Η κυβέρνηση επανεξετάζει την επένδυση χρυσού στην Αλεξανδρούπολη, όχι στη Χαλκιδική

🕔08/03/2013 - 16:28

Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται μετά τις καθολικές αντιδράσεις σε Ιερισσό Χαλκιδικής και Περάματος Αλεξανδρούπολης.  Επειδή  όμως πρέπει να κρατήσει το προφίλ της «πυγμής» ανακοινώνει ότι «επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων πριν προχωρήσει στην τελική απόφαση για  τα Χρυσωρυχεία Θράκης , ενώ για την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής,  η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί διότι «έχει ήδη εγκρίνει και ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες». Πάντως, ο διαχωρισμός του τρόπου αντιμετώπισης των δύο μεταλλείων σε Χαλκιδική και Αλεξανδρούπολη, λόγω διαφοράς «φάσης» και όχι ουσιαστικών  ερευνητικών διαργασιών, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες κινητοποιήσεις.
Να σημειωθεί ότι  την άμεση παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια, ζητά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, κατηγορώντας τον ότι «η ρίψη χημικών μέσα σε σχολεία, η λήψη DNA από ανήλικους, οι προσαγωγές παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα, στις οποίες προβαίνουν πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις, ξεφεύγουν από τη δημοκρατική νομιμότητα και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Χαλκιδική καταβάλλεται μετά από πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης και σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων μερών που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Επίσης, ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες, 23, 44, 43 και 44 ετών, από την Ιερισσό, οι οποίοι πήραν αναβολή για τις 20 Μαρτίου από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου. Τα τέσσερα άτομα αναμένεται να παρουσιάσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατασχεθέντα αντικειμενα δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση που σημειώθηκε στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Εν τω μεταξύ, περίπου 250 κάτοικοι της Ιερισσού πραγματοποήσαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πολυγύρου φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας και κατά της επένδυσης των μεταλλείων.

 

ΝΔ: Δικαιολογίες του Σκουρλέτη για τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στην επένδυση χρυσού

Παρά την κυβερνητική αναδίπλωση, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, επανέρχεται υπενθυμίζοντας  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε διγλωσσία για τον χρυσό και τις επενδύσεις στην Αλεξανδρουπολη. Σχολιάζει το «μπαράζ “δικαιολογιών” του κ. Σκουρλέτη για την προώθηση από την “ΑΥΓΗ” της επένδυσης Χρυσού στη Χαλκιδική, ως εξής:

«Οι σημερινές απίστευτες δικαιολογίες Σκουρλέτη, για την αποκάλυψη ότι το κομματικό τους όργανο “ΑΥΓΗ” προωθούσε την επένδυση στις Σκουριές, μέχρι -για άγνωστους λόγους- να κάνει στροφή 180΄, είναι τουλάχιστον γραφικές.Ακούσαμε τα αδιανόητα, ότι η “ΑΥΓΗ” δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Βασικός μέτοχος της εφημερίδας.

Ακούσαμε ότι το 2010 δεν επαρκούσε στον ΣΥΡΙΖΑ η κρατική χρηματοδότηση για την “ΑΥΓΗ”, γι αυτό προσέφυγε στην εταιρία Ελ. Χρυσός.

Ακούσαμε να εξομοιώνονται ανεξάρτητα ΜΜΕ με το επίσημο Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα χρηματοδοτείται από τον ίδιο. Ακούσαμε ότι άλλο η (μετέπειτα) πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλο μια απλή προβολή της επένδυσης.

Αντί για όλες αυτές τις αστειότητες, θα μπορούσαν εξαρχής να είχαν παραδειγματιστεί από τη στάση αντίστοιχου κομματικού Οργάνου, του “Ριζοσπάστη”, για να μην αναγκάζονται σήμερα να αναμασούν αστείες δικαιολογίες.

Και κάτι ακόμα. Δεν θα σχολιάσουμε τη φρασεολογία  πεζοδρομίου του κ. Σκουρλέτη, που μιλά για “μπάτσους”, “μάγκα Πρωθυπουργό”, “ντίλερς της Εταιρίας” κλπ. Προφανώς, εντάσσονται στην πρόσφατη ανακάλυψη από τον κ. Τσίπρα του αστικού πολιτικού πολιτισμού της Φιλελεύθερης Παράταξης…“».

 

Σκουρλέτης: Είναι διαφημιστική καταχώρηση που δόθηκε σε όλες τις εφημερίδες

Τι όμως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης για το θέμα και κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες της ΝΔ; Σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ερωτηθείς απάντησε:

«Η αντίθεση στη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει κομματικό χρώμα. Το υπογραμμίζω αυτό. Η Ν.Δ., με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά. Δηλαδή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η εταιρεία έκανε διαφημιστική καταχώρηση πριν από κάποια χρόνια σε εφημερίδες και μέσα σ΄ αυτές και στην ΑΥΓΗ, όπου η ίδια εταιρεία διαφημίζει το έργο της και την επένδυσή της. Εάν στέκει αυτό πολιτικά, μην μου το απαντήσετε εσείς, να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση.

- Όχι.. Εμείς θα σας δώσουμε την απάντηση που έδωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος είπε ότι εσείς έχετε μιλήσει για εγκληματική επένδυση, άρα στην εφημερίδα σας βάζετε το προϊόν μιας εγκληματικής επένδυσης και παίρνετε λεφτά.

Προφανώς ο κ. Βορίδης αλλά και η Ν.Δ. ουσιαστικά τι κάνουν; Ομολογούν τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τις διαφημίσεις, το διαφημιστικό χρήμα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι πράγματι η φαύλη παράταξη της Ν.Δ. και με αυτό τον τρόπο, δηλαδή μέσα από διαφημιστικό χρήμα, μπορούσε ουσιαστικά να προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Έτσι χρησιμοποίησαν τον κρατικό ΟΠΑΠ, έτσι μέσα από το κρατικό χρήμα υποστήριξαν συγκεκριμένα έντυπα. Είναι ακριβώς ένας τρόπος τον οποίον πάρα πολλές φορές η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να γεμίζουν με έναν πλάγιο τρόπο τα κομματικά τους ταμεία. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Είναι πράγματι αποκαλυπτική αυτή η τοποθέτηση.

- Πάντως θα πρέπει.. φαντάζομαι και ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκει αυτό… Πραγματικά δεν είναι εικόνες αυτές που είδαμε χθες και θα πρέπει να υπάρξει μια ησυχία στο χωριό και να γίνει κι ένας διάλογος…

Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει. Αλλά φαίνεται ότι υποτιμήσαμε αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στη Βουλή, όταν έλεγε ότι με κάθε τρόπο και μέσο, και μάλιστα με ύφος της πιάτσας θα έλεγε κανείς, ότι θα επιβληθεί και θα προχωρήσει αυτή η συγκεκριμένη επένδυση. Αυτό εννοούσε, φαίνεται. Αυτό εννοούσε, που συνιστά καταπάτηση κάθε έννοιας ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Από κι έπειτα, επειδή πρέπει να υπάρξει εκτόνωση... Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Το δεύτερο είναι, εάν αντέχει, υπάρχει και η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος Μπορούμε τελικά να λειτουργούμε σε πλήρη αντίθεση με μια τοπική κοινωνία, όταν υπάρχουν μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου μιλούν για μια περιβαλλοντοκτόνα επένδυση, που καταστρέφει τον αέρα, το δάσος, το νερό, όταν το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της επένδυσης.; ... Αυτή η επένδυση, με στενά οικονομικούς όρους, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά, παρά ψίχουλα στο δημόσιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αγοράστηκε για 11 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αυτή η επένδυση και κοστολογείται από 2 έως 15 δις. Πείτε μου εσείς εάν κερδίζουμε κάτι ή αν τελικά η κυβέρνηση ενεργεί ως ντίλερ της Ελ Ντοράντο και των χρυσοθήρων».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Ε.Ε.: Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο Brexit και Τουρκία Ε.Ε.: Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο Brexit και Τουρκία

Δεν αποκλείεται το σενάριο νέας έκτακτης συνόδου κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία...

Νέα Τεχνολογίας  Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Στο νήμα κρίνεται η νέα συμφωνία του Brexit Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Στο νήμα κρίνεται η νέα συμφωνία του...

Διαφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ φέρεται να εξακολουθεί να υπάρχει στο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύει...

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video) 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video)

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών έχει εκπληκτικά οφέλη για την...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Volvo είναι γεγονός [video] Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο...

Στο μέλλον οι πελάτες μας θα πρέπει να απαντούν σε μια θεμελιώδη ερώτηση: Θέλουν ένα αυτοκίνητο με καλώδιο, ή...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada

Μια παράσταση για τα αρνητικά συναισθήματα  το bullying, αλλά και την αξία της αγάπης με αφορμή το γνωστό...

Εκπαιδευτικά Νέα Σήμερα: Η πρώτη συνάντηση της υπ. Παιδείας με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ Σήμερα: Η πρώτη συνάντηση της υπ. Παιδείας με τους...

Την πρώτη συνάντηση με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι η...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται πραγματικότητα (trailer) Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται...

Στη νέα διασκευή, σε σκηνοθεσία Charlie Bean και σενάριο Andrew Bujalski δανείζουν τις φωνές τους οι Justin...