Η τηλεργασία μπορεί να ωφελήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, εκτίμησε η Φ. Γεννηματά

🕔24/06/2020 - 20:47

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε τηλεδιάσκεψη με παράγοντες επιχειρήσεων και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την τηλεργασία, εκτίμησε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το απόγευμα το Κίνημα Αλλαγής με παράγοντες επιχειρήσεων και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων . 

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν

- γιατί οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας,

- μειώνονται οι ανάγκες για γραφεία, χώρους, υποδομές

- μειώνονται οι απουσίες και τα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους:

- Γιατί θα έχουν μεγαλύτερη επαφή με την οικογένειά τους.

- Γιατί δεν θα θέλουν να χάνουν χρόνο ανάπαυσης και δημιουργικότητας με τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα αν μένουν μακριά από την εργασία τους. Ο περιορισμός των μετακινήσεων σίγουρα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

- Γιατί εξυπηρετεί περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθεσε ως προϋπόθεση για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της υπερεκμετάλλευσης, την ανάγκη να τεθούν όροι και κανόνες.  

Πρότεινε συγκεκριμένα:

- Πρώτον πρέπει να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία.

- Δεύτερον, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, καθώς υπάρχει μείζον θέμα με το ωράριο εργασίας.

- Τρίτον, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

- Τέταρτον: πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου, που μπορεί να δημιουργήσει η «απουσία» του από το γραφείο.

- Πέμπτον, να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων. Που θα μπορεί να «ελέγχει» τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση των συμβάσεων, με την πρόβλεψη βέβαια ότι κάθε τηλεργαζόμενος θα έχει εφοδιαστεί με ειδικό κωδικό (κλείδα) σύνδεσης με τη βάση της εταιρείας (όπου θα καταγράφονται οι ώρες εργασίας κλπ).

-Έκτο, να προβλέπεται ένα υβριδικό μοντέλο με τη φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

-Έβδομο. Με ευθύνη των συνδικάτων - ή στήριξη των συνεπών εργοδοτών - να προωθούνται εκδηλώσεις «εργασιακής συναδέλφωσης» με τους τηλεργαζόμενους. Εκδρομές, παραθεριστικά κέντρα, σεμινάρια κλπ..

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ως θετικό γεγονός, ότι ορισμένες από τις προβλέψεις αυτές αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο που κυρώθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας του 2006-2007, όπως και ότι ο νόμος 3846/2010 που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια των τηλεργαζομένων.

«Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε 'ατύχημα', 'εχθρό' του εργαζόμενου. Αρκεί να τηρηθούν οι όροι και οι κανόνες και να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν σήμερα στην ψηφιακή εποχή, οι παμπάλαιες λογικές της εργασίας με το κομμάτι», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η προοδευτική αντίληψη που συνδυάζει την πρόοδο της οικονομίας, με την βελτίωση, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια της εργασίας.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκική παραβατικότητα ζητά ο Αλ. Τσίπρας

11/08/2020 - 13:26 - Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου...

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια

10/08/2020 - 22:49 - Επίσκεψη στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία πραγματοποίησε κλιμάκιο...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια