Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είπε 3 κάλπες, οργή της αντιπολίτευσης...

🕔16/01/2013 - 17:15

Την κυβερνητική πρόταση για τρεις κάλπες , ισάριθμες με τις τρεις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα, για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, εισηγήθηκε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς και σε αυτήν εκφράζεται αριθμητικά η κυβερνητική πλειοψηφία. Ταυτοχρόνως, πέταξε το «μπαλάκι» στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει, ενώ δεν έδωσε λύση σε μείζονος σημασίας θέματα όπως πώς θα τηρηθεί η μυστικότητα της ψήφου των βουλευτών. Το κλίμα υπήρξε εξαιρετικά βαρύ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν για μία ακόμη φορά «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και αλλοίωση της βούλησης των βουλευτών.

Αναλυτικότερα:

Η Διάσκεψη εισηγείται κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Δεν ελήφθη απόφαση  για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί αριθμητικά η παραπομπή κανενός προσώπου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης!...

Επίσης, δεν επιλύθηκε το θέμα για το αν θα υποχρεωθεί ο κάθε βουλευτής να προσέλθει για ψήφο και στις τρεις κάλπες ή μόνο σε μία,  σε μία  διότι σε αυτή την περίπτωση παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές να προσέλθουν να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες, όταν τουλάχιστον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη διαδικασία αυτή ως διάτρητη, άρα τίθεται εν κινδύνω η ίδια η ψηφοφορία...

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα και  διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων.

Αρνητική ήταν, πάντως, απάντηση του Γραφείου Τύπου της Βουλής για το αν έχει υποβληθεί σχετικό  ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

 

Τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες προτείνει το ΠΑΣΟΚ!

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη μετά την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά να διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές διαδοχικές ψηφοφορίες επί των τριών προτάσεων των κομμάτων!

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρώτα θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης της συγκυβέρνησης, με μία κάλπη, καθώς ζητείται η άσκηση δίωξης μόνο κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ακολούθως, θα τεθεί προς ψηφοφορία η δεύτερη πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ψηφοφορία για την πρόταση αυτή θα στηθούν δύο κάλπες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την άσκηση δίωξης τόσο κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η ψηφοφορία, σύμφωνα πάντα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ,  θα ακολουθήσει η τρίτη ψηφοφορία επί της κοινής πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Σε αυτήν θα στηθούν τέσσερις κάλπες, καθώς τα δύο κόμματα ζητούν επιπλέον την άσκηση δίωξης και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Σημειώνεται ότι αν η πλειοψηφία αποφασίσει να υπερισχύσει αυτή η πρόταση, δεν μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες.

 

Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόταση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων για να στηθούν τρεις κάλπες και οι βουλευτές να ψηφίσουν ανά κατηγορία και ανά πρόσωπο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση παραβιάζει και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου».

Ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα τέσσερα ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια επιβολής κομματικής νομιμοφροσύνης, καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οι βουλευτές να προσέρχονται σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, υποστηρίζοντας ότι αν επιλέγουν τη κάλπη στην οποία θα ψηφίζουν, γίνεται φανερή η βούληση τους και παραβιάζεται η μυστικότητα της. Αν συμβεί αυτό, κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, «θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας και θα λέει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Απαντώντας, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να σημειώνει ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τον βουλευτή να ψηφίζει σε όλες τις κάλπες.

Σημειώνεται ότι μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για κατάλυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι «είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον» (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ). 

 

ΚΚΕ: «Κουκούλωμα οι τρεις κάλπες»

Νωρίτερα το μεσημέρι, το ΚΚΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «μεθόδευση για κουκούλωμα τα υπόθεσης». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται: «Η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική.

» Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται.

» Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα εντάσσεται στην μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης.

» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

» Το Προεδρείο της Βουλής έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε Κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση».

 

Καμμένος: Παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά

Τα ρουσφέτια πριν και μετά της εκλογές για τη ΝΔΔέσποινα Σπανού Ανοίγει όχι μόνο παράθυρο αλλά διάπλατα η πόρτα για την πλήρη κατάργηση του ΑΣΕΠ.Το...

Δείτε όλο το άρθρο
Από τη ρατσιστική βλακεία στα «γεωπολιτικά χαρακτηριστικά»

Από τη ρατσιστική βλακεία στα «γεωπολιτικά χαρακτηριστικά»Πέτρος Κατσάκος Και ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε πως για τη σημαντική αύξηση των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο «Τα βρήκανε»  Τραμπ και Τζόνσον για ισχυρή εμπορική συνεργασία μετά το Brexit «Τα βρήκανε» Τραμπ και Τζόνσον για ισχυρή εμπορική...

Συμφωνία Τραμπ – Τζόνσον για συνεργασία μετά το BrexitΝτόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκανσήμερα το...

Νέα Τεχνολογίας Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση ελικοπτέρου με αεροσκάφος στη Μαγιόρκα Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση ελικοπτέρου...

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση ελικοπτέρου με αεροσκάφος στη Μαγιόρκα...

Κύπρος - Ειδήσεις Forbes: Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί για το 2019 Forbes: Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί για το 2019

  To Forbes δημοσίευσε τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς για το 2019 και ο Ντουέιν Τζόνσον,...

Ειδήσεις υγείας Θάνατος καπνιστή στις ΗΠΑ που ενδέχεται να συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (video) Θάνατος καπνιστή στις ΗΠΑ που ενδέχεται να συνδέεται με το...

Ένας άνδρας ενήλικος στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Audi S2 του 1991 με 6λιτρο W12! [video] Audi S2 του 1991 με 6λιτρο W12! [video]

Έχουμε δει αλλαγές κινητήρων, αλλά αυτή είναι από τις πιο ακραίες. Παρ’ όλα αυτά, το αυτοκίνητο δουλεύει,...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Εικαστικά έργα καταλαμβάνουν μεγαλουπόλεις μέσω διευρυμένης πραγματικότητας Εικαστικά έργα καταλαμβάνουν μεγαλουπόλεις μέσω διευρυμένης...

Η Apple συνεργάστηκε με το New Museum της Νέας Υόρκης σε μια καινούρια σειρά εμπειριών διευρυμένης...

Εκπαιδευτικά Νέα Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών – ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών...

Η ισχύς των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών/ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της Γενικής...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Αδιανόητο:Τζαμαϊκανός έμεινε 3 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για 3 μπουκάλια μέλι Αδιανόητο:Τζαμαϊκανός έμεινε 3 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για...

Ένας άνδρας παρέμεινε υπό κράτηση για σχεδόν 3 μήνες στις ΗΠΑ, διότι έφερε από την Τζαμάικα τρία μπουκάλια...