικοκυριά, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγορές- και να προετοιμάζονται. Μέχρι τις 30 του μήνα θα παρουσιαστεί το συνολικό μας σχέδιο. Η πρώτη παράταση ήταν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε με τους Θεσμούς. Δεν θέλουμε να έχουμε αχρείαστες κόντρες, αλλά μία συμφωνία η οποία θα είναι προς το καλό όλων. Αλλά, όπως σας είπα, είναι οξύμωρο να λέμε «Μένουμε στο σπίτι» και την ίδια ώρα κάποιος να πετάγεται έξω από το σπίτι του».

Σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αντί να ζητά εκλογές, φοβάται τις εκλογές και προσπαθεί να τις ξορκίζει συνεχώς, επικαλούμενη διάφορα σενάρια. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια. Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία έχει εμπεδωθεί. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και σε ένα αποτελεσματικό Κράτος επίσης εμπεδώθηκε μετά τις τελευταίες δύο κρίσεις, την κρίση στον Έβρο και την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. 'Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει κανένας σε εκλογές. Ο Πρωθυπουργός δεν το σκέφτεται. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε τη γνώμη των πολιτών για ένα σχέδιο που θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα».

Για τα ελληνοτουρκικά επίσης σχολίασε πως «θέλουμε -όπως θέλαμε πάντα- σχέσεις καλής γειτονίας. Όταν χρειάστηκε, όμως, να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το κάναμε. Τελευταίο παράδειγμα στις Καστανιές, στον Έβρο. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στα νησιά μας και στη θάλασσα και παντού. Γιατί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε όμως και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη του τουρισμού επισημαίνοντας ότι «ένα στα πέντε ευρώ του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος προέρχεται, άμεσα ή έμμεσα, από τον τουρισμό. Είναι πάρα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν μικρά καταλύματα, τα οποία προσθέτουν ένα σοβαρό εισόδημα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Επίσης, είναι και οι εποχικοί εργαζόμενοι που περίμεναν να ξεκινήσουν να εργάζονται τον Απρίλιο, για παράδειγμα, και βλέπουν ότι δεν ξεκινούν. Για τους τελευταίους έχουμε δώσει παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειάζεται. Για τους άλλους, που περιμένουν σιγά-σιγά να μπουν στην κανονικότητα, να δουν πότε θα ανοίξουν τα καταλύματά τους, υπάρχει η εξής αγωνία: «Θα ανοίξω το κατάλυμά μου, αλλά δεν θα έχω επισκέπτες; Άρα, θα έχω όλα τα έξοδα χωρίς έσοδα; Ή θα ανοίξω και θα έχω μία ροή εσόδων, έστω μειωμένη, αλλά θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρή μου επιχείρηση;» Εμείς προσανατολιζόμαστε σε μία σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα. Θα πρέπει να συνδυαστούν ο εσωτερικός και ο ενδεχόμενος εξωτερικός τουρισμός με τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα επισκέπτονται τη χώρα μας και οι άνθρωποι που θα μετακινούνται από την ενδοχώρα προς άλλες περιοχές, πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Αυτό είναι ένα μέρος του σχεδίου μας, που συνδέεται με τα τεστ, αλλά και με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ποιον τρόπο θα κυκλοφορούμε την επόμενη ημέρα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον «Ιανό» ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας

24/09/2020 - 22:30 - Σε δώδεκα μέτρα που άρχισαν ήδη να υλοποιούνται για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές...

Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse

24/09/2020 - 22:06 - Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που έγινε...

ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας κατά του κορωνοϊού

24/09/2020 - 21:19 - Μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού υλοποιούν τα υπουργεία Υγείας και...

Παράταση στην καταβολή επιδομάτων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

24/09/2020 - 20:44 - Την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για παράταση καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου...

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

24/09/2020 - 20:05 - Ευθύνες και υποκρισία καταλογίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τον...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια