Η συμφωνία με την Εκκλησία δρομολογεί θέματα που είχαν μπει κάτω απότ ο χαλί, λέει η Κ. Παπακώστα

🕔11/11/2018 - 13:06

«Ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί» δρομολογούνται με τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, «όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Με το κοινό ανακοινωθέν μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, που πρόσθεσε πως «για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, την χρυσή τομή». Συμπλήρωσε δε πως, «ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι».

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα, προτρέποντας «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας». Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της είπε, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα της, η Νέα Ελληνική Ορμή, θα κατέλθει στις εκλογές «με συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».

Αναφερόμενη στο θέμα του Ρουβίκωνα, σημείωσε ότι «πολιτεύεται επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος». Ειδικότερα για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, είπε ότι για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «η Αστυνομία δεν είναι πανάκεια» και «το Πανεπιστήμιο χρειάζεται να περιφρουρήσει το αυτοδιοίκητό του».

Η υφυπουργός, τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας, εκτίμησε ότι τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία χρειάζονται «νέο αίμα» για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, στον τομέα της Ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: 

Είναι, πράγματι, ιστορική η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, κυρία υπουργέ;

Θεωρώ ότι είναι πράγματι μια πολύ σημαντική συμφωνία. Δεν ξέρω εάν είναι ιστορική, αλλά σίγουρα δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί κυριολεκτικά, όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Με το κοινό ανακοινωθέν μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Οι εποχές άλλαξαν και μας γνέφουν γεμάτες προσμονή να ανταποκριθούμε. Η Εκκλησία ακολουθεί τη φυσική της κοίτη, δηλαδή την υπηρέτηση του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος. Η Πολιτεία μέσα στο θεσμικό δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργεί δίχως να υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Την παράδοση την σέβομαι απολύτως. Δεν θα πάψουμε να είμαστε πιστοί στο χριστιανικό δόγμα. Ωστόσο, για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, τη χρυσή τομή. Ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι.

Προβλέπετε ότι θα είναι ευθύγραμμη η διαβούλευση με την ΠΓΔΜ; Η ελληνική κυβέρνηση αντέχει, δεδομένων και των ενστάσεων από τον Π. Καμμένο;

Να επισημάνω ότι η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, το οποίο με ψυχραιμία και με υπευθυνότητα εμείς στο Ν.Ε.Ο. αντιμετωπίζουμε. Ως πρόεδρός του έχω ήδη κάνει δημόσια γνωστή την πρότασή μας στους πολίτες και τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο, επειδή θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης αμέσως μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, εφόσον ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει το Ν.Ε.Ο. θα ορίζει ότι:

α) Η γλώσσα της γειτονικής χώρας δεν αφορά στην αρχαία Μακεδονική γλώσσα, αλλά ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών.

β) Η Εθνότητα θα αφορά στην υπηκοότητα (citizenship).

Με αίσθημα εθνικής ευθύνης, η Νέα Ελληνική Ορμή καταθέτει την πρότασή της στον ελληνικό λαό, στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να επιλυθεί δια παντός ένα μείζον εθνικό ζήτημα, με γνώμονα τον σεβασμό στην Ιστορία, τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

Συριζοποιείται το Σύνταγμα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, κ. υπουργέ;

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία θεσμική πράξη και σκοπεύει στην εναρμόνιση του θεσμικού χάρτη της Δημοκρατίας με τις ανάγκες της. Οι εποχές άλλαξαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ώριμα ζητήματα, όπως θέματα διαφάνειας, π.χ. ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να αναθεωρηθούν. Θεωρώ ότι η τροποποίηση των εν λόγω άρθρων του Συντάγματος αποτελούν αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Για αυτό και θα προέτρεπα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας.

Επί τη ευκαιρία, ποια η θέση σας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελληνική κοινωνία. Ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) έχουμε μαζί με τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος επεξεργαστεί τις δικές μας προτάσεις στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε σύντομα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που μας απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι η λειτουργία μη κρατικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί επίσης ένα ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, ακριβώς όπως λειτουργούν εκπαιδευτικά ιδρύματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τούτο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απαξίωση των ελληνικών κρατικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία επιχειρείται συχνά και συστηματικά από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από μερίδα ακαδημαϊκών. Είμαι πεπεισμένη ότι η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα κρατικά πανεπιστήμια είναι υψηλού επιπέδου. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται και από την κατ' έτος κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια λίστα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η αύξηση των κονδυλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, παράλληλα με τη δυνατότητα λειτουργίας και μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πολλοί αναρωτιούνται πού είναι το τέλος διαδρομής για την παρούσα κυβέρνηση. Εσείς τι πιστεύετε;

Θεσμικά, η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο 2019. Αν με ρωτάτε εάν η παρούσα κυβέρνηση, η οποία, να σας θυμίσω, προέκυψε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και στην οποία συμμετέχει και η Νέα Ελληνική Ορμή, έχει ολοκληρώσει το έργο της, θα σας απαντήσω όχι. Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, θεωρώ πως πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της στην ώρα της. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση διάλεξαν τον δρόμο της άρνησης, της πολιτικής όξυνσης, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και μας έχει όλους ανάγκη.

Ο κ. Κοτζιάς επιμένει πάντως στα όσα λέει για τον κ. Καμμένο...

Είναι η άποψή του, την οποία ακούω. Δεν θα σχολιάσω. Σημασία έχει ο κοινός σκοπός που είναι η χώρα να πορευτεί εν ειρήνη, δίχως κλυδωνισμούς.

Η μάχη για το Δήμο Αθηναίων ατύπως ξεκίνησε. Πώς είδατε την υποψηφιότητα Μπακογιάννη και όσα εκείνος είπε στην πρεμιέρα της καμπάνιας του;

Είναι μια υποψηφιότητα ανάμεσα σε άλλες υποψηφιότητες που εκδηλώνονται. Οι Αθηναίοι έχουν εμπειρία και πιστεύω ότι θα επιλέξουν με αυτοδιοικητικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Η Νέα Ελληνική Ορμή πώς θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές;

Με τους άξονες πολιτικής της, με την παραγωγή έργου, αφού συμμετέχει στην κυβέρνηση και ιδίως στον κρίσιμο τομέα της Ασφάλειας, και με συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις.

Η αντιπολίτευση φέρνει συνεχώς στην πρώτη γραμμή το θέμα της ανομίας, του ρόλου του «Ρουβίκωνα» και των πανεπιστημίων. Κάποιοι πιο «σκληροπυρηνικοί», μάλιστα, ζητούν να καταργηθεί εντελώς το πανεπιστημιακό άσυλο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ανέχεται, και την Αστυνομία ότι δεν επεμβαίνει. Ποια είναι η δική σας θέση για όλα αυτά και ποια πρέπει να είναι η στάση της Αστυνομίας;

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Αστυνομία δεν είναι η πανάκεια για ο,τιδήποτε μας συμβαίνει. Το έχω δηλώσει πολλές φορές ότι για εμάς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία είναι η αρμόδια για την επίλυση προβλημάτων που άπτονται της λειτουργίας των ίδιων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ξέρετε, έχω ήδη τονίσει ότι ο «Ρουβίκωνας», τον οποίο αναφέρετε στο ερώτημά σας, πολιτεύεται, επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος. Είτε στο κομμάτι της Εκπαίδευσης, είτε στης Ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάνουν «στέκια» στις πανεπιστημιακές σχολές. Πατούν, π.χ. στο κενό που αφήνει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται χρηματοδότηση για την έρευνα, αλλά χρειάζεται να περιφρουρήσει και το αυτοδιοίκητό του. 

Τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλά κρούσματα επιθέσεων κατά αστυνομικών, όπως στο Α.Τ. Ομόνοιας, σε ένα περιπολικό κοντά στην ΑΣΟΕΕ και άλλα, ενώ προβάλλεται ένα κλίμα ανασφάλειας από την πλευρά αστυνομικών. Σας ανησυχεί το φαινόμενο και τι σκέφτεστε ενόψει και της επετείου του Πολυτεχνείου καθώς και εκείνης της 6ης Δεκεμβρίου;

Η φυσική ηγεσία σχεδιάζει τον επιχειρησιακό χάρτη και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η πολιτική ηγεσία δίνει την κατεύθυνση η οποία είναι οι πολίτες με ασφάλεια να συμμετέχουν στην επέτειο. 

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής μιλούν για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που δεν επιτρέπουν αποτελεσματική ασφάλεια και αντιμετώπιση καταστροφών. Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα; Θα κάνετε προσλήψεις;

Έχουμε ανάγκη από «νέο αίμα» αναμφισβήτητα. Η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία χρειάζονται νέο στελεχιακό δυναμικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της μικρής μεσαίας και μεγάλης παραβατικότητας, αλλά και το αγαθό της Ασφάλειας που είναι προϋπόθεση για Ελευθερία, Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής. 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλαΝίκος Μωραΐτης Με τις εκλογές του Ιουλίου οι Έλληνες κατέστησαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα τα fake news. Αφού τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο

σας αρέσει» από αστυνομικούς για το ΘριάσιοΔημήτρης Αγγελίδης Πλήρη κάλυψη δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής στους αστυνομικούς που...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ξέρετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο κινητό σας; Ξέρετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο κινητό σας;

Ξέρετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο κινητό σας;Η συγγραφέας Adrienne Matei ξοδεύει 2 ώρες και 20 λεπτά την ημέρα...

Νέα Τεχνολογίας Αυτό (ίσως) θα είναι το OnePlus 7T με κυκλική κάμερα στο πίσω μέρος Αυτό (ίσως) θα είναι το OnePlus 7T με κυκλική κάμερα στο...

Ο CEO της OnePlus, Pete Lau πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του εργάζεται σε ένα δεύτερο 5G smartphone...

Κύπρος - Ειδήσεις Αλληλεγγύη Μακρόν έναντι τουρκικών προκλήσεων Αλληλεγγύη Μακρόν έναντι τουρκικών προκλήσεων

Την αλληλεγγύη και την επαγρύπνηση της Γαλλίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική...

Ειδήσεις υγείας Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε έξαρση η νόσος Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε...

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο ιός...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των Μεγάρων Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των...

Στην εποχή της, η Porsche 959 ήταν το πιο προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο του πλανήτη. Και το πιο γρήγορο....

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη»: Ένα ερωτικό γράμμα του Γούντι Άλεν στην αγαπημένη του πόλη «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη»: Ένα ερωτικό γράμμα του...

Περπατώντας «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη» του Γούντι ΆλενΓιώργος Ρούσσος Ο υπερβολικά εκφραστικός...

Εκπαιδευτικά Νέα Το ΦΕΚ με τη   νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου στα μαθήματα Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά Το ΦΕΚ με τη νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου στα μαθήματα...

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η   νέα τροποποιημένη Εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου  στη Βιολογία,...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μετά από διάρρηξη Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς...

Μια 93χρονη γυναίκα απεβίωσε έπειτα από διάρρηξη στο σπίτι της και η αιτία αποδόθηκε στο σύνδρομο «ραγισμένης...