Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικά μέτρα, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας

🕔07/03/2021 - 14:22

Μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας, σχολεία, ΜΜΜ, αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ, ζήτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ

«Η πανδημία δεν αναχαιτίζεται μόνο με περιοριστικά -και πολλές φορές- αντιφατικά μέτρα», αλλά αντιμετωπίζεται «με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δομές υγείας - πρόνοιας, στα σχολεία, με ενίσχυση, του δημόσιου συστήματος υγείας, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού και πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, με δηλώσεις που έκανε στην ιστοσελίδα «NEWS 247».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «αυτές οι προτάσεις έχουν ένα βασικό προαπαιτούμενο: τη σύγκρουση με την ‘ιερή αγελάδα’ - επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, που ειδικά μέσα στην πανδημία έδειξε όλο τον παρασιτικό και επιζήμιο χαρακτήρα του». Ακόμη, τόνισε ότι «αν θέλουμε να μιλήσουμε για σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να μιλήσουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ για την υγεία του λαού και συνολικά της αντίληψής του για την οργάνωση της κοινωνίας».

Επίσης, έκανε λόγο για μεγάλη επιδείνωση των όρων με τους οποίους δουλεύουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, προσθέτοντας: «Οι αλλαγές στους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης μας απασχολούν ουσιαστικά. Μάλιστα, εν όψει του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το ένα από τα τρία κείμενα που θέτει η Κεντρική Επιτροπή προς συζήτηση σε όλο το κόμμα αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, αφορά ακριβώς την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, την κατάσταση της εργατικής τάξης και του κινήματος της και ασφαλώς την παρέμβαση του κόμματος».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ, «η ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, να ξεδιπλώσουν μία μεγάλη εργατική-λαϊκή αντεπίθεση διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα και σχέδιο για μία νέα κοινωνική οργάνωση, έτσι ώστε τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Σοσιαλισμός με μία λέξη».

Ακόμη, είπε ότι πραγματικό ανάχωμα για να μην στραφεί κόσμος προς την ακροδεξιά ή φασιστικά μορφώματα, «μπορεί να αποτελέσουν τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας που απομονώνουν παντού αυτά τα μορφώματα αλλά κυρίως βάζουν στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του». Ως προς την πρωτοβουλία του ΚΚΕ με αφορμή την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, είπε ότι «το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες, ώστε ο λαός και η νεολαία με μαζικούς όρους να παλεύουν για το δίκιο τους, αψηφώντας άδικες απαγορεύσεις. Οτιδήποτε άλλο, όπως συνεργασία με άλλα κόμματα -που δεν είναι μάλιστα άμοιρα της απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα της καταστολής και των λαϊκών ελευθεριών- δεν έχει σχέση με την αντίληψη του ΚΚΕ για τις αναγκαίες συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τους νόμους για τις διαδηλώσεις και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η κρατική καταστολή έχει ανέβει επίπεδο, γιατί έχουν ανέβει επίπεδο οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και η στρατηγική της ΕΕ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο που, όλο και περισσότερο, λειτουργεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το ‘προϊόν’ θα προστατεύει η πανεπιστημιακή αστυνομία, επιδιώκοντας παράλληλα να παγώσει την δράση των συλλόγων φοιτητών, εργαζομένων, καθηγητών». Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «το θέμα είναι η ανασφάλεια και η οργή να μετατρέπονται σε συνειδητή, οργανωμένη δράση, σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα στοχεύει σωστά: στο σύστημα, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες τους τις δυνάμεις».

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και την θέση του ΚΚΕ, είπε ότι «το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης. Από αυτή τη σκοπιά είναι αντίθετο σε κάθε διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη ‘σωφρονιστική’ νομοθεσία. Από αυτήν την αφετηρία το ΚΚΕ έχει αντιταχτεί στην αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος του συγκεκριμένου πολυισοβίτη, του οποίου οι πράξεις έχουν καταδικαστεί, ηθικά και πολιτικά, από τον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί αυτές οι πράξεις λειτούργησαν σε όλες τις περιπτώσεις και αξιοποιήθηκαν ως προβοκάτσιες, αφενός για να συκοφαντηθεί το λαϊκό κίνημα, η επαναστατική ιδεολογία και δράση και αφετέρου ως ‘βολικό άλλοθι’ για την δημιουργία ενός αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, όπως οι ‘τρομονόμοι’, που στρέφεται κατά της δράσης του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος».

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα ‘έδαφος’ για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την επίδειξη δύναμης και κρατικού αυταρχισμού. Μάλιστα, ενέργειες ή δηλώσεις, όπως αυτές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσα ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της κρατικής καταστολής, που τελικό αποδέκτη έχει τον λαό» πρόσθεσε.

Ως προς την υπόθεση Λιγνάδη, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολιτικές ευθύνες «αφού ήταν σε γνώση του οι χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού στο συγκεκριμένο θέμα» και πρόσθεσε ότι «ανάλογα περιστατικά σεξουαλικής ή άλλης μορφής εργοδοτικής βίας υπάρχουν γενικευμένα και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Όμως, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρά τις δεκάδες καταγγελίες εργαζόμενων, σωματείων».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη ότι «αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει χτίζοντας ‘ασπίδα προστασίας’ μέσα στο συλλογικό αγώνα για να απαλλαγεί η εργαζόμενη, κάθε νέα και νέος από τους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που ‘βιάζουν’ τα όνειρά τους».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφερε ότι το ΚΚΕ «στηρίζει έμπρακτα τους αυτοαπασχολούμενους, καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου απαιτώντας τα αυτονόητα: γενναία διαγραφή χρεών των επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας τους και επιστροφή σε αφορολόγητο, επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωση 1.000 ευρώ για κάθε μήνα περιοριστικών μέτρων, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ εισόδημα κοκ».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο γειτονικών λαών -γιατί αυτό θα αποτελούσε θετική εξέλιξη- προϋποθέτει την αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι η συνεργασία των λαών, θα γίνεται με κριτήριο της εργατικές-λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα μιας ‘χούφτας’ εκμεταλλευτών».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το ΚΚΕ ξεπέρασε τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω πανδημίας «με τη δύναμη της οργάνωσης, της θέλησης, της συνειδητής τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και στα κομματικά γραφεία και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναπτύσσουμε καθημερινά σε όλη την χώρα». «Μου έχει λείψει, όπως και σε όλο τον ελληνικό λαό, οι φιλικές και συγγενικές παρέες, ένα γλέντι, ένα ταβερνάκι, αλλά κυρίως, προσωπικά εμένα μου έχει λείψει ένα θέατρο, μια μουσική σκηνή, μια εικαστική έκθεση» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πάνω από 3.000 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού - Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

21/04/2021 - 18:31 - Συνολικά 3.015 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο,...

Φορολογικές ανάσες για όσους πλήττονται από την πανδημία, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

21/04/2021 - 18:18 - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει σημαντικές...

Όχι μετακινήσεις το Πάσχα και γραμμή εμβολιασμού των άνω των 30 από τη Μ. Εβδομάδα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

21/04/2021 - 18:05 - Τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με...

Η ΝΔ δείχνει να πάσχει από έλλειψη αντίληψης της κατάστασης, είπε η Φ. Γεννηματά

21/04/2021 - 17:57 - Τα οριζόντια μέτρα που ελήφθησαν για τη διαχείριση της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της...

Τα Oppo Enco Buds προσφέρουν 24 ώρες αυτονομία με ANC στα 26 ευρώ

21/04/2021 - 17:54:31 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια