Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα καταρρεύσει, είπε από τη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης (video)

🕔06/12/2019 - 14:29

Ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Με αναφορά στις εξελίξεις μετά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην επικαιρότητα σε σχέση με την Τουρκία διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα, «το πρώτο είναι η επιθετική στάση που μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου απλώνεται και σε άλλες περιοχές. Αιχμή της ένα άκυρο κείμενο που το βάπτισε Συμφωνία με τη Λιβύη, Το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό. Η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. «Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση», επισημαίνοντας πως ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που επίσημα πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις ισχυρές χώρες, κατέκριναν τη στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έθεσε ένα φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας.

«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας. Στην τουρκική Βουλή ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του και πως ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος έχει διαφωνήσει με την συμφωνία, θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

«Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γεννήσει της. Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, η χώρα έχει σωστούς και σοβαρούς συμμάχους. Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά της συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το προσφυγικό και παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες -τη φύλαξη των συνόρων, την ανακούφιση των νησιών, τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων, τις γρήγορες επιστροφές και την προστασία των ασυνόδευτων νησιών-, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και εγώ κάλεσα την Τουρκία να κάνουν αυτό που οφείλουν, να ελέγχουν τις ακτές τους, να ξεριζώσουν τα δίκτυα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται με το δικό μας» είπε.

«Η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης, για αυτό και αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως διεθνή και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Είμαι σίγουρος ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουμε σύντομα πρόοδο» τόνισε, προσθέτοντας πως το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. «Είναι πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, η αντιμετώπισή του δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη. Απαιτεί αποφασιστικότητα και ανθρωπιά. Διαβεβαιώνω τους Έλληνες ότι η πατρίδα ξέρει και μπορεί και δρα μεθοδικά» τόνισε.  

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, σχετικά με τις «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του», όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος πράξεις τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος. Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες. Πάντοτε τις ξεπέρασε με ενότητα, έχοντας για πυξίδα το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα κάνει και τώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.  

 

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε ό,τι έχει να κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε πως έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.

Φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, στη μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόνοια του πιο αδύναμου κλιμακώνεται και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1η Ιανουαρίου του 2020, με τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στα ακριβά φάρμακα αλλά και με την εξαίρεση των πολύτεκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Μιλώντας για τη στήριξη στις επενδύσεις και την ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές με άδεια από 1η Ιανουαρίου του 2006 διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων αλλά και την ενίσχυση της οικοδομής.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ταυτοποιεί εκκρεμότητες με μηδενικό κόστος για το κράτος αλλά τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, την μείωση της φοροδιαφυγής με την γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης , αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει δαπάνες σε ποσοστό 30% να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Μέσα σε 5 μήνες καλύψαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και δημιουργήσαμε πλούτο τον οποίο διανείμαμε στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, ενισχύσαμε τη ΔΕΗ, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, και δίνουμε έκτακτη ενίσχυση σε 250.000 οικογένειες στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και τα σπιτικά που έχουν προστατευόμενα τέκνα» είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της σύγκρισης. «Είχα δηλώσει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί πολύ απλά αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, κομματικά ωφέλιμα, είναι όμως πρόσκαιρα. Για αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας το μέλλον της χώρας. Αντί να μοιράζουμε ψάρια προτιμώ να μάθουμε τον κόσμο να ψαρεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνω ότι οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα έχει αποκτήσει άλλη εικόνα στο εξωτερικό, ενοχλούνται από το ό,τι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αν εσείς ενοχλείστε η συντριπτική πλειοψηφία χαίρεται από αυτές τις εξελίξεις, ότι μπήξε οριστικό τέλος στα capital controls, ότι αποφασίστηκε η επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με σκοπό να αξιοποιηθούν το 20 εκατ. για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Το σημερινό νομοσχέδιο ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Αποτελεί όμως και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου προϋποθέτει τη δημιουργία του. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στο λόγο και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης. Αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπα στη ΔΕΘ. Το είπαμε το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Φ. Γεννηματά: Αρνείστε το διάλογο για διαμόρφωση εθνικής γραμμής

Αμέσως μετά από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε το λόγο και, απαντώντας στα περί δυναμικότερης αντίδρασης και στην απόρριψη της πρότασης σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε: «Αναλαμβάνετε πλήρως και ακέραιη την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης και αρνείστε το διάλογο και τη συνεννόηση για την διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής γύρω από αυτό το θέμα».

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως διαφωνεί πλήρως με τη στάση της κυβέρνησης καλώντας τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής αν υπάρχουν για την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές. «Γιατί δεν αρκεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής η ψυχραιμία, απαιτείται και αποφασιστικότητα. Έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των εταίρων και συμμάχων και να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία κ. Πρωθυπουργέ όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για τους εταίρους μας στην Ευρώπη, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να ξέρουν ότι η κυβέρνησή σας είναι αποφασισμένη έμπρακτα να σταματήσει τον κ. Ερντογάν εάν αυτός έμπρακτα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσον αφορά την Κρήτη και άλλα δικά μας νησιά. Το θέμα, λοιπόν, έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και έχουμε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Και για να μην οδηγήσουν σε τετελεσμένα χρειάζεται η ελληνική πλευρά να δώσει ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά ρωτώντας: «Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση σας; Και επειδή έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τόπο να συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εν μέσω κρίσης και σας θυμίζω τι συνέβη το 2015. Αν δεν είχε υπάρξει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, η χώρα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. «Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κληθούμε εν μέσω νέας κρίσης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που εσείς σήμερα αρνείστε κύριε Πρωθυπουργέ», σημείωσε εμφατικά.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μιλάει αυτός που δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί τα εθνικά θέματα για να γίνει πρωθυπουργός

Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση στις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως προς την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Αυτός που προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δεν δίστασε  να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο. Αυτός που μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:«Αυτός που άφηνε τους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών.Αυτός που, τέλος, έκανε σημαία του το διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους. Αυτός, λοιπόν, που τα έκανε όλα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Αντί λοιπόν να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει, όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» κατέληξε.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!